Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Διακοπές στο Νεπάλ με τους αντάρτες

Διακοπές στο Νεπάλ με τους αντάρτες

….Μόλις πριν ένα μήνα γύρισε από εκεί η 23χρονη Αυστραλή τουρίστρια Άμπερ Μάνερς η οποία ταξίδεψε στη νοτιοκεντρική Ασία, στις βουνοκορφές των Ιμαλαϊων. Οι εντυπώσεις της είναι ενδιαφέρουσες και ταυτόχρονα πολύ χρήσιμες, σε όσους τελικά το πάρουν απόφαση να πραγματοποιήσουν το πιο τολμηρό ταξίδι της ζωής τους.

– «Αν συναντήσετε αντάρτες, κάνετε ότι σας πουν. Αν σας κάψουν το λεωφορείο, σίγουρα προηγουμένως θα σας έχουν ζητήσει να κατεβείτε από αυτό. Προσωπικά, λίγο έξω από το Κατμαντού, μέτρησα πέντε καμένα λεωφορεία. Κι αν σας ζητήσουν χρήματα μην αρνηθείτε. Πρόκειται για μικρό φόρο 1,5 ευρώ το άτομο, που εισπράττεται για το κόμμα του Μάο».



Στο ρυθμό των πραξικοπημάτων


Το Νεπάλ είναι ένα βασίλειο περίπου 25.800.000 ανθρώπων στις νότιες πλαγιές των Ιμαλαϊων. Χώρα μαγευτική, πολυσύνθετη, αλλά και μυστηριακή. Σε υψόμετρο πάνω από 1.500 μέτρα κατοικούν τα Θιβετιανά ορεινά φύλα, κάτω από τα 1.500 μέτρα υψόμετρο βρίσκονται οι ινδικές και ινδο-νεπαλέζικες ομάδες.


Κατά το σύστημα «Πανχαγιάτ» το εθνικό συμβούλιο, που αποτελείται από μέλη των κοινοτήτων και των νομαρχιών, ενημερώνει τον βασιλιά που έχει σχεδόν απεριόριστα δικαιώματα. Ο πρώτος εποικισμός στην κοιλάδα του Κατμαντού έγινε το 1.000 π.Χ. Ο Βούδας γεννιέται στο Λουμπινί το 563 π.Χ.


350-379 η χώρα διανύει «χρυσή εποχή» με τους βασιλείς Λιχαβί. 1.200 μ,Χ, κυβερνά η δυναστεία των Μάλα από τις Ινδίες. 1599 η Γκούρχα γίνεται πρωτεύουσα των Ινδουϊστών. 1769 η κοιλάδα του Κατμαντού κατακτάται από τους Γκούρχα. Αρχές του 19ου αι. υπογράφτηκε Συνθήκη προστασίας με την Αγγλία. 1846- 1951 η οικογένεια των ευγενών Ράνα κατέχει την εξουσία. 1951 αναλαμβάνει ο βασιλιάς Τριμπουβάνα Μπιρ Μπικράμ. 1959 Δημοκρατικό Σύνταγμα και κατάργηση του θεσμού της κάστας. 1960 ανανεωμένη απολυταρχική ηγεμονία. 1972 νέο Σύνταγμα, συνταγματική μοναρχία. 1990 αναγνώριση του πολυκομματισμού.


Τα πραξικοπήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Το τελευταίο εκδηλώθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο που ο βασιλιάς Γκιανέντρα ανέτρεψε την κυβέρνηση και κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ωστόσο η εξέγερση των ανταρτών βρίσκεται στον 9ο χρόνο της και πολύ συχνά εκδηλώνονται επιθέσεις σε δημόσια κτίρια.


Υγεία


Η ανεπαρκής συγκοινωνία στις ορεινές περιοχές θα δυσκολέψει τις μετακινήσεις σας, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στα υγειονομικού τομέα προβλήματα που ενδεχομένως θα συναντήσετε. Περισσότερο διαδεδομένες ασθένειες είναι η ελονοσία και η χολέρα. Η παιδική θνησιμότητα είναι μεγάλη και ο μέσος όρος ζωής βρίσκεται στα 52 χρόνια. Σπάνιες οι ευκαιρίες για προσωπική υγιεινή, συνηθισμένη εικόνα να κατουράνε με απλότητα στην είσοδο του ναού όπου προσεύχονται η να μπουγαδιάζουν στο ίδιο νερό όπου ταξιδεύει η στάχτη των νεκρών. Στην κακή υγεία του πληθυσμού συμβάλλει και η μονομερής διατροφή με βάση το ρύζι.


