Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Βατερά, όνειρο 10 χιλιομέτρων (Λέσβος)

Βατερά, όνειρο 10 χιλιομέτρων (Λέσβος)

Υπάρχουν άνθρωποι που ηδονίζονται από τα κινηματογραφικά τοπία και πιστεύουν πως οι καλύτερες διακοπές γίνονται εκεί που νιώθεις το μεγαλύτερο μαγνητισμό. Δέκα χιλιόμετρα καθαρής αμμουδιάς, νερά με κρυστάλλινη διαύγεια και ένας ορίζοντας που δεν σταματάει παρά μόνο στο απέραντο γαλάζιο είναι η καλύτερη εγγύηση για τους λάτρεις της θάλασσας. Μόλις γύρισα από τα Βατερά, την ομορφότερη παραλία της Λέσβου, που συμπεριλαμβάνεται στο top ten των πιο προικισμένων παραλιών της Ελλάδος.

Αυτονόητο ότι η ακτή έχει «Γαλάζια Σημαία», ενώ κατά μήκος της λειτουργούν σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες που διαθέτουν όλες τις ανέσεις. Επίσης υπάρχουν εστιατόρια, γραφικές ταβέρνες για νόστιμους γαστρονομικούς συνδυασμούς και κέντρα νυχτερινής διασκέδασης για βραδιές όλο ζωντάνια και ξεφάντωμα. Επιπλέον η περιοχή προσφέρεται για θαλάσσια σπορ, εκδρομές με καραβάκια στα γειτονικά ακρογιάλια και πεζοπορικές εξερευνήσεις.


Στα άκρα της θάλασσας εκβάλλουν δυτικά ο Αλμυροπόταμος και ανατολικά ο Βούρκος ποταμός, οι οποίοι αποτελούν ενδιαφέροντες υγροβιότοπους. Ειδικά ο Αλμυροπόταμος, ο οποίος πηγάζει απ’ τις θερμοπηγές του Πολιχνίτου και έχει νερό όλο το χρόνο, δίνει καταφύγιο σε πολλές χελώνες, νερόφιδα, νερόκοτες και διάφορα άλλα είδη πουλιών, που ξεκόβουν απ’ τους γειτονικούς υγροβιότοπους του κόλπου Καλλονής. Στα πλεονεκτήματα του Αλμυροπόταμου είναι οι παρόχθιοι δρόμοι, που επιτρέπουν την εύκολη εξερεύνησή του σε μεγάλο βάθος. Εξαιρετική και ενδιαφέρουσα είναι και η πανίδα της περιοχής με σπάνια είδη λουλουδιών.


Τα κοντινά καταπράσινα βουνά είναι κατάσπαρτα με μικρά ξωκλήσια και απομεινάρια πολιτισμού από άλλες εποχές. Μια ιστορία χιλιάδων χρόνων απλώνεται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη που αντικρίζει μαρμάρινα υπολείμματα αρχαίων ναών να σώζονται στα θεμέλια παλαιοχριστιανικών εκκλησιών που μαρτυρούν ένα ένδοξο παρελθόν.


Πρέπει να δείτε


Στην ανατολική πλευρά του κόλπου της Καλλονής βρίσκεται ο Πολιχνίτος, που απέχει 6 χλμ. από τα Βατερά. Είναι από τις πιο γραφικές κωμοπόλεις της Λέσβου. Επιβλητικά αρχοντικά, νεοκλασικά δημόσια κτίρια, ένα πανέμορφο πολιτιστικό πολύκεντρο και η εντυπωσιακή τρίκλιτη βασιλική του Αγίου Γεωργίου συνθέτουν την εικόνα μιας περιοχής με πλούσιο παρελθόν. Το όνομά του πήρε από την ένωση των λέξεων «πολλά ίχνη» γιατί κατά την προφορική παράδοση πολλά μικρά χωριουδάκια (ίχνη) κυρίως παραλιακά για τον φόβο των πειρατών αναγκάσθηκαν να μετοικήσουν στη σημερινή περιοχή που βρίσκεται μακριά από τη θάλασσα, περιβάλλεται από υψώματα και είναι αόρατη, τόσο από τον κόλπο της Καλλονής όσο και από το Αιγαίο Πέλαγος.


