Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Λουγκάνο ! Ελβετική ακρίβεια, ιταλικό τεμπεραμέντο

Λουγκάνο ! Ελβετική ακρίβεια, ιταλικό τεμπεραμέντο

Το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα lucus που σημαίνει ιερό δάσος. Ο τουρισμός στην περιοχή έχει αναπτυχθεί από το 1850, αλλά αρχαιότερο στο Λουγκάνο είναι το εμπόριο βοοειδών που η ιστορία του ξεκινά από το 1515. Tα τελευταία είκοσι χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην πόλη πολλές υπηρεσίες του δημόσιου τομέα, αλλά περισσότερο έχουν συγκεντρωθεί διεθνή πιστωτικά ιδρύματα.


Στα πιο πολλά μέρη που πήγαινα άκουγα τα γνωστά μου ιταλικά: buongiorno, ciao, per favore, quanto costa, prego. Οι κάτοικοι είναι 52.000 και από αυτούς το 80% μιλούν ιταλικά. Επίσημες γλώσσες είναι τα ελβετικά και τα ιταλικά. Επειδή οι τράπεζες και οι διεθνείς επιχειρήσεις είναι πολλές αρκετοί μιλούν και αγγλικά. Συνεπώς δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα στη συνεννόηση.


Η παλιά της πόλη είναι ελκυστική και οι βόλτες στα γραφικά δρομάκια που σφύζουν από ζωή δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ο καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο θεωρείται από τα ωραιότερα δημιουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης. Tο Μουσείο της βίλας Τσάνι είναι νεοκλασικού ρυθμού. H εκκλησία της Σάντα Μαρία ντέλι Άντζολι με νωπογραφίες του Τεσέν είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει και ο πιο βιαστικός επισκέπτης.


Εκτός από τους περιπάτους στη λίμνη Τσεζέριο, αξίζει να δείτε την Πινακοθήκη της βίλας Φαβορίτα, πριν ανεβείτε στο Μόντε Πρε η στο Σαν Σαλβατόρε, όπου θα έχετε τα καλύτερα πλάνα της πόλης και της λίμνης.


Υπάρχει τραινάκι για περιήγηση στην πόλη, έναντι πολύ μικρής αμοιβής, αλλά το Λουγκάνο θέλει ποδαρόδρομο για ν’ απολαύσετε τα κάλλη του. Κατεβαίνοντας με σκαλιά στην πλατεία Τσοκάρο θαυμάζουμε ένα από τα παλιά ανάκτορα Ρίβα με κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδερο στα παράθυρα του. Στα στενά δρομάκια συναντάμε πολλά αρχοντικά με αψίδες. Μπροστά στο Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1844, άγαλμα του Σπάρτακου συμβολίζει την κίνηση της ιταλικής ένωσης του Ριζορτζιμέντο. Στα βόρεια της πλατείας η Μπάνκα ντέλα Σβίτσερα στεγάζεται σε ένα από τα τρία παλιά ανάκτορα της πόλης με πρόσοψη μπαρόκ, ενώ στο εσωτερικό οι οροφές είναι διακοσμημένες με νωπογραφίες.


Η ομορφιά της πόλης δεν είναι μόνο έργο της φύσης, αλλά οφείλεται κυρίως στους κατοίκους, που είναι ολοφάνερο ότι έχουν φροντίσει να τη συντηρούν παραδοσιακή και ταυτόχρονα σύγχρονη.


Η καρδιά του Λουγκάνο κτυπά με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, αλλά οι ρυθμοί της διασκέδασης είναι ζωηροί όπως των Ιταλών. Η νυκτερινή ζωή είναι πλούσια, τα φρέσκα πιάτα ζυμαρικών απολαυστικά και μερικοί υποστηρίζουν ότι η πίτσα εδώ είναι καλύτερη κι από την Ιταλία. Η κουζίνα της περιοχής είναι αρκετά ενδιαφέρουσα με μεγάλη ποικιλία. Κυριαρχούν σαλάμια, μπέϊκον, μορταδέλες, τυριά, ψάρια ποταμίσια, κρέας κυνηγού και κρασί από κελάρι.


