Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Λος Αντζελες – Παράδεισος του φιλελευθερισμού

Λος Αντζελες – Παράδεισος του φιλελευθερισμού

Η Καλιφόρνια είναι μία άλλη Αμερική. Οδηγώντας κανείς προς το Νότο από το αεροδρόμιο της Σάντα Μπάρμπαρα, βλέπει το Λος Αντζελες, φωλιασμένο στους πρόποδες του Σαν Γκάμπριελ. Πρώτα, το βορειοδυτικό προάστιο της Σάντα Μόνικα, μετά η Σαν Φερνάντο Βάλεϊ, η Πασαντένα, το Μπέβερλι Χιλς και το Λονγκ Μπητς.


Το δυτικό τμήμα της πόλης είναι το πιο εύπορο. Προς ανατολάς, καθ οδόν προς το Μοντερέϊ Παρκ και το Σαν Γκάμπριελ, στάσεις στο Μπέβερλι Χιλς με την έδρα της «Οξιντένταλ Πετρόλεουμ», στο δυτικό Χόλιγουντ συνοικία ομοφυλόφιλων, γέρων Εβραίων και Ρώσων μεταναστών, την Κορέα Τάουν, τη Λιτλ Σαϊγκόν με 150.000 ψυχές που εγκαταστάθηκαν εδώ μετά το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ, την «Μπανάνα Ριμπάμπλικ», συνοικία Κεντροαμερικανών μεταναστών και τις διάσημες από τις ταραχές του ’92 νέγρικες συνοικίες Ουάτς και Σάουθ Σέντραλ, όπου σήμερα περισσότεροι είναι οι Λατίνοι. Το ανατολικό Λ. Αντζελες θεωρείται «μεξικανικό». Το Μόντερεϊ Παρκ και το Σαν Γκάμπριελ ανήκουν στην «Ασία» αφού εδώ μία καινούργια αμερικανοασιατική κουλτούρα αναπτύσσεται και ευημερεί. Οι περισσότερες από αυτές τις κοινότητες είναι αυτόνομες κι έχουν ακόμα και δική τους αστυνομία


Αν ήταν χώρα η οικονομία της θα βρισκόταν μεταξύ των 12 πρώτων, έγραψε το «Νιούσγουϊκ». Kατοικούν 250.000 εκατομμυριούχοι (σε δολάρια) και παράγονται 64 προνομιούχοι αυτής της κατηγορίας κάθε 24 ώρες. Όλα αυτά όμως δεν αγγίζουν την καθημερινή ζωή των πολιτών στη Σίλικον Βάλεϊ. Στην κοιλάδα των εκατομμυρίων ο τεχνοπλούτος που παράγεται στη μία άκρη της λεωφόρου αποτελεί για την άλλη πηγή απόγνωσης παρά οτιδήποτε άλλο.


Ο Μάϊκ Ντέϊβις, συγγραφέας των βιβλίων «Λος Αντζελες, πρωτεύουσα του μέλλοντος» και «Οικολογία του φόβου» είναι πειστικότατος όταν διαβεβαιώνει ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης είναι οργανωμένες στην πόλη έτσι, ώστε να αντιμετωπίζουν και την παραμικρή φωτιά ξερών χόρτων που θα απειλήσει τις κατοικίες των δισεκατομμυριούχων του Μαλιμπού, αλλά μένουν εγκληματικά αδιάφορες στις πυρκαγιές παλαιών πολυκατοικιών στο κέντρο της πόλης, όπου οι φτωχοί καίγονται ζωντανοί.

– Για ιαχές θα πάτε στο LA Memorial Coliseum (Φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς του 1932 και του 1984). Για μυρωδιές στο Χάντιγκτον Παρκ (δεξιά).


Ο σεισμός του 1999 έγινε αιτία η πόλη να υδροδοτείται από τη μεγαλύτερη δεξαμενή του κόσμου, χωρητικότητας 984 δισεκατομμυρίων λίτρων. Όπως μάθαμε αυτό το νερό επαρκεί για τις ανάγκες 16,5 εκατομμυρίων ανθρώπων για διάστημα 6 μηνών.


Ο Νότος της Καλιφόρνιας δεν μπορεί να επιβιώσει παρά προσελκύοντας ανθρώπους από αλλού. Χαρακτηριστικό είναι πως τον 19ο αιώνα το εισιτήριο του τρένου κόστιζε 20 δολάρια για να πας στην Καλιφόρνια και 200 για να επιστρέψεις. Σήμερα υπάρχει το «καλιφορνέζικο όνειρο» που φέρνει τους νέους, ελπίζοντας να τραβήξουν την προσοχή κάποιου παραγωγού ταινιών και τους εμποδίζει να ξαναφύγουν, παρ ότι υπάρχουν 260.000 άστεγοι.


