Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Το Παρίσι χωρίς μυστικά

Το Παρίσι χωρίς μυστικά

Ονειρεύεστε ένα ταξίδι στην Πόλη του Φωτός ; Μάθετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να απολαύσετε το πιο ρομαντικό και συγχρόνως το πιο προχωρημένο πρόσωπο του Παρισιού.


Βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Γαλλίας και είναι πρωτεύουσα της χώρας και του διαμερίσματος lle de France. Με τα προάστια ο πληθυσμός φθάνει τα 11,5 εκατομμύρια.


Το διεθνές αεροδρόμιο Charles de Gaulle είναι 17 χλμ. βόρεια από το Παρίσι. Για να πάτε στην πόλη μπορείτε να πάρετε τις γραμμές 350 και 351 του λεωφορείου RoissyBuss. Αναχωρεί κάθε 15 λεπτά και η διαδρομή είναι περίπου 45 λεπτά. Τα τρένα RERB εξπρές αναχωρούν κάθε 15 λεπτά. Για ταξί τηλεφωνείστε στο +33 14126 6666. Από το αερoδρόμιο Orly λεωφορεία και τρένα φεύγουν κάθε 10 λεπτά, ενώ υπάρχει λεωφορείο που πάει στο αεροδρόμιο Charles de Gaulle.


– Καλέστε το 0033 για Γαλλία και στη συνέχεια το 1 για Παρίσι. Για να τηλεφωνήσετε από Ελλάδα πληκτρολογείστε 0030+10 (αν τηλεφωνείτε από Αθήνα) + τον αριθμό του συνδρομητή.


– Το Παρίσι έχει -1 ώρα διαφορά από την Ελλάδα.


– Η καλύτερη εποχή για να πάτε είναι η άνοιξη, που η αύρα της εποχής κάνει την πόλη πανέμορφη. Ο Αύγουστος είναι μήνας διακοπών για τους Παριζιάνους και μερικά καταστήματα είναι κλειστά.


– Σεπτέμβριο και Οκτώβριο είναι ο μήνας αιχμής για τους τουρίστες.


– Το χειμώνα πληθαίνουν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις.


– Γραφείο Τουρισμού: 127 avenue des Chaps Elysse. Τηλέφ. +33 1 49 525354.


– Τηλέφωνα Άμεσης Ανάγκης: Αστυνομία 17. Ασθενοφόρο 15. Ταξί: +33 4845 858585 και +33 4241 5050.


– Οι δημόσιες τουαλέτες λειτουργούν με κέρματα και διαθέτουν μέχρι και μουσική. Στα μπαρ οι περισσότερες είναι τουρκικού τύπου.


– Οι αεροπορικές εταιρίες Air France (τηλ. 210 9601100), Ολυμπιακή (τηλ. 210 9666666) και “Hellas Jet” (τηλ. 210 74 57 700 e-mail: imformation@hellas-jet.com) έχουν καθημερινές πτήσεις από την Αθήνα για το Παρίσι. Η πτήση διαρκεί 3.30 ώρες. Η Lufthansa πετάει μέσω Φρανκφούρτης και η Austrian μέσω Βιέννης. Εμείς πετάξαμε με την Hellas Jet και νιώσαμε να απογειώνει τις απαιτήσεις: Δερμάτινα καθίσματα και ευρυχωρία, ανατομικά προσκέφαλα, τηλεόραση, οκτώ κανάλια ραδιοφώνου.


– Το πρακτορείο που ανέλαβε την παραμονή μας και τις ξεναγήσεις: Love Island Travel. 3ης Σεπτεμβρίου 134, Αθήνα Τηλ. 210 88 20 101


– Το διαβατήριο δεν θα σας χρειαστεί. Για τους πολίτες της Ε.Ε. είναι αρκετή η αστυνομική ταυτότητα.


– Η πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα βρίσκεται: Βασιλίσσης Σοφίας 7, τηλ. 210 339 1000. Η πρεσβεία της Ελλάδας στο Παρίσι: 17 rue Auguste Vacquerie, 75016, τηλ. 0033 1 47 23 7228.


– Ο καλύτερος χάρτης για την πόλη θεωρείται ο Paris Michelin.


