Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Αναβιώνει η αυτοκρατορική Αγία Πετρούπολη

Αναβιώνει η αυτοκρατορική Αγία Πετρούπολη

Θα μετατραπεί σ’ έναν από τους πλέον ενδιαφέροντες καλλιτεχνικά τόπους στην Ευρώπη», δήλωσε ο λόρδος Φόστερ. Το σχέδιο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, αποτελεί τμήμα της μαζικής ανακαίνισης της Αγίας Πετρούπολης, την πόλη που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα τη διάσκεψη των G8, των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου

Η Αγία Πετρούπολη κατελήφθη από τους ναζί, βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Στάλιν που τη μισούσε. Τη μισούσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη πόλη της Ρωσίας. Παράλληλα στα επόμενα χρόνια στερήθηκε της εύνοιας των σοβιετικών ηγεσιών που φοβούνταν τους ευρωπαϊκούς οραματισμούς της και το αυτοκρατορικό παρελθόν.


Κτίστηκε τον 18ο αιώνα για να φυλάσσεται εκεί η ξυλεία και ονομάστηκε Νέα Ολλανδία. Το μικροσκοπικό τεχνητό νησί στο μέσον της Αγίας Πετρούπολης συμπεριλαμβανόταν στα σχέδια του Μεγάλου Πέτρου για τη μετατροπή μιας απομονωμένης χώρας σε ναυτικό κράτος με άμεση πρόσβαση στην Ευρώπη. Διά μέσου των αιώνων, το νησί, του οποίου χαρακτηριστικό είναι η τεράστια κλασική αψίδα, έγινε μια από τις πιο ατμοσφαιρικές γωνιές της Αγίας Πετρούπολης, παράλληλα όμως έγινε και σύμβολο παρακμής. Κλειστή στο κοινό, η Νέα Ολλανδία μέχρι πρόσφατα «φιλοξενούσε» μια στρατιωτική βάση. Ωστόσο, η Νέα Ολλανδία εξελίσσεται πλέον σε σύμβολο της αναβίωσης της Αγίας Πετρούπολης. Ο Νόρμαν Φόστερ, διάσημος Βρετανός αρχιτέκτονας, υποστηριζόμενος από Ρώσους επενδυτές, έχει στη διάθεσή του τέσσερα χρόνια για να μετατρέψει το νησί σε έναν καλλιτεχνικό τόπο, με θέατρα, με συναυλιακές αίθουσες, με ξενοδοχεία και εστιατόρια.


Σήμερα, οι επενδυτές σπεύδουν έχοντας στις βαλίτσες τους φιλόδοξα σχέδια. Ξένες εταιρείες, μεταξύ των οποίων η GM και η Toyota ανοίγουν εργοστάσια και ρωσικοί κολοσσοί, όπως η Γκασπρόμ μεταφέρουν τα κεντρικά τους γραφεία στην Αγία Πετρούπολη για να επωφεληθούν της τοπικής χαμηλής φορολογίας.


Η μεταμόρφωση της Αγίας Πετρούπολης πηγαίνει πέρα από τον καθαρισμό των προσόψεων των κτιρίων, τον καθαρισμό των δρόμων και το κούρεμα του γκαζόν που σίγουρα σχετίζεται με τη διάσκεψη της προσεχούς εβδομάδας. Ουσιαστικά, αυτή η μεταμόρφωση της πόλης αφορά τη μεγάλη αλλαγή της ίδιας της Ρωσίας, η οποία φαίνεται να επιστρέφει στο παλιό γνώριμο αυτοκρατορικό καθεστώς!


Η Βαλεντίνα Ματβιένκο, κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, δηλώνει στους «Φαινάνσιαλ Τάιμς»: «Θέλουμε να ξαναφτιάξουμε την πόλη μας όπως ήταν παλιά. Και παράλληλα να την αναπτύξουμε οικονομικά». Η πόλη αποκτά και πολιτική σημασία. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας μεταφέρεται από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη και φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι εκεί λειτουργεί εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο που εκπέμπει σε 45 περιοχές της χώρας.