Η φύση χάρισε στον Πολιχνίτο τις πιο θερμές πηγές στην Ευρώπη, που αναβλύζουν μέσα από ηφαιστειογενή πρωτογενή και δευτερογενή πορώδη πετρώματα. Η θερμοκρασία του νερού είναι μεταξύ 67 και 92 βαθμών Κελσίου και στους λουτήρες μεταξύ 42 και 44 βαθμών Κελσίου. Θεωρούνται εφάμιλλες του Βισμπάντεν της Γερμανίας και έχουν θεραπευτικές ιδιότητες (πέρα από τις χαλαρωτικές) για χρόνιους ρευματισμούς, αρθροπάθειες, χρόνιες σπονδυλαρθρίτιδες, οσφυοισχιαλγία, δευτεροπαθείς δερματικές παθήσεις, ουρική αρθρίτιδα, φλεγμονώδεις παθήσεις γυναικολογικής προέλευσης, δυσλειτουργία σαλπίγγων κ.ά.


Το νερό που τρέχει ελεύθερο και αχνίζει με φυσαλίδες, βάφει κόκκινο τον πυθμένα από θερμόφιλα ζωύφια που αναπτύσσονται. Στις εγκαταστάσεις είναι άοσμο με οξυανθρακιά χλωριούχα και θεϊκά άλατα ασβεστίου, νατρίου με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώσεις σιδήρου, μαγνησίου, μαγγανίου με οξυγόνο και ίχνη ιωδίου, βρωμίου. Υπάρχουν δυο δεξαμενές η μία κατασκευασμένη επί τουρκοκρατίας, ενώ για τις ανάγκες των επισκεπτών λειτουργεί ανακαινισμένος ξενώνας με 20 κρεβάτια και μικρό καφενεδάκι. Το θερινό ωράριο των Ιαματικών Λουτρών είναι καθημερινά 09:00 έως 15:00 και 16:00 έως 20:00


Προχωρώντας προς τα βόρια βρίσκονται οι αλυκές Πολιχνίτου. Κατ’ αρχήν οι αλυκές ήταν φυσικές και ξεκίνησαν από τα χρόνια της τουρκοκρατίας. Η θάλασσα έμπαινε τον χειμώνα από μόνη της μέσα στην πεδιάδα και το καλοκαίρι που εξατμιζόταν το νερά σχημάτιζε το αλάτι. Οι αλυκές αποτελούνται από τις μηχανές, τα «τηγάνια», τις «θερμάστρες» και τα «αλοπήγια». Οι μηχανές και τα «αλοπήγια» βρίσκονται στο κέντρο των αλυκών. Τα «τηγάνια» είναι επίπεδοι χώροι , καθένας από τους οποίους είναι περίπου 1000 τ.μ., βρίσκονται συνήθως στα υψηλότερα σημεία των αλυκών για να έχουν φυσική ροή, χωρίζονται με προχώματα και συγκοινωνούν μεταξύ τους με ξύλινες πόρτες. Παλαιότερα η μεταφορά του αλατιού γινόταν με βαγόνια, τα οποία έσερναν άλογα. Το αλάτι του Πολιχνίτου θεωρείται από τα καλύτερα της Ελλάδος, είναι πολύ άσπρο και πολύ γευστικό και έχει μεγάλη περιεκτικότητα φυσικού ιωδίου.


Στο Δήμο Πολιχνίτου και σε απόσταση 6 χλμ. βρίσκονται τα Βασιλικά ξακουστά για τα μεταλλεία λευκολίθου και για το Πυραίον όρος όπως το ονομάζει ο Θεόφραστος το πευκοδάσος τους. Ονομάστηκαν έτσι γιατί στα Βυζαντινά χρόνια φιλοξενούσαν βασιλιάδες όπως η Ειρήνη η Αθηναία, ο Κωνσταντίνος ο Θ΄ ο Μονομάχος και άλλοι.