– Το μετρό είναι πολύ καλή λύση για τις μετακινήσεις σας. Εκτείνεται σε όλη την πόλη, ακόμα και σε απομακρυσμένες περιοχές. Αν σκοπεύετε να κάνετε πολλές διαδρομές σας συμφέρει ν αγοράσετε δεσμίδα των 10 εισιτηρίων. Μία άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε την κάρτ οράνζ, που ισχύει σε μετρό, σιδηρόδρομο και λεωφορεία για απεριόριστες διαδρομές. Έχει διάρκεια μιας εβδομάδας η ενός μήνα. Υπάρχει επίσης η κάρτα Παρί Βιζίτ που ισχύει για πέντε μέρες και απεριόριστες διαδρομές με όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Για μία μόνο μέρα ενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε την κάρτα Φορμίλ 1, που ισχύει σε όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Αν θέλετε να κινηθείτε έξω από την πόλη υπάρχει το σιδηροδρομικό δίκτυο προαστίων RER, που έχει σχετικά ακριβό εισιτήριο. Τα ταξί είναι άφθονα στο Παρίσι, οι τιμές τους όμως είναι τσουχτερές.


– Αν θέλετε να γνωρίσετε την πόλη πάνω σ ένα ποδήλατο η εταιρία RATP νοικιάζει ποδήλατα. Η γαλλική πρωτεύουσα διαθέτει πάνω από 150 χλμ. ποδηλατόδρομου.


– Αν θέλετε να ξεναγηθείτε βυθισμένος στο κάθισμα μιας πολυτελούς λευκής λιμουζίνας και να πίνετε ταυτόχρονα το ποτό σας το όνειρο απέχει ένα τηλεφώνημα μακριά. Μπαίνοντας στο κινητό ανάκτορο σας προσφέρουν ένα ποτήρι εκλεκτή γαλλική σαμπάνια, οι εικόνες που προβάλλονται σε DVD σας δίνουν μια πρώτη γεύση τι πρόκειται να δείτε και ο σοφέρ σας οδηγεί στα αξιοθέατα που θέλετε να απολαύσετε. Μπορείτε να κάνετε μια στάση σ ένα εστιατόριο υψηλής προστιθέμενης γαστριμαργικής αξίας η όπου αλλού εσείς επιθυμείτε (ας πούμε στο Miss China Beaty για μασάζ η στα show rooms διάσημων οίκων μόδας). Η τελετή κλείνει με το αναμνηστικό δώρο που σας προσφέρουν για το Luxury Tour στην Πόλη του Φωτός. Πληροφορίες: 0033 147 00 90 85. E-mail: info@art-process.com


– Αν θέλετε να δείτε την πόλη “αφ υψηλού” μ ένα τηλεφώνημα στο 01 48 35 90 44 θα κάνετε πτήση με ελικόπτερο για 25 λεπτά. Η αξέχαστη εμπειρία θα σας στοιχίσει περίπου 150 ευρώ το άτομο.


– Αν είστε μικρή παρέα υπάρχει η λύση της ενοικίασης αυτοκινήτου minibus.


– 144 είναι τα μουσεία στο Παρίσι. Ανάμεσα τους και αρκετά με παράξενα εκθέματα. Αν ψάχνετε κάτι το διαφορετικό επισκεφθείτε το Μουσείο Καπνού (σκαλιστές πίπες), το Μουσείο Τσαγιού (500 ποικιλίες) και το επταώροφο Μουσείο Ερωτισμού (κοντά στο Μουλέν Ρουζ).


– Μη βιαστείτε ν αγοράσετε γκραβούρες από τα υπαίθρια βιβλιοπωλεία στο Σηκουάνα. Πάτε Σαββατοκύριακιο στην αγορά Πορτ ντε Μοντρέιγ και θα βρείτε βιβλία με δεκάδες γκραβούρες άνω των 100 ετών, όσο θ αγοράζατε τη μία στο Σηκουάνα.


– Αν είναι Κυριακή πάτε να χαζέψετε στα παλιατζίδικα της Πορτ ντε Κλινιανκούρ (ένα Παρισινό Μοναστηράκι).


– Οι κλεπτομανείς δε χρειάζεται να το διακινδυνεύσουν: Το Paris Ricardy στο Παλαί διαθέτει πιάτα, σταχτοδοχεία και φλιτζάνια με το λογότυπο διάσημων ξενοδοχείων, εστιατορίων και αεροπορικών εταιριών.


– Θα προετοιμαστείτε κατάλληλα γι αυτό το ταξίδι αν παρακολουθήσετε την ρομαντική κομεντί Αμελί και την ταινία “Πριν το ηλιοβασίλεμα” με τον Ιθαν Χοκ και τη Ζιλί Ντελπί. Ακόμα καλύτερα θα είναι αν διαβάσετε και το βιβλίο “Παρίσι- Αθήνα” του Βασίλη Αλεξάκη, εκδόσεις Εξάντας.


Οι must διευθύνσεις



Ξενοδοχεία:


– Tim Hotel. Η είσοδος του βλέπει στην πλατεία Emile Goudeau και η θέα από τα δωμάτια είναι εξαιρετική.


– Terrass Hotel. Πολυτελείας με ταράτσα για να έχετε το Παρίσι στα πόδια σας.


