Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Κέρκυρα, η ντίβα του Ιονίου.

Κέρκυρα, η ντίβα του Ιονίου.

Σύμφωνα με την παράδοση η Κόρκυρα –στη διάλεκτο των Δωριέων- ήταν κόρη του Ασωπού ποταμού. Την αγάπησε ο Ποσειδώνας, την έκλεψε και τη μετέφερε στο βορειότερο μεγάλο νησί του Ιονίου, που στη συνέχεια πήρε το όνομα της. Από τον έρωτα του θεού με τη θνητή γεννήθηκε ο Φαιάκας, ο γενάρχης των κατοίκων του νησιού. Μία άλλη αρχαία ονομασία της Κέρκυρας ήταν Δρέπανον, από το σχήμα της.



Σ έναν από τους κόλπους της Παλιοκαστρίτσας, όπως λέει ο μύθος, άραξε ο ναυαγός Οδυσσέας και ολόγυμνος έπεσε πάνω στην πανέμορφη Ναυσικά και τις φιλενάδες της. Επτά ολόκληρα χρόνια κρατούσε αιχμάλωτο του ερωτικού της πόθου τον βασιλιά της Ιθάκης, ώσπου με εντολή του Δία και ύστερα από παρακλήσεις της θεάς Αθηνάς η Καλυψώ του επέτρεψε να φύγει.

Η Κέρκυρα το 1864


Στο νησί των Φαιάκων φιλοξενήθηκε ο Ιάσονας και η Μήδεια όταν εγκατέλειψαν την Κολχίδα, κυνηγημένοι από τον βασι.λιά Αιήτη. Αποικία των Κορινθίων, το 229 π.Χ. παραδόθηκε στους Ρωμαίους. Γότθοι, Νορμανδοί, Γενοβέζοι, Ενετοί, Γάλλοι, Ρώσοι, Αγγλοι και Τούρκοι πέρασαν από εδώ, καθώς το νησί ήταν ένα στρατηγικό σημείο, που το επιβουλεύτηκαν πολλοί.


Στη Σπιανάδα ένα μνημείο θυμίζει την Ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπη Ελλάδα, το 1864. Χαραγμένα επάνω του βλέπουμε τα σύμβολα όλων των Ιόνιων νησιών. Θυμίζουμε ότι ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας, ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1776, έφυγε σε ηλικία 18 ετών στην Ιταλία για σπουδές, επέστρεψε το 1797 και άρχισε να εργάζεται ως χειρουργός γιατρός, μετά την κατάλυση της Επτανήσου Πολιτείας προσλήφθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και το 1827 η Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας εξέλεξε τον Καποδίστρια κυβερνήτη της Ελλάδας..


Οι μεγάλες στιγμές


6000 π.Χ. Στο Σιδάρι δημιουργούνται οι πρώτοι οικισμοί.


12ος αιώνας π.Χ. Εγκαθίσταται το ομηρικό βασίλειο των Φαιάκων με βασιλιά τον Αλκίνοο.


6ος αιώνας μ.Χ. Ληστρικές επιδρομές των Γότθων. Εγκαταλείπεται η αρχαία πόλη και οι κάτοικοι μεταφέρονται από τη χερσόνησο του Κανονιού προς τα βόρεια, εκεί που αργότερα επί Βενετοκρατίας κτίσθηκε το Παλαιό Φρούριο.

Το καμπαναριό του θαυματουργού
Αγιου Σπυρίδωνα.


968. Η Κέρκυρα αναφέρεται για πρώτη φορά από τον Κρέμωνα Λουτηράνδο με τη μεσαιωνική ονομασία «Κορυφώ» και «Κορυφή». Εδώ έχει τις ρίζες του το τοπωνύμιο Corfu.