Στην Αχλαδερή, 15 χλμ. από τον Πολιχνίτο, (η ευρύτερη περιοχή της Αρχαίας Πύρρας), σήμερα υπάρχουν εγκαταστάσεις της πρώην Γεωργικής σχολής, στάβλοι, κατοικίες, αρχοντικά όπου και γίνονται με επιτυχία βιολογικές καλλιέργειες κυρίως ελαιόλαδου . Μια από τις κόρες του γιου του ήλιου, του Μάκαρου, που κυρίευσε την Λέσβο ήταν η Πύρρα, της οποίας το όνομα πήρε η πόλη που χτίστηκε στην ανατολική πλευρά του ομώνυμου κόλπου του “Πυρραίου Ευρύπου” του σημερινού Κόλπου Καλλονής. Η Πύρρα καταποντίστηκε, όπως λέγεται, από σεισμό κατά το έτος 231 π.Χ. Στον βυθό της θάλασσας φαίνονται λιμενικά έργα, ίχνη ναού και άλλα, που ελκύουν την περιέργεια αλλά και το ενδιαφέρον των αρχαιολόγων. Κατά τον Θουκυδίδη, κατά την διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, όταν ο Αθηναίος Πάχης πολιόρκησε την Μυτιλήνη, ο αρχηγός του Σπαρτιατικού στόλου αποβιβάσθηκε στην Πύρρα και από εκεί μπόρεσε να εισέλθει στην Μυτιλήνη.


Σε τουριστικό κέντρο έχει εξελιχθεί στην περιοχή και η παραλία της Νυφίδας, όπου ο επισκέπτης μπορεί απολαύσει την αμμουδιά και τα γαλανά νερά του κόλπου, καθώς και να γευτεί θαλασσινούς μεζέδες στα ταβερνάκια που υπάρχουν δίπλα στο κύμα. Μεγάλος οικισμός φιλοξενεί στον κάμπο τα εξοχικά των Πολιχνιατών που μέσα σε περιβόλια και νερά έχουν χτίσει ωραιότατα σπίτια. Στην υπέροχη παραλία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα ζεστά νερά του κόλπου της Καλλονής, ενώ μπορεί να γευματίσει στις ψαροταβέρνες δίπλα στην θάλασσα. Η Νυφίδα έχει και αυτή την ιστορική της παράδοση. Λέγεται ότι στην τοποθεσία της σημερινής Νυφίδας γινόταν ένα γάμος και προτού στρωθούν τα τραπέζια ήρθαν οι πειρατές. Η νύφη σώθηκε φεύγοντας καβάλα στο άλογο του γαμπρού. Στο δρόμο καθώς σκαρφάλωναν στα ανατολικά υψώματα του Πολιχνίτου έπεσε το παπούτσι της νύφης αλλά από την τρομάρα των πειρατών δεν σταμάτησαν να το πάρουν. Πιο πάνω σ’ ένα πρίνο σχίστηκε το μανίκι της νύφης και έμεινε κρεμασμένο πάνω στα κλαδιά. Αφού τελικά κατόρθωσαν να ξεφύγουν από τους πειρατές έστησαν τον χορό του γάμου και συνέχισαν τις γαμήλιες χαρές.