– Hotel Costes. Πελάτες του ηθοποιοί, μοντέλα, διανοούμενοι και τραγουδιστές..


– Hotel Ritz. 142 δωμάτια και 45 σουίτες στην Place Vendome, στην καρδιά της πόλης.


– Grandes Ecoles. Οικονομικό με κήπο που θυμίζει Μεσαίωνα.


– Plazza Athenee. Δίπλα στους οίκους μόδας. Έχει φιλοξενήσει διασημότητες από τη Ναόμι Κάμπελ μέχρι τον Μπιλ Κλίντον.


– Hotel Saint Merry. Το στέκι των ρομαντικών.


– Le Laumiere. Συνδυάζει ησυχία, περιποίηση, καλή τιμή.


– Villa Beaumarchais. Ατμόσφαιρα πολυτέλειας και άνεσης.


– Hotels Particuliers. Το πιο ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης.


– Pavillon de la Reine. Αριστοκρατικό περιβάλλον με τζάκι, χαλιά, μοβ βελούδο και ταφτά.


– Au Paris France Hotel. Παραδοσιακό, φιλικό, χτισμένο την εποχή της Μπελ Επόκ.


– Picard Hotel. Οικονομικό με πολλά αξιοθέατα της πόλης κοντά σας.


– Four Seasons Hotel Gerge V. Ανακαινισμένο κτίσμα του 1928 με 245 πολυτελή δωμάτια και 60 σουίτες.


– Hotel Lancaster. Έχει φιλοξενήσει μυθικές προσωπικότητες, όπως Γκρέις Κέλλυ και Γκρέτα Γκάρμπο.


– Bel Ami. Συνδυασμός ρομαντικής ατμόσφαιρας με το πιο προχωρημένο ντιζάϊν.


Εστιατόρια:


Το Παρίσι έχει να επιδείξει την πιο haute κουζίνα και τα πιο διάσημα εστιατόρια του κόσμου. Του γεύματος προηγείται ένα απεριτίφ.


– Brasserie Lipp. Το στέκι του Χέμινγουέϊ και του Φιτζέρλαντ.


– Man Ray. Γεμιστό κουνέλι με άγρια μανιτάρια σε εξωπραγματικό περιβάλλον.


– La Perouse. Ο Εμίλ Ζολά και ο Βίκτωρ Ουγκώ ήταν τακτικοί θαμώνες του. Σπάνιες θαλασσινές γεύσεις.


– Alain Ducasse. Δοκιμάστε αρνάκι γάλακτος με λαχανικά και σούπα από αστακό. Αν σας αρέσουν οι παράξενες γεύσεις ζητείστε τηγανισμένα φρούτα. Λεπτομέρεια: Κάντε κράτηση δέκα μέρες πριν!


– Chez Janou. Ατού η σούπα ψαριών και η αξιόλογη κάβα κρασιών.


– Georges στο κέντρο Πομπιντού. Προσφέρει τον παραδοσιακό γαλλικό λαγό, αλλά και τη θέα όλου του Παρισιού από τις τζαμαρίες του.


– Cafe de Flore. Ο “μύθος” της πόλης.


– Le Train Bleu. Σκηνικό μπελ επόκ και χορταστικό μενού.


– La verte Tige. Περσικό εστιατόριο, ιδανικό για χορτοφάγους. Δοκιμάστε εσπινάδα (εξαιρετικό μίγμα από σπανάκι, σκόρδο, τηγανητά κρεμμύδια και γιαούρτι).


– Auberge Niclas Flamel. Στεγάζεται σε κτίριο του 1409 και φημίζεται για το φουαγκρά au caramel.


– Le Pre Catelan. Πανάκριβο, στο δάσος της Βουλόνης σ ένα μαγευτικό περιβάλλον με λίμνες, καταρράκτες και πευκοδάσος.


– Jo Goldenberg. Ο “θρύλος” του Παρισιού. Πελάτες του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, πολιτικοί και καλλιτέχνες.


– Le Pettit Marche. Η οικονομική λύση.


– Baracana στο Μαραί. Προσφέρει μπούτι από αρνάκι al cassoulet και φρέσκα λαχανικά.


– Pitchi Pol. Μπορείτε ν απολαύσετε καπνιστή ρέγκα, χαβιάρι και σολομό.


– R’ Aliment στη rue Charlot. Σερβίρει καταπληκτικές σαλάτες.


– Appart’the. Φτιάχνει σπιτικές τάρτες.


