Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ψυχική Υγεία / Η σωματική άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη ;

Η σωματική άσκηση καταπολεμά την κατάθλιψη ;

Όταν αθλούμαστε ο εγκέφαλος παράγει ορμόνες που συντελούν στην βελτίωση της διάθεσης Η άσκηση βοηθάει όχι μόνο στην καλή φυσική δραστηριότητα, αλλά και στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, υποστηρίζουν Έλληνες επιστήμονες από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Οι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει τα συμπεράσματα της έρευνάς τους στο επιστημονικό έντυπο The Irish Medical Journal. Όπως εξηγεί ένας εκ των υπευθύνων της επιστημονικής ομάδας, ο Ανδρέας Φλουρής (συνεργάτης των Γιάννη Κουτεντάκη και Πέτρος Ντίνας), δεδομένα δείχνουν ότι, όταν αθλούμαστε, παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία.

“…Ο τύπος άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης είναι κυρίως η άσκηση αντοχής…”

Η κυριότερη από τις παραπάνω ορμόνες είναι η β-ενδορφίνη, που μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι έρευνες συνεχίζονται για να εντοπιστεί ο ακριβής μηχανισμός, μέσω του οποίου αυτό συμβαίνει.Ευρήματα μελετών δείχνουν ακόμα, σύμφωνα με τον κ.Φλουρή, ότι άνθρωποι που έχουν αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας εμφανίζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης από ανθρώπους που δεν είναι δραστήριοι, και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες.

 Κάποιοι ερευνητές, μάλιστα, έχουν χρησιμοποιήσει την άσκηση ως μέσο θεραπείας σε ανθρώπους με βαριά κατάθλιψη και έχουν βρει ότι μειώνει τα συμπτώματά σε τέτοιο βαθμό, ώστε θα μπορούσε να πει κάποιος ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο για τη θεραπεία της κατάθλιψης.Το εντυπωσιακό είναι ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα κατάθλιψης και σε ανθρώπους που έχουν επιπρόσθετα και άλλα προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσο, παχυσαρκία, και οστεοπόρωση, σημειώνει ο κ.Φλουρής.

 Ο τύπος άσκησης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της κατάθλιψης είναι κυρίως η άσκηση αντοχής (μεγάλης διάρκειας και χαμηλής έντασης), όπως το βάδισμα, το χαλαρό τρέξιμο, το ποδήλατο, το κολύμπι κ.λπ. Αλλά και η άσκηση με βάρη μπορεί, επίσης, να επιφέρει θετικά αποτελέσματα, ενώ και ο συνδυασμός άσκησης αντοχής και άσκησης με βάρη έχει θετικά αποτελέσματα. Οποιαδήποτε κι αν είναι η μορφή της άσκησης θα πρέπει να επαναλαμβάνεται 3-5 φορές την εβδομάδα, έτσι ώστε να δρα ευεργετικά για τον οργανισμό.

 Γενικά, είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον ερευνητή, ότι η άσκηση και η φυσική δραστηριότητα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης, προκαλώντας την έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο, οι οποίες με τη σειρά τους προκαλούν ευεξία και ευφορία, επιδρώντας ευεργετικά στη διάθεση των ανθρώπων. Όπως εξηγεί ο κ.Φλουρής, η κατάθλιψη είναι μια ψυχολογική κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ευχαρίστησης, αϋπνίες, μειωμένη όρεξη, αισθήματα ενοχής και έλλειψη ενέργειας. Δυστυχώς, πολλές φορές αυτά τα συμπτώματα οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις, όπως η αυτοκτονία.

 Η κατάθλιψη επηρεάζει, σήμερα, περίπου 340 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περίπου 550.000 Έλληνες εμφανίζουν σχετικά συμπτώματα.Τα μέχρι τώρα στοιχεία έχουν δείξει ότι περίπου το 9% των παιδιών παγκοσμίως έχουν νιώσει τουλάχιστον μια φορά το συναίσθημα της κατάθλιψης, και το 10% των εφήβων πάσχουν από σοβαρά συμπτώματα αυτής.

 Γενικά, η κατάθλιψη αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή, αλλά τα αποτελέσματα έχουν δείξει ότι μάλλον δεν είναι αρκετή. Έτσι, λοιπόν, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν εναλλακτικές μεθόδους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έδειξαν ότι η άσκηση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα κατάθλιψης, ενώ ευεργετικά οφέλη έχει και η φυσική δραστηριότητα.

 «Λέγοντας φυσική δραστηριότητα εννοούμε τις καθημερινές δουλειές του σπιτιού, μια εργασία που απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα (π.χ. αγροτική), το βάδισμα, κ.λπ.», εξηγεί ο κ.Φλουρής και μας προτρέπει να χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για να πάμε στη δουλειά και τις σκάλες αντί του ασανσέρ.

 Συγγραφείς: Ανδρέας Φλουρής, Γιάννης Κουτεντάκης και Πέτρος Ντίνας


Αφήστε μια απάντηση