Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Μπουτάν, η νεώτερη δημοκρατία στον κόσμο

Μπουτάν, η νεώτερη δημοκρατία στον κόσμο

Το Μπουτάν είναι μια χώρα με έκταση 47km² και πληθυσμό 672,425. Πρωτεύουσα του Μπουτάν είναι η Θίμφου. Βρίσκεται στις παρυφές των Ανατολικών Ιμαλαΐων και συνορεύει προς Β. με την Κίνα, και προς όλες τις άλλες κατευθύνσεις με την Ινδία. Μέγιστο μήκος της Χώρας από Α. προς Δ. είναι 190 miles και το μέγιστο πλάτος της 90 miles. Αποτελεί μια έκταση περίπου 18.000 sq. miles ή περίπου 46.500 τ.χλμ. Παλαιότερο όνομα της έκτασης αυτή ήταν Dewangiri. Οι επίσημες ομιλούμενες γλώσσες στο Μπουτάν είναι η τοπική Ντζόνγκα (dzongha), η Λόχτσαμ (Lohtsam) (=διάλεκτος του Νεπάλ) και βεβαίως η Αγγλική.


Αρχηγός Κράτους είναι ο Βασιλιάς Γίγκμε Κεσάρ Ναμγκιάλ Βανγκτσούκ , τέταρτος κατά σειρά από ανεξαρτησίας της Χώρας. Πρωθυπουργός από το 2007 είναι ο Λιόνπο Κινζάνγκ Ντορζί. Η Κυβέρνηση στη τοπική γλώσσα λέγεται Dzongda και απαρτίζει 18 Υπουργεία.


Η ασιατική χώρα διεξήγαγε τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές για την Εθνοσυνέλευση, που απαρτίζεται από 47 έδρες, στις 24 Μαρτίου του 2008, στις οποίες έλαβαν μέρος δύο πολιτικά κόμματα: το Κόμμα για την Ειρήνη και την Ευημερία στο Μπουτάν (DPT για το Druk Phuensum Tshogpa), το οποίο προήλθε από τη συγχώνευση του Ενωμένου Λαϊκού Κόμματος του Μπουτάν και το Κόμμα Όλου του Λαού, υπό την ηγεσία του πρώην Πρωθυπουργού Γίγκμε Τίνλεϊ και το Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού (PDP). Η συμμετοχή στις εκλογές ήταν 80%.



Εντυπωσιακή ταπισερί στο «Τζονγκ», στο φρούριο της πόλης Πουνάκα του Μπουτάν, για μια μεγαλοπρεπή τελετή ενθρόνισης: Του πέμπτου βασιλιά στην ιστορία της χώρας, του 28χρονου Τζίγκμε Κέζαρ Ναμγκιέλ Ουαντσουκ.




Ταξίδι στο Μπουτάν 2008, από το Youtube.


Αφήστε μια απάντηση