Μαζί με τον αέρα, το νερό και το κρασί, τα καφέ παραμένουν μία από τις βασικές χαρές του Παρισιού. Αγαπημένος καφές των Γάλλων είναι ο εσπρέσο. Ο cafe noir η express είναι ένας μικρός εσπρέσο χωρίς γάλα.Ο cafe creme είναι καφές με γάλα χτυπημένο στον ατμό η με κρέμα. Ο cafe au lait έχει άφθονο ζεστό γάλα με λίγο καφέ και σερβίρεται σε κούπα.


– Στο Water bar στο υπόγειο της Colette θα απολαύσετε ένα από τα εκατοντάδες εμφιαλωμένα νερά απ όλο τον κόσμο.


– Στη γειτονιά της Σορβόνης, στο 2 bis της οδού Ντεζ Εκόλ βρίσκεται ένα οικείο μπιστρό για φαγητό και καφέ, που ιδιοκτήτης του είναι ένας Έλληνας.


Shopping:


Περπατώντας στους δρόμους θα αντιληφθείτε πλήρως την έννοια της γαλλικής φινέτσας. Στην εκλεκτική avenue Montaigne θα κάνετε αγορές με υψηλό κριτήριο αισθητικής. Εκεί θα βρείτε τις μπουτίκ όλων των διασήμων.


– Printemps. Μεγάλη ποικιλία καλλυντικών.


– CREED. Ο προσωπικός αρωματοποιός της βασίλισσας Βικτόρια και της πριγκίπισσας Γκρέϊς φτιάχνει τις πιο πολύτιμες εσάνς. Θα κάνουν αυτή που ταιριάζει στην προσωπικότητά σας.


– Aux Comptoirs du Chineur. Αντικείμενα της δεκαετίας του ’50.


– Andre Bissonet. Για συλλέκτες μουσικών οργάνων.


– Ebume. Έθνικ κατάστημα με βούδες, αγάλματα και αντικείμενα από αρχαίες βιρμανικές τελετές.


– Les Indiennes. Αυθεντικά μουσειακά αντικείμενα, μαντίλια, χαλιά με φοίνικες.


– Babylone στη rue Francs Bourgeois. Κολιέ και σκουλαρίκια από κόκκινους λίθους εμπνευσμένα από τη Φρίντα Κόλο.


– La Chaume. Το πιο υπέροχο ανθοπωλείο του πλανήτη.


Αν σας αρέσει το ψάξιμο στα παριζιάνικα μαγαζιά μπορείτε να βρείτε απροσδόκητους θησαυρούς.


Διασκέδαση:


– Buddha Bar. Διασκεδάζεις και γευματίζεις κάτω από το βλέμμα ενός τεράστιου Βούδα.


– Batofar. Ναός της techno. 6 χρόνια φέρνει τους καλύτερους d.j. του κόσμου


– Appast’ the. Cafe που φημίζεται για το εξαιρετικό του τσάϊ και τις γευστικές τούρτες.


– Le Belle Hortense. Ένα από τα διάσημα λογοτεχνικά cafe της πόλης.


– Andfy Wahloo Cafe Bar. Διάκοσμος από το Μαρόκο και εξαιρετικά κοκτέϊλς.


– Bofinger στο Μαραί. Η πιο παλιά μπυραρία της πόλης με φρέσκους θαλασσινούς μεζέδες.


– Le Studio. Μεξικάνικη κουζίνα και καταπληκτική pina colada.


– Bario Latino. Με νοτιοαμερικανικές και αραβικές επιρροές.


– Le Noctambules. Λαϊκό μπαρ για ξενύχτηδες.


– Le Pecit Opportum. Φιλοξενεί ορχήστρες τζαζ.


– Harry’s New York Bar. Μεταφέρθηκε εδώ τα μέσα του 19ου αι. από το Μανχάταν. Απαράμιλλο το Bloody Mary.


– Κι αν νοσταλγήσετε Ελλάδα στο περίφημο Καρτιέ Λατέν θα βρείτε ελληνικά σκυλάδικα και σουβλάκι με γύρο!


Στο Διαδίκτυο


www.paris.org


www.paris-tourism.com


www.disneylandparis.com


www.1001-paris-hotels.com


www.web-paris.com


www.tf1.fr/livecam


www.paris-france.org


www.parisscope.fr


Γιορτές και Εκδηλώσεις


Η γαλλική πρωτεύουσα είναι μια πόλη που δεν ξεφαντώνει συχνά. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει στις 14 Απριλίου στην εθνική γιορτή της Ημέρας της Βαστίλης, που γίνεται παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία. Το βράδυ στον Πύργο του Άϊφελ η νύχτα γίνεται μέρα από τα βεγγαλικά, ενώ την παραμονή ο πυροσβεστικός σταθμός κάθε γειτονιάς διοργανώνει το χορό του με εκδηλώσεις στους δρόμους.