1630 Κυριακή των Βαϊων. Ημέρα σωτηρίας της Κέρκυρας από πανούκλα, χάρη στο θαύμα του Αγ. Σπυρίδωνα. Ο «Αγιος» είναι για τους Κερκυραίους συνώνυμο του νησιού τους και ο όρκος στο όνομά του αποτελεί ιερή υπόσχεση. Το σκήνωμα του Αγίου έφτασε από την Κωνσταντινούπολη μετά την Αλωση (1453) και διατηρείται χωρίς να αλλοιωθεί. Στις λιτανείες βγαίνει πάντα όρθιο, μέσα σε μια ασημένια λάρνακα που κρύβει το σώμα, ενώ αφήνει το κεφάλι του Αγίου να φαίνεται.


1797. Φυτεύεται το δέντρο της Ελευθερίας. 29 Ιουνίου ο λαός υποδέχεται σαν ελευθερωτές τους Γάλλους στο νησί.


1864. Επιτέλους ενώνεται με την Ελλάδα. 21 Μαϊου ο τελευταίος Βρετανός διοικητής Στορκς παραδίδει στον απεσταλμένο της ελληνικής κυβέρνησης Θρασύβουλο Ζαϊμη.


Τι να δείτε


Περπατώντας στα στενά καντούνια της πόλης θα νομίσετε πως βρίσκεστε σε άλλη εποχή. Πραγματικά νιώθεις δέος όταν σκέφτεσαι ότι περπατούσαν σ αυτά ο Σολωμός, ο Πολυλάς, ο Μαβίλης, ο Μάντζαρος, ο Καποδίστριας.

Φρούριο-Ποντικονήσι-Κανόνι. Ονειρεμένες θάλασσες και τοπία που θα σας ξεμυαλίσουν.


Συνεχίστε για το παλιό φρούριο με τις δίδυμες κορυφές και το κτίριο της Ιονίου Βουλής. Κάντε μια βόλτα στην πλατεία Γεωργίου Θεοτόκη, που βρίσκετε έξω από την παλιά πόλη και θαυμάστε τον οβελίσκο του Ντάγκλας.


Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το χιλιοτραγουδισμένο Ποντικονήσι με την εκκλησία του Παντοκράτορα η Μεταμόρφωση του Σωτήρος, που χρονολογείται στον 11ο- 12ο αιώνα. Πιο μπροστά η εκκλησία της Βλαχέρνας πάνω στο ομώνυμο νησάκι. Τα δυο μαζί συνθέτουν το πιο πολυφωτογραφημένο τοπίο του νησιού.


Στο Μουσείο δείτε το μαρμάρινο λιοντάρι που βρέθηκε κοντά στον τάφο του Μενεκράτη, έργο Κορίνθιου τεχνίτη του 7ου αι. π.Χ., το αέτωμα της Γοργούς (το παλιότερο μεγάλο λίθινο αέτωμα που έχει σωθεί στην Ελλάδα), το δωρικό ναό στο Καρδάκι μέσα στο Μον Ρεπό (500 π.Χ.).


Προσκυνείστε στο ναό των Αγίων Ιάσωνα και Σωσιπάτρου, οι οποίοι δίδαξαν τον χριστιανισμό στο νησί. Βρίσκεται στη Γαρίτσα και αποτελούσε άλλοτε καθολικό μοναστήρι. Χρονολογείται γύρω στα 1000 μ.Χ.


Παραλίες


Οι ομορφιές της Κέρκυρας «ταξιδεύουν» σε όλο τον κόσμο και σας υπόσχονται τις πιο κοσμοπολίτικες διακοπές. Το βόρειο τμήμα της είναι ορεινό, το νότιο πεδινό και ανάμεσα βρίσκεται μια επίπεδη και εύφορη κοιλάδα. Θα μαγευτείτε από τις όμορφες παραλίες, την αρχιτεκτονική που κινείται μεταξύ του κλασσικού και του αναγεννησιακού ύφους, το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας και το καταπράσινο της φύσης.

Παρθενικές παραλίες, χρυσή άμμος και διάφανη, τουρκουάζ, σμαραγδένια θάλασσα.



