Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Ρώμη .. και το καλοκαίρι είναι Αιώνια Πόλη

Ρώμη .. και το καλοκαίρι είναι Αιώνια Πόλη

Ο Χρ. Μυστιλιάδης ξεφορτώθηκε τα ψιλά στη Φοντάνα ντι Τρέβι, εξασφαλίζοντας την επιστροφή του στη Ρώμη

Πoτέ άλλοτε, εκτός από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δεν μπορείτε να αποφύγετε το συνωστισμό και το σπρώξιμο στη διάσημη Καπέλα Σιξτίνα και να έχετε δίπλα σας μόνο μια δωδεκάδα τουρίστες.


Αυτό το δίμηνο οι ιταλοί καταστηματάρχες παίρνουν την άδεια τους, κυρίως όμως είτε το πρώτο είτε δεύτερο μισό του Αυγούστου. Εκείνοι που μένουν ανοικτοί συχνά κάνουν απίστευτες προσφορές για να δελεάσουν τους πελάτες. Κάποιοι έμποροι υποστηρίζουν ότι οι καλύτερες πωλήσεις του έτους συμβαίνουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως στα ρούχα επώνυμων σχεδιαστών, στα υποδήματα, στις επιπλώσεις και στα είδη οικιακής διακόσμησης .


Τα δωμάτια ξενοδοχείων γενικά είναι όλο το χρόνο ακριβά. Πολλοί Ρωμαίοι νοικιάζουν τα σπίτια τους (αρχοντικά) στους τουρίστες, αλλά συνήθως αυτά βρίσκονται στα περίχωρα, ενώ θα πρέπει να μαγειρεύετε και να καθαρίζετε εσείς. Η οικονομία που θα κάνετε μπορεί να αξίζει πραγματικά τον κόπο. Μια εβδομάδα σε ένα διαμέρισμα κοντά σε μια γραφική περιοχή, όπως την πλατεία Navona, μπορεί να κοστίσει 450 ευρώ την εβδομάδα, σύμφωνα με τον ιστοχώρο www.touristapartment.com . Εάν επιλέξετε αυτή τη λύση και θέλετε να μαγειρεύετε όπως οι Ρωμαίοι με φρέσκα λαχανικά και θαλασσινά μπορείτε να τα αγοράζετε από τις πολλές κεντρικές ανοικτές αγορές, όπως η campo Dei Fiori ή η πλατεία Vittorio.


Ένα από τα καλύτερα θερινά φεστιβάλ είναι η ετήσια γιορτή παγκόσμιας μουσικής (www.fiesta.com) στο Ippodromo delle Capannelle, (τηλ.: + 39-06-1299855) από τα μέσα Ιουνίου μέχρι τον Αύγουστο. Οι εκθεσιακοί χώροι καλύπτουν 90.000 τετραγωνικά μέτρα και υπόσχονται 4.000 ώρες λατινικής και καραϊβικής μουσικής. Η είσοδος είναι μόνο 8 ευρώ για ολόκληρη την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων όλων των συναυλιών.


Πιο κοντά στο κέντρο είναι το ετήσιο φεστιβάλ τζαζ και εικόνας σε ένα καταπράσινο πάρκο στο λόφο πάνω από το Κολοσσαίο στη βίλα Celimontana (τηλ.: + 39-06-5897807). Αυτό το ετήσιο γεγονός αρχίζει στα μέσα Ιουνίου και τελειώνει το Σεπτέμβριο. Οι τιμές εισιτηρίων εξαρτώνται από το ποιος καλλιτέχνης παρουσιάζεται εκείνη η ημέρα, αλλά η είσοδος σπάνια ξεπερνά τα 10 ευρώ.


Κατά μήκος του Τίβερη διοργανώνεται το ανοικτό φεστιβάλ ταινιών στο νησί Tiβερ όπου μπορείτε να δείτε τις ταινίες (πολλές στην αρχική τους γλώσσα) πληρώνοντας είσοδο 5 ευρώ. Στην περιοχή Trastevere, αποκαλούμενη συχνά αριστερή τράπεζα της Ρώμης, κάθε καλοκαίρι από τις 20-28 Ιουλίου προσφέρεται ένας πλούτος προϊόντωνκαι των τοπικών τροφίμων χωρίς εισιτήριο εισόδου. Επίσης ελεύθερο είναι το ετήσιο φεστιβάλ βιβλίων.


Το πιο καυτό σημείο της Ρώμης τις νύχτες του καλοκαιριού είναι το χωριό Testaccio (πληροφορίες: + 39-0657301420) όπου μπορείτε να γευθείτε πρόχειρο φαγητό με πρώτο και καλύτερο πολλών ειδών πίτσες, συνοδεία συναυλιακής μουσικής που διαρκεί μέχρι το πρωϊ. Οι τιμές εισιτηρίων είναι περίπου 12 ευρώ για την είσοδο.


