Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Το Σάλτσμπουργκ ζει από το Μότσαρτ

Το Σάλτσμπουργκ ζει από το Μότσαρτ

Αυστρία δεν είναι μόνο η Βιέννη. Ούτε μόνο οι μπαρόκ εκκλησίες, τα γεμάτα θησαυρούς μουσεία και τα βουκολικά πάρκα. Για πολλούς Αυστρία σημαίνει Άλπεις και θέρετρα πολυτελείας για απολαύσεις χωρίς ενοχές. Όσο κι αν φιλοσοφώντας καταλήγεις ότι η ζωή είναι ανάλαφρη χωρίς κοστούμια και παπιγιόν, έτσι απλή και απέριττη χωρίς αφρίζοντες οίνους και μπατόν Channel, κάνοντας μια βόλτα στην κορυφή των Άλπεων αναθεωρείς τα πάντα. Φύση γενναιόδωρη, πολύχρωμα φώτα πάνω σε αρχιτεκτονικά παραμύθια και φιλοξενία περιωπής περιφρουρούμενη από λευκό και αφράτο χιόνι. Μόλις γύρισα από τις χειμερινές μου διακοπές στο Σάλτσμπουργκ, το Ίννσμπρουκ, το Κίτζμπιελ και τα άλλα φημισμένα χιονοδρομικά κέντρα της Ευρώπης και είμαι έτοιμος να σας μεταφέρω εντυπώσεις και εμπειρίες.



Ξεκίνησα από την πατρίδα του Μότσαρτ, όπου κατοικούν οι πιο ψηλομύτες και πιο πλούσιοι κάτοικοι της Αυστρίας. Το Σάλτσμπουργκ ζει από το πιο διάσημο τέκνο της, που δεν έβλεπε την ώρα να φύγει από την «πιο μισητή πόλη». Η μορφή του δεν είναι αποτυπωμένη μόνο στα γνωστά Mozartkugeln, τα σοκολατένια γλυκάκια που εδώ και χρόνια αποτελούν απαραίτητο σουβενίρ στις αποσκευές του επισκέπτη της Αυστρίας. Από φέτος η επιλογή είναι εντυπωσιακά πλούσια και ίσως πιο δύσκολη: μπλουζάκια, παιδικά μπιμπερό και φορμάκια, κρουασάν, κάθε είδους γαλακτοκομικά προϊόντα και σοκολατοειδή, κουκλάκια, προφυλακτικά, σουτιέν, κρασιά, διακοσμητικά, ομπρέλες και παιδικά παιχνίδια με τη μορφή του Μότσαρτ είναι μερικά μόνο από όσα διατίθενται στην αυστριακή αγορά, καλώντας τον τουρίστα να διαλέξει… όποια εκδοχή του συνθέτη επιθυμεί.


Ανάμεσά τους ένα ποτήρι μπίρας, που όταν γεμίζει, σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις πέρα από το τερψιλαρύγγιο ποτό λίγες νότες από τους «Γάμους του Φίγκαρο». Μέχρι και τούρτα Μότσαρτ είδα με την πινακίδα «Συμφωνία γεύσεων» όπως ο ζαχαροπλάστης της επιθυμεί να την κάνει γνωστή. Εντύπωση προκαλεί και η μανία των αριθμών που φαίνεται να έχει καταλάβει τους Αυστριακούς σε ό,τι αφορά τον Βόλφγκαντ Αμαντέους Μότσαρτ: «Εζησε 13.097 ημέρες, τις 3.720 από αυτές ταξιδεύοντας σε περισσότερες από 200 ευρωπαϊκές πόλεις» μας πληροφορούν τα σχετικά στοιχεία. Σε όλα αυτά σίγουρα υπάρχει αρκετή δόση υπερβολής. Κι αν σήμερα ζούσε ο συνθέτης και έβλεπε όλη αυτή τη μανία, «είτε θα γελούσε είτε, ακόμη χειρότερα, θα ένιωθε αηδιασμένος.


Μοναδική ευκαιρία αφού πήγαμε εκεί ήταν να δούμε τις μαριονέτες του Σάλτσμπουργκ. Δημιουργήθηκαν το 1913 από τα επιδέξια χέρια του γλύπτη Αντον Αϊχερ. Η πρώτη παράσταση όπου έλαβαν μέρος ήταν ένα βουκολικό δράμα του Μότσαρτ, το «Βαστιανός και Βαστιανή». Από τη χρονιά εκείνη οι Μαριονέτες ταυτίστηκαν με τη μουσική Μότσαρτ, αλλά και με το όνομα της οικογένειας Αϊχερ. Τα μυστικά των ξύλινων τραγουδιστών πέρασαν από τον παππού στον γιο και από εκεί στην εγγονή Γκρετλ που διευθύνει ως σήμερα τον μικρόκοσμο της αυστριακής πόλης.


