Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Μακρινίτσα, το απόλυτο relax

Μακρινίτσα, το απόλυτο relax

Η Μακρινίτσα, είναι το «Μπαλκόνι του Πηλίου». Aπέχει 17 χλμ. από τον Βόλο. Ένα νούμερο απατηλό όμως, διότι όταν ο επισκέπτης της πόλης κοιτάξει προς το βουνό, ο ορίζοντάς του ανοίγει προς τα πάνω και η ματιά του αγκαλιάζει την Μακρινίτσα που βρίσκεται κουρνιασμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού να στέκεται ακοίμητος βιγλάτορας πάνω από την πόλη. Η επίσκεψη είναι νομοτελειακά αναπόφευκτη και η ανταμοιβή εξαίσια, μοναδική, ανεπανάληπτη γι αυτούς που έχουν ανάγκη το απόλυτο relax.


Μισής ώρας οδήγηση και ένας απολαυστικός περίπατος μέσα από τον στενό πεζόδρομο θα φέρουν τον επισκέπτη στην κεντρική πλατεία όπου τον περιμένει μια πανοραμική άποψη του Βόλου ν΄ απλώνεται στα πόδια του σε βάθος 600 μέτρων, και πέρα από την εκθαμβωτική λευκότητα της όμορφης πόλης του Ιάσονα, να φαντάζουν τα νερά του Παγασητικού πότε ασημένια και πότε χρυσαφένια σαν ένας τεράστιος καθρέφτης στην αγκαλιά του κάδρου του Πηλίου. Αν κάποιος σχεδίαζε τον γύρο του κόσμου σε 80 ημέρες, οπωσδήποτε θα περιλάμβανε την Μακρινίτσα σαν τόπο επίσκεψης.


Μέσα σε μια καταπράσινη πλαγιά με καστανιές, καρυδιές, οξιές και πλατάνια, εκεί όπου ρέουν ασταμάτητα νερά, ξεχωρίζουν τα σπίτια που άλλοτε είναι μονώροφα και άλλοτε τριώροφα ανάλογα με την κλίση του εδάφους. Διατήρησε αναλλοίωτο το χρώμα της στο πέρασμα του χρόνου με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της τα γραφικά πλακόστρωτα καλντερίμια που προσφέρονται για περιπάτους ανάμεσα σε παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια, που θα ικανοποιήσουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό περιηγητή.


Η Μακρινίτσα κτίστηκε από το 1204-1215 γύρω από την υπάρχουσα ήδη “φωνή της Μακρινίτσης της επ’ ονόματι τιμωμένης της Θεομήτορος της οξείας Επισκέψεως” από τη Βυζαντινή οικογένεια των Μαλιασσηνών. Ο μικρός οικισμός που δημιουργείται στους πρώτους αιώνες της τουρκοκρατίας αναπτύσσει οικονομικές δραστηριότητες στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη λόγω της καλλιέργειας του μεταξοσκώληκα και της κατεργασίας δέρματος. Το 1878 η Μακρινίτσα πρωτοστατεί στην επανάσταση κατά των Τούρκων, κατά την οποία διακρίνεται η Μακρινιτσιώτισσα οπλαρχηγός Μαργαρίτα Μπασδέκη. Μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους η Μακρινίτσα γίνεται δήμος απ’ τους πιο μεγάλους του νομού σε έκταση, κατοίκους και δραστηριότητες. Με το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, ο αγροτικός χαρακτήρας της Μακρινίτσας αλλάζει, ο τουρισμός ανοίγει νέους ορίζοντες για τους κατοίκους.


Ο κεντρικός λιθόστρωτος πεζόδρομος του χωριού ξεκινά από τα 300 μέτρα υψόμετρο και φτάνει στην Κουκουνά, στα 800 μέτρα. Στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού με τα αιωνόβια πλατάνια, απολαύστε τον καφέ σας. Η θέα είναι καταπληκτική, αφού από εδώ έχετε όλο το Βόλο στα πόδια σας. Επίσης παίρνοντας τον καφέ σας στο καφενείο της πλατείας και πίσω από την εκκλησία του Άϊ-Γιάννη θαυμάστε την τοιχογραφία του ζωγράφου Θεόφιλου (από το 1910) που απεικονίζει τον θάνατο του Κατσαντώνη.


Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχοντικό Τοπάλη (1844) όπου στεγάζεται το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά πλούσιο Λαογραφικό Μουσείο με αναπαραστάσεις από την καθημερινή Πηλιορείτικη ζωή, με πλήρη οικιακό Εξοπλισμό, βιβλία, ενδυμασίες, εργαλεία, κοσμήματα, λάβαρα και όπλα. Λειτουργεί καθημερινά (10.00 – 17.00).


Αξίζει να επισκεφθείτε τις αξιόλογες αγιογραφημένες εκκλησίες, όπως της Παναγίας (1767), του Αγίου Αθανασίου (1792),του Αγίου Νικολάου (1787), του Αγίου Γεωργίου (1795), στην πλατεία του χωριού του Άϊ- Γιάννη του Προδρόμου και πολλές άλλες. Δίπλα στο Εκκλησάκι του Άϊ-Γιάννη του Προδρόμου (1806) στην πλατεία θαυμάστε την περίφημη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές “ Το Αθάνατο Νερό” που χρονολογείται από το 1809.


Πολλές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται κατά τους θερινούς μήνες. Τον Ιούλιο διοργανώνονται “Οι Μάϊδες” που έχουν ρίζες στη Διονυσιακή λατρεία και αναφέρονται στην αναγέννηση της φύσης και της ζωής. Στην περιοχή λειτουργούν πολλά καταλύμματα, ταβέρνες, εστιατόρια και μπαρ.


Στην Κουκουράβα, που είναι η κάτω συνοικία της Μακρινίτσας, θα δείτε το Μεσαιωνικό Πύργο του Σκοτεινιώτη, παλιά υδροτριβεία και βυρσοδεψεία θαμμένα μέσα στην καταπράσινη ρεματιά.


Επίσης, επισκεφθείτε την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής που χρονολογείται από το 1737 με πολλές παλιές εικόνες και αγιογραφίες. Η Μακρινίτσα είναι ένα από τα πιο γοητευτικά και δημοφιλή χωριά του Πηλίου που θα σας μείνει αξέχαστη.


Ένα πρότυπο δείγμα αναπαλαίωσης πηλιορείτικου αρχοντικού με μουσειακό χαρακτήρα αποτελεί η «Πανδώρα», που χτίστηκε το 1859 ως κατοικία του δημάρχου της Μακρινίτσας.


Σε αντίθεση με την εξωτερική αυστηρότητα, στο εσωτερικό του αρχοντικού υπάρχει ένας πλούτος παραδοσιακών στοιχείων και μία έντονη αίσθηση άνεσης χώρου. Οι σουίτες και τα δωμάτια, όλα με δικό τους μπάνιο και ξεχωριστή προσωπικότητα το καθένα, στολίζονται από σπάνια τζάκια, παραδοσιακή επίπλωση και χειροποίητα ξύλινα ταβάνια, με τεχνική που έχει σεβαστεί το παράδειγμα του μάστορα-καλλιτέχνη του περασμένου αιώνα.


Ένα χωριστό οίκημα που βρίσκεται ανεξάρτητο στο κάτω άκρο της αυλής, στεγάζει την ταβέρνα του αρχοντικού. Μην εκπλαγείτε εάν εδώ συναντήσετε την κοκκινοσκουφίτσα ! Μικρά παράθυρα, βιτρώ, ξύλινη παραδοσιακή οροφή, ένας αρχοντικός μπουφές με παλιά ποτηράκια του ούζου, καντηλέρια, παλιά πιάτα, μια σκαλιστή ντουλάπα αντίκα που κρύβει αγγλικές πορσελάνες, το τζάκι και η ξυλόσομπα, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα παραμυθιού. Ο χώρος αυτός που μπορεί να χωρέσει γύρω στα 25 – 30 άτομα, είναι ιδανικός να προσφέρει στις παρέες του αρχοντικού βραδιές χαράς με παραδοσιακά πιάτα, ντόπιο κρασί και μουσική.


