Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Στο αριστοκρατικό Σεν Μόριτς

Στο αριστοκρατικό Σεν Μόριτς





Είναι χτισμένο στην αριστερή όχθη του Ρον (Ροδανού) 1.856 μέτρα πάνω από την κοιλάδα Engadine. Η ονομασία της συνδέεται με τους 286 μάρτυρες της Θηβαϊκής Λεγεώνας (από τη Θήβα της Αιγύπτου). Πάνω στον τάφο τους είχε θεμελιωθεί μία μικρή εκκλησία από τον Άγιο Θεόδωρο, επίσκοπο του Βαλέ. Πολλά αξιοθέατα δεν υπάρχουν στην πόλη γι αυτό μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο- εκκλησία, όπου εκτίθενται έργα του αυτοδίδακτου ζωγράφου της αλπικής ζωής Giovani Segantini.


Οι Ελβετοί έχουν φροντίσει να δώσουν μία ξεχωριστή αίσθηση στη μικρή τους χιονοπολιτεία. Αναρίθμητες συναυλίες κλασικής μουσικής και φολκλόρ, εκθέσεις τέχνης, επιδείξεις χειμερινών σπoρ, σόου στον πάγο, γαστρονομικά πρωταθλήματα και φεστιβάλ μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Μοναδικό μειονέκτημα ότι κάθε υπηρεσία και δραστηριότητα πληρώνεται αδρά.


Οι πίστες είναι πολλές (136 κόκκινες και 36 μαύρες), μακριές και καλοφτιαγμένες. Υπάρχουν 350 χιλιόμετρα για σκι και η ευκαιρία για να ξεκινήσετε κατάβαση από τα 3.303 μέτρα. Εύκολοι κάθοδοι χωρίς επικίνδυνα σημεία. Χιόνι όλων των ειδών. Από πούδρα μέχρι πάγο, το οποίο φροντίζουν μέρα και νύχτα ειδικά συνεργεία. Αν δεν έχετε κάνει σκι υπό το φως των προβολέων στο Σεν Μόριτς μπορείτε να έχετε αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία σε διαδρομή 5,5 χλμ.


Για τους άπειρους περί τα χιονοδρομικά κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετές σχολές για μικρούς (από 4 ετών) και μεγάλους. Κι αν δεν τα πάτε καλά με το σκι μπορείτε ν ασχοληθείτε με τόσα άλλα: γκολφ, πόλο, ιππασία στην παγωμένη λίμνη (!), πεζοπορία στο δάσος, πατινάζ.


Μη παραλείψετε να επισκεφθείτε το μουσείο Engadine η να παρακολουθήσετε συναυλία μουσικής. Κάθε χειμώνα υπάρχουν το λιγότερο 150 εκδηλώσεις για να μη πλήττουν ποτέ οι επισκέπτες. Οι οργανωμένες ξεναγήσεις γίνονται με τα πόδια και ο γύρος της πόλης με λεωφορείο.


Το Σεν Μόριτς είναι το παλιότερο θέρετρο χειμερινών διακοπών του κόσμου και ο τόπος όπου γεννήθηκαν οι σύγχρονοι χειμερινοί αθλητικοί αγώνες. Δύο χειμερινοί ολυμπιακοί πραγματοποιήθηκαν εδώ, το 1928 και το 1948. Το 2003 φιλοξενήθηκε, για τέταρτη φορά, το παγκόσμιο πρωτάθλημα σκι. Η πρώτη ήταν το 1934.


[sen.IMAGE1:left

Έχει μεγάλη προϊστορία στην τουριστική σκακιέρα. Στην αρχή το προτιμούσαν για την πηγή με τα ιαματικά νερά. Οι πρώτοι σκιέρ το ανακάλυψαν το 1864. Ήταν Άγγλοι αριστοκράτες που εισήγαγαν το έλκηθρο βαριδίων και το κρίκετ στον πάγο. Τότε είχε μόνο 200 κατοίκους. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή ο πληθυσμός είναι 5.589. Σε περίοδο αιχμής οι τουριστικές επιχειρήσεις απασχολούν επιπλέον 3.000 εποχικούς υπαλλήλους. Διαθέτει 5.844 κλίνες σε 44 παραδοσιακά ξενοδοχεία καθώς και 7.500 κρεβάτια σε διαμερίσματα. Υπάρχει και ξενώνας νεολαίας (μέλος SΥΗ). Οι τιμές για ένα απλό δίκλινο ξεκινούν από 200 ευρώ στα φημισμένα ξενοδοχεία, ενώ ένα σάντουϊτς θα το πληρώσετε το λιγότερο 18 ευρώ.


Περισσότερο από τα μισά ξενοδοχεία είναι 4 και 5αστέρων και προσφέρουν φιλοξενία υψηλής ποιότητας. Το διασημότερο είναι το Babrutt΄s Palace που μετρά έναν αιώνα ζωής. Εξ ίσου φημισμένο είναι το Kulm, που φιλοξένησε κατά καιρούς διάσημα ονόματα όπως ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Σιλβέστερ Σταλόνε, η Κλόντια Σίφερ και στα σαλόνια του άναψε φως για πρώτη φορά στην ιστορία της Ελβετίας τα Χριστούγεννα του 1878.


