Μενού
Αρχική / Άρθρα / Οικονομία & Επιχειρήσεις / Σώστε : Σπίτια, Ευρώ, ΖΩΕΣ. SOS Ελλάδα !

Σώστε : Σπίτια, Ευρώ, ΖΩΕΣ. SOS Ελλάδα !

 Εισαγωγή – Υπενθύμιση

 Στο άρθρο – ανάλυση μου : «Πιστωτικός
Αποπληθωρισμός». Και τι θα τρώει το παιδί; Πέτρες ;
που γράφτηκε στις
31/10/2011, είχα αναφερθεί διεξοδικά και με αποδείξεις για το πραγματικό
πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελληνική Οικονομία. Μεταξύ άλλων είχα γράψει :

 «Εάν (νομίζουμε) το πρόβλημα
μας σήμερα
(δηλ 31/10/2011) είναι η έλλειψη Ρευστότητας τότε δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι ότι
το πραγματικό μας πρόβλημα είναι
(θα είναι) ότι η πολυπόθητη ρευστότητα, όταν
και εάν εξασφαλιστεί, δεν θα μπορεί να διοχετευθεί σε ικανοποιητικό βαθμό σε Έλληνες
Δανειολήπτες
(δηλ στην Ελληνική Οικονομία) »

«Πόσο άραγε κινδυνεύει η συνοχή της
κοινωνίας μας και η έστω ασθμαίνουσα λειτουργία της παραγωγικής δομής της χώρα
; Έχουμε δει τα χειρότερα ή αυτά είναι ακόμα μπροστά μας ;»


 «Ο Ανθρωπος (πόσο μάλιστα ο Έλληνας)
μπορεί να ζήσει σε ένα καθεστώς περιορισμένης πρόσβασης σε αγαθά και υπηρεσίες.
 Δεν μπορεί να ζήσει όμως με ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ και ΕΛΠΙΔΑΣ ότι το
αύριο για την οικογένεια του θα είναι καλύτερο από το σήμερα και το
χθες»

 «Ο Κίνδυνος, αγαπητοί φίλοι αναγνώστες, είναι να οδηγηθούμε σε μία οικονομία, «τοις μετρητοίς», καθίζησης αξιών (ακινήτων – μετοχών κλπ), πτώση/καταστροφή τραπεζικών πιστώσεων (δανείων, ενεχύρων κλπ), ύφεση, ανεργία κ.λ.π. Όλα αυτά, σε μία τρομακτική αυτοτροφοδοτούμενη αλυσιδωτή αντίδραση, θα συμπαρασύρουν τα πάντα και πιθανόν να οδηγήσουν σε κατάρρευση του Τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Θα θέσουν δε σε κίνδυνο ακόμα και την εύρυθμη λειτουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους όπως το γνωρίζουμε από το 1974 και έκτοτε. (εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, έγκυρα και αποτελεσματικά – και προσέχω πολύ τις λέξεις που χρησιμοποιώ)»

Επανέρχομαι με μία δημόσια δραματική έκκληση και πρόταση

Επανέρχομαι τέλος Μαΐου 2012 (7 μήνες μετά) με μία δημόσια δραματική έκκληση προς ηγέτες, πολιτικούς, τραπεζικό σύστημα και προς κάθε ένα που μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη των πραγμάτων .

 Το έθνος μας καλείται να αντιμετωπίσει δύο προβλήματα (μέσα σε τόσα άλλα)  :

  • Την συνεχόμενη καθίζηση της οικονομίας (ύφεση, ανεργία κλπ)
  • Την συνεχώς αυξανόμενη απελπισία της Ελληνικής Κοινωνίας (που οδηγεί στην αυτοκτονία συνανθρώπους μας)

Επανέρχομαι με την ελπίδα να εισακουστώ έστω λίγο πριν την καταστροφή (προειδοποίησα και πριν μήνες).

Καλώ δημόσια όλη την άρχουσα τάξη (οικονομική, πολιτική κλπ) του Έθνους μας, να προβούν έστω και την ύστατη στιγμή στην εξέταση ή και υιοθέτηση της σκέψης-πρότασης μου, η οποία εν συντομία μπορεί να έχει τον τίτλο :

«Σώστε ….Σπίτια, Ευρώ, ΖΩΕΣ !».