Η πόλη διαθέτει τα πάντα, αλλά δεν φημίζεται για τις φιλικές τιμές. Όμως ψάχνοντας θα ανακαλύψετε και βιτρίνες για οικονομικές αγορές. Τέτοιες περιπτώσεις θα βρείτε στα πολυκαταστήματα. Στην αριστερή όχθη υπάρχουν το Bon Marche, τα Printemps (64 Blvd. Haussmann 9e, τηλ. 42825000) και οι φημισμένες Galeries Lafayette (40 Blvd. Haussmann 9e τηλ. 42823456) με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε όλη τη Γαλλία.


Κι επειδή δεν νοείται ταξίδι στο Παρίσι χωρίς ν αγοράσετε αρώματα και προϊόντα ομορφιάς σημειώστε τις παρακάτω διευθύνσεις: Το Catherine (7 rue Castiglione, τηλ. 42610289) προσφέρει εκπτώσεις έως 35% σε επώνυμες μάρκες. Το Sephora France (70-72 Av. Champs Elysses, 8e τηλ. 53932250) εκτός από τη μεγάλη ποικιλία, προσφέρει επιπλέον πληροφορίες για την αρωματοποιία κι έχει ένα “φτιάξτο μόνος σου” τμήμα για αρώματα.


Αν θέλετε να ψωνίσετε αντίκες επισκεφθείτε το μεγάλο παζάρι Marche aux Puces de Saint Ouen (Porte de Climgnancourt, 18e) που λειτουργεί κάθε Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα και το αγαπημένο των ντόπιων Marche aux Puces de la Porte de Vances που λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο.


Ντίσνεϊλαντ! Μικροί και μεγάλοι εν δράσει


32 χιλιόμετρα ανατολικά του Παρισιού βρίσκεται η Eurodisney, το απόλυτο εισαγόμενο προϊόν της Αμερικής. Στην αρχή οι Γάλλοι σνόμπαραν το ξενόφερτο προϊόν σε σημείο που οι διανοούμενοι της έδωσαν το παρατσούκλι “πολιτισμικό Τσέρνομπιλ”. Αποτέλεσμα τα πρώτα χρόνια λειτουργίας οι ζημίες ξεπέρασαν τα 900 εκ. δολάρια! Τότε εκπονήθηκε ένα καινούργιο πρόγραμμα, οι τιμές έπεσαν, άρχισαν οι προσφορές, τα ξενοδοχεία έδωσαν πακέτα και έγιναν μεγάλες διαφημιστικές καμπάνιες. Μέχρι το όνομα άλλαξε. Το Euro-disney έγινε Disneyland Paris. Το 1995 το πάρκο παρουσίασε τα πρώτα του κέρδη και όλα δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή παιγνιδούπολη άρχισε να βρίσκει το δρόμο της και θα έχει το Happy end που ταιριάζει σε κάθε παραμύθι.


Έφθασε το 1992 κατ ευθείαν από το Anaheim της Καλιφόρνια και η όλη επένδυση στοίχισε 40 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ένα πολύχρωμο πακέτο από παρελάσεις, πυροτεχνήματα, τρενάκια του τρόμου, περιστρεφόμενα φλιτζάνια και “εκνευριστικά” ευδιάθετους υπαλλήλους. Ο κεντρικός της δρόμος φέρει το όνομα Main Street, USA.


Αν θέλετε να βγείτε από τη μιζέρια της ρουτίνας και ν ανεβάσετε διάθεση και αδρεναλίνη συνδυάστε το ταξίδι σας στο Παρίσι με μια απολαυστική εκδρομή στην παιγνιδούπολη που σας κλείνει ραντεβού με τους παιδικούς ήρωες των παραμυθιών και των κόμικς. Σίγουρα θα νιώσετε πάλι παιδιά και ίσως χάσετε την επαφή με την πραγματικότητα.


Παίξτε, γελάστε, φωτογραφηθείτε με τον Μίκυ και τον Ντόναλτν, ξαναζήστε τα χρόνια της χαμένης αθωότητας.


Είναι απαραίτητο να μείνετε μίνιμουμ ένα 24ωρο στον φανταστικό κόσμο της Ντίσνεϊλαντ.