Το Σάλτσμπουργκ θεωρείται η πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη. Χτισμένη σε υψόμετρo 425μ. σε μια τοποθεσία που σου κόβει την ανάσα, έχει να επιδείξει υπέροχους αρχιτεκτονικούς θησαυρούς. Το ιστορικό κέντρο (στο μεγαλύτερο μέρος του δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα) είναι ένα από τα έξι Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αυστρία. Η καινούργια πόλη, βρίσκεται στα δεξιά του ποταμού, όμως στα αριστερά του υπάρχουν τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη


Ανατολικά απλώνεται ένα θεϊκό τοπίο με βουνά και λίμνες το Salzkmmergut και νότια βρίσκει κανείς επιβλητικές οροσειρές που ορθώνονται πάνω από χωριά με χιονοδρομικά κέντρα, καταρράκτες και λουτροπόλεις. Η πόλη ήταν η σημαντικότερη της περιοχής από τη ρωμαϊκή εποχή. Γύρω στο 696 ο Άγιος Ρούπερτ ίδρυσε μια επισκοπή η οποία αναβαθμίσθηκε σε αρχιεπισκοπή, που είχε στη δικαιοδοσία της όλες τις επισκοπές της Βαυαρίας. Κάποτε έφτασε να έχει στη δικαιοδοσία της σαράντα οκτώ μοναστήρια και εξελίχθηκε σε ένα «μικρό Βατικανό». Οι αρχιεπίσκοποι είχαν έντονη ανάμιξη στα εγκόσμια και τον 13ο αιώνα τους απονεμήθηκαν οι τίτλοι των Πριγκίπων της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Το Σάλτσμπουργκ μπορεί να θεωρηθεί ως το σημαντικότερο πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο της σημερινής Αυστρίας. Ο Ράιτεναου ήταν αυτός που έφερε την αναγεννησιακή τεχνοτροπία στην πόλη, βάζοντας Ιταλούς αρχιτέκτονες να κατασκευάσουν κεντρικές πλατείες, καθεδρικούς ναούς και δημόσια κτίρια.


Η οικονομική δύναμη της περιοχής στηρίχθηκε στο ορυκτό αλάτι, το «λευκό χρυσό» που ήταν γνωστός από την εποχή των Κελτών. Η διαμάχη του ισχυρού αρχιεπισκόπου Βολφ Ντίτριχ φον Ράιτεναου με την ισχυρή Βαυαρία για το εμπόριο του αλατιού οδήγησε στη φυλάκισή του και σήμανε την φθίνουσα πορεία της πόλης. Κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων πολέμων το Σάλτσμπουργκ βρέθηκε υπό τον έλεγχο της Γαλλίας και της «μαμάς» Βαυαρίας, μέχρι που εντάχθηκε στην Αυστρία το 1816.


Ο ποταμός Salzach που διασχίζει το Σάλτσμπουργκ πηγάζει από τα νοτιοδυτικά, ρέει ανατολικά και διασχίζοντας την πόλη οριοθετεί τα σύνορα με τη Γερμανία. Στους περιπάτους θα γοητευτείτε από τα στενά δρομάκια και τα δαντελένια κιγκλιδώματα στα μπαλκόνια. Περπατήστε στα ανάκτορα Μιραμπέλ με τους θαυμάσιους κήπους και δείτε από κοντά τον Καθεδρικό Ναό Dom (με τις τρεις μπρούτζινες πύλες και την κολυμπήθρα που βαφτίστηκε ο Μότσαρτ) και την εκκλησία των Φραγκισκανών (με τη μπαρόκ υψηλή αγία τράπεζα του Γιόχαν Μπέρνχαρτ Φίσερ). Φυσικά, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπίτι του Μότσαρτ, του οποίου η μαγεία εξακολουθεί να πλανάται στην πόλη. Για να μη μπερδευτείτε υπάρχουν δυο σπίτια, το Motzarts Geburtshaus, όπου ο συνθέτης έζησε τα 17 πρώτα χρόνια της ζωής του και εκτίθεται το μικρό βιολί που έπαιζε ο Βόλφγκανγκ ως νήπιο και το Mozart Wohnhaus, όπου έζησε για επτά χρόνια και είναι πιο οργανωμένο.