Ο Σταυρός (8 χλμ. Από τα Βατερά) είναι το μικρότερο διαμέρισμα του δήμου Πολιχνίτου. Παλιά ονομαζόταν και Βούρκος γιατί έτσι λέγεται ο χείμαρρος που χωρίζει σε δύο οικισμούς τον Σταυρό, τον Άνω (που βρίσκεται κάτω!) και τον Κάτω (που βρίσκεται σε ύψωμα, πάνω από τη γέφυρα). Το χωριό είναι χτισμένο στο βάθος της καταπράσινης κοιλάδας του ποταμού Βούρκου. Υπάρχουν τρεις εκκλησιές, ο Άγιος Βαρθολομαίος, η Αγία Παρασκευή και ο Άγιος Θεράποντας. Κάποτε αριθμούσε περί τους 800 κατοίκους. Σήμερα μετά την μεγάλη μετανάστευση στην Αυστραλία, αλλά και την μετεγκατάσταση στην Αθήνα και Μυτιλήνη αριθμεί λιγότερο από 100 μόνιμους κατοίκους και στους δύο οικισμούς. Είναι ξακουστές οι ρουπάδες, οι μηζύθρες, τα λαδοτύρια, ο τραχανάς, τα κηπευτικά χωρίς λιπάσματα αλλά και τα μανιτάρια που μαζεύονται κάτω από τα πεύκα, οι πευκίτες. Χωμένα Άνω και Κάτω Σταυρός μέσα στο πράσινο και στις λουλουδιασμένες αυλές τους περιμένουν τον επισκέπτη να ηρεμήσει στα καφενεία πίνοντας το καφεδάκι του ή ακόμα να απολαύσει το γεύμα του κάτω από την σκιά αιωνόβιων πλατανιών. Αξίζει να δει ο επισκέπτης την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής , που μετά την πυρκαγιά του 2003 αναστηλώθηκε και έχει γίνει το κόσμημα της περιοχής. Στον Σταυρό υπάρχουν υπέροχες πεζοπορικές διαδρομές στις χαράδρες της Αγίας Φανερωμένης, της Αγίας Μαρίνας, του Αγίου Γεωργίου ή στο πανόραμα του Προφήτη Ηλία. Το καλοκαίρι στις 2 Ιουλίου υπάρχει το πανηγύρι του Αγίου Θεράποντα και κάθε χρόνο τον Αύγουστο γίνεται μεγάλο γλέντι, μοναδικό για τα το κέφι του.


Στον Άγιο Φωκά (4 χλμ. από τα Βατερά) θα απολαύσετε ένα από τα καλύτερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σας. Στην άκρη του το γραφικό αλιευτικό καταφύγιο και από πάνω του το ομώνυμο εκκλησάκι, δίπλα στα ερείπια των πρωτοχριστιανικών ναών, που χτίστηκαν με υλικά απ’ το ιερό του Διόνυσου. Στην τοπική παράδοση διατηρήθηκε ζωντανή και η πίστη για το πέρασμα του Αχιλλέα από την περιοχή. Με υπερηφάνεια δείχνουν οι κάτοικοι ακόμα και σήμερα το πηγάδι στο δρόμο για τον Άγιο Φωκά, το οποίο άνοιξε ο Αχιλλέας και ονομάζεται «Αχιλλειοπήγαδο». Με την ευκαιρία: Δεν θα έπρεπε κάποιος αρμόδιος να φροντίσει ώστε να μην είναι τελείως απροστάτευτο, καταμεσής του χωματόδρομου, αυτό το ιστορικό μνημείο;


Στην ψαροταβέρνα «Ακρωτήρι» (τηλέφ. 22520 61465) θα φάτε ολόφρεσκο ψάρι από την τράτα του Δημήτρη Αγγελέρου, αστακομακαρονάδα, κακαβιά και θα κλείσετε με γλυκό του κουταλιού ντοματάκι, κολοκύθι, καρπούζι. Για τις τιμές του έχω κάποιες αντιρρήσεις…