Το να μην οδηγείς στην Καλιφόρνια είναι σαν να βρίσκεσαι στις Αλπεις και να μην κάνεις σκι. Οδηγώντας είναι ο καλύτερος τρόπος για να δεις πολλά σε μικρό χρονικό διάστημα, βοηθούσης και της σχεδόν μόνιμης λιακάδας που λούζει τη δυτική ακτή. Οι αποστάσεις είναι τεράστιες και το Λος Αντζελες στην πραγματικότητα είναι ένας αυτοκινητόδρομος διακοσμημένος με φοίνικες.


Η πόλη ιδρύθηκε το 1781 από Ισπανούς αποίκους και το όνομα της ήταν «Η πόλη της κυρίας μας η βασίλισσα των Αγγέλων». Σήμερα οι άγγελοι του ουρανού σίγουρα θα δυσκολεύονται να δουν την πόλη τους λόγω του απίστευτου νέφους που την καλύπτει. Το 1821 η περιοχή ήρθε κάτω από Μεξικανικό έλεγχο όταν το Μεξικό κέρδισε την ανεξαρτησία του από την Ισπανία. Το 1846 όταν η Αμερική κήρυξε τον πόλεμο στο Μεξικό ένας όρος της συνθήκης της Γουαδελούπης ήταν να έδιναν στις ΗΠΑ την Καλιφόρνια μαζί με το Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Η περιοχή είχε κατοικηθεί από Ινδιάνικες φυλές από το 6.000 π.Χ.


Βρίσκεται 250 μίλια νοτιοδυτικά του Σαν Φραντσίσκο και 130 μίλια νοτιοδυτικά του Σαν Ντιέγκο. Προτού να χτιστεί η περιοχή ήταν έρημος . Τη μεγάλη οικονομική ώθηση έδωσαν η βιομηχανία κινηματογράφου και οι παραγωγές τηλεοπτικών προγραμμάτων, αλλά αυτά είναι μόνο η βιτρίνα.


Η οικονομία τροφοδοτείται κατά ένα μεγάλο μέρος από τις εγκαταστάσεις πετρελαίου, τους μεγάλους τραπεζικούς οργανισμούς, τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και την παραγωγή χάλυβα. Αλλες σημαντικές βιομηχανίες είναι η κατασκευή λάστιχου και γυαλιού, η παραγωγή τσιμέντου και φαρμακευτικού εξοπλισμού, η ανάπτυξη του Ίντερνετ και των υπολογιστών.

– Στιγμιότυπα από την επίσκεψη στη Βενέτσια Μπητς


Μακριά από τους αυτοκινητόδρομους έξι λωρίδων και τους ουρανοξύστες η Βενέτσια Μπητς είναι ένα καθημερινό καρναβάλι με μέντιουμ, καλλιτέχνες και τους συνήθεις ύποπτους που πουλούν μπλουζάκια, απομιμήσεις επώνυμων γυαλιών ηλίου και κόκκους ρυζιού με χαραγμένο το όνομά σας. Είναι το ιδανικό μέρος για να κάνετε τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον Ειρηνικό, προτού γυρίσετε στα πάτρια με άμμο στα παπούτσια και αλάτι στα μαλλιά.


Είχαμε ακόμη πολλά πράγματα να δούμε στη Μέκκα της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας: Το στούντιο της Γιουνιβέρσαλ και της Παραμάουντ, για να μάθουμε την ιστορία του Χόλλιγουντ. Τη Ντίσνεϊλαντ, «το πιο χαρούμενο μέρος του κόσμου. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μουσείο Ψυχαγωγίας του Χόλιγουντ, το Μουσείο της Πτήσης.


Το Μαλιμπού, που εκτείνεται σε παραλία 27 μιλίων βρίσκονται τα σπίτια των διασήμων. Μπορείτε να αγοράσετε (με 10-15 δολάρια από τοπικούς πωλητές) ένα «χάρτη των σταρ» όπου απεικονίζονται τα παλάτια και οι διευθύνσεις 1.000 διασημοτήτων, ζώντων και τεθνεότων.


Όσοι ενδιαφέρονται για την Αφροαμερικανική κληρονομιά πρέπει να επισκεφθούν το Σάουθ Σέντραλ. Έχει δική του κουλτούρα και ιστορία, αλλά χρειάζεται προσοχή γιατί οι περιοχή είναι κακόφημη (αντιμαχόμενες συμμορίες, ναρκωτικά, φτώχεια, υψηλή εγκληματικότητα).