Οι πιο διάσημες παραλίες είναι οι: Ανεμόμυλος, Μον Ρεπό, Κάλαμος, Μεσσογή, Παλαιοκαστρίτσα. Δραγοτίνα, Πυργί, Κασσιόπη (ο αυτοκράτορας Τιβέριος είχε μια βίλα εδώ), Γουβιές, η κοσμική Γλυφάδα, Μίρα Μάρε, οι βοτσαλωτές Μπενίτσες, ο Αγ. Γεώργιος των Πάγων, το γραφικό Σιδάρι, η Δασιά και η Μυρτιώτισσα κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας- πόλος έλξης για χίπηδες και γυμνιστές από τη δεκαετία του ‘60.


Οι φίλοι των σπορ έχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες: Το δίκτυο των μονοπατιών έχει μήκος 220 χιλιόμετρα. Η Κέρκυρα, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, είναι από τα πιο φημισμένα κέντρα περιπατητικού τουρισμού παγκοσμίως και ιδιαίτερα την περίοδο από Απρίλιο μέχρι Ιούνιο που το νησί πνίγεται στα αγριολούλουδα (Περισσότερες πληροφορίες στο e-mail: info@walksworldwide.com). Μπορείτε να κάνετε trekking στις Παλιές Σινιές και στη λίμνη των Κορισσίων, ενώ υπάρχουν οργανωμένα προγράμματα mountain bike, σαφάρι με τζιπ, γκόλφ, κρίκετ, αγροτουρισμού, ιππασίας, καταδύσεων, ιστιοπλοϊας, water parks, πίστες καρτ, τένις.


Τα Μουσεία είναι αρκετά. Στην πόλη: Ανάκτορα Μιχαήλ και Γεωργίου, Αρχαιολογικό, Βυζαντινό, Χαρτονομισμάτων, Ασιατικής Τέχνης, της Αντιβουνιώτισσας, Παλαιόπολης, Διονυσίου Σολωμού. Στο υπόλοιπο νησί: Αχίλλειο Ανάκτορο, Ιστορικό και Λαογραφικό Σιναράδων, Μουσείο Θαλάσσης (Μπενίτσες).


Ψώνια


Πρώτο σε πωλήσεις στους τουρίστες το γλυκό κουταλιού και το λικέρ κουμ κουάτ.

Πολλά τα καλούδια που μπορείτε να αγοράσετε στο νησί. Η Αγροτική Κερκύρας στο χωριό Λαπάδες παρασκευάζει με βιολογικές μεθόδους μέλι, λάδι, αποξηραμένα αρωματικά φυτά, μάντολες και μαντολάτα, κρασί, γλυκό κουταλιού και ποτό κουμ κουάτ. Η Κερκυραϊκή Αλλαντοποιϊα (Εθνική Παλαιοκαστρίτσας, Αλυκές Ποταμού) συνεχίζοντας την τοπική παράδοση παρασκευάζει το περίφημο νούμπουλο (προσούτο από χοιρινό κόντρα φιλέτο). Να μη ξεχάσετε τη τσιτσιμπίρα, το αναψυκτικό που κληροδότησαν οι Κερκυραίοι από τους Αγγλους.


Η Κέρκυρα θυμίζει μικρό Βενετσιάνικο παζάρι. Στην αγορά θα βρείτε αντίκες, ασημένια χειροποίητα κοσμήματα, αγιογραφίες, κομπολόγια και άλλα είδη λαϊκής τέχνης, βιβλία, χειροποίητα έπιπλα αντίγραφα παλιών.


Τι να φάτε


Τα εστιατόρια στο νησί προσφέρουν τα πάντα. Εύκολα θα βρείτε ποικιλία πιάτων από την ελληνική, ιταλική και γαλλική κουζίνα. Γευθείτε τις σπεσιαλιτέ της κερκυραϊκής κουζίνας, αφού προηγουμένως μάθετε το λεξικό της γεύσης.


Παστιτσάδα με καραβίδα. Πάντως η αυθεντική συνεχίζει να μαγειρεύεται από τις παλιές Κερκυραίες στην αυθεντική του συνταγή: με κόκορα η μοσχάρι, χοντρό μακαρόνι και δέκα μπαχαρικά.
Μπουρδέτο με χταπόδι η χέλι. Φασολάκια μπιάνκο στην κατσαρόλα (με λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι).
Στακοφίσι. Παραλλαγή του μπουρδέτου με ξεραμένο ψάρι το οποίο πριν μαγειρευτεί μουλιάζει μια εβδομάδα σε νερό. Τρώγεται των Βαϊων.
Σαβόρο. Τηγανητό ψάρι με δενδρολίβανο, ξίδι, σκόρδο, φρέσκια ντομάτα. Τρώγεται του Ευαγγελισμού.