Τα Βατερά απέχουν από τη Μυτιλήνη 50 χιλιόμετρα. Εκτός από τη μοναδική τους παραλία διαθέτουν τα Βρίσα, περιοχή ιδιαιτέρως πλούσια σε παλαιοντολογικά απολιθώματα. Τα κυριότερα από τα απολιθωμένα ζώα που βρέθηκαν είναι η γνάθος, οι χαυλιόδοντες και τα άλλα τμήματα του σκελετού ενός προβοσκιδωτού, του μαστόδοντα Anancus arvenesis, το οποίο εξαφανίστηκε πριν από 1,6 εκατομμύρια χρόνια. Επίσης ανακαλύφθηκαν οστά από καμηλοπαρδάλεις, ρινόκερους, ελάφια, αντιλόπες, γαζέλες. Εντυπωσιακά ευρήματα αποτελούν τα απολιθωμένα οστά που ανήκουν σε μια τεράστια χελώνα μήκους περίπου 2,50 μέτρων, όσο περίπου ένα αυτοκίνητο. Το σπουδαιότερο από τα ευρήματα είναι οι υπερμεγέθεις πίθηκοι, οι νεώτεροι που βρέθηκαν στην Ευρώπη. Η συλλογή Φυσικής Ιστορίας στα Βρίσα ανήκει στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και οι πόρτες του Μουσείου είναι ανοικτές στο κοινό καθημερινά.


Στις αρχές του 19ου αιώνα οι κάτοικοι με τα πενιχρά μέσα που διέθεταν κατόρθωσαν να χτίσουν μέσα σ’ ένα χρόνο (1803 – 1804) την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία ως σύνολο, γραμμή και χρώμα χαρακτηρίζεται ως η λυρικότερη βασιλική του νησιού με ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας ξυλόγλυπτο τέμπλο. Η Βρίσα παρακολουθώντας τη γενικότερη ανάπτυξη του νησιού παρουσιάζει αξιόλογη οικονομική, κοινωνική και πνευματική πρόοδο. Το 1909 κατοικούν 480 οικογένειες, λειτουργούν δύο ατμοκίνητα ελαιοτριβεία, παράγει λάδι, γεννήματα, γλυκάνισο και σύκα. Συντηρεί με δικά της μέσα Παρθεναγωγείο και σχολείο Αρρένων και διαθέτει τρεις επιστήμονες γιατρούς και φαρμακείο.


Στη μυθική Βρίσα (3 χλμ. από τα Βατερά) που σχετίζεται με τον οικιστή της Λέσβου Μάκαρα αναφέρεται και η παράδοση για την ηρωίδα του Τρωικού πολέμου τη Βρισηίδα την «ικέλη χρυσέη Αφροδίτη», όπως την περιγράφει ο Όμηρος, το μήλο της έριδος ανάμεσα στον Αχιλλέα και στον Αγαμέμνονα. Κατά την παράδοση, η Βρισηίδα γεννήθηκε στη Βρίσα και ήταν κόρη του Βρισέα από τον οποίο προέρχεται και το όνομά της. Κι όταν ο Αχιλλέας κατέλαβε την Λυρνησσό, την πόλη που ζούσε η Βρισηίδα παντρεμένη με το βασιλιά Μύνητα, αφού σκότωσε τον άντρα της την πήρε ως πολύτιμο λάφυρο μαζί του στο στρατόπεδο των Ελλήνων στη Τροία.


Στο Λισβόρι (6 χλμ. από τον Πολιχνίτο) παράγεται η γλυκάνισος, ένα αρωματικό φυτό που οι σπόροι του χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ούζου. Το αρχικό του όνομά ήταν Λεσβόριον όπως αναγράφει στο βιβλίο του «Λεσβιάς» ο Σταυράκης Αναγνώστου, προερχόμενο από τις λέξεις Λέσβος και Όριον. Το χωριό ιδρύθηκε τον 11ο ή τον 12ο αιώνα. Στην περιοχή βόρεια του σημερινού χωριού στην παραλία «Κρουτήρ» υπάρχουν εκτεταμένα ερείπια προϊστορικού οικισμού που χρονολογούνται περί το 2000 π.Χ. και σύγχρονα προς την 5η πόλη της Τροίας. Έχει διαπιστωθεί η ύπαρξη ερειπίων καταποντισμένων λιμενικών εγκαταστάσεων. Επίσης βρέθηκαν όστρακα που μαρτυρούν την άνθηση Μυκηναϊκού πολιτισμού στη Λέσβο. Κοντά στην περιοχή αυτή ανακαλύφθηκαν τα ερείπια πύργου τη εποχής των Παλαιολόγων. Σε γειτονικό εξωκλήσι είναι εντοιχισμένο το μονόγραμμα του Μανουήλ Παλαιολόγου. Κοντά στο Σκαμνιούδι ανακαλύφθηκαν νομίσματα και ένας μολυβδόβουλος του πάπα της Ρώμης Ευγένιου του Δ’ , ενώ υπάρχουν και ερείπια Βυζαντινού οχυρού. Στη θέση που βρίσκεται το σημερινό χωριό αναφέρεται ότι βρισκόταν η πανάρχαια πόλη Λέσβος, αυτή που έδωσε το όνομά της σε ολόκληρο το νησί.


