Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Στις ανεμοδαρμένες Άνδεις

Στις ανεμοδαρμένες Άνδεις

Στις ανεμοδαρμένες Άνδεις

Σήμερα θα σας πάμε στο μεγαλύτερο ορεινό συγκρότημα του πλανήτη, για να γνωρίσουμε από κοντά περιοχές όπου το ρολόϊ του χρόνου έχει σταματήσει. Θα ταξιδέψουμε στις ανεμοδαρμένες Άνδεις, στη Λατινική Αμερική εκεί όπου: Αυτοκίνητα και μηχανάκια δεν κυκλοφορούν παρά μόνο κάποια λεωφορεία, αυτά που μεταφέρουν τουρίστες. Οι συναλλαγές γίνονται με είδη, ελάχιστοι μαθαίνουν γράμματα, το βιοτικό επίπεδο βρίσκεται στα όρια της φτώχιας, αλλά όλοι τους είναι ευτυχισμένοι.

Οι Άνδεις, το μεγαλύτερο σε μήκος ορεινό συγκρότημα του πλανήτη (9.000 χλμ.) περιδιαβαίνει το σώμα της Λατινικής Ηπείρου και σχηματίζει μια αλυσίδα οροσειρών, τις περίφημες Κορδιλλιέρες. Το μοναδικό αυτό ανάγλυφο δημιουργεί μια σειρά άπειρων εξάρσεων και κορυφών και μια ζώνη 256 ηφαιστείων (26 από τα οποία είναι ενεργά). Το μέγιστο ύψος ολόκληρου του συστήματος φτάνει τα 6.970 μ.


Με την κάμερα του «ΕΝ ΛΕΥΚΩ» στις Άνδεις



Μετά από μια πτήση 13 ωρών από την Μαδρίτη, η άφιξη στο αεροδρόμιο της Λίμα μας εισαγάγει σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι κάτοικοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές τους φορεσιές όχι υπηρετώντας κάποια τουριστική ατραξιόν όπως γίνεται σε πολλά σημεία του πλανήτη, αλλά βιώνοντας την δική τους αισθητική και πραγματικότητα. Ο τουρισμός στο Περού δεν είναι σημαντικό στοιχείο εσόδων ούτε μετρήσιμο μέγεθος. Το Περού χωρίζεται γεωγραφικά σε τρεις φυσικές ζώνες: μία τεράστια ερημική ακτή κατά μήκος της χώρας, που διακόπτεται από πράσινες εκτάσεις, μία ορεινή ζώνη που αποτελεί την σπονδυλική της στήλη, τις Άνδεις και την ζούγκλα, που καταλαμβάνει το 60% του Περού.


Η Παναμερικάνα είναι ένας δρόμος που αρχίζει από την Αλάσκα των Ηνωμένων Πολιτειών, κατεβαίνει όλη την ακτή του Καναδά, διασχίζει την Καλιφόρνια, μπαίνει στο Μεξικό, περνάει από την Κεντρική Αμερική, τον Παναμά, μετά διασχίζει την Κολομβία, τον Ισημερινό, μπαίνει στο Περού, και από το Περού συνεχίζει και μπαίνει Χιλή, περνά την Αργεντινή και καταλήγει στην γη του Πυρός. Δηλαδή είναι ο δρόμος από την Αλάσκα μέχρι την γη του πυρός, θεωρητικά βέβαια, γιατί στην ουσία είναι διάφοροι δρόμοι. Αλλά όλος μαζί καλύπτει 11.000-16.000 χλμ. το πολύ και είναι ο δεύτερος μακρύτερος του κόσμου. Ο πρώτος μακρύτερος είναι η εθνική οδός Νο1 της Αυστραλίας που κάνει τον γύρο όλης της ηπείρου.



Μαθαίνουμε ότι οι Νάσκα ήταν λαός πολεμικός, εμπορικός και είχε μεγάλες καλλιτεχνικές ικανότητες, όπως αποδεικνύεται από την θαυμάσια κεραμική της. Ήταν επίσης εξαιρετικοί κατασκευαστές υδραγωγείων και δεξαμενών. Ανέπτυξαν αυτές τις τεχνικές λόγω της μεγάλης ξηρασίας που παρατηρείται στην περιοχή. Κάποια από αυτά τα υδραγωγεία χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα. Διακρίθηκαν επίσης στην αστρολογία και τα μαθηματικά, όπως αποδεικνύουν οι περίφημες γραμμές και φιγούρες που αποδίδονται σ΄ αυτούς και που έχουν γίνει πια γνωστές σ΄ όλο τον κόσμο. Οι γραμμές, τα γεωμετρικά σχήματα, οι γιγαντιαίες μορφές ζώων και πουλιών, καλύπτουν μια έκταση μεγαλύτερη από 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα στους πρόποδες της οροσειράς των Άνδεων, ανάμεσα στα σημερινά χωριά Νάζκα και Πάλπα και είναι ορατές μόνο από αεροπλάνο, λόγω του μεγάλου μεγέθους τους.     