› Σχετικό link για τη Ντίσνεϊλαντ: https://www.asxetos.gr//Default.aspx?tabId=155&aid=268


Πρωτεύουσα της μόδας


Παρίσι. 641 πλατείες, πάρκα και άλση όπου οι γείτονες απολαμβάνουν στα παγκάκια το μοναδικό παράδεισο της ησυχίας δίπλα στην πολυθόρυβη λεωφόρο. Χρονολογούνται από διάφορες περιόδους και σημάδεψαν τη ζωή της πόλης τα τελευταία 300 χρόνια. Το Δάσος της Βουλόνης και το Δάσος της Βενσέν στα δυο άκρα της πόλης κι ο Κήπος του Λουξεμβούργου μέσα στην πόλη είναι μια όαση γαλήνης. Αλλά ποιός ξένος πάει στο Παρίσι για να γευθεί την ησυχία του;


Είναι ίσως η μοναδική πόλη όπου δεν μπορεί κάποιος να πει ότι δεν έχει τι να κάνει! Δεκάδες τα μουσεία και οι αίθουσες εκθέσεων, αμέτρητα τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και οι χώροι συναυλιών, ρεσιτάλ η και παιδικών απασχολήσεων. Ο Πύργος του Άϊφελ, η Νοτρ Νταμ και ο Πύργος των Βερσαλιών είναι μερικά από τα πιο όμορφα μνημεία που αν τα δείτε από κοντά θα νιώσετε ευτυχισμένοι.


Αν είστε ρομαντικοί και το όνειρο σας είναι να περπατήσετε σε παριζιάνικα δρομάκια η να θαυμάσετε γαλλικές γκραβούρες στα γραφικότερα μαγαζάκια που έχετε δει, τότε η Μονμάρτρη είναι το ιδανικό μέρος. Είναι μια Πλάκα στην καρδιά του Παρισιού. Εκεί ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Χαριτωμένοι ζωγράφοι με μπερεδάκια, γκαλερί διασκορπισμένες παντού αλλά και γνωστές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού στερεώματος που περιφέρονται, συνθέτουν το σκηνικό αυτής της περιοχής που το βράδυ η εικόνα της παραλύει όλες τις αισθήσεις. Αν πάλι σας αρέσει μια πιο πικάντικη διασκέδαση τότε επισκεφθείτε τη περιοχή Digalle από τις πιο cult συνοικίες του Παρισιού. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να δείτε αυθεντικές τροτέζες, αλλά και να διασκεδάσετε στο διάσημο πια Μουλέν Ρουζ.


Πρωτεύουσα της μόδας, έστω κι αν ο θρόνος απειλείται κατά καιρούς από το Μιλάνο, τη Νέα Υόρκη και το Τόκιο, το Παρίσι διαθέτει όχι απλώς καταστήματα γυναικείου και ανδρικού ενδυματολογικού ενδιαφέροντος, αλλά δρόμους ολόκληρους. Από τη Ριβολί και τη Φομπούρ Σεντ Ονορέ ως τα γύρω της Πλας Βικτώρ Ουγκώ, στη λεωφόρο Μαρσώ και στη Φρανσουά Πρεμιέ. Κι αν είστε διατεθειμένος να ξοδέψετε μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κάποιο αληθινά αξιόλογο κόσμημα η Πλας Βαντάμ προσφέρει ακόμα και στέμματα για πριγκίπισσες. Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Φιγκαρό 845.000 ευρώ στοίχισε της ρωσίδας Ξένιας Τσουρίκιν και 1,2 εκατ. ευρώ το διπλό διαμαντένιο μπρασελέ κάποιας κυρίας Ντομινίκ Σερβέρ.


Στα στέκια των διασήμων


Στη Γαλλία 3.500 μπιστρό έβαζαν λουκέτο κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία. Υπάρχει όμως μια περιοχή στο Παρίσι, το 6ο arrondissement που δεν έχει επηρεαστεί από αυτή την τάση φυγής από τα παραδοσιακά και αντιστέκεται σθεναρά.


Στο 6ο διαμέρισμα υπάρχουν πολλά καλά, παλιά καφέ και μπιστρό, όπως τα: “Les Deux Magots”, “Cafe de Flore”, “Lipp”, “Le Montana”, “La Mediteranee”, “La Procope” και άλλα, όπου κάποτε σύχναζαν Χένρι Τζέϊμς, Ζαν Πολ Σαρτρ, Σιμόν ντε Μποβουάρ, Λουί Αραγκόν και πλήθος άλλων Γάλλων και μη συγγραφέων, καλλιτεχνών, διανοούμενων και ποιητών.


Σ αυτή την περιοχή βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γερμανού, πολλά βιβλιοπωλεία και αίθουσες τέχνης, η Σχολή Καλών Τεχνών και ξενοδοχεία που φιλοξένησαν κατά καιρούς μεγάλους συγγραφείς. Στο Hotel des Beaux Arts πέθανε το 1900 ο συγγραφέας του “Πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέϊ” Ιρλανδός ποιητής και δραματουργός Όσκαρ Ουάιλντ. Ακόμη στο ίδιο ξενοδοχείο έζησε από το 1977 έως το 1984 ο μεγάλος Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχε, ο Αμερικανός Τζακ Κέρουακ και κατά καιρούς οι Γάλλοι Νερβάλ, Αντρέ Ζιντ, Πιέρ Λουί, Μαρσέλ Σβάμπ και Μαρσέλ Προυστ.