Λέσβος, νησί της αρμονίας, της ομορφιάς, της ηρεμίας. Τα μεζεδοπωλεία στον Πολιχνίτο και τα Βρίσα θα σας μείνουν αξέχαστα. Εκεί (τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2005) δεν έφτασε ακόμα ο πληθωρισμός. Απίστευτο: Τέσσερα άτομα για ένα καραφάκι και πέντε πιατάκια μεζεδάκια πληρώναμε οκτώ έως δέκα ευρώ. Τη μέρα που «μας άνοιξε η όρεξη» ο λογαριασμός δεν ξεπέρασε τα τριάντα ευρώ. Μαζί με το ούζο να δοκιμάσετε οπωσδήποτε την περίφημη παπαλίνα, σαρδέλα που παστώνεται φρέσκια για δυο ώρες στο αλάτι και ύστερα τρώγεται ωμή, σαν σούσι.


Από τον Πολιχνίτο, τα Βρίσα και τα άλλα χωριά μπορείτε να αγοράσετε περίφημα τυροκομικά προϊόντα (λαδοτύρι, γραβιέρα, κασέρι, βούτυρο), ντόπια λουκάνικα, λάδι, αλίπαστα, χάχλες (ένα είδος τραχανά), γλυκά του κουταλιού και (φυσικά) ούζο.


Στη Μυτιλήνη μπορείτε να πάτε με πλοίο από τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, τη Ραφήνα, την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο. Με αεροπλάνο από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Ρόδο και τη Λήμνο.


Η Λέσβος σε εικόνες στο Photo Gallery


Χρήσιμα Τηλέφωνα


Ταξί της περιοχής:


Κρητικός Γεώργιος 22520 4100, Μαργαρίτης Θεόδωρος 22520 42078, Χατζηπαρασκευάς Ελευθέριος 22520 41355.


Ενοικιάσεις αυτοκινήτων:


Aφροδίτη, τηλ. 22520 61288 www.lesvosrentacar.com e-mail:aphroditehotel@hellasnet.gr


Δήμος Πολιχνίτου 22520 41212. Αστυνομία 22520 41222. Λαογραφικό Μουσείο 22520 42992.


Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας 22520 61711.


Λουτρά Πολιχνίτου 22520 41229


Υπεραστικά Λεωφορεία 22510 28873


Πρακτορείο ΝΕΛ Μυτιλήνης 22510 22220.


Πρακτορείο ΝΕΛ Πειραιά 210 4115015


Πρακτορείο ΝΕΛ Θεσσαλονίκης 2310 522716


Ολυμπιακή Αεροπορία Μυτιλήνη 22510 28659


Ολυμπιακή Αεροπορία Αθήνα 210 966666


Ολυμπιακή Αεροπορία Θεσσαλονίκη 2310 473955


AEGEAN Μυτιλήνης 22610 27100, Αεροδρόμιο Οδ. Ελύτης, 7 χλμ. από τη Μυτιλήνη.


AEGEAN Αθήνας 210 331 5502-4, Όθωνος 10.