Αυτοί που μελέτησαν τους θρύλους και τις παραδόσεις της προκολομβιανής Αμερικής, συνιστούν για την ερμηνεία των γεωγλύφων πρέπει να λαμβάνονται  υπ΄ όψη η ιερή γεωγραφία της περιοχής, το πολύ ξηρό κλίμα και οι θρησκευτικές πεποιθήσεις των λαών των Άνδεων. Έτσι θεωρείται ότι τα σχήματα και οι γραμμές της Νάζκα εντάσσονται σ΄ ένα ευρύ πλαίσιο λατρείας της γονιμότητας που έχει σχέση με το νερό και τα βουνά, δεδομένης της μεγάλης ξηρασίας που παρατηρείται στην περιοχή. 


Ήταν ευρύτατα διαδεδομένη η αντίληψη ότι στις κορυφές των βουνών κατοικούσαν θεότητες οι οποίες ήλεγχαν τα μετεωρολογικά φαινόμενα και την γονιμότητα. Επομένως οι τελετές που σχετίζονταν με τη λατρεία αυτών των θεών είχαν πρωταρχική σημασία για το λαό της Νάσκα. Βέβαια υπάρχουν δεκάδες άλλες θεωρίες που συνολικά αγγίζουν τις 105!



Οι Νάσκα είχαν και ανεπτυγμένη κεραμική.  Πολλά  καλοδιατηρημένα αγγεία, με λατρευτικό συμβολικό ή χρηστικό χαρακτήρα θα δείτε στη Λίμα στο μουσείο του Ραφαέλ Λάρκο Χερέρα, ενός πάμπλουτου Περουβιανού που συγκέντρωσε ευρήματα της χώρας του απ’ όλο τον κόσμο, τα αγόρασε και επέστρεψαν στην πατρίδα του για να εκτίθενται στις προσωπικές του συλλογές.


Η ονομασία Άνδεις προέρχεται από τη λέξη της γλώσσας Κέτσουα: Anti(s) = «υψηλή κορυφή»). Είναι η μακρύτερη οροσειρά της Γης και καταλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη τη δυτική ακτή της Νότιας Αμερικής. Το μήκος τους φθάνει τα 7.000 km και το πλάτος τους υπερβαίνει σε κάποια γεωγραφικά πλάτη τα 500 km. Τα βουνά των Άνδεων εκτείνονται σε επτά χώρες: Την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, την Κολομβία, το Περού και τη Χιλή. Μάλιστα κάποιες από αυτές, κυρίως το Περού και η Βολιβία, είναι γνωστές ως «κράτη των Άνδεων».   


Από πλευράς ύψους, η υψηλότερη κορυφή τους, η Ακονκάγκουα,  φθάνει τα 6.962 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε σύγκριση με τα Ιμαλάια, οι Άνδεις έχουν περίπου ίσο πλάτος, αλλά υπερδιπλάσιο μήκος. Η οροσειρά των Άνδεων έδωσε το όνομά της στο πέτρωμα ανδεσίτης.


Η μουσική των Άνδεων είναι μια “απέραντη” και μαγική μουσική. Άρρηκτα συνδεδεμένη με την φύση και τον κόσμο, αντανακλά την ομορφιά των πανύψηλων βουνών της. Εκεί όπου πετάει ο βασιλιάς του ύψους, ο κόνδορας. Τα φυσικά όργανα που χρησιμοποιούν οι Ινδιάνοι των Άνδεων έχουν ένα μοναδικό ηχόχρωμα. Τα βασικά όργανα που χρησιμοποιούνται είναι: Quena (καλαμένια φλογέρα) , Siku ή Zampona(σειρές από κοντά και μακριά καλάμια συναρμοσμένα μεταξύ τους), palo de lluvia( μπαστούνι της βροχής) , charango (μικρό κιθαράκι που τo πίσω μέρος του αντηχείου του γίνεται από καύκαλο από armadillo), κιθάρα και τύμπανο.  Αντιπροσωπευτική μουσική των Άνδεων μπορείτε να ακούστε από τη  Shakira Isabel Mebarak Ripoll, το συγκρότημα APURIMAC  και τους INKUYO.  



