Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Ο Παρνασσός ski-ζει

Ο Παρνασσός ski-ζει


Οι εγκαταστάσεις ξεκινούν στα Κελάρια από τα 1.750 μ. και στη Φτερόλακκα από τα 1.600. Οι πίστες και από τις δυο πλευρές του χιονοδρομικού καταλήγουν στη Τουμποράχη στα 2.300 μ.


Το χιονοδρομικό κέντρο διαθέτει 18 πίστες, 8 χιονοδρομικές διαδρομές, 2 κύριους δρόμους επικοινωνίας με τους κάτω σταθμούς, 7 συνδετικά μονοπάτια και 3 mini πίστες αρχαρίων με baby lift, συνολικού μήκους περίπου 35 Km, οι οποίες αρχίζουν από τα 1640μ. και φτάνουν έως τα 2260μ. υψόμετρο. Το επιμέρους μήκος τους κυμαίνεται από 120 μ. έως 3,5 χλμ., σε όλους τους βαθμούς δυσκολίας και για όλα τα επίπεδα, ενώ για τους λάτρεις της περιπέτειας υπάρχουν και αρκετές εκτός πίστας “μαύρες” διαδρομές με πραγματικά βαθύ χιόνι και πολλή-πολλή αδρεναλίνη. Δύο από τις πίστες, οι Νο6 Ηνίοχος & Νο2 Βάκχος, είναι πιστοποιημένες από την διεθνή ομοσπονδία χιονοδρομίας (F.I.S Homologation) για την διοργάνωση αγώνων.


Η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι προσιτή από ένα οδικό δίκτυο το οποίο αποχιονίζεται συνεχώς με τα εκχιονιστικά μηχανήματα που διαθέτει το κέντρο. Πρόσβαση υπάρχει από σχεδόν όλες τις πλευρές του ορεινού όγκου του Παρνασσού και κατ’ επέκταση, από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας οδικά.


Από Αθήνα, φτάνοντας στη Λιβαδειά, μπορεί να επιλέξει, ο επισκέπτης τη διαδρομή:
• Τιθορέα – Αμφίκλεια – ΧΚΠ
• Τιθορέα – Αμφίκλεια – Πολύδροσος – ΧΚΠ
• Αράχωβα – Διασταύρωση – ΧΚΠ. Η απόσταση από την Αθήνα είναι 180 χλμ.


Από Βόρεια Ελλάδα, φτάνοντας στη Λαμία, ακολουθεί κανείς την Εθνική οδό προς Αθήνα και λίγο πριν τη διασταύρωση Θερμοπυλών ακολουθεί την έξοδο δεξιά προς ‘Aμφισσα – Πάτρα. Στο χωριό Γραβιά στρίβει αριστερά προς Μαριολάτα – Λιλαία – Πολύδροσο – Αμφίκλεια. Η απόσταση από τη Θεσσαλονίκη είναι 370 χλμ.


Από Πάτρα, ακολουθεί ο επισκέπτης το δρόμο Ναύπακτος – Ιτέα και από εκεί μπορείτε να επιλέξετε μεταξύ των διαδρομών Ιτέα – Δελφοί – Αράχοβα – XKΠ ή Ιτέα – ‘Aμφισσα – Γραβιά – Λιλαία. – Πολύδροσο – ΧΚΠ. Απόσταση από την Πάτρα: 160 χλμ. Απόσταση από το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος: 205 χλμ.


Σιδηροδρομικά είναι επισκέψιμο το κέντρο μέσω τoυ σταθμού της Λιλαίας. Κέντρο Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης Πελατών ΟΣΕ 1110.  Με υπεραστικό λεωφορείο, από τα πρακτορεία της Λιοσίων, μέσω του ΚΤΕΛ Άμφισσας. Νέο δρομολόγιο ξεκινάει περίπου κάθε 2 με 3 ώρες.


Περισσότερα μπορείτε να δείτε παρακάτω, στις ανανεωμένες ιστοσελίδες του Χ.Κ.Π. με πληροφορίες για τις πίστες, τους αναβατήρες και τη διαμονή στη γύρω περιοχή και φυσικά τα σχετικά θέματα από προηγούμενα άρθρα μας.


Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού


Η Εδέμ του χιονιού


Πάρτε τα βουνά


Αφήστε μια απάντηση