Αν θέλετε προσωπική εξυπηρέτηση και εγκαρδιότητα επιλέξτε τα μικρότερα ξενοδοχεία. Πάντως η φιλοξενία έχει μια μακρά παράδοση στην περιοχή, όπως παραδέχονται οι 320.000 τουρίστες (το 70% από το εξωτερικό) που φθάνουν κάθε χρόνο. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο πρόκειται για ένα θέρετρο σκι για τους μη σκιέρ. Απόδειξη: οι περισσότεροι επισκέπτες πηγαίνουν τους θερινούς μήνες.


Η αρμονία του τοπίου στην κοιλάδα Engadine (περιοχή του Σεν Μόριτς και της Ποντρεζίνα) με τις 25 λίμνες στα βουνά, η μεγάλη ηλιοφάνεια (322 μέρες το χρόνο κατά μέσο όρο), η ιαματική πηγή, το ελβετικό πάρκο, το διάσημο ξηρό κλίμα “Champagnie” και η φήμη του κοσμοπολίτικου τόπου είναι τα ατού του Σεν Μόριτς.


Η νυχτερινή ζωή δεν σταματά ποτέ. Τα εστιατόρια με άψογο σέρβις, αλλά πανάκριβα. Υπέροχα σαλέ, φημισμένο κέντρο spa με αρωματικά μασάζ, κούρες ομορφιάς και λουτρά σε λάσπη. Διάσημο είναι το κέντρο ιαπωνικής ιατρικής για θεραπεία με βότανα. Το καζίνο διαθέτει 3 American Roulette, 2 Black Jack, 1 «Piz Nair» Stud Poker και 75 Slot Machines. Κλαμπ, πλούσιοι και διάσημοι, δραστηριότητες για αρχάριους και προχωρημένους όλα σε λευκό φόντο.


Aν σας συγκινούν τα ακριβά δώρα θα βρεθείτε στο σωστό μέρος. Το σλόγκαν που κυριαρχεί ανάμεσα στους ντόπιους είναι: Το Σεν Μόριτς ανυψώνει τη μόδα και η μόδα ανυψώνει το Σεν Μόριτς. Πολλές μπουτίκ έχουν αποκλειστικές δημιουργίες φημισμένων σχεδιαστών από το Παρίσι και το Μιλάνο. Το πιο υπερβολικό θα το βρείτε εδώ. Πελάτες τους παλιοί και νέοι αριστοκράτες. Οι Λάτσηδες, οι Ωνάσηδες, οι Νιάρχοι, ο Γκούτσι και ο Σάχης της Περσίας έχουν το δικό τους σαλέ. Το διεθνές αεροδρόμιο Engadin είναι το ψηλότερο της Ευρώπης και απέχει 5 χιλιόμετρα από την πόλη.


Εμείς είμαστε πιο τυχεροί γιατί προτιμώντας το σιδηρόδρομο Rhaetian κερδίσαμε τη φανταστική διαδρομή. Με το τραίνο (από τη Ζυρίχη, τη Γενεύη και το Μιλάνο) είναι πραγματική απόλαυση. Το θέαμα σου κόβει την ανάσα. Μιλάμε για πανόραμα της φύσης με βουνά των Άλπεων, κοιλάδες, λιβάδια, δάση, φαράγγια, παγετώνες, λίμνες, ποτάμια, πολλές γέφυρες και σήραγγες που ξετυλίγονται μπροστά σου σαν σε κινηματογραφική ταινία. Σας προτείνω να διαλέξετε τα τελευταία βαγόνια, θα έχετε καλύτερη θέα.

Εξαιρετική είναι η διαδρομή και με το τοπικό λεωφορείο ανάμεσα στο χιόνι, τον μπλε ουρανό και τον ήλιο. Εκτελεί δρομολόγια όλο το χρόνο Ο δρόμος είναι καλά διατηρημένος. Αν πάτε με ιδιωτικό αυτοκίνητο κάνετε στάση στα χωριά, όπου εκτός από την ομορφιά η ζωή ακολουθεί ρυθμούς περασμένων εποχών.


Χρήσιμες πληροφορίες:
* * * Το νέο φεστιβάλ γαστρονομίας θα γίνει από 31 Ιανουαρίου- 5 Φεβρουαρίου 2005.
* * * Δύο τηλέφωνα που μπορούν να φανούν χρήσιμα στους σκιέρ: + 41(0)81 830.01.01 και + 41 (0)844 844.944
* * * Hotel Babrutt΄s Palace (Via Serlas 27, CH-7500 St. Moritz, Schweiz Tηλέφωνο 41.81.837.10.00, e-mail: reservations@badruttspalace.com
* * * Hotel Kulm e-mail info@kulmhotel-stmoritz.ch)
* * * Αεροδρόμιο Engadin, τηλέφ. 0041 81 851 08 51 e-mail info@engadin-airport.ch


Σεν Μόριτς. Εδώ χιονίζει νιφάδες από χρυσάφι. Αλλά αν θέλετε να ζήσετε μερικές ώρες δίπλα στους κοσμικούς αυτού του πλανήτη, ούτως η άλλως πρέπει να έχετε φουσκωμένο πορτοφόλι.


Αφήστε μια απάντηση