 Διώξτε τα σύννεφα της απελπισίας πάνω από τις καρδιές των Ελλήνων, φωτίστε με ελπίδα τα γκρίζα όνειρα τους .

 Η ιδέα- πρόταση μου με απλά λόγια :

«Άμεση αναχρηματοδότηση όλων των ενυπόθηκων δανείων με ευνοϊκούς όρους» 

«Άμεση αναχρηματοδότηση όλων των ενυπόθηκων δανείων για διάρκεια ακόμα ΕΩΣ και 90-100 ετών με ευνοϊκούς όρους»

Εν συντομία τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πρότασης μου :

1ο. Ποιους μπορεί να αφορά :

 Κάθε υπερχρεωμένο νοικοκυριό που έχει βάλει υποθήκη το σπίτι του ή και κάθε επαγγελματίας που έχει βάλει υποθήκη την επαγγελματική του στέγη (να συζητήσουμε όρους κλπ) .
Σύντομη επεξήγηση : Θα μπορεί να αποδειχθεί με τις σχετικές δηλώσεις εισοδήματος κλπ ο βαθμός υπερχρέωσης κλπ

2ο. Διάρκεια αναχρηματοδότησης :

 Διάρκεια αναχρηματοδότησης όσο χρειάζεται ! . Ακόμα και 90-100 έτη σε ορισμένες περιπτώσεις.

 Δηλαδή τόσα έτη αναχρηματοδότηση με νέο δάνειο (όσα χρειάζεται) ώστε η σημερινή ετήσια δανειακή επιβάρυνση να μειωθεί δραστικά (τουλάχιστον κατά 60-70%) . Με αυτόν τον τρόπο αποδεσμεύουμε ως Έθνος, εθνικό εισόδημα από την εξυπηρέτηση δανειακών υποχρεώσεων που θα πέσει στην αγορά. Θα αυξήσουμε σχεδόν άμεσα τον τζίρο – πωλήσεις στις επιχειρήσεις, άρα θα αρχίσουν σταδιακά να καταγράφουν κέρδη, άρα θα φρενάρουμε την ύφεση και θα οδηγήσουμε την οικονομία μας σταδιακά σε ανάπτυξη, επενδύσεις, δηλαδή μείωση της ανεργίας κλπ !!

 Δεν λέω να είναι 90-100 έτη, μπορεί να είναι 20,30 έτη. Οσα χρειάζεται για να πέσει η δόση στο 20-30% και αφού γίνει το αναγκαίο κούρεμα, τόσο όσο αντέχουν οι τράπεζες για να μην καταρρεύσουν (δεν θα το ορίσουμε εμείς εδώ και τώρα, μπορεί 10% μπορεί 70% και κατά περίπτωση)

3ο. Φορέας υλοποίησης της Εθνικής προσπάθειας

 Η αναχρηματοδότηση και οι απαραίτητες διαδικασίες θα μπορούν να γίνουν από :

  • Τις ίδιες τις Εμπορικές Τράπεζες (τραπεζικά ιδρύματα) ή
  • Θα δημιουργηθεί μία νέα Εθνική Τράπεζα Ειδικού σκοπού (όπως παλιά ήταν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, η Αγροτική κλπ) στην οποία θα μεταφερθούν όλα αυτά τα προβληματικά δάνεια ή
  • Από ένα νέο Νομικό Πρόσωπο Εθνικής τουλάχιστον Εμβέλειας (με συμμετοχή ίσως και της Ε.Ε και όχι μόνο) (πχ Εθνικό Ταμείο Ανασυγκρότησης κλπ ) . Το τι θα γίνει ακριβώς ας τον βρουν οι ηγέτες μας.

4ο. Ιδιοκτησία ακινήτων – Νομικό πλαίσιο κλπ

“Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές ή νομικές παρεμβάσεις  και εάν απαιτηθεί τροποποίηση του Συντάγματος.”