Όποια περίοδο κι αν ταξιδέψετε στη Ρώμη πρέπει να πάτε στο Βατικανό

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνδέουν τη Ρώμη με παραθαλάσσιες διακοπές. Η αιώνια πόλη απέχει ακριβώς μισή ώρα με το αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή τον υπόγειο από τη Μεσόγειο. Και εάν αποφύγετε τα Σαββατοκύριακα θα πάτε πιο γρήγορα για ν απολαύσετε τον ήλιο και την άμμο. Με εισιτήριο 10 ευρώ σας χρεώνουν ομπρέλα και πετσέτα και φυσικά έχετε στη διάθεσή σας αποδυτήρια και τουαλέτα. Στην Ostia Lido, 27 χιλ. από τη Ρώμη, υπάρχει αφθονία εστιατορίων και φυσικά σταθμεύουν φορτηγάκια –καντίνες που πωλούν τα πάντα. Όλο το καλοκαίρι δίνουν και παίρνουν οι φωνές και τα φεστιβάλ εκρήγνυνται προσφέροντας ικανοποίηση σε γούστα ποικίλα.


Αν δεν σας ικανοποιήσει η Οstia υπάρχουν και καλύτερα: Η Spiagga Libera Di Castelporziano, προσιτή με το λεωφορείο από το σταθμό τραίνων Cristoforo Colombo και η πόλη θέρετρο Fregene ( φθάνετε με το μετρό Α στο Lepanto και συνεχίζεται με το μπλε λεωφορείο LILA).


Πιο νότια, μετά από το Anzio, είναι η Sabaudia, μια φημισμένη περιοχή παραλιών που θυμίζει κάτι από τα τυρκουάζ μπλε νερά της Μεσογείου. Τα προγράμματα επιστροφής και τις τιμές μπορείτε να τα δείτε στο (http://www.atac.roma.it).


Όποια περίοδο κι αν ταξιδέψετε στη Ρώμη πρέπει να πάτε στο Βατικανό. Κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες, καθολικούς η αλλόθρησκους. Το εσωτερικό του Αγίου Πέτρου κοσμείται με μερικούς από τους πιο περίφημους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο.
Στο Κολοσσαίο μπορεί κανείς ν ακούσει τους βρυχηθμούς των λιονταριών και τις κραυγές των θυμάτων. Επίσης στο Καπιτώλιο μπορεί ν ακουστούν οι χήνες που έσωσαν την αυτοκρατορία. Το Καστέλο ντ Αντζελο έχει υπέροχη θέα προς την αιώνια πόλη. Εκεί υπάρχει η φυλακή του σπουδαίου διανοητή της Αναγέννησης Τζορντάνο Μπρούνο. Στη ρωμαϊκή αγορά, ανάμεσα στα ερείπια, διακρίνει κανείς την επίδραση της ελληνικής τέχνης, στους κίονες των ναών. Αξίζει ν’ ανεβεί κανείς τις μεγαλοπρεπείς σκάλες που οδηγούν στο ναό Τρινιτά ντέϊ Μόντι. Σημειώστε ότι τα μουσεία στη Ρώμη είναι ελεύθερα την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Και φυσικά μη παραλείψετε να δοκιμάσετε, σε οποιαδήποτε πλατεία, τον καπουτσίνο (με 1.20 ευρώ) και τις περίφημες αυθεντικές πίτσες.


Βόλτα στα αξιοθέατα ήακατάπαυστο σόπιγκ ;

 Κάθε εβδομάδα αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με προορισμό τη Ρώμη 28 πτήσεις της Alitalia, 14 πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας και 14 πτήσεις της Aegean Airlines. Η τελευταία παρέχει τη δυνατότητα ταυτόχρονης κράτησης και έκδοσης του εισιτηρίου γρήγορα και απλά με την υπηρεσία e-ticket μέσω του Ίντερνετ στο www.aegeanair.com η μέσω του τηλεφωνικού κέντρου της Aegean στο 801 11 20 000 (210 9988300 από το κινητό η από το εξωτερικό).


Τεράστιο το βάρος της κληρονομιάς για την αιώνια κυρία. Η παρακμή τον τελευταίο αιώνα είναι εμφανής. Η πόλη πλέον δεν παράγει. Μόνο συντηρεί -γιατί σέβεται το παρελθόν της. Αν όμως θέλετε να νιώσετε την ακατανίκητη έλξη που ασκεί το αρχαίο και αλλοτινό, ταξιδέψτε στην «Αιώνια πόλη». Οι ντόπιοι που αναπνέουν και κινούνται καθημερινά στο κλίμα συντριπτικών προγονικών επιτευγμάτων κάτι ξέρουν. Γι αυτό συνηθίζουν να λένε πως «για να νιώσετε τη Ρώμη χρειάζεστε μια στιγμή ή μια ζωή».



 


Αφήστε μια απάντηση