Φαγητό


Το νερό από τις βρύσες δεν είναι πόσιμο. Ακόμα και αυτό που θα χρησιμοποιήσετε για το βούρτσισμα των δοντιών πρέπει πρώτα να το έχετε βράσει. Για τον ίδιο λόγο αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε παγάκια ψυγείου. Αν φάτε κρέας και ψάρια βεβαιωθείτε ότι είναι φρεσκομαγειρεμένα και καλοψημένα. Αποφεύγετε λαχανικά, σαλάτες, φρούτα και τη μαγιονέζα.


Γλώσσα- Θρησκεία


Επίσημη γλώσσα είναι η nepalese, αλλά θα ακούσετε να μιλούν άλλες 20 γλώσσες και πολυάριθμες διαλέκτους.


Επίσημη θρησκεία είναι ο Ινδουϊσμός (86,5%), που συνυπάρχει με τον Βουδισμό (7,8%) και το Μουσουλμανισμό (3,5%). Στην πόλη Λουμπινί γεννήθηκε το 563 π.Χ. ο πρίγκιπας Σιντάρτα, ο μετέπειτα Βούδας. Ανάμεσα στο 350 και 750 η χώρα έζησε μια χρυσή εποχή με τους ινδουιστές βασιλείς Λιχαβί.


Το Νεπάλ είναι από τις πιο φτωχές χώρες της γης. Το 90% του πληθυσμού ζει από τη γεωργία με κύρια καλλιέργεια το ρύζι και το σιτάρι. Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η χώρα είναι ο αραβόσιτος, το ρύζι, το κριθάρι, το σιτάρι, το ζαχαροκάλαμο, οι πατάτες και τα φρούτα. Ο μεγάλος ορυκτός πλούτος της χώρας παραμένει ακόμα ανεκμετάλλευτος. Η πιο αξιόλογη τουριστική κίνηση παρουσιάζεται στην κοιλάδα Κατμαντού, καθώς και στις περιοχές Ναραγιάνι, Λοκχάρα και στο Έβερεστ (8.868 μ.), που είναι ο αγαπημένος προορισμός των ορειβατών όλου του κόσμου – μαζί με το Νταουλαγκίρι (8.172 μ.) και το Αναπούρνα (8.078 μ.).


Αν και μετά τις περιγραφές της Αυστραλής τουρίστριας συνεχίζει το Νεπάλ να σας ασκεί μια γοητεία, αν ψάχνετε τον άγνωστο πολιτισμό και τη γαλήνη των χωριών σε μεγάλα υψόμετρα, αν το κυνήγι θηραμάτων στη ζούγκλα εξάπτει τη φαντασία σας, το Νεπάλ είναι μια χώρα πρόκληση. Μυστηριακό ανατολικό πνεύμα, θησαυροί έργων τέχνης, θρησκευτικά μνημεία και ανάκτορα θα βρείτε πολλά σ αυτή τη χώρα.


Αξιοθέατα και πόλεις


Μπαταγκαόν (το χωριό του ρυζιού).Ονομάζεται από τους Νεπαλέζους και Μπακταπούρ (πόλη των ανθρώπων που υπηρετούν το Θεό με αφοσίωση). Απέχει 16 χλμ. από το Κατμαντού και έχει κρατήσει στο ακέραιο τη μεσαιωνική της όψη, βοηθούσης και της τοπικής ΔΕΗ με τις συχνές προγραμματισμένες διακοπές της. Διαθέτει ως αξιοθέατα πλήθος από ιερά, το βασιλικό παλάτι (με το χρυσό πύργο και το βασιλικό κίονα), αγάλματα και πολυόροφες παγόδες. Αρκετοί ναοί έχουν ερωτικές τοιχογραφίες. Γνώρισε μεγάλη ακμή το 17ο και 18ο αιώνα ως έδρα βασιλέων. Για να μπεις στην πόλη πληρώνεις εισιτήριο! Έχει πληθυσμό 250.000 κατοίκους και απέχει μόνο 14 χιλιόμ. από το Κατμαντού.