α. Τα ακίνητα παραμένουν στην ιδιοκτησία/νομή της Ελληνικής Οικογένειας. Εάν εξυπηρετεί την λύση μπορεί να γίνει μεταβίβαση στον νέο «φορέα υλοποίησης» της ψιλής κυριότητας μόνο (στην οικογένεια παραμένει η Επικαρπία άρα το δικαίωμα στο εισόδημα και την ΔΙΑΜΟΝΗ που σημαίνει ότι όλοι μπορούν να μένουν στα σπίτια τους) .

 β. Εναλλακτικά η αναχρηματοδότηση/λύση μπορεί να βασιστεί στην μορφή και τα χαρακτηριστικά του Leasing,  με την δημιουργία ενός νέου κοινωνικού χρηματοοικονομικού προϊόντος Εθνικής ανάτασης που θα βασιστεί στα χαρακτηριστικά του Leasing. (οκ, δεν θα λύσουμε εδώ τις λεπτομέρειες αλλά την ουσία)

 γ. Σε κάθε περίπτωση θα γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές ή νομικές παρεμβάσεις ή εάν απαιτηθεί ακόμα και τροποποίηση του Συντάγματος. Μην ξεχνάμε ότι το Σύνταγμα μας έχει ταχθεί να υπηρετεί πάνω από όλα το ΕΘΝΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ (τα αναγκαία θα τα σχεδιάσουν οι Νομικοί κλπ)

Οτι και εάν σχεδιαστεί να μην ξεφεύγουμε από το ουσιώδες : Η οικογένεια για 90-100 χρόνια ή νωρίτερα μέχρι να ξεχρεώσει, θα μπορεί να διαμένει (αυτή και οι επόμενες γενιές) και να απολαμβάνει την περιουσία της.

5ο. Κούρεμα Τόκων ή και υπολοίπου Δανείου

 Εξετάζουμε ως Έθνος με βάση εισοδήματα, λοιπά περιουσιακά στοιχεία, βαθμό αξιοπιστίας φορολογικών δηλώσεων κλπ ένα αδιαμφισβήτητο μαθηματικό τύπο που μπορεί να οδηγεί σε μερική διαγραφή τόκων ή και κεφαλαίου. Προσμετράμε και τα κοινωνικά κριτήρια. Ειδικά για την πρώτη κατοικία μπορεί η ρύθμιση του υπολοίπου να γίνει σε άλλη ιδιαίτερη κοινωνική βάση και αξία. Ετσι μπορεί να έχουμε κούρεμα ιδιωτικών δανείων από 5-10% έως και 40-50% (ανάλογα την κάθε περίπτωση) . Να προσπαθήσουμε να κουρέψουμε μέρος των τόκων τουλάχιστον έτσι ώστε το νέο δάνειο (αναχρηματοδότηση) να είναι μικρότερο ποσό από το σημερινό υπόλοιπο για αποπληρωμή.

 Έτσι για όλα τα δάνεια και τις μορφές τους που θα πληρούν τα κριτήρια που θα τεθούν θα προκύψει ένα ΝΕΟ υπόλοιπο δανείου προς Εθνική Πιστωτική Μακροχρόνια Ρύθμιση (ή όπως θέλετε πείτε εσείς) . Το ποσό αυτό θα αναχρηματοδοτείται έως και 100 χρόνια ως σχετικά αναφέρω σε άλλα σημεία.

6ο. Επιτόκιο των νέων Δανείων Εθνικής Ανασυγκρότησης

 Θα μπορούσε εύκολα να πει κάποιος να είναι άτοκα ή 1% . Σταθερό κατά προτίμηση για μείωση μελλοντικού ρίσκου. Επειδή όμως σχεδιάζουμε την βέλτιστη λύση, για να μην χάσουν οι τράπεζες πολλά (και έχουμε κατάρρευση τους κλπ) ας είναι το επιτόκιο της Ε.Κ.Τ ή των Γερμανικών Ομολόγων ή κάτι αντίστοιχο όχι όμως μεγαλύτερο του 2-2,5% . Δεν θα τα χαλάσουμε στο επιτόκιο εάν σχεδιάσουμε όλα τα υπόλοιπα.