Για να κάνετε αυτό το ταξίδι θα χρειαστείτε οπωσδήποτε τη βοήθεια ντόπιου οδηγού.


Από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς στη La Paz της Βολιβίας μέσω δύο ενδιάμεσων σταθμών και έπειτα από πολλές ώρες πτήσης. Μια καλή επιλογή είναι η ισπανική εταιρεία, Iberia (www.iberia.gr ) με την οποία θα φτάσετε στον προορισμό σας μέσω Μαδρίτης και Μαϊάμι ή Σάο Πάολο.  Αν κάνετε την κράτησή σας αρκετά νωρίς, θα πετάξετε με 1.179 ευρώ μετ’ επιστροφής. Εναλλακτικά μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια με τις περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες. Φθάνοντας στη La Paz θα επιβιβαστείτε σε λεωφορείο με προορισμό την πόλη Oruro. Η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες και από εκεί παίρνοντας το τρένο (7 ώρες) θα κατευθυνθείτε στο χωριό Uyuni. Εναλλακτικά, υπάρχει απευθείας λεωφορείο για το Uyuni (10 – 12 ώρες). Οι οδηγοί είναι συνήθως δύο ανήλικα παιδιά, που αντέχουν να οδηγούν νύχτα μέσα στη σκόνη.


Στο Uyuni πολλά πρακτορεία διοργανώνουν αυτή την εκδρομή. Επειδή δεν υπάρχει δημόσια συγκοινωνία, πρέπει σίγουρα να νοικιάσετε τζιπ. Όμως μη σκεφτείτε να ταξιδέψετε χωρίς ντόπιο οδηγό, θα χαθείτε! Οι τιμές των πρακτορείων (φαγητό και διαμονή) είναι περίπου 40 με 50 ευρώ για  τρεις μέρες. Αν πρέπει να επιστρέψετε στο Uyuni, υπολογίστε μιάμιση μέρα παραπάνω και περίπου 5 με 10 ευρώ επιπλέον. Καλό είναι να ζητήσετε να ελέγξετε το αυτοκίνητο, πριν κλείσετε τη συμφωνία, για να είστε σίγουροι ότι θα φτάσετε στον προορισμό σας.            



Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, η μία διανυκτέρευση γίνεται σε καταφύγιο ή ξενώνα και η δεύτερη στο Ξενοδοχείο του Αλατιού. Η διαμονή στο Uyuni στοιχίζει περίπου 4 – 10 ευρώ το μονόκλινο. Η πόλη είναι μικρή και όλα τα ξενοδοχεία βρίσκονται στο κέντρο. Γενικά το κόστος διαμονής και διατροφής στη Βολιβία είναι χαμηλό, με 50 ευρώ καλύπτεις πλουσιοπάροχα τα έξοδα ενός ατόμου για μια βδομάδα!


Πάρτε οπωσδήποτε μαζί σας καπέλο, γυαλιά ηλίου και αντηλιακό. Ο ήλιος είναι ιδιαίτερα επιβλαβής στην περιοχή. Επίσης ένα λευκό μακρυμάνικο T-shirt για τo πρωί κι ένα καλό μπουφάν για το βράδυ καθώς και γάντια, υπνόσακο, πλαστικές σακούλες (για να καλύψετε τα ρούχα, φωτογραφικό εξοπλισμό κ.λπ.) γιατί η σκόνη εισχωρεί παντού. Προμηθευθείτε αντικουνουπικό, φάρμακα για διάρροια, γαστρεντερίτιδα. κ.ά. Εφοδιαστείτε με φακό (δεν υπάρχει ρεύμα), χαρτί υγείας και αντισηπτική λοσιόν.


Στην περιοχή αυτή δεν χρειάζονται εμβόλια, προσέχετε όμως πολύ το φαγητό. Καταναλώνετε μόνον εμφιαλωμένο νερό, ποτέ νωπές σαλάτες και τα αυγά. Το ταξίδι αυτό απαιτεί καλή φυσική κατάσταση και δεν συνιστάται σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, επειδή η έλλειψη οξυγόνου  καταπονεί αρκετά την καρδιά.


 Οδοιπορικό στο Περού


Στην κοιλάδα των Ίνκας


Στο μυστηριακό Μάτσου Πίτσου


Αφήστε μια απάντηση