Όπως είναι φυσικό τα μπιστρό και τα καφέ της περιοχής έχουν πλούσια παράδοση και λογοτεχνική ιστορία, μια και στις αίθουσες τους έχουν καθίσει να φάνε, να πιούν, να διαλογιστούν, να κουβεντιάσουν, να τσακωθούν η να γράψουν κομμάτια από το έργο τους μερικοί από τους μεγαλύτερους συγγραφείς: Έρνεστ Χέμινγουέι, Μπλεζ Σαντράρ, Σεζάν, Ζολά και Μαρξ Ερνστ ξημεροβραδιάζονταν στο La Closerie des Lilas, ο Ζαν Κοκτό προτιμούσε τα θαλασσινά γι αυτό σύχναζε στο La Mediterranee στην πλατεία Οντεόν, ο Πολ Βαλερί στο Laperouse, ο Ρομάν Πολάνσκι πήγαινε τακτικά στο καφενείο Λα Κουπόλ, ενώ ο Αλέξανδρος Σολζενίτσιν στο Dominique. Τέλος ο Βολταίρος σύχναζε στου Προκόπη (La Procope), ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ στο Lipp και ο Ζαν Πολ Σαρτρ στο Flore.


Με την ευκαιρία να αφηγηθούμε και το εξής: Ο Φιτζέραλντ εκτιμούσε πολύ τον Χέμινγουέϊ ως συγγραφέα, αλλά και ως άντρα που ήξερε πολλά για τις γυναίκες. Του εκμυστηρεύτηκε λοιπόν ότι δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τη σύζυγό του Ζέλντα και η ίδια του είχε πει πως ο λόγος ήταν το μέγεθος του πέους του. Ο Χεμινγουέϊ, που δεν του άρεσε καθόλου η Ζέλντα, είπε στον Φιτζέραλντ να πάνε στην τουαλέτα. Εκεί ο συγγραφέας του “Για ποιόν χτυπά η καμπάνα” εξέτασε το μέγεθος του πέους του συγγραφέα “Ο υπέροχος Γκάτσμπι” και αφού το βρήκε ικανοποιητικό του είπε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα. Όλα αυτά στην μπρασερί Λιπ εν Παρισίοις.


Σήμερα στο ξενοδοχείο Ritz μπορείτε προσφέρεται το κοκτέϊλ του Χέμινγουέί από σαμπάνια και Curacao, φτιαγμένο από τα χέρια του καλύτερου μπάρμπαν στον κόσμο.


Η πόλη πάντα προσέλκυσε τα μεγαλύτερα ταλέντα του κόσμου. Υπήρξε ο παράδεισος όσων ζητούσαν το ιδανικό μέρος για να εκφραστούν και να ζήσουν στο έπακρο τη ζωή τους. Ποιόν να πρωτοθυμηθώ: Ο Τόμας Τζέφερσον, προτού γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ, κατοικούσε κοντά στη Λεωφόρο των Ηλισίων Πεδίων (1780). Ο συνθέτης Ρίχαρτντ Βάγκνερ ζούσε στον αριθμό 11 της οδού Ζακόμπ. Ο Σαλβαντόρ Νταλί έμενε στο ξενοδοχείο Μορίς. Ο Πάμπλο Πικάσο έζησε στο Μπατό Λαβουάρ. Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ ήταν διευθυντής στο Μπαλέτο της Όπερας. Ο Λέων Τρότσκι πριν τη ρωσική επανάσταση σύχναζε με τον Λένιν στο καφενείο Ντομ. Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ έμενε με τον αδελφό του στον αριθμό 56 της οδού Λεπίχ. Ο δούκας του Ουίνδσορ Εδουάρδος Β’ της Μ. Βρετανίας έζησε αυτοεξόριστος στο Δάσος της Βουλόνης όταν παραιτήθηκε από το θρόνο για να παντρευτεί την εκλεκτή της καρδιάς του.


Την τελευταία φορά καθώς πήγαινα το καφέ ντε Παλαί που ήταν στέκι του Ελευθέριου Βενιζέλου, μια πωλήτρια από το βιβλιοπωλείο Fayard μου είπε: “Ξεχάστε όλες τις μπρασερί και τα καφέ που ξέρατε. Οι πραγματικοί συγγραφείς συχνάζουν στο Cafe de Lettres (Καφέ των Γραμμάτων).


Βέβαια πολλά έχουν αλλάξει από τότε που μέσα στο καφενείο Le Dome ο Αντονέν Αρτό και οι σουρεαλιστές πιάνονταν στα χέρια, αλλά δεν είναι λίγοι αυτοί που επισκέπτονται κάποια από τα παραπάνω στέκια προσφέροντας την ψευδαίσθηση στον εαυτό τους “ήμουν κι εγώ εκεί”.