7ο. Ποσό νέας δόσης – ετήσιας επιβάρυνσης

“Η  ετήσια δανειακή επιβάρυνση θα μειωθεί κατά 60-70% και άνω. “

Όπως ανέφερα ήδη, για να απελευθερωθούν σημαντικές ποσότητες εισοδήματος (που τώρα έστω και με το ζόρι πληρώνουν τις δόσεις στις τράπεζες και εάν τις πληρώνουν – φτάνουν) που θα στραφούν στην κατανάλωση κλπ η μείωση της ετήσιας επιβάρυνσης θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 60-70% .

 Στον Εθνικό διάλογο και όσοι ειδικά επιφορτιστούν με την λύση ας ορίσουν το ακριβές ποσοστό της μείωσης (στόχο που θα πρέπει να πετύχουμε) .

Παράδειγμα :

  • Σήμερα δάνειο : 150.000 €. Επιτόκιο 5%. Διάρκεια 20 έτη με μηνιαίες δόσεις.
    Έχει ετήσια επιβάρυνση για τις 12 δόσεις 11.879 € (τον μήνα 990 €) .
  • Πρόταση μου : 150.000 € (έστω χωρίς κούρεμα). Επιτόκιο 2%. Διάρκεια 99 έτη με μηνιαίες δόσεις.
    Έχει ετήσια επιβάρυνση για 12 δόσεις 3.481 € (τον μήνα 290 €)
  • Μειώνει δηλαδή τη επιβάρυνση στην Οικογένεια κατά 8.398 €, δηλαδή τον μήνα 700 ευρώ !
    Είναι σαν να μπαίνει στο σπίτι ακόμα ένας μισθός βασικός !!
    Το έτος δηλαδή μείωση δόσεων κατά 70% !!!!! .
    Φανταστείτε δηλαδή να έχουμε και ένα κούρεμα δανείων 10-30% .
    Και φανταστείτε το ίδιο να συμβεί πχ σε 500.000 Ελληνες πόσα χρήματα μπορεί να αποδεσμευτούν και να πέσουν στην αγορά για κατανάλωση κλπ.

 Χρησιμοποιήστε το Online εργαλείο υπολογισμού δόσεων που έχουμε για να κάνετε την επαλήθευση σας.

 Επίσης μην αγνοείται ότι διαχρονικά το ποσό των πχ 290 ευρώ (από 990 ευρώ της σημερινής δόσης) θα μειώνεται ως πραγματική επιβάρυνση γιατί οι μισθοί και τα εισοδήματα μας μετά από κάποια χρόνια θα αρχίσουν πάλι να αυξάνονται (θυμηθείτε φίλους που σήμερα πληρώνουν τις τελευταίες δόσεις ενός στεγαστικού που πήραν πριν από δεκαετίες)

8ο. Πρόωρη αποπληρωμή ή έναντι πληρωμή

“Οποιος το επιθυμεί και μπορεί θα  προπληρώνει μέρος ή το σύνολο του δανειακού υπολοίπου του”

Επειδή το Έθνος μας θα ανακάμψει και μαζί με αυτό και τα εισοδήματα μας, εννοείται ότι όποιος το επιθυμεί και μπορεί θα προπληρώνει μέρος ή το σύνολο του δανειακού υπολοίπου του. Μάλιστα θα έλεγα να εξετάσουμε (εάν συμφέρει την Εθνική Οικονομία) να δίνονται και κίνητρα (πχ μία έκπτωση μικρή 1-2% επί του κεφαλαίου που επιστρέφεται πρόωρα).

9ο. Μεταβίβαση Ακινήτων

 Η προτεινόμενη λύση δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα μεταβίβασης των ακινήτων από την μία γενιά στην άλλη (γονέα σε παιδί) που θα αναλαμβάνει βέβαια να συνεχίσει την πληρωμή των δόσεων ή μισθώματος ή όπως αλλιώς ονομαστεί ή ετήσια/μηναία δόση. Νομικές παρεμβάσεις προς βελτίωση της διαδικασίας κληρονομιάς είναι πολύ εύκολο να γίνουν.