Βουδανιλκάνθα. Βρίσκεται βορειοανατολικά του Κατμαντού. Μέσα στην αυλή κάθε ιερού της πόλη μπορεί ο επισκέπτης να δει το άγαλμα του γαλήνιου Βισνού με το σημαντικό φίδι μέσα σε μια πηγή.λκ7θ


Το Κατμαντού στο κέντρο της ομώνυμης κοιλάδας είναι συγχρόνως και το σημείο εκκίνησης για να γνωρίσετε τη χώρα. Είναι η ιστορική πολιτιστική πρωτεύουσα του Νεπάλ και προστατεύεται από την UNESCO. Στην παλιά πόλη συνωθούνται Θιβετιανοί μοναχοί, Ευρωπαίοι αναχωρητές και Νεπαλέζοι. Μία ιδιόρρυθμη εξωτική ατμόσφαιρα χαρακτηρίζει την πόλη. Αν και χτίστηκε το 732, μόλις το 1770 έγινε πρωτεύουσα του Νεπάλ. Πληθυσμός 622.618 κάτοικοι. Στην πόλη διασώζονται μερικά τζαμιά, μεγάλος αριθμός παλατιών και μουσεία. (Να υπήρχαν και σπίτια για τους άστεγους, τι καλά που ήταν…). Ο ναός της Σίντι Λάκσμι στην κεντρική πλατεία Ντούρμπαρ Σκουέρ και ο ναός Νιαταπόλα είναι οι πιο διάσημες πενταόροφες παγόδες της πόλης. Βορειοανατολικά υψώνεται το Σβαγιαμπουνάτ- Στούπα, το σημαντικότερο ιερό βουνό της χώρας. Ο χρυσός πύργος στο λόφο Σουαγιαμπουνάτ αποτελεί το αρχαιότερο και σημαντικότερο ιερό του Νεπάλ, χτίστηκε κατά την παράδοση το 3.500 π.Χ.


Ο γύρος του Τρέκιγκ πάνω στο Μανασλού, βορειοανατολικά του Κατμαντού, περιλαμβάνεται στις ωραιότερες περιηγήσεις.


Το Πατάν, στο οποίο αξίζει να επισκεφθεί κανείς το βασιλικό παλάτι (17ος αι.), εντυπωσιάζουν τα ιερά και τα στούπας.


Σημειώστε ότι τον περασμένο μήνα δύο βομβιστικές επιθέσεις που έγιναν σε λεωφορεία είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.


Θα ήταν περιττό να σας συστήσουμε να έχετε πάντα τα μάτια σας δέκα τέσσερα. Ενδεικτικά μόνο να σας πούμε ότι η αξία της φωτογραφικής σας μηχανής αντιστοιχεί με το ετήσιο εισόδημα μιας δεκαμελούς οικογένειας και η ζωή του ντόπιου αποτιμάται λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.


Κι όμως, όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν τολμηροί ταξιδιώτες. Τους πρώτους τέσσερις μήνες πήγαν στο Νεπάλ, περίπου, 72.000 τουρίστες, μέχρι το τέλος του χρόνου θα πάνε γύρω στα 500.000 άτομα. Στόχος του Τουριστικού Οργανισμού να φθάσουν το 1,3 εκατομμύριο οι επισκέπτες, που θα διαμένουν κατά μέσο όρο ένα δεκαπενθήμερο.


Ψώνια


Ενθύμια που μπορείτε να πάρετε από το Νεπάλ είναι τα μαχαίρια των Γκούρχα, χρυσά και ασημένια κοσμήματα, μπρούτζινα διακοσμητικά και γλυπτά από ξύλο και ελεφαντόδοντο.