Σοφρίτο. Μοσχαράκι τηγανητό με λευκή σκορδάτη σάλτσα).
Μπιάνικο (από την ιταλική λέξη μπιάνκο). Βραστό ψάρι (συνήθως μπακαλιάρος η σκορπιός) με λεμόνι, σκόρδο και πιπέρι.
Τσιγαρέλι. Χόρτα τσιγαρισμένα με λάδι και κρεμμύδι με σκόρδο και κόκκινο καυτερό πιπέρι.
Μπουρντούνι. Χοιρινό λουκάνικο.
Όμηρα. Χόρτα που σερβίρονται ως σαλάτα.


Που να φάτε


«Νικόλας». Το πιο φρέσκο ψάρι και υπέροχη θέα στην παραλία Αγνί. Δεν είναι τυχαίο ότι εδώ έφαγαν (και έμειναν ευχαριστημένοι) ο Ρότζερ Μουρ και η Κλαούντια Καρντινάλε. Τηλέφ. 26630 91136.


«Τούλα». Εδώ έφαγε ο Βαλεντίνο. Δοκιμάστε το πολύ καλό ριζότο με γαρίδες. Αγνί, τηλέφ. 26630 91350.


«Αγνί». Θεωρείται το γαστρονομικό κέντρο της βορειοανατολικής Κέρκυρας. Το παστωμένο χταπόδι συστήνεται ιδαιίτερα. Αγνί.


«Πόρτο». Η ιδανική λύση για οικογενειακό και οικονομικό φαγητό μπροστά στο λιμάνι της Κασσιώπης.


«Μήτσος». Προσφέρει γρήγορη εξυπηρέτηση και οικονομικά φαγητά, στην πιο αγαπημένη προκυμαία του νησιού.


Το «Καφενείο». Στέκι για ούζο και ντόπιο κρασί με συνοδεία ποικιλίας μεζέδων. Λευκίμμη..


Ρέξ. Παλιό και κλασικό με εξαιρετική παστιτσάδα και σοφρίτο.


Γκερέκος. Η πιο γνωστή ψαροταβέρνα. Κοντόκαλι.


Ρουβάς. Ανοίγει από το μεσημέρι και προσφέρει σούπες, όσπρια, μικρά ψάρια και μαγειρευτά.


«Σπύρος & Βασίλης». Αυθεντική γαλλική κουζίνα με σπεσιαλιτέ βατραχοπόδαρα και σαλιγκάρια. Αγιος Ιωάννης.


«Βενετσιάνικο Πηγάδι». Μπριζόλα με λιαστή ντομάτα και στήθος με ξερά φρούτα. Πλατεία Κρεμαστής.


Η νυχτερινή Κέρκυρα διαθέτει πολλά clubs με happenings και πάρτι με guest djs από το εξωτερικό. Για καφέ και όχι μόνο υπάρχουν αξιόλογα πόστα με μεγάλη ποικιλία σε εισαγόμενες μπίρες, αρωματικούς καφέδες, καλοφτιαγμένους μεζέδες, ασυνήθιστα γλυκά και εξαιρετικό παγωτό.


Αχίλλειο. Η βίλα της «θλιμμένης πριγκίπισσας Σίσσυ».


Διαχρονικό αντικείμενο πόθου


Κέρκυρα, το νησί που ο Ναπολέων ήθελε πιο πολύ από όλα. Όταν τα αυτοκρατορικά του στρατεύματα κατέλαβαν τα Επτάνησα το 1907, ο Μέγας Βοναπάρτης έγραψε στον βασιλιά της Νεαπόλεως: «Στην παρούσα κατάσταση της Ευρώπης, η μεγαλύτερη δυστυχία που θα μπορούσε να μου είχε συμβεί, είναι να χάσω την Κέρκυρα». Τον ενδιέφερε η Κέρκυρα πιο πολύ από ολόκληρη την Ιταλία. Και οι Αγγλοι που πρόσφεραν τα νησιά του Ιονίου προίκα στον βασιλιά Γεώργιο Α΄ της Ελλάδας, αλλά την Κέρκυρα την ήθελαν δική τους.


