Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Πανηγύρι χρωμάτων, φωτός και ζωής στη Λευκάδα

Πανηγύρι χρωμάτων, φωτός και ζωής στη Λευκάδα

Η Λευκάδα είναι πασίγνωστη για τις βραβευμένες αμμουδιές της (Πόρτο Κατσίκι, Μύλος, Κάθισμα), το Σκορπιό του Ωνάση, τις γιορτές Λόγου και Τέχνης. Πανέμορφη φύση, ένα μαγευτικό πάντρεμα του πράσινου της ελιάς και του κυπαρισσιού με το τουρκουάζ της θάλασσας και το γκρίζο του βράχου δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη της να νιώσει καλεσμένος σ΄ ένα πανηγύρι χρωμάτων, φωτός και ζωής. Και δεν είναι μόνο αυτά.

Στα δυτικά του νησιού, κοντά στο πασίγνωστο διεθνώς Πόρτο Κατσίκι, οι Εγκρεμνοί αποτελούν την ανερχόμενη παραλία της Λευκάδας. Τα προσόντα τους τα ανακαλύπτουν όλο και περισσότεροι και μάλλον πολύ σύντομα θα πάψουν να αποτελούν μυστικό των ολίγων. Απόκρημνα βράχια, δυο χιλιόμετρα λευκής άμμου, συνδυασμός πράσινου και γαλάζιου. Πως θα πάτε: Λίγο μετά το Αϊθάνι αφήνετε το αυτοκίνητο στο δρόμο και με τα πόδια κατεβαίνετε τα σκαλιά που οδηγούν στην παραλία με την ξεχωριστή ομορφιά.

Λευκάδα! Ένας αγαπημένος και εύκολος προορισμός – αφού απέχει μόλις 4,5 ώρες οδικώς (η σύνδεση με τη στεριά γίνεται με γέφυρα) και μία ώρα αεροπορικώς από την Αθήνα- γι΄ αυτόν που επιθυμεί ποιοτικές διακοπές.

Στην ανατολική πλευρά του νησιού, στην πλευρά ενός λόφου με θέα στη θάλασσα βρίσκεται το χωριό Κατούνα. Στη δεκαετία του ‘50 το χωριό σχεδόν εγκαταλείφθηκε από τους κατοίκους του καθώς η απόσταση από τη θάλασσα -3 χλμ !- δυσκόλευε τότε στη νέα τους ασχολία : την αλιεία. Αυτή η εγκατάλειψη είχε σαν αποτέλεσμα να διατηρηθεί ανέπαφο, το παραδοσιακό ύφος του χωριού και καθώς τις δύο τελευταίες δεκαετίες πολλά απ΄ τα σπίτια του έχουν αγοραστεί από νέους ιδιοκτήτες, το χωριό ξαναζωντάνεψε και ξαναπαίρνει σιγά σιγά την παλιά του μορφή.

Έχοντας 60 περίπου μόνιμους κατοίκους, μια παλιά ταβέρνα και 14 καταλύματα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν γύρω στους 50 επισκέπτες αποτελεί ιδανικό προορισμό γι΄ αυτόν που πηγαίνει διακοπές και θέλει να επιστρέψει σπίτι του ήρεμος και ξεκούραστος.

Αν κάποιος πάλι θέλει πιο έντονη ζωή και διασκέδαση: το κοσμοπολίτικο Νυδρί και η Χώρα της Λευκάδας με τα clubs και τα εστιατόρια απέχουν 15 χλμ. και 10 λεπτά αντίστοιχα.

Η Λευκάδα βρίσκεται περίπου 385 χλμ. από την Αθήνα και 4 1/2 ώρες με το αυτοκίνητο, μέσω Ρίου- Πάτρας.

Θεσσαλονίκη – Λευκάδα περίπου 420 χλμ. 5 ώρες με αυτοκίνητο.

Καθημερινή αεροπορική σύνδεση μέσω του αεροδρομίου του Ακτίου, που βρίσκεται 30 λεπτά μακριά από την πόλη της Λευκάδας.

Καταφύγιο καλής ζωής

Στην άκρη του χωριού βρίσκεται το « Pavezzo», ένα καταφύγιο καλής ζωής. Είναι ένα σύνολο από πιστά αναπαλαιωμένα σπίτια –του τέλους του 19 ου αιώνα- τα οποία φιλοξενούσαν τότε 10 οικογένειες. Σήμερα έχουν μετατραπεί σε ανεξάρτητες κατοικίες, μεζονέτες, διαμερίσματα με πισίνα και σε μία ανεξάρτητη βίλα με ιδιωτική πισίνα τα οποία μπορούν να φιλοξενήσουν συνολικά 30 άτομα.