Πρέπει να δείτε


Στο Κατμαντού τον αρχαίο ναό Σβαγιαμπουνάτ, την κατοικία της «Ζωντανής Θεάς», το παλιό Βασιλικό παλάτι, το ναό του Σίβα και της Πάρβατι, την τριώροφη παγόδα Ματζού Ντεβάλ με τα ερωτικά ξυλόγλυπτα. Πάτε στη γειτονική Λαλιτπούρ (η Πατάν) που χρονολογείται από το 299 μ.Χ. και είναι πιο ήσυχη, περισσότερο βουδιστική και πιο αυθεντική από την πρωτεύουσα.


Στο Μπακταπούρ ξεχωρίζει η Βασιλική πλατεία με τα ξυλόγλυπτα ανάκτορα των 55 παραθύρων και η αριστουργηματική Σαν Ντόκα (Χρυσή Πύλη). Στο χωριό Τσανγκού Ναραγιάν θα φωτογραφηθείτε στην τεράστια βουδιστική στούπα Μπουντνάτ, που δεν λείπει από κανένα τουριστικό οδηγό του Νεπάλ.



Πως και πότε θα πάτε


Με την Gulf Air μέσω Μπαχρέϊν. Ο βαθμός ικανοποίησης του ταξιδιώτη θα εξαρτηθεί περισσότερο από το βαθμό προετοιμασίας του παρά από τις οργανωμένες αρετές του ταξιδιού. Δεν απαιτούνται εμβόλια. Η ανθελονοσιακή αγωγή είναι μια χρήσιμη – αν και όχι υποχρεωτική- προφύλαξη. Ιδανικότερη εποχή για να πάτε στο Νεπάλ είναι το διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, που οι θερμοκρασίες είναι δροσερές, η σχετική υγρασία πολύ χαμηλή και οι βροχές περιορισμένες. Απρίλιος και Μάϊος είναι πολύ ζεστοί μήνες κι από τα μέσα Ιουνίου αρχίζουν οι μουσώνες, καθημερινές βροχές που διαρκούν μέχρι τον Οκτώβριο.


Βίζα


Το διαβατήριό σας θα πρέπει να ισχύει για έξι τουλάχιστον μήνες μετά τη λήξη του ταξιδιού. Μπορείτε να πάρετε θεώρηση ως τουρίστας αφού φθάσετε στο Νεπάλ και θα ισχύει όχι περισσότερο από 30 μέρες. Οι έλληνες υπήκοοι χρειάζονται βίζα.


Ώρα- Νόμισμα


Νόμισμα της χώρας είναι η ρουπία Nepali που ισοδυναμεί με 100 paisa. Κυκλοφορούν κέρματα σε 1, 2, 5 paisa και χαρτονομίσματα σε 10, 20, 25, 50, 100, 500 και 1.000 ρουπίες. Οι τουρίστες τα αεροπορικά τους εισιτήρια και τη διαμονή στο ξενοδοχείο πρέπει να πληρώσουν σε ξένο νόμισμα. Ανταλλαγές νομισμάτων συνιστάται να γίνονται σε τράπεζες, ξενοδοχεία και moneychangers. Η απόδειξη ανταλλαγής συναλλάγματος είναι απαραίτητη αν θελήσετε να επεκτείνετε τη θεώρηση του διαβατηρίου σας. Tο 1 ευρώ έχει ισοτιμία με 84.00 NPR και τo 1 δολάριο Αμερικής με 69.20 NPR. Οι περισσότερες πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές στις τράπεζες και τα μεγάλα ξενοδοχεία. Συνήθως στα εστιατόρια η πληρωμή με κάρτα έχει κράτηση που μπορεί να φθάσει 10%.


Οργανωμένα Πακέτα


Tropical Tours, πλατεία Καπνικαρέας 3, 106 63 Αθήνα. Τηλ. 210 3249504 -3249508. E-mail tropical@ath.forthnet.gr