10ο. Η φύση & τα χαρακτηριστικά της Εθνικής Πιστωτικής Λύσης που προτείνω :

Είναι μία λύση :

  • Δεν θα οδηγήσει στην βέβαιη (σήμερα) κατάρρευση το Τραπεζικό σύστημα (αναγκαίο παράγοντα στην λειτουργία κάθε οικονομίας) 
  • Δεν θα χαθεί κανένα ευρώ (σημαντικό) από το Τραπεζικό σύστημα (μόνο μείωση μελλοντικών κερδών που δεν θα εισέπρατταν ποτέ βέβαια λόγω επισφαλειών)
  • Χρήματα θα πέσουν στην αγορά – πραγματική οικονομία (μείωση δόσεων κατά 70%).
  • Αρα τζίρος, έσοδα, φόροι για κράτος, ο τζίρος θα φέρει ανάπτυξη, επενδύσεις και μείωση ΑΝΕΡΓΙΑΣ.
  • Δεν θα χαθεί κανένα ακίνητο από την ιδιοκτησία καμίας οικογένειας (=αξιοπρέπεια)
  • Η δόση δανείου του σήμερα, μετατρέπεται σε ένα μικρό ή συμβολικό ενοίκιο που διαχρονικά θα μειώνεται η πραγματική του επιβάρυνση στην οικογένεια (σήμερα δόση 250 ευρώ με εισόδημα μηνιαίο 1.000, μετά από 20 χρόνια δόση 250 ευρώ για εισόδημα μηναίο πχ 1.800 ευρώ)
  • Η επόμενη γενιά θα βρει την ίδια περιουσία με μικρό υπόλοιπο οφειλής, με δόση πολύ μικρή για τότε εισοδήματα, εκτός εάν προτιμάμε/προτιμούν το πατρικό μας σπίτι να το βλέπουμε μόνο σε αναμνηστικές φωτογραφίες.
  • Εκτός εάν προτιμάμε παιδιά και εγγγόνια να θυμούνται τους γονείς τους από φωτογραφίες. Ηδη 2-3.000 έχουν μείνει με αναμνηστικές φωτογραφίες των γονιών και χιλιάδες με των πατρικών σπιτιών σύντομα…
  • Δεν θα χαθούν άδικα άλλες ΖΩΕΣ Ελλήνων από απελπισία και ντροπή
  • Το Έθνος μας θα έχει δώσει άλλη μία νικηφόρα μάχη απέναντι στον εχθρό της απελπισίας και του κακού εαυτού του.

 Προϋποθέσεις : Μία τέτοια εθνική λύση χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η επιτυχία της, παράλληλες αλλαγές. Ενδεικτικά αναφέρω, ενίσχυση Εθνικής παραγωγικής δομής, εθνική καταναλωτική συνείδηση, διαφάνεια κλπ. Αλλά επαναλαμβάνω το θέμα δεν είναι να γράψω μία έκθεση σαν την Τράπεζα της Ελλάδος. Να μείνουμε στην ουσία.

Θα μπορούσα να σας γράψω σελίδες με λεπτομέρειες.Οσοι έχετε καλύτερη πρόταση ή βελτιώσεις να μου τις στείλετε. Μην σας πιάνει το γνωστό Ελληνικό κουσούρι να διαβάζετε μία πρόταση και να αρχίζουμε δεν γίνεται, δεν … δεν … …. αλλά δείτε την ουσία. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ απλά….. κάτι πρέπει να γίνει, μία συζήτηση, ένα σχέδιο κλπ

Τι και εάν αυτοαποκαλούμαι asxetos ; …ορισμένοι δεν ξέρετε ότι ήμουν 8 χρόνια διευθυντής σε Τραπεζικό κατάστημα άρα γνωρίζω, την λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, την αγορά και την ελληνική οικογένεια πως λειτουργεί, τόσο που παραιτήθηκα πριν 5 χρόνια… πρόλαβα…. τώρα θα προλάβουν κάποιοι άλλοι ;

Εσείς καταλάβατε την ουσία της πρότασης, οι ηγέτες αυτού του τόπου ;


Αφήστε μια απάντηση