Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Μαλδίβες ! Ο τελευταίος παράδεισος στη γη

Μαλδίβες ! Ο τελευταίος παράδεισος στη γη

Παραλίες με αστραφτερή άσπρη άμμο, πυκνές φοινικιές, λίμνες με τιρκουάζ νερά, τροπικά ψάρια και πολύχρωμα κοράλλια συνθέτουν ένα σκηνικό που μοιάζει με όνειρο. Το όνειρο αρχίζει μόλις πατήσετε το πόδι σας. Ο ξενοδοχοϋπάλληλος ντυμένος με παραδοσιακά ρούχα σας υποδέχεται μ ένα ποτό καλωσορίσματος που ο χυμός του φτιάχνεται από λουλούδια καρύδας. Πρόκειται για τελετουργία που αποτελεί τον πρόλογο της θρυλικής φιλοξενίας των κατοίκων.

Ο τελευταίος παράδεισος στη γη.


Σταθμός στην ιστορία των νησιών αποτελεί η γνωριμία με τον ισλαμισμό το 1153 και η κυριαρχία 93 σουλτάνων που βασίλεψαν για 400 ειρηνικά χρόνια. Κατόπιν Ολλανδοί, Ινδοί και Βρετανοί προσπάθησαν να κυριαρχήσουν μέχρι το 1968, έτος ανακήρυξης της ελεύθερης Δημοκρατίας των Μαλδίβων. Πρώτοι ταξίδευαν εδώ οι Αιγύπτιοι ναυτικοί από το 100 π.Χ., ενώ πρώτοι κάτοικοι υπήρξαν οι Ασιάτες βουδιστές από τον 5ο π.Χ. αιώνα.


Τα νησιά χωρίζονται σε 26 μεγάλους φυσικούς κύκλους- ατόλες- που περικλείουν μια στρογγυλή λίμνη. Ο σχηματισμός αυτός εντυπωσιάζει όταν τον δει κανείς από ψηλά. Δημιουργήθηκε με τη βύθιση των ηφαιστιογενών νησιών και την παράλληλη ανάπτυξη των κοραλλιών που τα περιβάλλουν σ ένα κυκλικό ύφαλο. Τα 1192 μικροσκοπικά νησάκια –πάνω στον Ισημερινό- αποτελούν ένα σύμπλεγμα 600 χλμ. νοτιοδυτικά της Σρι Λάνκα στον Ινδικό ωκεανό. Μόνο τα 202 είναι κατοικημένα. Τα 87 είναι τουριστικά θέρετρα, συγκεντρωμένα σε 3 κεντρικές ατόλες: το βόρειο Μαλέ, το νότιο Μαλέ και το ʼρι. Κανένα δεν ξεπερνάει τα 2,4 μέτρα υψόμετρο γεγονός που προοιωνίζει το πλημμύρισμα και τον αφανισμό κάποιων νησιών από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Βουνά η ποτάμια δεν υπάρχουν.

2.600 χιλιόμετρα από την Αθήνα στον Ινδικό ωκεανό.


Το Μάλε, η πρωτεύουσα, είναι η πιο μικρή του κόσμου (62.973 κάτοικοι). Με τα πόδια περιηγείσαι τα πάντα. Δύο χιλιόμετρα όλα κι όλα. Ήσυχη πόλη με έντονο ινδικό χρώμα και αραβικές επιρροές. Ο χρυσός τρούλος δεσπόζει στο Ισλαμικό κέντρο, το μεγαλύτερο τζαμί, που χωράει 5.000 πιστούς. Το παλάτι του σουλτάνου λειτουργεί ως μουσείο και φιλοξενείς κοστούμια, θρόνους, πανοπλίες και νομίσματα. Το νησί είναι τρομερά πυκνοκατοικημένο και πολλοί τουρίστες δεν το βλέπουν ποτέ γιατί με το που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο οδηγούνται κατευθείαν στα νησιά- ξενοδοχεία.

Μία από τις 26 ατόλες από ψηλά.