Ινδία- Νεπάλ 15 ημέρες. 12-26 Αυγ. και 21 Οκτ.-04 Νοε. Τιμή από 1.580 ευρώ. Διαφορά μονόκλινου 350 ευρώ. Οι τιμές περιλαμβάνουν διαμονή, πρόγευμα και δείπνο καθημερινά, ξεναγήσεις, εκδρομές, φολκλορικές παραστάσεις, μεταφορές κάθε είδους, τέλη επίσκεψης αξιοθέατων που μνημονεύονται στο πρόγραμμα, τοπικούς φόρους και έξοδα αρχηγού/ συνοδού. Δεν περιλαμβάνεται αεροπορικός ναύλος Αθήνα- Καλκούτα και Κατμαντού- Αθήνα, που έχει ενδεικτική τιμή 680- 1.045 ευρώ. Μεμονωμένες αναχωρήσεις κάθε Παρασκευή. Minimum 4 άτομα. 2 διανυκτερεύσεις Καλκούτα, 2 Βαρανάσι, 1 Κατζουράο, 1 Γκβάλιορ, 2 Άγκρα, 1 Δελχί, 3 Κατμαντού, 1 Μπαχρέιν.



Κι άλλες χρήσιμες πληροφορίες


– Το Νεπάλ, με συνολική έκταση 140.800 τετραγωνικών χλμ., στα βόρεια συνορεύει με την Κίνα και στα ανατολικά, δυτικά και νότια με την Ινδία. Η χώρα διαιρείται σε 14 διοικητικές ζώνες.


– Το αεροδρόμιο Τριμπουβάν απέχει 7 χλμ. από το Κατμαντού και πληρώνοντας 200 ρουπίες, ένα ταξί αναλαμβάνει να σας μεταφέρει εσάς και τις αποσκευές σας στο ξενοδοχείο που επιλέξατε. Όταν αναχωρήσετε στο αεροδρόμιο θα πληρώσετε έναν φόρο 1.000 ρουπίες.


– Χρήσιμα τηλέφωνα: Πυροσβεστική 100. Τουριστική Αστυνομία 247041. Νοσοκομείο: 412842.


– Ηλεκτρικό ρεύμα 220 βολτ εναλλασσόμενο.


– Μόλις φτάσετε ρυθμίσετε τα ρολόγια σας +5:45 από την ώρα Γκρήνουϊτς.


– Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις λειτουργούν από 9:30 π.μ. – 5 μ.μ. και οι τράπεζες από 10:00 μέχρι τις 2 μ.μ. Η Νεπάλ Bank Ltd. στο Κατμαντού κλείνει συνήθως μισή ώρα νωρίτερα. Οι δημόσιες υπηρεσίες είναι ανοικτές από 10:00 π.μ. μέχρι 5 μ.μ. Τις Παρασκευές κλείνουν στις 3 μ.μ.


– Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε τον ζωολογικό κήπο, όπου υπάρχουν πολλά ζώα της ζούγκλας.


– Οι φίλοι του τζόγου έχουν στη διάθεσή τους αρκετά καζίνο αν θέλουν να ξανα-δοκιμάσουν την τύχη τους.

Στο διαδίκτυο


http://www.info-nepal.com/


http://www.welcomenepal.com/


http://www.nepal.com/


Επίσημες Αργίες


Ιαν. 11, Εθνική Επέτειος. Ιαν. 26, Vasant Panchami. Ιαν. 29 Martyrs’ Day. Φεβρ. 18, Ημέρα προς τιμή του Shiva. Φεβρ. 19, Ημέρα Δημοκρατίας Rashtriya Prajatantra Divas. Απρ. 14, Πρωτοχρονιά. Μαϊος 6, Holi. Μαϊος 8, Ημέρα της Νεπαλέζας Γυναίκας. Μάϊος 20, Φεστιβάλ των Αλόγων. Μάϊος 29, Chaite Dashain Μάϊος 30, Γενέθλια του Ραμ. Αυγ. 30, Rakshya Bandhan (Janai Purnima). Σεπτ. 1, Gai Jatra (Procession of Cows). Σεπτ. 6, Γενέθλια του Κρίσνα. Σεπτ. 17, Teej Φεστιβάλ Γυναίκας. Σεπτ. 27, Φεστιβάλ Rain God. Οκτ. 22, Φεστιβάλ Durga Puja. Νοέμβρ. 9, Γενέθλια των Βασιλιάδων. Νοεμβρ. 12, Γιορτή των Φώτων. Δεκ. 29, Γενέθλια του Βασιλιά Birendra’s.


Αφήστε μια απάντηση