Όταν την επισκεφθείς τη θυμάσαι μία ζωή. Δεν ξεχνιούνται το Αχίλλειο της μελαγχολικής πριγκίπισσας Σίσσυ, το Ποντικονήσι της Ρένας Βλαχοπούλου με το μοναστήρι της Βλαχέραινας, η έπαυλη Μον Ρεπό (εδώ γεννήθηκε ο Δούκας του Εδιμβούργου), ο Βενετικός ναύσταθμος στα Γουβιά, το σκήνωμα του θαυματουργού Αγιου Σπυρίδωνα και η τάφρος Κόντρα φόσσα που χωρίζει τη χερσονησίδα του Παλαιού Φρουρίου από το Ξωπόλι κι έχει συνδεθεί με ρομαντικές αυτοκτονίες .


Από την ύπαιθρο να επισκεφθείτε οπωσδήποτε τους αρχοντικούς Δουκάδες, το Χλωμό- ένα ορεινό κουκλίστικο χωριό και τους πετρόχτιστους Σιναράδες. Κι αν είστε ρομαντικοί μη χάσετε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα του νησιού από το παρατηρητήριο του Κάϊζερ, κοντά στο χωριό Πέλεκας.


Πως θα πάτε


Για να προσανατολισθείτε: Είναι το βορειότερο νησί του Ιονίου, το κοντινότερο στην Ιταλία από τα δυτικά και στην Αλβανία από τα’ ανατολικά. Μπορείτε να πάτε με Ι.Χ, στην Ηγουμενίτσα (480 χιλιόμετρα), ακολουθώντας τη διαδρομή Αθήνα-Ρίο Αντίρριο και μετά την Ηγουμενίτσα με φέρι μποτ στην Κέρκυρα. Μπορείτε επίσης να πάρετε πλοίο από την Πάτρα. Για τους βιαστικούς η Ολυμπιακή Αεροπορία και η Aegean Air Lines έχουν καθημερινές πτήσεις. Το αεροδρόμιο βρίσκεται 2 χλμ. νοτιοδυτικά της Κέρκυρας.


Η ταυτότητα της Κέρκυρας
Ανήκει στα Επτάνησα. Ο νομός Κέρκυρας περιλαμβάνει το νησί Κέρκυρα, το σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων και τα νησιά Παξοί και Αντίπαξοι. Έχει έκταση 611 τ. χιλιόμ., ακτογραμμή 217 χιλιόμ. Ίδια σε μέγεθος με τη Μαγιόρκα, αλλά με περισσότερους επαίνους . Οι μόνιμοι κάτοικοι της δεν ξεπερνούν τις 113.480. Απέχει από την Ηγουμενίτσα 18 ν. μίλια και από την Πάτρα 132.


Χρήσιμα Τηλέφωνα
Κέρκυρα 26610
Αστυνομία 30265, 39509
Λιμεναρχείο 32655
Νοσοκομείο 45811-15
Δήμος 31697
Ομ. Τουριστ.Καταλυμμάτων 26133
Αεροδρόμιο 30180
Ολυμπιακή Αεροπορία 38694
Aegean Airlines 27100


Η Κέρκυρα στο διαδίκτυο
www.corfuonline.gr/
www.kassiopi.com/
www.corfu-island.com
www.corfuhomepage.com
www.corfu-hotels.gr
www.justcorfu.com
www.kerkyra.net

Ξένοι και έλληνες επισκέπτες του νησιού ενημερώνονται καθημερινά από τα τρία γραφεία τουριστικής πληροφόρησης , ένα στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας και δύο στο λιμάνι.