Ο πληθυσμός των Μαλδίβων είναι 301.475 και η έκταση 298 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Κύρια ασχολία των μόνιμων κατοίκων ήταν το ψάρεμα (κυρίως τόνου), ενώ τώρα αρκετοί ασχολούνται και με τον τουρισμό. Μόλις 1800 δολάρια είναι το ετήσιο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ οι 400.000 τουρίστες ξεπερνούν τον τοπικό πληθυσμό. Τα νησιά αναγνωρίζονται διεθνώς ως μοντέλο για τη βιώσιμη, ευνοϊκή για το περιβάλλον ανάπτυξη τουριστών. Κανένα οίκημα δεν ξεπερνά το ύψος των φοινίκων, η καθαριότητα φτάνει μέχρι σημείου υπερβολής, ενώ δεν υπάρχει διεθνής συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος χωρίς την υπογραφή των Μαλδίβων. Μέχρι το 1970 ήταν άγνωστα, ώσπου το 1972 έφθασαν οι πρώτοι Ιταλοί τουρίστες.

Ο χρυσός τρούλος στο τζαμί.


Που θα μείνετε


Υπάρχουν θέρετρα για κάθε γούστο και πορτοφόλι. Από νησιά που προσφέρουν ανέσεις πολυτελών δωματίων, νησιά που προσφέρονται για θαλάσσια σπόρ και καταδύσεις, νησιά απομόνωσης που δε φιλοξενούν περισσότερα από 10 άτομα και τέλος ακατοίκητα νησιά όπου μετράει μόνο η απόλαυση της φύσης. 


Το KUDA HURAA FOUR SEASONS μόλις 25 λεπτά από το αεροδρόμιο έχει φανταστική παραλία. Στο FUN ISLAND μπορείτε ν απολαύσετε τη γοητεία της φύσης περπατώντας ως το ενωμένο παρθένο νησάκι με μία λεπτή λωρίδα άμμου, όταν έχει άμπωτη. Το KURUMBA VILLAGE, 20 λεπτά με την παραδοσιακή βάρκα, είναι από τα πρώτα θέρετρα που αναπτύχθηκαν και η πολύχρονη εμπειρία στην εξυπηρέτηση δεν θα αφήσει κανέναν ανικανοποίητο. Το FILITHEYO ISLAND απέχει 35 λεπτά από το αεροδρόμιο με υδροπλάνο και προσφέρει πλήρες αθλητικό κέντρο. Το SUN ISLAND εκτός από τα 350 δωμάτια διαθέτει 4 προεδρικές σουϊτες και 64 μπανγκαλόους κυριολεκτικά πάνω στη θάλασσα. To PARADISE ISLAND είναι περιτριγυρισμένο από όμορφες παραλίες και τροπική βλάστηση. To BANYAN TREE βρίσκεται σ ένα ολοστρόγγυλο νησάκι περικυκλωμένο από την διάφανη τυρκουάζ θάλασσα. Διαθέτει 48 αυτόνομες βίλες με τις γραφικές κωνικές σκεπές και δορυφορική τηλεόραση για να μη χάνετε την επαφή με τον έξω κόσμο. Στο μέσον του Ινδικού ωεκανού το BANDOS διαθέτει αίθουσα συνεδρίων και έμπειρο προσωπικό για φύλαξε μικρών παιδιών για να περάσετε ξένοιαστες στιγμές με τον σύντροφό σας. Το ΝΙΚΑ είναι ιδανικό τόπος για πριβέ διακοπές σε 26 μπανγκαλόους 70 τεραγωνικών. Για τους νεόνυμφους προσφέρεται κέϊκ, σαμπάνια και μισή μέρα …εγκατάλειψη σε ερημικό νησί. Εδώ υπάρχει και η περίφημη σουϊτα του Σουλτάνου.

Το αεροδρόμιο δεν συμπεριλαμβάνεται στα 1192 νησιά.