Χρήσιμες πληροφορίες

Πληθυσμός: περίπου 147.000.000
Πρωτεύουσα: Μόσχα
Επίσημα γλώσσα: Ρώσικα
Επίσημη θρησκεία: Χριστιανισμός (Ορθόδοξοι)
Διαφορά ώρας από Ελλάδα: -1 ώρα

ΝΟΜΙΣΜΑ:
Το νόμισμα της Ρωσίας είναι το Ρούβλι(R), το οποίο υποδιαιρείται σε 100Kopeks.
1ευρώ =33R περίπου


ΑΓΟΡΕΣ:
Αντίκες, καπέλα και παλτά από γούνα, μουσικά όργανα, τις πασίγνωστες matriashkas (ξύλινες κούκλες η μια μέσα στην άλλη), μαντίλες, κεχριμπάρι, μαύρο χαβιάρι Κασπίας κ.α.


ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Τρόπος κλήσης από Ρωσία προς Ελλάδα: 0030+νούμερο που θέλουμε να καλέσουμε (κινητό ή σταθερό)
Τρόπος κλήσης από Ελλάδα προς Ρωσία: 007+νούμερο που θέλουμε να καλέσουμε (κινητό ή σταθερό)


ΙΑΤΡΟΣ:
Σε περίπτωση ανάγκης απευθυνθείτε στη reception του ξενοδοχείου σας, ή τον αρχηγό σας. Εάν βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή, να φροντίσετε να έχετε μαζί σας την απαραίτητη ποσότητα φαρμάκων για τις ημέρες της παραμονή σας. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι τα προγράμματα του γραφείου μας Ρωσία περιλαμβάνουν ταξιδιωτική ασφάλεια ατυχημάτων η οποία εκδίδεται από τη Ρωσική πρεσβεία και είναι απαραίτητη για την είσοδό σας στη χώρα.


ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΡΕΥΜΑ:
Εναλλασσόμενο 220 volt όπως της Ελλάδας.


ΚΛΙΜΑ:
Λόγω της μεγάλης έκτασης της Ρωσίας το κλίμα ποικίλει. Για παράδειγμα στη Μόσχα το κλίμα είναι ψυχρό ηπειρωτικό με θερμοκρασίες από -9°C τον Ιανουάριο έως και 19°C τον Ιούλιο, ενώ βορειότερα και μέχρι την Αγ. Πετρούπολη, κυριαρχεί η τούνδρα με θερμοκρασία από -14°C τον Ιανουάριο έως και 16°C τον Ιούλιο.


ΔΙΑΤΡΟΦΗ:
Σας συνιστούμε να πίνετε πάντα εμφιαλωμένο νερό. Η Ρωσική κουζίνα είναι πολύ πλούσια. Σαν γεύσεις προτιμούν κρύο κρέας ή ψάρια, τυριά, χαβιάρι, σαλάτες, πίκλες, ζεστές τηγανήτες, και μανιτάρια με κρέμα. Δοκιμάστε τα παραδοσιακά πιάτα τους όπως το okroshka (κρύα σούπα από λαχανικά), kulebiaka (πίτα από σολομό), pirozki (πίτες από λάχανο ή μανιτάρια), ενώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε κρασιά της Μολδαβίας ή μπράντυ της Αρμενίας.


ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ:
Σε όλα τα ξενοδοχεία στον κόσμο, τα δωμάτια είναι στην διάθεση των πελατών από τις 13:00 την ημέρα της άφιξης έως τις 12:00 την ημέρα αναχώρησης. Σε όλα τα ξενοδοχεία της Ρωσίας είμαστε υποχρεωμένοι να συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας στις κάρτες του εκάστοτε ξενοδοχείου.


ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ-VISA:
Για την είσοδο σας στη Ρωσία είναι απαραίτητο το ελληνικό διαβατήριο. Οι έλληνες πολίτες επίσης, χρειάζονται visa η οποία εκδίδεται από το Ρώσικο προξενείο στην Αθήνα μέσω του γραφείου μας. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να έχουμε τα διαβατήριά σας και μια έγχρωμη φωτογραφία σας 15 ημέρες πριν την αναχώρηση της εκδρομής. Κάτοχοι μη ελληνικών διαβατηρίων παρακαλούνται όπως επικοινωνήσουν οι ίδιοι με το προξενικό γραφείο της Ρωσίας στην Ελλάδα.


ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ:


Βόλτα με το ρωσικό μετρό


http://englishrussia.com/?p=252


Στη Ρωσία των τσάρων και των ανακτόρων


http://www.naftemporiki.gr/t+z/story.asp?id=1246379


http://www.cityvision2000.com/history/900days.htm


http://www.petersburg-va.org/


Αφήστε μια απάντηση