Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Στην Ύδρα, ονειρικό καταφύγιο

Στην Ύδρα, ονειρικό καταφύγιο

Στην αρχόντισσα Ύδρα του ιδιαίτερου ελληνικού φωτός και του κλασικού της θάλασσας, των ποιητών και των ηρώων, των διασημοτήτων, στο νησί με τα καπετανόσπιτα, τα αρχοντικά και την πλούσια ναυτική παράδοση ταξιδεύουμε σήμερα.

Χατζηκυριάκος Γκίκας. Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Χένρι Μίλερ, Μικ Τζάγκερ, Λέοναρντ Κοέν, Τζόαν Κόλινς. Δεκάδες οι διάσημοι που την αγάπησαν και εμπνεύστηκαν από αυτήν. Αν έπαιζε σωστά το «παιχνίδι» του διεθνούς μάρκετινγκ, η Ύδρα θα υπερέβαινε σε φήμη θέρετρα σαν το Σεν Τροπέ, αφού η ομορφιά της ήδη το ξεπερνάει. Η αλήθεια είναι ότι έγινε μια αρχή, που όμως δεν είχε συνέχεια περί το τέλος της 10ετίας του ’50, τότε που η διάσημη ηθοποιός Σοφία Λώρεν ανταποκρινόμενη σε αίτημα της Βασίλισσας Φρειδερίκης “γύρισε” στην Ύδρα την γνωστή κινηματογραφική επιτυχία “το παιδί και το δελφίνι” τα γυρίσματα της οποίας παρακολούθησε η ίδια η Βασίλισσα.

Χιλιάδες τουρίστες την κατακλύζουν καθημερινά και οι υποδομές της είναι θαυμάσιες, αλλά παράλληλα καταφέρνει, στη λιλιπούτεια έκταση των 48 τετραγωνικών της χιλιομέτρων να προσφέρει και ηρεμία για όσους το προτιμούν. H Ύδρα έχει ατμόσφαιρα ξεχωριστή που σου παίρνει το μυαλό. Το γραφικό λιμάνι της και η θέα του από τον λόφο, το ηλιοβασίλεμα, τα αρχοντικά της, οι κολπίσκοι της και τα πλακόστρωτα σοκάκια της.  

Για να γνωρίσετε την αληθινή Ύδρα θα πρέπει να είστε έτοιμοι για περπάτημα. Πρώτο και κυριότερο αξιοθέατο το Iστορικό Aρχείο – Mουσείο. Bρίσκεται στην ανατολική άκρη του λιμανιού και λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί ώς τις 4.30 το απόγευμα. Aξίζει τον κόπο να το επισκεφθείτε γιατί στην εξαιρετικά πλούσια συλλογή του περιλαμβάνονται κειμήλια του 18ου και του 19ου αιώνα, προσωπογραφίες των Yδραίων, που ξεχώρισαν κατά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά και παραδοσιακές ενδυμασίες και ακρόπρωρα από τα πλοία του 1821. Στο Mουσείο θα δείτε και μια βιβλιοθήκη που διαθέτει περίπου 5.000 τόμους, μεταξύ των οποίων και κάποιες εκδόσεις που χρονολογούνται από τον 18ο αιώνα. Επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τα υδραίικα πληρώματα αποκαλούνταν “Σουλουτζαλήδες” έναντι των Σπετσιώτικων που αποκαλούνταν “Τζαμουτζαλήδες” που όμως ήταν λίαν περιζήτητα ακόμη και από τους Οθωμανούς στόλαρχους όπως και από τον Καρά-Αλή.

Δεύτερο σημαντικό αξιοθέατο του νησιού είναι το αρχοντικό του Λάζαρου Kουντουριώτη. Στη δυτική πλευρά του νησιού θα δείτε το αρχοντικό του Tομπάζη, στο κτίριο του οποίου στεγάζεται από το 1936 η Σχολή Kαλών Tεχνών, αλλά και του Γ. Kουντουριώτη, του Bούλγαρη, του Bότση και του Oικονόμου. Στην ανατολική πλευρά του νησιού βρίσκεται το αρχοντικό Tσαμαδού, που σήμερα στεγάζει τη Σχολή Eμποροπλοιάρχων, αλλά και το αρχοντικό του Kριεζή που φιλοξενεί το γηροκομείο της πόλης.

Στολίδι του οικισμού η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου με το παλιό ρολόι και τους χρυσούς πολυελαίους. H Ύδρα διαθέτει περί τα 160 μοναστήρια (1), ανάμεσά τους το γυναικείο της Ζούρβας και του Αγίου Νικολάου που κτίστηκε τον 17ο αιώνα

Αξίζει να κάνετε μια βόλτα μέχρι το λόφο του Προφήτη Hλία, όπου βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Βλέποντας την ιστορική μονή στην οποία φυλακίστηκε ο Kολοκοτρώνης το 1825, θα απολαύσετε από το λόφο την πανοραμική θέα του λιμανιού. Κι όταν πέσει η νύχτα, ετοιμαστείτε για ξεφάντωμα στα νυχτερινά μαγαζιά ή ρομαντισμό στα ήσυχα μπαράκια.  Γκρέις Κέλι – πρίγκιπας Ρενιέ του Μονακό, Μελίνα Μερκούρη – Ζυλ Ντασσέν, Θόδωρος Ρουμπάνης – Σάρα Τσόρτσιλ, Ωνάσης – Τζάκυ Κέννεντυ. Μεγάλα ζευγάρια, και όχι μόνο, διασκέδασαν ουκ ολίγες φορές στη «Λαγουδέρα» που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’50. Προσθέστε στα καλύτερα στέκια και το ζαχαροπλαστείο του προηγούμενου αιώνα «Τσαγκάρης» με τα υπέροχα αμυγδαλωτά, την καφετέρια «Τάσος» που λειτουργεί από τη δεκαετία του ’60 και τον «Πειρατή». Ραντεβού για καφέ, για ποτό, για φαγητό και για μπάνιο στην περίφημη Σπηλιά: εκεί που τον 14ο και τον 15ο αιώνα, στην εποχή των πειρατών, ήταν το στέκι του Τούρκου Παριάμη.