Χρήσιμες πληροφορίες


Μία βόλτα στα πιο μικρά νησιά είναι απαραίτητη για να δείτε πως ζουν οι ντόπιοι στα ψαροχώρια τους, μακριά από τα τουριστικά θέρετρα. Όλοι τους είναι πολύ ευγενικοί και ζούνε ήσυχα, περήφανοι για τον πολιτισμό και την ανεξαρτησία τους. Τα σπίτια τους είναι λιτά, φτιαγμένα από κοραλλιογενή πέτρα. Τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν έντονο πράσινο και μπλε χρώμα. Οι άντρες ψαρεύουν, επισκευάζουν τις ξύλινες βάρκες τους, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά μένουν σπίτι, απολαμβάνοντας τη δροσιά των φοινίκων και την ομορφιά της τροπικής φύσης. Η θρησκεία τους επιτρέπει να χωρίζουν πολύ εύκολα, γι αυτό και υπάρχουν άντρες που έχουν παντρευτεί πάνω από 20 φορές.

Παράδεισος για τους δύτες.


Τα περισσότερα τοπικά εδέσματα είναι μίγμα ψαριού η κρέατος σε κουρκούτι από ρυζάλευρο και αλεύρι καρύδας. Είναι τηγανητά και συνήθως πικάντικα με τσίλι, σκόρδο και κρεμμύδια. Για γλυκό δοκιμάστε στικς καρύδας, τηγανητές μπανάνες, κρέμα συνοδευόμενη από παπάγια, μάγκος και άλλα εξωτικά φρούτα. Υπάρχουν μέχρι μπανάνες κόκκινες ακόμα και μαύρες. Κύρια παραγωγή των νησιών είναι η καρύδα, που έχει πάρα πολλές χρήσεις.

Παπάγια και άλλα εξωτικά φρούτα.


Δεν υπάρχει τουρίστας που να μη παρακολούθησε φολκλορική βραδιά μουσική και χορό. Οι παραδοσιακοί χορευτές συνοδεύονται (συνήθως) από έξη τυμπανιστές. Φυσικά δε λείπουν τα μπαρ και οι ντισκοτέκ.


Εάν ψάχνετε για τον τελευταίο παράδεισο στη γη με δέντρα από φοίνικες, καθαρές άσπρες παραλίες και τιρκουάζ νερά, αν είστε μανιώδης δύτης και ψάχνετε για μυθικούς σκοπέλους κοραλλιών οι Μαλδίβες δεν θα σας απογοητεύσουν. Εκτός από τα ψάρια θα συναντήσετε τεράστια χταπόδια, καβούρια, αχινούς, σαλάχια, αστερίες, χελώνες μέχρι καρχαρίες και φάλαινες.

Τα ζεστά νερά φτάνουν τους 28 βαθμούς.


Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθεί κάποιος τις Μαλδίβες είναι από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Το κλίμα είναι τροπικό, 26 με 33 βαθμούς. Τα ζεστά νερά φτάνουν τους 28 β. και ευνοούν τη δημιουργία μοναδικών κοραλιών, την ανάπτυξη ζώων και φυτών που δεν έχουν ταίρι τους στον κόσμο. Οι μουσώνες είναι σχετικά ήπιοι. Το Μαλέ βρίσκεται 3 ώρες μπροστά από την Ελλάδα, όμως υπάρχουν νησιά που λειτουργούν μία η και δύο ώρες μπροστά. Μη ξεκινήσετε χωρίς να πάρετε στις αποσκευές σας καπέλο και αντιηλιακό. Επίσης απαραίτητη είναι η φωτογραφική μηχανή, αν είναι υποβρύχιων λήψεων ακόμα καλύτερα. Αν ξεχάσετε το μαγιό σας δύσκολα θα κάνετε μπάνιο. Λόγω θρησκείας ο γυμνισμός απαγορεύεται. Βίζα δεν χρειάζεται. Ούτε ειδικά εμβόλια. Η διάρκεια της πτήσης εξαρτάται από τους ενδιάμεσους σταθμούς, αλλά συνήθως είναι δέκα ώρες. Από το αεροδρόμιο του Μαλέ η μεταφορά στα νησιά γίνεται με ταχύπλοα, ελικόπτερα, υδροπλάνα η παραδοσιακά καϊκια.