Το καλύτερο σημείο της πόλης για να δείτε από ψηλά τις Άλπεις, τον ποταμό, τις εκκλησίες, τους μπαρόκ τρούλους και τους οβελίσκους είναι το φρούριο Hohensalzburg. Μπορείτε να ανεβείτε με τα πόδια σε 15 λεπτά η να χρησιμοποιήσετε το τελεφερίκ. Πριν απολαύσετε εκεί το καφεδάκι σας μπορείτε να επισκεφθείτε τα δυο μικρά μουσεία του κάστρου με ιστορικά εκθέματα, όπλα και φωτογραφίες από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δυο άλλα μουσεία στην πόλη που έχουν ενδιαφέρον είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (με συλλογή ερπετών, ψαριών, χλωρίδας, πανίδας και πετρωμάτων) και το Carolino Augusteum (με πίνακες ντόπιων καλλιτεχνών, ρωμαϊκά ψηφιδωτά και γοτθικά αγάλματα).



Αξίζει να δείτε


Ο χρόνος, λοιπόν, σταμάτησε στο Σάλτσμπουργκ και το ταξίδι εκτός από γεωγραφικό είναι και ιστορικό. Μερικά ακόμη αξιοθέατα που δεν πρέπει να διαφύγουν της προσοχής σας:


– Το Residenz, κτίσθηκε το 1596 και η μπαρόκ πολυτέλειά του δείχνει τον τρόπο ζωής των αρχιεπισκόπων, οι οποίοι μετά μανίας κήρυσσαν ταπεινότητα και ελεημοσύνη.


– Το παλάτι Schloss Mirabell χτίστηκε από τον αρχιεπίσκοπο Βολφ Ντίτριχ για την ερωμένη του, το 1606, με την οποία απέκτησε δέκα παιδιά. Στους όμορφους κήπους του γυρίσθηκαν σκηνές από την κλασική ταινία «Η μελωδία της ευτυχίας».


– Το Stiegl’s Brauwelt είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική ζυθοποιία της Αυστρίας και αν επισκεφθείτε το μουσείο της θα μάθετε πολλά μυστικά της μπύρας.


– Στο Μαυσωλείο (του γνωστού μας) Βολφ Ντίτριχ, θα δείτε την αλαζονεία του αρχιεπισκόπου που «διατάζει» τους πιστούς να μνημονεύουν με ευσέβεια το όνομά του και των συγγενών του. Στο νεκροταφείο αυτό βρίσκονται και οι τάφοι του πατέρα και της χήρας Μότσαρτ.


– Το νέο κτίριο της αρχιεπισκοπής δεν είναι μόνο ένα απλό κτίριο. Ο πύργος του περιλαμβάνει ρολόι και καμπαναριό, που μεταφέρθηκαν εδώ από το Βέλγιο. Οι 35 καμπάνες του καμπαναριού (που ζυγίζουν από 16 έως 380 κιλά) χτυπούν, κυρίως, σε ρυθμούς που συνέθεσαν ο Μότσαρτ και ο Χάιδν.


Τα λιγοστά στοιχεία που θυμίζουν Μεσαίωνα και οι σαφείς μπαρόκ και αναγεννησιακές επιρροές που διακρίνονται στις επισκοπικές κατοικίες, δικαιολογούν τον χαρακτηρισμό του Σάλτσμπουργκ ως «Γερμανική Ρώμη». Σαν μουσικό κέντρο αλλά και γενέτειρα του Μότσαρτ, είναι διεθνώς γνωστή πόλη για το ετήσιο φεστιβάλ κλασικής μουσικής. Ήδη από τον 18ο αιώνα γίνονταν μουσικά φεστιβάλ σε τακτά χρονικά διαστήματα και το 1917 καθιερώθηκε το Φεστιβάλ σε ετήσια βάση. Περιλαμβάνει ρεσιτάλ κλασικής μουσικής, κονσέρτα, εκκλησιαστική μουσική, όπερα και δράμα. Περιττό είναι να αναφερθεί ότι η μουσική του Μότσαρτ κυριαρχεί. Όμως δεν είναι μόνο η μουσική που κάνει το φεστιβάλ τόσο ξεχωριστό. Τα κτίρια όπου πραγματοποιείται είναι επιβλητικά, χτισμένα στο λόφο Μονκς και σε «υποβάλλουν» στη μουσική απόλαυση.



