Μενού
Αρχική / Άρθρα / Asxetos click Today / Βουτιές με σκανταλόπετρα

Βουτιές με σκανταλόπετρα

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στην Κάλυμνο οι Αγώνες Ελεύθερης Κατάδυσης με Σκανταλόπετρα, που οργάνωσε η Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων στα πλαίσια ανάδειξης, αξιοποίησης και προβολής της Καταδυτικής Κληρονομιάς.

Οι αγώνες ήταν αφιερωμένοι στον Σκεύο Ζερβό, τον μεγάλο Καλύμνιο, καθηγητή Ιατρικής, πρωτοπόρο των μεταμοσχεύσεων, πατέρα της τηλεϊατρικής, Εθνικό Ευεργέτη, πρωτεργάτη της απελευθέρωσης της Δωδεκανήσου και γυμνού σφουγγαρά στα φοιτητικά του χρόνια. Προς τιμήν του η «νόσος των γυμνών Σπογγαλέων» ονομάστηκε «Νόσος του Σκεύου Ζερβού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάδυση με Σκανταλόπετρα που είναι μια από τις παραδοσιακές τεχνικές Ελεύθερης Κατάδυσης και θεωρείται από τις ασφαλέστερες μεθόδους κατάδυσης, είναι καταδυτική κληρονομιά της Ελλάδας και των σφουγγαράδων του Αιγαίου. Η σκανταλόπετρα έχει πολλαπλό ρόλο. Είναι το αντίστοιχο των σημερινών βαρών και ταυτόχρονα είναι πηδάλιο, φρένο και βάση στήριξης κατά την ανάδυση. Το σχοινί που είναι δεμένη είναι το μέσο επικοινωνίας με την βάρκα και το μέσο διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος. Χρησιμοποιήθηκε από τους Καλύμνιους σφουγγαράδες από την αρχαιότητα μέχρι και την δεκαετία του 1960, οπότε και εγκαταλείφθηκε λόγω της ανάπτυξης του καταδυτικού εξοπλισμού και του περιορισμού των σπογγαλιευτικών πεδίων.

Οι αγώνες της Καλύμνου εξελίχθηκαν κυριολεκτικά σε μια γιορτή Ελεύθερης Κατάδυσης. Διάσημοι αθλητές αναμεμιγμένοι με τους θεατές και ερασιτέχνες δύτες, με μόνο κοινό στοιχείο την δίψα τους για γνωριμία με την αρχαία μέθοδο της κατάδυσης με σκανταλόπετρα και το ιστορικό – κοινωνικό της υπόβαθρο, έζησαν μια αξέχαστη εβδομάδα γεμάτη καταδύσεις στην θάλασσα, την ιατρική και την ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης και των σφουγγαράδων της Καλύμνου.

Να σημειωθεί ότι Ιταλοί ερευνητές έμειναν άφωνοι βλέποντας στην πράξη το μυθικό γι’ αυτούς στυλ κατάδυσης των Καλύμνιων ρεβερετζήδων. Στα ιταλικά βιβλία τους το ονομάζουν «βάτραχος αλά Ελληνικά». Ιδιαίτερα ενθουσιασμένη με την κατάδυση με σκανταλόπετρα ήταν η Ιταλική αποστολή και όπως δήλωσαν προγραμματίζουν να διοργανώσουν αγώνες με σκανταλόπετρα στην Ιταλία!

Αλλά και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια με τους Θωμά Θωμαΐδη, Κωστή Μαμάση, Δημήτρη Χατζημέντωρα και Θεόδωρο Λυμπεράκη.

Οι τυχεροί που βρέθηκαν στην εξέδρα και την θάλασσα κατά την διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων απόλαυσαν μοναδικό θέαμα και πρωτόγνωρες εμπειρίες! Θαύμασαν εκστασιασμένοι αθλητές παγκοσμίου επιπέδου να καταδύονται στα κρυστάλλινα νερά και να χάνονται στον βυθό, να κολυμπάνε με κινήσεις δελφινιού φορώντας μονοπέδιλο, να καταδύονται ταυτόχρονα 2 και 3 μαζί με μια σκανταλόπετρα, να προσπαθούν να οδηγήσουν την σκανταλόπετρα στον βυθό όπως τους περιέγραφαν πριν λίγο έμπειροι παλιοί σφουγγαράδες.

Οι Καλύμνιοι στους αγώνες σκανταλόπετρας πάνω απ’ όλα ένοιωσαν την χαρά και τον ενθουσιασμό αυτού που ανακαλύπτει τις ρίζες του, το χάρηκαν και το απόλαυσαν. Επιπλέον όπως όλοι ομολόγησαν η αναβίωση της κατάδυσης με σκανταλόπετρα σε αθλητικό επίπεδο ανοίγει νέες προοπτικές στην Ελεύθερη Κατάδυση. Αξίζουν συγχαρητήρια στην Ένωση Ξενοδόχων, η οποία με επικεφαλής τον πρόεδρό της Νικόλαο Ρείσση δούλεψαν από το χειμώνα επίπονα και μεθοδικά για την επιτυχία αυτών αγώνων και την προβολή του νησιού διεθνώς.


Αφήστε μια απάντηση