Η ιδιοκτήτρια Μαρία Diamond, σαν αληθινή οικοδέσποινα, καλωσορίζει τους ξένους της σε ένα χώρο υψηλής ποιότητας και αισθητικής.  Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις της στην αρχιτεκτονική, τις πλούσιες εμπειρίες της από ταξίδια σε χώρες μακρινές και την αγάπη της στην παράδοση δημιούργησε ένα αρχοντικό, όπου έχουν φιλοξενηθεί γνωστές προσωπικότητες του πολιτικού, κοινωνικού, εμπορικού, καλλιτεχνικού και πολιτιστικού χώρου, μεταξύ των οποίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Αλέξανδρος Μυράτ, Ι.Μ. Ναρβιτσιώτης και άλλοι.


Εδώ νοιώθει κανείς αυτή τη μαγική ποιότητα που λειτουργεί μυστικά μέσα μας και πηγάζει από τη σημασία στη λεπτομέρεια και την αρμονική σχέση εσωτερικού χώρου και εξωτερικού περιβάλλοντος.


Το αρχοντικό έχει κεντρική θέρμανση. Όλα τα δωμάτια είναι ευρύχωρα, έχουν το μπάνιο τους με ντους, ένα μικρό ψυγείο-μπάρ, τηλέφωνο, T.V. , DVD, στεγνωτήρα μαλλιών και room service.  Στις σουίτες του 2ου ορόφου ζωγραφισμένα ταβάνια, καλόγουστα φωτιστικά, πίνακες, παλιά ντουλάπια, κομμάτια από παραδοσιακές φορεσιές, παλιά πιάτα, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες, κεντήματα, καθρέπτες, χαλιά, λάμπες από φυσητό γυαλί και οπαλίνα, αληθινή αετοφωλιά με θέα στον Βόλο και τον Παγασητικό.


Τιμές με πρωινό: Δίκλινο από 130-180 ευρώ αναλόγως περιόδου και δωματίου. Επικοινωνία: Τηλέφ. 24280 99404   Κινητό: 6944 896.565   FAX: 24280 90113 E-mail: mariad@pandoramasion.com


Επίσης εντυπωσιακά είναι και τα αρχοντικά Καραμαρλή.  Πρόκειται για αριστοκρατικό πυργόσπιτο του 17ου αιώνα. Εξωτερικά διατηρήθηκαν όλα τα παραδοσιακά στοιχεία των πύργων, ενώ στο εσωτερικό τη διακόσμηση συμπλήρωσαν αντίκες της προσωπικής συλλογής της οικογένειας Καραμαρλή.  Εντυπωσιακή η σάλα με τη χρυσή οροφή και τα υπέροχα έπιπλα, όπου θα πάρετε το πρωινό σας.  Έχει 16 δωμάτια και οι τιμές τους κυμαίνονται από 100 ευρώ το μονόκλινο έως 180 ευρώ οι σουίτες που διαθέτουν υδρομασάζ και τζάκι. Αντίκες, κιλίμια και αίσθηση παλιού αρχοντικού συνθέτουν την εικόνα, ενώ η θέα από τις βεράντες είναι συγκλονιστική.  Ένας ιδιαίτερος χώρος είναι η αυλή του ξενώνα με περίτεχνα φυτά και ένα μικρό μπαρ για ξεχωριστές στιγμές ξεκούρασης. Απέχει 15΄ από το Βόλο, 5΄ από την Πορταριά, 20΄ από το χιονοδρομικό κέντρο Χανίων, 2 ½ ώρες από την Αθήνα και 1 ½ από τη Θεσσαλονίκη. Τηλέφωνα Επικοινωνίας:  24280 99570,  6974 747000


Πως θα πάτε: Οδικώς, Αθήνα – Βόλος 319 χλμ., Θεσσαλονίκη – Βόλος 219 χλμ., Βόλος – Μακρινίτσα 17 χλμ.


Παραδοσιακοί ξενώνες, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, αρχοντικά, ταβέρνες, καφενεία, τσιπουράδικα και χρήσιμα τηλέφωνα της Μακρινίτσας υπάρχουν στο site της κοινότητας http://users.otenet.gr/~makrin/tour_gr.htm


Προηγούμενο άρθρο στο ΕΝ ΛΕΥΚΩ: Σκι στο Πήλιο με θέα στο Αιγαίο


Αφήστε μια απάντηση