Μην παραλείψετε έναν απολαυστικό καφέ, στο Καφέ Μπαζάρ, που ήταν και είναι σημείο συνάντησης διανοούμενων και καλλιτεχνών. Ανάμεσά τους η Μαρλέν Ντίντριχ και ο Λούις Άρμστρονγκ. Επισκεφθείτε, ακόμα, το καφέ Τομασέλλι, που ιδρύθηκε το 1703 και από τότε δεν σταμάτησε να συγκεντρώνει γνωστά ονόματα, κυρίως ηθοποιούς και μουσικούς. Το Σάλτσμπουργκ είναι γνωστό και ως «η πόλη των καφέ». Άλλα τρία έγκυρα ονόματα: Cafe Pamina, Fingerlos και Furst.


Η πόλη έχει πληθυσμό 145.800 κατοίκους. Οι κάτοικοι μιλούν Γερμανικά, αλλά παντού θα συνεννοείστε και στα Αγγλικά. Το εμπορικό κέντρο που συνδυάζει το κλασικό με το μοντέρνο. Διαθέτει αρκετά ζαχαροπλαστεία (με υπέροχες σοκολάτες), καταστήματα λαϊκής τέχνης αλλά και πολλά μαγαζιά με επώνυμα είδη.


Για αποδράσεις με Αλπικές εικόνες προσφέρονται τα κοντινά χωριά, ενώ η περιοχή Σάλτσκαμεργκουτ διαθέτει αναρίθμητες λίμνες. Αν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες, πάρτε το καραβάκι που οδηγεί, μέσα από τη λίμνη, στο Σαν Βόλφγκανγκ και δοκιμάστε το εξαιρετικό ζεστό κρασί και τις τοπικές σπεσιαλιτέ. Στο Εθνικό πάρκο οι καταρράκτες Kimmler εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες, ενώ αξέχαστη θα σας μείνει η επίσκεψη στα σπήλαια Eisriessenwelt Hohle με τους όμορφους και περίτεχνους σχηματισμούς πάγου.


Για τους λάτρεις του σκι κανένα πρόβλημα. Μπορούν να επιδοθούν στο αγαπημένο τους άθλημα καθώς η περιοχή διαθέτει 13 εύκολες χιονοδρομικές πίστες, 34 μέτριες και 8 δύσκολες (πράσινες, κόκκινες και μαύρες αντίστοιχα). Ενδεικτικά, επίσης, αναφέρουμε ότι μια κάρτα σκι για 6 ημέρες κοστίζει 180 ευρώ για τους ενηλίκους και 116 για τα παιδιά.


Στο Σάλτσμπουργκ μπορείτε να φθάσετε είτε κατευθείαν αεροπορικώς salzburg-airport.com Επίσης αεροπορικώς και κατόπιν οδικώς από το Μόναχο ή τη Βιέννη. Υπάρχει, βέβαια, και η επιλογή του τρένου. Αν ταξιδεύετε με το αυτοκίνητο σας να περάσετε με πλοίο στην Ιταλία και κατόπιν, διασχίζοντας τη Βόρεια Ιταλία και μεγάλο κομμάτι της Αυστρίας, θα φτάσετε στο Σάλτσμπουργκ.


Διαμονή- Φαγητό


Η πόλη διαθέτει ξενοδοχεία για όλα τα γούστα. Από μεσαιωνικά κάστρα, με υπέροχη θέα μέχρι πανσιόν για απλή διανυκτέρευση. Αναφέρουμε, λοιπόν, από τη μεγάλη ποικιλία τα εξής:


Hotel Bristol 5* (τηλ 0043/662/87 35 57-0)


Hotel Amadeus 3* (τηλ 0043/662/87 14 01),


Hotel-Pension Chiemsee 2*(τηλ. 0043/662/84 42 08),


Pension Elisabeth 1* ( τηλ. 0043/662/87 16 64).


Λέγεται πως το Σάλτσμπουργκ αποτελεί τη «Μέκκα» για τους λάτρεις των γκουρμέ συνταγών. Από εστιατόρια σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα το Riedenburg, το Culinarium, το Schloss Aigen και το Alt Salzburg.


Δυο χρήσιμες διευθύνσεις στο Διαδίκτυο για την πληρέστερη ενημέρωσή σας με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής:


http://www.salzburg.info/


http://www.salzburgerland.com/


Προσωπικά ευχαρίστως θα ξαναπήγαινα στο Σάλστμπουργκ (ειδικά Άνοιξη) γιατί ακόμη και στην απόλυτη ησυχία της νύχτας προτού κοιμηθείς νομίζεις ότι ακούς Μότσαρτ.


* Δείτε το Σάλτσμπουργκ σε εικόνες στο Photo Gallery


Αφήστε μια απάντηση