Τα πιο κοντινά νησιά στην Κέρκυρα είναι οι Παξοί (8 ν. μίλια νότια) και οι Αντίπαξοι. Στο πρώτο αποβιβάστηκε ο Γάϊος, μαθητής του Απόστολου Παύλου. Tο καλοκαίρι μετατρέπεται σε ιταλική αποικία τουριστών που φθάνουν (με καταμαράν από το Μπρίντιζι με 60 ευρώ και από τη Βενετία, την Αγκόνα και το Μπάρι). Στους Παξούς οι επισκέπτες χαίρονται τα καταπράσινα μονοπάτια, τους απομονωμένους ορμίσκους, τα ολόφρεσκα ψάρια και το γνήσιο λάδι. Από το λιμανάκι του Γάϊου μπορείτε να πάτε στα νησάκια της Παναγιάς (υπάρχει πέτρινος εγγλέζικος φάρος και μοναστήρι) και του Αγίου Νικολάου, στο Καλτσονήσι και στο Μογγονήσι. Στους Αντίπαξους, 2 ν. μίλια από τους Παξούς, ζουν ελάχιστοι άνθρωποι και οι επισκέπτες βρίσκουν στο Βουτούμι και τη Βρίκα περίπου τον παράδεισο του ασκητή.


Το νησάκι Περιστέρες, η αρχαία Πυθαία. Χωρίζει την Ελλάδα από την Αλβανία.


Λίγα μίλια βορειοδυτικά από την Κέρκυρα βρίσκονται, σε πράσινο και μπλε φόντο, τα Διαπόντια νησιά. Πρόκειται για τους Οθωνούς (14 ν. μίλια, το δυτικότερο σημείο της Ελλάδας), την Ερείκουσα (με διάμετρο 2 χιλιόμ.) και το Μαθράκι (3 τετρ. χλμ). Οι περισσότεροι τα προτιμούν επειδή διαθέτουν αρκετές ερημικές παραλίες.


15 ακόμα λόγοι για να πάτε στην Κέρκυρα


Για να κάνετε ρομαντική βόλτα με το παραδοσιακό ιππήλατο αμαξάκι, όπως στις ασπρόμαυρες ταινίες.
Για να κολυμπήσετε ζευγάρι στο Canal d’ Amour, εξασφαλίζοντας τον αιώνιο έρωτα.
Για να επιδοθείτε στο καλύτερο ethnic shopping στην Ελλάδα.
Για να αφεθείτε στη μαγεία των σπηλιών της Παλαιοκαστρίτσας.
Για ν ανεβείτε στην κορυφή του Παλιού Φρουρίου και ν ανταμειφθεί ο κόπος σας από την καλύτερη θέα..
Για να θαυμάσετε στο Σιδάρι ψαμμιτικούς βράχους σε σουρεαλιστικούς σχηματισμούς.
Για να δείτε ένα συναρπαστικό αγώνα κρίκετ στη Σπανιάδια.
Για να βαδίσετε στους Έρμονες στα μονοπάτια που περπάτησε ο Λορέντζος Μαβίλης.
Για να επισκεφθείτε το Καλάμι, αγαπημένο χωριό του συγγραφέα Λόρενς Ντάρελ.
Για να δείτε την Ιταλία από την ψηλότερη κορυφή (906 μ.) στο μοναστήρι του Παντοκράτορα.
Για να μάθετε στο Μουσείο χαρτονομισμάτων πως τυπώνονται τα χρήματα.
Για να νιώσετε τι σημαίνει θρησκευτικό μεγαλείο παρακολουθώντας το σπάσιμο των κανατιών –μπότηδων- το πρωϊ του Μ. Σαββάτου.
Για να μασουλήσετε μαντολάτα, μάντολες, σοκολατάκια κουμ κουάτ, σικομαίδα (πίτα από μούστο με λιαστά σύκα), να φάτε παγωτό σε σπιτικό χωνάκι, τσαλέτια (τηγανητά πιτάκια με καλαμποκάλευρο και σταφίδες) και μπολσεβίκους.
Για να κάνετε περίπατο στη λίμνη Κορισσίων και να δείτε από κοντά πως ψαρεύουν χέλια, τσιπούρες και κεφάλους. Σπάνιος υδροβιότοπος με 126 είδη πουλιών και 14 είδη ορχιδέας.
Για να κάνετε βουτιές αδρεναλίνης στη νεροτσουλίθρα της Αραχάβης.