Επισκέψεις στα πέριξ


Εκτός από τη Ντίσνεϊλαντ υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα στα πέριξ του Παρισιού. Ανάλογα με το χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας και τα ενδιαφέροντα μπορείτε να προγραμματίσετε διάφορες επισκέψεις, όπως στη Διώρυγα Σαιν Μαρτέν και στο Διεθνές Κέντρο Αυτοκινήτου. Εκείνα όμως που δεν πρέπει να παραλείψετε είναι το Πάρκο της Βιλέτ και το Παλάτι των Βερσαλιών.


55 εκτάρια καταλαμβάνει το πάρκο της Βιλέτ στο οποίο υπάρχει η Πόλη των Επιστημών, ένα μουσείο επιστήμης και τεχνολογίας. Εκεί θα δείτε: Το Πλανητάριο, τον πύραυλο Αριάν, ένα μαχητικό Μιράζ και την αίθουσα Προβολών Ζεόντ.


Στις Βερσαλίες εκτός από το Παλάτι οι επισκέπτες απολαμβάνουν τους κήπους με τα γεωμετρικά σχήματα, τα μονοπάτια, τα παρτέρια, τους πορτοκαλεώνες και τις κρήνες. Τα κύρια κτίσματα του παλατιού είναι η μαρμάρινη αυλή, η Όπερα, το Βασιλικό Παρεκκλήσιο, οι αίθουσες των Κατόπτρων, της Αφροδίτης, του Απόλλωνα και φυσικά το Υπνοδωμάτιο της Βασίλισσας.


12 περισσότεροι λόγοι για να περιπλανηθείτε στην Πόλη του Φωτός


– Για να ρίξετε ένα κέρμα στα τηλεσκόπια της Μονμάρτρης και να απολαύσετε την πανοραμική θέα του Παρισιού.


– Για να διαβάσετε τη λέξη “σ’ αγαπώ” σε 311 διαφορετικές γλώσσες στον τοίχο της πλατείας Abbesses.


– Για να δοκιμάσετε το γλυκό της Amelie, κρουασάν με τριμμένα καρύδια βουτηγμένα στο μέλι, στο Au Pain rustique 12, rue Coustou.


– Για ν ανεβείτε στις διάσημες υδροροές της Νοτρ Νταμ και να δείτε την πόλη με τα “μάτια πουλιού”.


– Για να επισκεφθείτε το πολιτιστικό κέντρο Πομπιντού, την καρδιά της μοντέρνας τέχνης.


– Για να κάνετε ρομαντικούς περιπάτους στο Σηκουάνα βλέποντας τα ποταμόπλοια να ανεβοκατεβαίνουν, για να ξεφυλλίσετε κόμικς του Αστερίξ στα παλιά βιβλιοπωλεία κατά μήκος της όχθης – κι αν είστε με τη σωστή συντροφιά να φιληθείτε στα φανερά.


– Για να βιώσετε την ατμόσφαιρα των λογοτεχνικών καφέ.


– Για να διαβάσετε στο μουσείο Καρναβαλέ τις ερωτικές επιστολές της Madame de Sevigne.


– Για να ξαναγίνεται παιδιά και να παίξετε με τους ήρωες της Ντίσνεϊλαντ.


– Για να δοκιμάσετε τα Bertillon, τα ωραιότερα παγωτά του κόσμου.


– Για να βαδίσετε στα βήματα του Μαρσέλ Προυστ στη λεωφόρο Champs Elysees.


– Για να λέτε ότι πήγατε στο Παρίσι.


Για πολλούς ήταν και παραμένει η Πόλη του Φωτός. Για άλλους είναι το κέντρο της πολιτικής πρωτοπορίας και της ελεύθερης έκφρασης των ιδεών.


Και για πολλούς άλλους είναι μια πόλη με καλαίσθητα κτίρια, πάρκα και πλατείες, που τη διασχίζει ένας ήρεμος ποταμός και για την οποία έχουν γράψει όλοι οι σπουδαίοι με τον πιο νοσταλγικό θαυμασμό.


Αυτή είναι η γαλλική πρωτεύουσα που όταν την επισκέφθηκε για πρώτη φορά ο Χέμινγουεϊ, στις αρχές της δεκαετίας του ’30, έγραψε: “Αν δείτε τον κόσμο σαν πυραμίδα, τότε σίγουρα στην κορυφή της βρίσκεται το Παρίσι”.


Περισσότερες φωτογραφίες από τo Παρίσι υπάρχουν στο Photo Gallery


Αφήστε μια απάντηση