Χτισμένα σε τέτοια θέση και με τέτοιο τρόπο ώστε να χαρίζουν απεριόριστη θέα μέχρι μακριά στον ορίζοντα εκεί όπου σμίγουν ουρανός, θάλασσα, ελιά και κυπαρίσσι, δημιουργούν ένα καταφύγιο ηρεμίας, ένα χώρο όπου νιώθεις το χτες να ζει και να χαρίζει τη γαλήνη του. Προσφάτως αναπαλαιωμένα – με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό στην παράδοση – σπίτια του τέλους του 19ου αιώνα. Τα σπίτια είναι χτισμένα στην πλαγιά ενός λόφου στην άκρη του χωριού Κατούνα, του πιο όμορφου ίσως χωριού της Λευκάδας.

Το κάθε σπίτι είναι διαφορετικό, διακοσμημένο με κομψές αντίκες, κρεβάτια με ουρανό, γκραβούρες και αντικείμενα καθημερινής χρήσης του περασμένου αιώνα.
Κατά την άφιξη προσφέρονται φρέσκα φρούτα, Λευκαδίτικο κρασί, ψωμί ζυμωτό, καφές, τσάι, σπιτικά μπισκότα, βούτυρο, Λευκαδίτικο μέλι και διάφορα άλλα delicatessen. Κάθε βίλα, κατοικία, σουίτα έχει την δική της προσωπικότητα και άποψη. Μοναδική ερμηνεία στην έννοια «Modus Vivendi». Εδώ όλα συνωμοτούν να ξυπνήσει η ρομαντική σας διάθεση. «Δάφνη», «Χλόη», «Μυρτιά», «Λυγαριά» είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά ονόματα των αναπαλαιωμένων βενετσιάνικων σπιτιών του «ξενοδοχείου- χωριού» «Pavezzo».

Πισίνα, κλιματισμός, tv- dvd- cd, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τζάκι, βιβλιοθήκη, χρηματοκιβώτιο μεγάλη συλλογή dvd, Air-conditioning, ανεμιστήρας οροφής, καθρέπτης make up, σεσουάρ, σίδερο, καλλυντικά Korees. Για την καλημέρα που έρχεται σας περιμένουν υγιεινές και «αμαρτωλές» νοστιμιές. Λογής – λογής βότανα ολόφρεσκα μόλις κομμένα. Σπιτικές χωριάτικες πίτες. Ζεστός καφές με γαλλικά κρουασάν και σουφλέ σοκολάτας, βύσσινο γλυκό κουταλιού και βελγικές πραλίνες.

Πέρα από κάθε προσδοκία εδώ η φύση ανεβάζει την πιο μεγαλειώδη της παράσταση, με στόχο να κλέψει για πάντα την καρδιά σας. H άφιξη στο Pavezzo ισοδυναμεί μ επιβίβαση σε χρονομηχανή. Το ταξίδι θα σε βγάλει στο σκηνικό του πιο όμορφου παραμυθιού που μπορεί να σου διηγηθεί η Λευκάδα.

«Παβέντζο» στην παλιά Λευκαδίτικη διάλεκτο σημαίνει απανεμιά, καταφύγιο της καλής ζωής. Πολυτελές, αλλά και «χαμηλόφωνο» με τη νοσταλγική ατμόσφαιρα του χθες στην σύγχρονη εκδοχή της. Σημειωτέον ότι το « Pavezzo » είναι Member of Historic Hotels of Europe and Yades Heritage & Hospitality.

Πως θα πάτε

Μόλις φτάσετε στην πόλη της Λευκάδας, θα κατευθυνθείτε προς το δρόμο που οδηγεί νότια στο Νυδρί. Υπάρχουν πινακίδες που σας βγάζουν από την πόλη. Περίπου 5 χλμ. έξω από την πόλη της Λευκάδας θα διασχίσετε την περιοχή Λυγιά, όπου υπάρχει η διασταύρωση που θα σας φέρει στο χωριό Κατούνα.

Τιμές από € 85 έως € 305 (με πρωινό για 2 άτομα). Για επιπλέον άτομα υπολογίστε 15% για κάθε κρεβάτι.

Τηλέφωνο : 26450 71782

email : info@pavezzo.gr

Σαν επίλογος

Άξιον Εστί το ξύλινο τραπέζι

το κρασί το ξανθό με τη κηλίδα του ήλιου

του νερού τα παιγνίδια στο ταβάνι

στη γωνιά το φυλλόδεντρο που εφημερεύει.

Οι λιθιές και τα κύματα χέρι με χέρι

μια πατούσα που σύναξε σοφία στην άμμο

ένας τζίτζικας που έπεισε χιλιάδες άλλους

η συνείδηση πάμφωτη σαν καλοκαίρι.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ


Αφήστε μια απάντηση