Γουβιά, Γάϊος στους Παξούς, το νησάκι της Παναγίας και Κασσιόπη είναι τα αγαπημένα λημέρια των σκαφάτων.


Έγραψαν για την Κέρκυρα


Ο Ανδρέας Δ. Μάρμορας: «Ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος έφτασε στην Κέρκυρα με καρδιά λαγού, καταπτοημένος έπειτα από την παταγώδη αποτυχία του στην Κύπρο. Έφαγε πιπεράτη παστιτσάδα και συνήλθε».



Τζων Φορτ, Υποπρόξενος της Βρετανίας (1963): «Εξωτικά τοπία, μαγικά χρώματα, φλογισμένα ηλιοβασιλέματα, ρομαντικά σεληνόφωτα, οργιαστική βλάστηση (άφθονο πράσινο ακόμα και το μεσοκαλόκαιρο), μια επανάσταση λουλουδιών και χρωμάτων, περιβόλια με αιωνόβια ασημένια ελαιόδεντρα, χρυσά πορτοκάλια, αρωματικά λεμόνια, πλούσιες κληματαριές, ήρεμες λιμνοθάλασσες, λησμονημένοι ορμίσκοι, κελαρυστές πηγές, συναρπαστικά σπήλαια, παρθενικές παραλίες, χρυσή άμμος και διάφανη, τουρκουάζ, σμαραγδένια θάλασσα. Δεν υπάρχει, σίγουρα, άλλο νησί σ’ ολόκληρο τον κόσμο όπου να ταιριάζουν όλα αυτά μαζί στον υπερθετικό βαθμό.

Κέρκυρα, διαχρονικό αντικείμενο πόθου.


Λόρενς Ντάρελ: «Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι βενετσιάνικη. Τα σπίτια πάνω από το παλιό λιμάνι έχουν χτιστεί με κομψότητα σε λεπτές σειρές με στενά καντούνια και με αράδες από κολόνες ανάμεσά τους. Κόκκινο, κίτρινο, ρόζ, όμπρα ανάμειξη αποχρώσεων και απαλών τόνων, που το φως του φεγγαριού μετατρέπει σε μια εκθαμβωτική λευκή πολιτεία, που έγινε για γαμήλια τούρτα».


Ι.Μ. Παναγιωτόπουλος: «Η Κέρκυρα ανήκει στους εράσμιους τόπους, που υποβάλλουν τη χαρά της ζωής. Είναι ένας φιλικός τόπος, ένας τόπος που προσφέρεται, που δεν αποκρούει. Που δεν χρειάζεται να κατακτηθεί. Είναι κερδισμένος με την πρώτη επαφή. Η Μεσόγειος σε μία από τις ευτυχισμένες στιγμές της. Σ’ εκείνη τη στιγμή που επιτρέπει την αρμονική σύζευξη του πνεύματος με την αίσθηση».


Πολλές οι προκλήσεις για τον τουρίστα στην Κέρκυρα. Επιπλέον θα απολαύσει την παροιμιώδη φιλοξενία των ανθρώπων.


Αν δεν έχετε διαβάσει τα βιβλία «Η σπηλιά του Πρόσπερου», που έγραψε ο Αγγλος Ντάρελ (1912-1990) για την Κέρκυρα και του Αμερικανού συγγραφέα Χένρι Μίλερ (1891-1980) «Ο κολοσσός του Μαρουσιού», κάντε το πριν πάτε στο νησί των Φαιάκων. Θα σας προετοιμάσει όμορφα με εικόνες και αρώματα, πριν ξεκινήσετε.


Για περισσότερα ταξίδια κάνετε κλικ στο www.enlefkotv.com


Δείτε και ότι άλλο υπάρχει στο asxetos.gr για την Κέρκυρα .


Αφήστε μια απάντηση