Σκηνικό ταινίας


Τι να πάρετε


Μπορείτε να ψωνίσετε χειροποίητα ξύλινα μικροαντικείμενα, υφάσματα που αν θέλετε σας τα ράβουν κιόλας και παραδοσιακά μουσικά όργανα. Προσοχή αν σας πουλήσουν κοράλλια και χελώνες, οι αγοραστές κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα. Το νόμισμα είναι η Ρουπία. Σχεδόν όλες οι πιστωτικές κάρτες είναι αποδεκτές.


Οι περισσότερες γιορτές βασίζονται στο ισλαμικό ημερολόγιο και οι ημερομηνίες ποικίλουν κάθε χρόνο. Το Ραμαντάν, ο ισλαμικός μήνας νηστείας, είναι η σπουδαιότερη γιορτή. Η αναγνώριση του νέου φεγγαριού γιορτάζεται στο τέλος του Ραμαντάν και τα γενέθλια του προφήτη Μοχάμμεντ. Η τοπική εθνική γιορτή που τιμά τη νίκη κατά των Πορτογάλων το 1573 γιορτάζεται την πρώτη μέρα του τρίτου σεληνιακού ημερολογίου και 11 Νοεμβρίου η Ημέρα της Δημοκρατίας.

Η καλύτερη εποχή για τέτοιες εικόνες από Νοέμβριο-Απρίλιο.


Οι κάτοικοι μιλούν την τοπική διάλεκτο ντιβεχί με έντονη Αραβική επιρροή και εξωτική ακουστική.- Μειονέκτημα το ότι δεν έχει τις λέξεις «ευχαριστώ» και «γειά σου»! Από τις ξένες γλώσσες τα αγγλικά ομιλούνται παντού. Η εγκληματικότητα παρουσιάζει πολύ χαμηλούς δείκτες.


Όσοι πάτε μπορείτε να δοκιμάσετε ασιατικές γεύσεις κοιτώντας το βράδυ τις ασημένιες αποχρώσεις της θάλασσας. Επίσης θα ταϊσετε μικρούς ακίνδυνους καρχαρίες που ζουν στις Μαλδίβες.


Είναι από τα λίγα πλέον μέρη στον κόσμο όπου μπορείτε να ζήσετε σαν τον Ροβινσώνα Κρούσο. Ουράνια τόξα που χάνονται μέσα στη θάλασσα, αστέρια που πέφτουν και μνημειώδης σιωπή. Παράκληση προσέξτε να διατηρηθεί η φυσική ομορφιά της περιοχής. Μη παραλείψετε να δοκιμάσετε στα τοπικά spa τις θεραπευτικές μεθόδους που έχουν τις ρίζες τους στη Σρι Λάνκα και την Κίνα.

Χυμοί που φτιάχνονται από λουλούδια καρύδας.


Το ταξίδι στις Μαλδίβες μπορείτε να το συνδυάσετε με επίσκεψη και στη Σρι Λάνκα που βρίσκεται πολύ κοντά. Το Κολόμπο απέχει μόλις μια ώρα από το Μαλέ και συνδέονται με καθημερινές πτήσεις.


Ο παράδεισος έχει άρωμα καρύδας και το νόημα της ζωής έχει διαστάσεις μιας βάρκας, ξύλινης, παραδοσιακής που πλέει πάνω από τον πιο πολύχρωμο ωκεανό του πλανήτη. Μαλδίβες ! Ενας τόπος όπου ο πολιτισμός και οι ανέσεις ωχριούν μπροστά στην ηδονή που προσφέρει η τυρκουάζ θάλασσα, η σκιά των φοινίκων και η απαλή άμμος. Εδώ έρχεσαι για να μη κάνεις τίποτα. Αρκεί νάχεις μάτια να απολαμβάνεις.

Νησιά απομόνωσης για δέκα άτομα.


Αφήστε μια απάντηση