Αν αγαπάτε τους ρομαντικούς περιπάτους με τα πόδια η με βάρκα κωπηλασίας δοκιμάστε- θα είναι μία υπέροχη εμπειρία. Η λίμνη καθρέφτης αντικατοπτρίζει βουνά και ουρανό. Χειμώνα – καλοκαίρι μαγνητίζει τα χρώματα και τα κατεβάζει ως το βυθό σε μία απίστευτη εναλλαγή συνδυασμών. Στη Μοντανιόλα (όπου έζησε ο βραβευμένος με Νόμπελ μυθιστοριογράφος Χέρμαν Έσε) θα έχετε την καλύτερη θέα της λίμνης του Λουγκάνο. Η βάρκα ριγμένη ανάποδα στο νερό, φαντάζει πλεούμενο βυθισμένο. To παιγνίδι του αντικατοπτρισμού σε όλο του το μεγαλείο.


Να νοικιάσετε μια βάρκα και να κάνετε περίπατο σε ολόκληρη τη λίμνη. Μπορείτε να φθάσετε ακόμα και στην Ιταλία. Κατά μήκος της διαδρομής θα δείτε θαυμάσια τοπία, εκκλησίες, μοναστήρια, παλιά κτίρια, σύγχρονα σπίτια και πολλά εστιατόρια. Κάθε εστιατόριο σας προσφέρει τη δυνατότητα να αράξετε εύκολα το πλωτό σας και να δοκιμάσετε τοπικές και διεθνείς επιλογές. Επίσης στη λίμνη μπορείτε να κάνετε γουότερ σκι και μπανάνα.


Αν σας αρέσουν τα ψώνια μπορείτε να βρείτε ρολόγια σε πολλά σχέδια και σχήματα, παπούτσια, κοσμήματα και φυσικά σοκολάτες. Δοκιμάστε το φανταστικό cappuccino, τα διάφορα αμυγδαλωτά που υπάρχουν σε αφθονία και τα σαλάμια.


Η περιοχή προσφέρει τη δυνατότητα κοντινών εκδρομών δίπλα στη γοητεία της λίμνης στην Καστανιόλα (3 χλμ.), στη Γκάντρια (5 χλμ.) και στο Μελίντε (τόπο καταγωγής των αρχιτεκτόνων Τζοβάνι και Ντομένικο Φοντάνα). Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου είναι ιδανική λύση για ν’ απολαύσετε και να γνωρίσετε καλύτερα τη γύρω περιοχή.


H διαδρομή, περνώντας από όμορφα χωριά και την ηλιόλουστη εξοχή σου κόβει την ανάσα. Πιο όμορφα αγριολούλουδα δεν είδα ποτέ μου. Μη ξεκινήσετε ποτέ αυτό το ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή. Αγαπάτε τη φύση και το τοπίο; Οι περίπατοι στα βουνά και στη λίμνη θα σας αποζημιώσουν όποια εποχή κι αν πάτε.


Εστιατόρια

Aris Bar, Hotel Ristorante Via Geretta 8, 6900 Paradiso.
Ristorante Giardino 6981, Bombinasco-Banco
Alegria’s Via Canonica 5, 6900 Lugano- Centro

Που θα μείνετε

Splendide Royal 5 αστέρια
Villa Principe Leopoldo & Residence 5 αστέρια
Grand Hotel Eden 5 αστέρια
Parco Paradiso 4 αστέρια
De la Paix 4 αστέρια
Du Lak 4 αστέρια
Lago di Lugano 4 αστέρια
International au Lac 3 αστέρια
Carlton Villa Moritz 3 αστέρια
Stella Garni 3 αστέρια

Πως θα πάτε


Αεροπορικώς από το Μιλάνο.


Με τρένο σε 2.45’ από τη Ζυρίχη, σε 8 ώρες από το Μονακό, σε 1 ώρα από το Μιλάνο, σε 5.40’ από τη Ρώμη. Πληροφορίες για τα δρομολόγια των τρένων μπορείτε να βρείτε στις διευθύνσεις:http://www.ffs.ch και http://www.trenitalia.com


Αν φθάσετε στο Λουγκάνο μη χάσετε την ευκαιρία να πάτε με το τρένο στο αριστοκρατικό Σεν Μόριτς.


Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες


* Νόμισμα: Ελβετικό Φράγκο. Στο Λουγκάνο γίνονται δεκτά όλα τα νομίσματα.


* Για αγορές άνω των Sfr 400 μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή του φόρου στα σύνορα, στο αεροδρόμιο της Γενεύης ακόμα και αργότερα μέσω ταχυδρομείου.


* H Ελβετική Πρεσβεία στην Ελλάδα: Τηλ. 210 72 30 364 Ιασίου 2, Αθήνα.


* Η Ελληνική Πρεσβεία στην Ελβετία: Τηλ. 004131 35 61 414, Βέρνη.


* Το Ιντερνετ είναι ακριβό, αλλά στους τηλεφωνικούς θαλάμους της Swisscom υπάρχει τρόπος να στέλνετε ηλεκτρονικά μηνύματα παντού.


* Δημόσιες αργίες εκτός από τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά, το Πάσχα και τη Μεγάλη Παρασκευή, ισχύουν της Αναλήψεως, την 1η Αυγούστου (εθνική γιορτή) και του Αγίου Στεφάνου (26 Δεκεμβρίου). Τον Φεβρουάριο εορτάζεται το καρναβάλι με παρελάσεις, μεταμφιεσμένους και μουσικούς και τον Οκτώβριο το Φεστιβάλ τρύγου.


* Όταν στην Ελλάδα η ώρα είναι 12.00 στην Ελβετία είναι 11.00


* Η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος είναι 220V στα 50Hz. Οι πρίζες έχουν τρεις υποδοχές και ίσως χρειασθείτε προσαρμογέα.


* Μερικά γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν πολλά λιπαρά, οπότε θα πρέπει να τα καταναλώνετε με μέτρο.


* Το νερό πίνεται άφοβα από τη βρύση και τις πηγές.


* Οι γκέϊ άντρες και οι λεσβίες γυναίκες αντιμετωπίζονται με άνεση. Στην Ελβετία οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις θεωρούνται νόμιμες από την ηλικία των 16 ετών.


* Οι ταξιδιώτες με ειδικές ανάγκες θα βρεθούν σε φιλικό περιβάλλον.


* Οι ηλικιωμένοι πληρώνουν μειωμένο εισιτήριο σε μουσεία και συγκοινωνίες. Φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιο αποδεικτικό στοιχείο της ηλικίας σας.


Το Λουγκάνο στο Διαδίκτυο


www.myswitzerland.com


www.foreigners.ch


www.lugano.ch


www.lugano-tourism.ch


www.lugano-conventions.com


www.lugano-online.ch/d/index.asp


Είστε μανιακοί με τα ψώνια; Το Λουγκάνο φημίζεται για τα καταστήματα του. Αγαπάτε τον πολιτισμό; Υπάρχουν μουσεία με μνημεία τέχνης και μοντέρνας αρχιτεκτονικής, εκδηλώσεις μουσικής με συμφωνικές και τζαζ συναυλίες.Έχετε αγάπη στα σπορ; Κανένα πρόβλημα, γιατί μπορείτε να παίξετε γκολφ η τένις, να κολυμπήσετε, να κάνετε σκι, χόκευ στον πάγο, ελεύθερη αναρρίχηση, ποδηλασία. Είστε φίλος του τζόγου; Σημειώστε τη διεύθυνση: Società Casinò, Lugano SA, Via Stauffacher. Είστε ανυπόμονοι; Αν θέλετε να ζήσετε προκαταβολικά τη μαγεία αυτού του ταξιδιού κάνετε κλικ στη διεύθυνση http://www.lugano.ch/tools/webcam.cfm Θα βρείτε χάρτες, φωτογραφίες και Webcam από το Λουγκάνο.


Περισσότερες φωτογραφίες από τo Λουγκάνο υπάρχουν στο Photo Gallery


Αφήστε μια απάντηση