-O χάρτης της περιοχής


Και φυσικά θα κάνετε βόλτες στα καταστήματα με απλά αναμνηστικά μέχρι τις τελευταίες δημιουργίες των διάσημων σχεδιαστών μόδας. Ο,τι εδώ σήμερα είναι του συρμού , του χρόνου γίνεται παγκόσμια μόδα.


Το δυτικό Χόλιγουντ είναι η περιοχή των ομοφυλόφιλων. Ομοφυλόφιλος ο Δήμαρχος, ο βοηθός σερίφη και πάει λέγοντας. Η Εβδομάδα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας προσελκύει πλήθη κόσμου κάθε Ιούνιο. Χαρακτηρίζεται ως η πιο χίπικη περιοχή, γεμάτη από φημισμένα εστιατόρια, ξενοδοχεία και νυχτερινά κέντρα, όπου μισόγυμνες κοπέλες λικνίζονται με λαγνεία κάτω από τη μύτη των πελατών που τις χαρίζουν δολάρια.

– Το πιο χαρούμενο μέρος του κόσμου.


Στο Χάντιγκτον Παρκ στη συνοικία Πασαντένα υπάρχει βοτανικός κήπος (από το 1903) με 15.000 είδη φυτών και δέντρων. Ένα τμήμα του, ο «Κήπος της Ερήμου» με


2.500 είδη, αποτελεί τη μεγαλύτερη συλλογή με κάκτους στον κόσμο. Στη βιβλιοθήκη του Χάντιγκτον εκτίθενται σπάνιοι χάρτες και βιβλία, μεταξύ των οποίων μία Βίβλος του Γουτεμβέργιου του 1455.


Το καλύτερο σημείο για κάμερες και φωτογραφίες είναι το πάρκο Γκρίφιθ, το μεγαλύτερο της πόλης, όπου υπάρχει και Ζωολογικός κήπος.


Αναζητώντας λίγο χώρο ανάμεσα στους νεαρούς με τα ιν λάϊνερ και τα σκέϊτ μπόρντ, τους ποδηλάτες, τους τύπους που έκαναν τζόκινγκ και τους καλλιτέχνες του δρόμου φτάσαμε στον παράξενο κόσμο της γεμάτης «φουσκωτούς» Μουσκλ Μπητς, για να τα αφήσουμε όλα πίσω μας. Καθίσαμε στην άμμο και θαυμάσαμε τον ήλιο να βάφει τη θάλασσα ροζ, καθώς βυθιζόταν αφήνοντας τα κύματα για τους σέρφερ. Όταν άρχισαν να τρεμοπαίζουν τα φώτα στο λούνα πάρκ της Σάντα Μόνικα Πιερ καταλάβαμε γιατί όλοι ερωτεύονται στο Λος Αντζελες.

– Πρωτεύουσα του φιλελευθερισμού. Στην εκκλησία το σήμα των ομοφυλόφιλων.


Αν κάνετε αυτό το μακρινό ταξίδι αξίζει μία επίσκεψη στο νησί Καταλίνα, 20 μίλια από το Λος Αντζελες. Έχει μία ιστορία 7.000 ετών. Παλιά ήταν η κοινότητα των εξερευνητών και των λαθρεμπόρων. Σήμερα είναι το τουριστικό στέκι πολλών καλλιτεχνών και φημίζεται για τη χαρτοπαικτική λέσχη σε στυλ αρτ ντεκό .


Χρήσιμες πληροφορίες:
Για να σας βοηθήσουμε στο ταξίδι σας να ξέρετε ότι:
Για να πάτε στην Αμερική χρειάζεται απαραίτητα βίζα.
Τα κινητά τηλέφωνα με σύστημα GSM δεν λειτουργούν λόγω μη συμβατότητας με το σύστημα των ΗΠΑ. Μπορείτε να νοικιάσετε κινητό, αλλά είναι ακριβό. Η καλύτερη λύση είναι το καρτοτηλέφωνο.
Επίσης δεν ταιριάζουν οι πρίζες γιατί το ρεύμα εκεί έχει τάση 110 V. Γι αυτό φροντίστε να έχετε μαζί σας μετατροπέα και μετασχηματιστή.
Μη κυκλοφορείτε σε σκοτεινούς δρόμους, μη έχετε πολλά χρήματα και τιμαλφή μαζί σας, ιδιαίτερα σε παράξενες περιοχές.
Η καλύτερη περίοδος για ν’ απολαύσετε τους περιπάτους στα αξιοθέατα και τις παραλίες είναι από Μάϊο έως Οκτώβριο.
Το αεροδρόμιο του Λ. Αντζελες βρίσκεται 17 μίλια νοτιοδυτικά από το κέντρο. Λεωφορεία, τρένα και υπόγειος σιδηρόδρομος θα σας εξυπηρετήσουν άψογα στις μετακινήσεις σας.


Αφήστε μια απάντηση