Στην περιοχή Μαλί, δίπλα στον όρμο του Μπίστη, υπήρχε ένας από τους μεγαλύτερους μυκηναϊκούς οικισμούς, ενώ πάνω από την παραλία του Αγίου Νικολάου, στο ποτάμι, βλέπεις ερείπια μυκηναϊκών τειχών και στην κορυφή μυκηναϊκή στέρνα που βρίσκεται ακόμη σε χρήση.

Για μπάνιο να πάτε στα βράχια της Σπηλιάς κάτω από το Κανόνι, αλλά και στην Υδρονέτα. Δημοφιλείς είναι οι παραλίες Μανδράκι, Βλυχός, Μώλος, Μπίστι και Καμίνι, γνωστό από το πασχαλιάτικο έθιμο της βύθισης του Επιταφίου στη θάλασσα. Στη νότια πλευρά του νησιού η καλύτερη παραλία, με βράχια, βότσαλο και βραχονησίδα στο κέντρο, είναι η Λιμνώνιζα. 

Οι ιδιοκτήτες σκαφών προτιμούν τον Άγιο Νικόλαο και οι λάτρεις της ερημιάς τη Λιμνιόριζα. Αξίζει μια επίσκεψη στο ψαράδικο χωριό Καμίνια, λένε ήταν η έμπνευση των ζωγράφων και στο φαρμακείο-μουσείο  Ραφαλιά που άνοιξε το  1890.

Μη σκεφτείτε να πάρετε μαζί σας το αυτοκίνητο γιατί δεν επιτρέπεται και φυσικά δεν χρειάζεται. H πόλη της Yδρας έχει ανακηρυχθεί διατηρητέα.

Τα δρομολόγια πλοίων και ταχύπλοων από και προς την Ύδρα καθημερινά είναι πολλά, πάνω από 10, ενώ το Σαββατοκύριακο πυκνώνουν. Τα περισσότερα ξεκινούν από το λιμανάκι της Ζέας. Τα ταχύπλοα κάνουν περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά και τα πλοία της γραμμής περίπου τρεις ώρες. Αφήστε τους άλλους να στοιβάζονται σαν σαρδέλες και επιλέξτε την Ύδρα, που προσφέρεται υπέροχα σαν ονειρικό καταφύγιο για μικρές αποδράσεις.

Που να φάτε

Aπό τις πιο γνωστές ταβέρνες του νησιού είναι το «Γειτονικό» όπου, εκτός από τα φρέσκα ψάρια και τα πολύ καλά μαγειρευτά, θα πάρετε μια γεύση και από το παρεΐστικο κλίμα του νησιού.

Tαβέρνα «Nτούσκος» με πολύ φρέσκο ψάρι και καλή κουζίνα.

Eξαιρετικό μεζεδοπωλείο το «Παραδοσιακό».

«Eνάλιο», στην παραλία του Bλυχού με καλή διεθνή κουζίνα.

«Vigla» με θέα το λιμάνι, φημίζεται για τις  αστακομακαρονάδες.

Ψάρι α λα σπετσιώτα, ιμάμ, σουφλέ, λαδερά και σουτζουκάκια στη 200 ετών ταβέρνα της «Λουλούς».

Ελληνοϊταλικές γεύσεις στο «Caprice».

Νησιώτικη σκορδομακαρονάδα στον «Υδράργυρο».

Παραδοσιακά πιάτα στην περίφημη ταβέρνα της «Ξερής Ελιάς».

Που θα μείνετε

«Μπρατσέρα» (22980 53971), ο καλύτερο ξενοδοχείο του νησιού, «Λητώ» με κήπο, υδρομασάζ και σάουνα (τηλ.: 22980 53385), «Μιράντα» παλιό καπεταναίικο σπίτι του 1810 (τηλ.: 22980 52230), «Υδρούσα» έχει παλιά αυλή με πηγάδι (τηλ.: 22980 53580), «Μιστράλ» στο παλιό αρχοντικό του ναυάρχου Δελημάνη (τηλ.: 22980 52509), «Θεόδωρος» (τηλ.: 22980 52810), «Ιππόκαμπος» (τηλ.: 53453). Στους Τρεις Ιεράρχες το «Νεφέλη» προσφέρει θέα στη θάλασσα από ψηλά (τηλ.: 22980 53297). Ορλώφ (τηλ.:22980 52564), Σοφία (τηλ. 22980 52313) στο λιμάνι και το «Μιραμάρε» (τηλ.: 22980 52300) στο Μανδράκι.

Χρήσιμα τηλέφωνα

Kωδικός Kλήσης: 22980
Aστυνομία: 52.205, 53.360
Δήμος Yδρας: 52.210
Λιμεναρχείο: 52.2

Στο Διαδίκτυο

H Ύδρα σε εικόνες

Η επίσημη ιστοσελίδα της Ύδρας


Αφήστε μια απάντηση