Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Όταν χάνεται μια ευκαιρία, εμφανίζεται μια άλλη (Ντουμπάϊ – (UAE))

Όταν χάνεται μια ευκαιρία, εμφανίζεται μια άλλη (Ντουμπάϊ – (UAE))

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια ήταν ένα από τα πλέον αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, ότι οι σημερινοί πολυπράγμονες, πάντα, κάτοικοι του έμεναν πριν ένα αιώνα σε χαμόσπιτα από ασβεστόλιθο και κοράλλια και ασχολούνταν με την αλιεία μαργαριταριών, την εκτροφή καμήλων, το ψάρεμα και το εμπόριο, κυρίως με πλοιάρια γύρω από τον Περσικό Κόλπο.


Μέχρι πριν 40 χρόνια, ο πληθυσμός δεν ξεπερνούσε τις 60.000. Σήμερα  έχει φθάσει το 1,5 εκατομμύριο, οι τουρίστες που το επισκέφτηκαν πέρυσι έφτασαν τα 6,2 εκατομμύρια από 600.000 το 1992, ενώ η ανάπτυξη της επόμενης τριετίας βασίζεται στην εκτίμηση για 15 εκατομμύρια επισκέπτες.


Υπεύθυνη για την εντυπωσιακή πορεία του Εμιράτου του Ντουμπάι είναι η δυναστεία των Αλ Μακτούμ. Ο ιδρυτής της, Μακτούμ Μπιν Μπούτι το 1892 προχώρησε σε αποκλειστική συμφωνία με τους Βρετανούς για την πλήρη απαλλαγή φόρων στα πλοία τους, που έλεγχαν την περιοχή από το 1766. Δέκα χρόνια αργότερα, έπεισε μια μεγάλη Αγγλική ναυτιλιακή εταιρία να κάνει βάση της το λιμάνι του Ντουμπάι. Αυτή ήταν η αρχή της πρώτης μεγάλης εποχής για την πόλη.


Η συνεχής πτώση του εμπορίου μαργαριταριών από το 1930, ήταν απλά μια αφορμή για τον σεΐχη Ρασίντ Αλ Μακτούμ, να αποδείξει ότι όταν χάνεται μια ευκαιρία εμφανίζεται μια άλλη… αρκεί να την αρπάξεις. Η πόλη έγινε το μεγαλύτερο κέντρο διακίνησης χρυσού – με duty free όρους βέβαια. Καθώς η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς δεν άργησε να κάνει τη χάρη της και στο σεΐχη. Το 1966 η οικονομία απογειώθηκε κυριολεκτικά, μετά την ανακάλυψη ενός τεράστιου κοιτάσματος πετρελαίου. Το 1971 το Ντουμπάι έγινε το έβδομο αραβικό εμιράτο και… έζησαν αυτοί καλά μέχρι το θάνατο του Ρασίντ το 1990 και την ανάληψη του θρόνου, από τον γιο του, Σείχη Μακτούμ που συνέχισε τη φιλοσοφία του πατέρα του: οικονομική ελευθερία χωρίς περιορισμούς, ελεύθερο εμπόριο.


Καλώς ήρθατε στο Ντουμπάϊ

Χώρα: Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (UAE).
Έκταση περιοχής: 35 τετρ. χλμ.
Εκτός από τους κεντρικούς δρόμους και τις μεγάλες λεωφόρους οι υπόλοιποι δρόμοι είναι…ανώνυμοι. Μην ανησυχήσετε αν δεν δείτε ταμπέλες και ονόματα στους χάρτες, θα προσανατολιστείτε τέλεια ρωτώντας τους ντόπιους. Εδώ οι ντόπιες δουλεύουν στις υπηρεσίες, φοιτούν στα Πανεπιστήμια, αλλά δεν κυκλοφορούν τα βράδια στα μπαρ. 

Η καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Εμιράτο είναι από τα τέλη Οκτωβρίου μέχρι τον Απρίλιο, μετά η ζέστη θα σας δυσκολέψει τη ζωή, εκτός αν θέλετε να περάσετε τις μέρες σας στο -σίγουρα -υπέροχο ξενοδοχείο σας!


Τοπικό νόμισμα είναι Ντίραμ Η.Α.Ε. (AED), που διαιρείται σε 100 φιλσ. Ενδυμασία- ελαφρύς ιματισμός.


Στη διάρκεια του χειμώνα (Ιαν. – Φεβρ.) φροντίστε να έχετε και μερικά φθινοπωρινά ρούχα. Επειδή ο τουρισμός είναι το Α και το Ω μπορείτε να φορέσετε μαγιό άφοβα στα ξενοδοχεία και τις παραλίες. Σε ορισμένα εστιατόρια όμως απαιτείται επίσημο ένδυμα. 


Ηλεκτρισμός – 220V, 50 κύκλοι, εναλλασσόμενο ρεύμα.


Ώρα: +2 ώρες από την Ελλάδα.


Όταν φθάσετε για να προσανατολισθείτε η βόλτα με τα καραβάκια στο Creek το απόγευμα ή με το αυτοκίνητο στη λεωφόρο Sheikh Jayed είναι ο καλύτερος τρόπος. Μπαίνεις γρήγορα στο πνεύμα της πόλης όταν κινείσαι στην τεράστια λεωφόρο Sheikh Jayed πάντα με όριο ταχύτητας τα 120 (που είναι άλλωστε και το… μόνο όριο αυτή τη στιγμή στο Ντουμπάι) καθώς αντικρίζεις τα γυάλινα παλάτια που ξεφυτρώνουν σε χρόνο dt πάνω στην άμμο.


Ευτυχώς που το 1966 ανακαλύφθηκε το πετρέλαιο. Κι όταν κατάλαβαν ότι αυτό δεν εξασφάλιζε το μέλλον, άλλαξαν ρότα: ο τουρισμός και η φρενήρης ανάπτυξη έγιναν η εθνική σημαία. Χάρη στο καθεστώς οι αποφάσεις παίρνονται γρήγορα (άσε που δεν υπάρχουν και οικολογικά κινήματα) -κάτι που διευκολύνει τους εκατοντάδες επενδυτές – μεγαλοεπιχειρηματίες από όλο τον κόσμο που βάλθηκαν να κάνουν το Dubai τη μεγαλύτερη αρένα προς επίδειξη των δεξιοτήτων τους.


Διαθέτει ουρανοξύστες, διαμερίσματα με τεχνητές λίμνες, τη μεγαλύτερη τεχνητή μαρίνα, το μεγαλύτερο τεχνητό νησί, υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ενώ κατασκεύασε ακόμα και πίστα για σκι.

Κατασκευάζει επίσης το υψηλότερο κτίριο του κόσμου που πιστεύεται ότι θα φτάσει τα 800 μέτρα, κόστους δύο δισ. δολαρίων χρηματοδοτούμενο κατά το ήμισυ από τη νοτιοκορεατική Samsung. Επιπλέον θέλει να αποκτήσει το μεγαλύτερο ενυδρείο του κόσμου αλλά και διαστημοδρόμιο, από το οποίο εύποροι τουρίστες θα αναχωρούν στο μέλλον για διαστημικές εκδρομές. Κι όλα αυτά είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης προϋπολογισμού πολλών δισεκατομμυρίων.


Στο βίντεο δείτε στιγμιότυπα από την επίσκεψή μας στο Ντουμπάϊ, εικόνες από το μοναδικό 7στερο ξενοδοχείο του κόσμου και το ψηλότερο κτίριο στη γη.


  Επίσης δείτε το Ντουμπάϊ σε καρτ ποστάλ.


Αφήστε μια απάντηση