Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Λουγκάνο. Το παιγνίδι του αντικατοπτρισμού

Λουγκάνο. Το παιγνίδι του αντικατοπτρισμού

To 84% του πληθυσμού μιλούν ιταλικά, αλλά επίσημες γλώσσες είναι τα ελβετικά και τα ιταλικά. Κι επειδή οι τράπεζες είναι πολλές και οι διεθνείς επιχειρήσεις επίσης πολλοί μιλούν αγγλικά. Συνεπώς κανένα πρόβλημα στη συνεννόηση.


– Η παλιά της πόλη είναι ελκυστική και οι βόλτες στα γραφικά δρομάκια που σφύζουν από ζωή δεν ξεχνιούνται ποτέ. Ο καθεδρικός ναός του Σαν Λορέντζο (από τα ωραιότερα δημιουργήματα της Ιταλικής Αναγέννησης), το Μουσείο της βίλας Τσάνι (νεοκλασικού ρυθμού, στεγάζει το Δημοτικό Μουσείο) και η εκκλησία της Σάντα Μαρία ντέλι ʼντζολι (με νωπογραφίες του Τεσέν) είναι από τα αξιοθέατα που πρέπει να δει και ο πιο βιαστικός επισκέπτης.

Ηλιόλουστο και λουλουδιασμένο το Λουγκάνο.


– Εκτός από τους περιπάτους στη λίμνη Τσεζέριο, αξίζει να δείτε την Πινακοθήκη της βίλας Φαβορίτα, πριν ανεβείτε στο Μόντε Πρε η στο Σαν Σαλβατόρε, όπου θα έχετε τα καλύτερα πλάνα της πόλης και της λίμνης.


– Υπάρχει τραμ για περιήγηση στην πόλη, έναντι πολύ μικρής αμοιβής, αλλά το Λουγκάνο θέλει ποδαρόδρομο για ν’ απολαύσετε τα κάλλη του. Κατεβαίνοντας με σκαλιά στην πλατεία Τσοκάρο θαυμάζουμε ένα από τα παλιά ανάκτορα Ρίβα με κιγκλιδώματα από σφυρήλατο σίδερο στα παράθυρα του. Στα στενά δρομάκια συναντάμε πολλά αρχοντικά με αψίδες. Μπροστά στο Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1844, άγαλμα του Σπάρτακου συμβολίζει την κίνηση της ιταλικής ένωσης του Ριζορτζιμέντο. Στα βόρεια της πλατείας η Μπάνκα ντέλα Σβίτσερα στεγάζεται σε ένα από τα τρία παλιά ανάκτορα της πόλης. Πρόσοψη μπαρόκ, στο εσωτερικό οροφές διακοσμημένες με νωπογραφίες.

Η λίμνη Τσεζέριο, το Μόντε Πρε και το Σαν Σαλβατόρε.


– Η ομορφιά της πόλης δεν είναι μόνο έργο της φύσης, αλλά οφείλεται κυρίως στους κατοίκους, που είναι ολοφάνερο ότι έχουν φροντίσει να τη συντηρούν παραδοσιακή και ταυτόχρονη σύγχρονη.


– Η καρδιά του Λουγκάνο κτυπά με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, αλλά οι ρυθμοί της διασκέδασης είναι ζωηροί όπως των Ιταλών. Η νυκτερινή ζωή είναι πλούσια, τα φρέσκα πιάτα ζυμαρικών απολαυστικά και μερικοί υποστηρίζουν ότι η πίτσα εδώ είναι καλύτερη από την Ιταλία.


– Αν αγαπάτε τους ρομαντικούς περιπάτους με τα πόδια η με βάρκα κωπηλασίας δοκιμάστε- θα είναι μία υπέροχη εμπειρία. Η λίμνη καθρέφτης ρουφάει/ αντικατοπτρίζει βουνά και ουρανό και ό,τι στέκεται στην επιφάνειά της. Εδώ μαγνητίζει τα χρώματα και τα κατεβάζει ως το βυθό σε μία απίστευτη εναλλαγή χρωμάτων. Η βάρκα ριγμένη ανάποδα στο νερό, φαντάζει πλεούμενο βυθισμένο. To παιγνίδι του αντικατοπτρισμού σε όλο του το μεγαλείο.

Η λίμνη μαγνητίζει τα χρώματα και τα κατεβάζει στο βυθό.


– Αν σας αρέσουν τα ψώνια μπορείτε να βρείτε ρολόγια σε πολλά σχέδια και σχήματα, παπούτσια, κοσμήματα και φυσικά σοκολάτες. Δοκιμάστε το φανταστικό cappuccino, τα διάφορα αμυγδαλωτά που υπάρχουν σε αφθονία και τα σαλάμια. 


– Η περιοχή προσφέρει τη δυνατότητα κοντινών εκδρομών στην Καστανιόλα (3 χλμ.), στη Γκάντρια (5 χλμ.) και στο Μελίντε (τόπο καταγωγής των αρχιτεκτόνων Τζοβάνι και Ντομένικο Φοντάνα). Στη Μοντανιόλα (όπου έζησε ο βραβευμένος με Νόμπελ μυθιστοριογράφος Χέρμαν Έσε) θα έχετε την καλύτερη θέα της λίμνης του Λουγκάνο.


– Η ενοικίαση ενός αυτοκινήτου είναι ιδανική λύση για ν’ απολαύσετε τη γύρω περιοχή. . H διαδρομή, περνώντας από όμορφα χωριά και την ηλιόλουστη εξοχή σου κόβει την ανάσα. Πιο όμορφα αγριολούλουδα δεν είδα ποτέ μου. Μη ξεκινήσετε ποτέ αυτό το ταξίδι χωρίς φωτογραφική μηχανή.

Η βίλα Τσάνι, η θέα από το Μόντε Πρε και ο χάρτης της περιοχής.


Αφήστε μια απάντηση