Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Βόλτα στη Μύκονο των Τούρκων – Αλικαρνασσός

Βόλτα στη Μύκονο των Τούρκων – Αλικαρνασσός

Αν η Τουρκία είχε τη Μύκονό της, αυτή θα ήταν η Αλικαρνασσός, που είναι η σημαία της τουριστικής της ευμάρειας. Βρίσκεται 10 ναυτικά μίλια απέναντι από την Κω και έχει έντονα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Είναι τέτοια η ανάπτυξη που έχει επικρατήσει στη χερσόνησο του Κεραμεικού, που λίγα σημεία θυμίζουν εικόνες Ανατολής.

 

Οι ντόπιοι την ονομάζουν Μποντρούμ και για την προέλευση της ονομασίας όλο και κάτι έχουν να μας πουν: Προέρχεται από την παραφθορά της ονομασίας του κάστρου των Ιπποτών, που λέγονταν Πετρόνιουμ, Πετρούμ και τέλος Μποντρούμι. Η οθωμανική αυτοκρατορία το χρησιμοποίησε εκτός από διοικητικό κτίριο και ως φυλακή, μέχρι την ίδρυση του Κεμαλικού κράτους. Από αυτά τα σκοτεινά και υγρά υπόγεια κελιά πέρασαν εκατοντάδες εγκληματίες και αντάρτες. Και όπως είπαν κάποιοι από τους παλιούς κατοίκους οι συνθήκες ήταν πολύ χειρότερες από αυτές που περιγράφει η ταινία ¨Το Εξπρές του Μεσονυχτίου¨.

Πάντως ένα είναι βέβαιο: Η Αλικαρνασσός και η Κνίδος με την Κάμιρο, τη Λίνδο, την Ιαλυσό και την Κω αποτέλεσαν την περίφημη «Δωρική Εξάπολη», ένα συνασπισμό πόλεων- κρατών προάγγελο της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόξενος της Τουρκίας στη Ρόδο Αχμέτ Αρντά παρέθεσε δείπνο στους δημοσιογράφους στο αριστοκρατικό Marina club. Μοιάζει με πολυχώρο που συγκεντρώνει τον καλύτερο κόσμο της περιοχής: Από το αφεντικό της μαρίνας και ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Χουριέτ» και αρκετών τηλεοπτικών καναλιών μέχρι Ευρωπαίους και Αμερικανούς σκαφάτους η Τούρκους μεγαλοεπιχειρηματίες. Το φαγητό και το σέρβις εξαιρετικά.

 

Την ώρα που ικανοποιούσαμε τους φιλήδονους ουρανίσκους ακούστηκε από τα μεγάφωνα του τζαμιού ο ιμάμης που καλούσε τους ντόπιους να κάνουν την προσευχή για πέμπτη φορά, όπως κάθε μέρα. Σχεδόν μάταια όμως, γιατί οι μαντίλες των γυναικών αντικαταστάθηκαν από τις πολύχρωμες μπαντάνες και την ίδια ώρα οι άντρες φλέρταραν με τουρίστριες στα μπαράκια της πόλης.

Το θέαμα από τη σύγχρονη μαρίνα, μια από τις τέσσερις της ευρύτερης περιοχής, εντυπωσιακό. Οι ταράτσες των άσπρων σπιτιών που μοιάζουν με κύβους ζάχαρης συναγωνίζονται τα ψηλά κατάρτια των πολυτελών θαλαμηγών.

Η βραδινή διασκέδαση άλλο ένα δίλημμα: «Αλικαρνάς» η Μαρίνα Κλαμπ Καταμαράν; 15.000 άτομα η χωρητικότητα της πρώτης, πλεούμενο που αρμενίζει η δεύτερη. Παρά το ακριβό εισιτήριο ένα είναι βέβαιο. Τα ξέφρενα πάρτυ διαρκούν ως το πρωί χωρίς περιορισμούς.

Όπου και να κοιτάξεις ανακαλύπτεις κάτι νέο, νιώθεις τουρίστας σε γνώριμο περιβάλλον, βλέπεις ολόγυρα αρχαιοελληνικά μνημεία, βολτάρεις σε μια αγορά βασίλειο των «μαϊμούδων» και του παζαρέματος. Οι απαιτητικοί μπορούν να περιπλανηθούν στα 10.000 τετραγωνικά μέτρα του εμπορικού κέντρου «Όασις», όπου δεν λείπει καμία από τις διεθνείς φίρμες.

 

Ένας λόγος που θα συνιστούσα στους συμπολίτες μου το ταξίδι στην Αλικαρνασσό είναι για να δουν από κοντά πως εννοούν οι γείτονες μας τον όρο τουρισμός και υπηρεσίες. Μπορείτε να πάτε κατευθείαν από Ρόδο με το δελφίνι κάθε Δευτέρα και Σάββατο σε λιγότερο από τρεις ώρες η μέσω Μαρμαρά που απέχει 180 χιλιόμετρα από το Μποντρούμ. Από την Κω με δελφίνι θα φτάσετε σε 18 λεπτά και με το καίκι σε μια ώρα.

(H Αλικαρνασσός σε εικόνες)


Αφήστε μια απάντηση