AEGEAN Ρόδου 22410 98345, Αεροδρόμιο Διαγόρας.

Που θα μείνετε


Αφροδίτη, Βατερά, Ξενοδοχείο- Διαμερίσματα, 118 κλίνες, τηλ. 22520 61588


Βατερά Μπητς, Βατερά, Ξενοδοχείο, 24 Δωμάτια, τηλ. 22520 61165


Διόνυσος, Βατερά, τηλ. 22520 61152


Ειρήνη, Βατερά, Ξενοδοχείο, 62 Δωμάτια, τηλ. 22520 61407


Νεφέλη, Βατερά, Ξενοδοχείο- Διαμερίσματα, τηλ. 22520 44424


Νυφίδα Μπητς, Νυφίδα- Πολιχνίτος, Ξενοδοχείο, τηλ. 22520 41841


Αλκυόνη, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61861


Αρίων, Βατερά, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τηλ. 22520 61698


Βίλα Βάσσος, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61371


Βεργίνα, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61785


Βίλα Μορφούλα, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61093


Βίλα Πουλούδια, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61760


Γοργόνα, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61218


Εδέμ, Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61870


Μακρόπουλος, Σκάλα Πολιχνίτου, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τηλ. 22520 41061


Οστρια Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61877


Σαπφώ Βατερά, Studios, τηλ. 22520 61772-3


Τζόνυ Βατερά, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τηλ. 22520 61710


Φαγητό – Διασκέδαση


Ακρογιάλι, Ρεστοράν- Ταβέρνα, Βατερά, τηλ. 22520 61419


Ακρογιάλι, Ρεστοράν, Σκάλα Πολιχνίτου, τηλ. 22520 42375


Αφροδίτη, Ρεστοράν, Βατερά, τηλ. 22520 61588


Γιώτης, Ψαροταβέρνα, Νυφίδα, τηλ. 22520 41329


Ο Γρηγόρης, Ρεστοράν, Νυφίδα, τηλ. 22520 41838


Ειρήνη, Ρεστοράν, Βατερά, τηλ. 22520 61407


Καλαμάκια, Ρεστοράν, Βατερά, τηλ. 22520 61270


Κοζανίτης, Ρεστοράν, Βατερά, τηλ. 22520 61586


Καραϊσκος, Ψητοπωλείο, Βατερά, τηλ. 22520 61201


Σαπφώ, Ρεστοράν-Ταβέρνα, Βατερά, τηλ. 22520 61272


Νυφίδα Μπητς, Ρεστοράν, Νυφίδα, τηλ. 22520 41841


Παλλάντιουμ, Δισκοθήκη, Πολιχνίτος, τηλ. 22520 41410


Αρένα, Δισκοθήκη, Βατερά, τηλ. 6936495522


Αμέθυστος, Μπαρ- Κλάμπ, Πολιχνίτος, τηλ. 22520 42988


Βατερά Μπητς, Ρεστοράν, Βατερά, τηλ. 22520 61212


Ζούρος, Ψαροταβέρνα, Βατερά, τηλ. 22520 61259


Διόνυσος, Καφετέρια, Βατερά, τηλ. 22520 61151


Μύλος, Καφέ μπαρ, Βατερά, τηλ. 22520 61161


Ο Νικόλας, Καφενείο-Ψητοπωλείο, Βρίσα, τηλ. 22520 61350


Ρημέμπερ, Καφετέρια, Πολιχνίτος, τηλ. 22520 41555


Τουλίπα, Καφετέρια, Πολιχνίτος, τηλ. 22520 41623


Η οικογένεια Χαχαδάκη


Στα Βατερά είχα την ευκαιρία να γνωρίσω την οικογένεια Χαχαδάκη, που διατηρεί το ξενοδοχείο «Αφροδίτη» στην παραλία και Γραφείο Γενικού Τουρισμού στη Μυτιλήνη, επιχειρήσεις που είναι «κόσμημα» για τη Λέσβο.


Τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Χαχαδάκης αγαπούν παθολογικά το νησί και λίγο έλειψε να πληρώσουν ακριβά αυτή την αγάπη όταν το ξενοδοχείο τους κινδύνεψε να «πατώσει» αφού δεν μπήκε στον αναπτυξιακό νόμο. Προηγουμένως είχαν ξενιτευτεί στον Καναδά. Με τα χρήματα που απέκτησαν από σκληρή δουλειά, στη θέση που είχε ένα γραφικό ταβερνάκι η γιαγιά τους Αφροδίτη, έχτισαν με κόπο και μεράκι το ξενοδοχείο.


Έχουν μεγάλη προσφορά στα κοινά του τόπου, είναι σε όλους αγαπητοί και δικαιολογημένα καμαρώνουν οι γονείς τους Κώστας και Μαρίτσα. Ο Γιάννης, γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων, πρόεδρος στο τουριστικό τμήμα του Επιμελητηρίου και μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης διακρίνεται από το πάθος να προωθήσει τη Λέσβο μπροστά, στη θέση που της αρμόζει. Ο Γιώργος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πολιχνίτου, έχει μεγάλη συμβολή στα πολιτιστικά της περιοχής και ως ξενοδόχος αγωνίζεται για να γίνει ο τουρισμός συνώνυμος με την ποιότητα.


Και οι δυο είναι αυτοδημιούργητοι, χωρίς δάνεια και επιδοτήσεις. Προοδεύουν όμως γιατί έχουν την ευλογία των γονιών τους. Ο πατέρας Κωνσταντίνος, βετεράνος λαϊκός τραγουδιστής, ξυπνά από τα χαράματα, περιποιείται το περιβόλι, μαζεύει ζαρζαβατικά και φρούτα. Η καλοσυνάτη μαμά Μαρίτσα είναι η «Βέφα» της κουζίνας. Μεσημέρι – βράδυ οι πελάτες γλείφουν τα δάχτυλα με τα φαγητά της. Κι όταν της ζητούν συνταγές απαντά αφοπλιστικά: «Δεν υπάρχει συνταγή, όλα τα υλικά είναι από τα περιβόλια μας, το λάδι μας αγνό παρθένο, τα φρούτα μας χωρίς φάρμακα. Δεν είναι τυχαίο που οι μισοί μας πελάτες γίνονται φίλοι και ξανάρχονται σε μας για διακοπές».


10 λόγοι για να πάτε στα Βατερά


Για να νιώσετε τη φύση ολότελα δική σας.


Για να παίξετε στην άμμο χωρίς να ενοχλείτε και χωρίς να σας ενοχλούν.


Για να ασχοληθείτε με τα θαλάσσια σπορ χωρίς κίνδυνο στο ανοιχτό αλλά και προσήνεμο πέλαγος.


Για να κάνετε πεζοπορία δίπλα στο κύμα ή μέσα στους ελαιώνες και τα πευκοδάση προσπαθώντας να ανακαλύψετε τις ομορφιές του χώρου.


Για να ψαρέψετε και να εξερευνήσετε το βυθό.


Για να απολαύσετε την υπέροχη θέα απ’ την κορφή του Αη Λια.


Για να κολυμπήσετε μόνος με τον εαυτό σας η την παρέα σας στις άκρες της παραλίας και στις αμμουδερές αγκάλες κοντά στον Άγιο Φωκά νοιώθοντας τη φύση ολότελα δική σας.


Για να επισκεφτείτε την έκθεση της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας και τον Ναό της Ζωοδόχου Πηγής με το εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο στη Βρίσα, απολαμβάνοντας τον καφέ σας η το ουζάκι σας κάτω απ’ τον Πλάτανο.


Για να γνωρίσετε την ευεργετική επίδραση του ιαματικού νερού των θερμοπηγών του Πολιχνίτου και του Λισβορίου.


Για να διασκεδάσετε έντονα κάθε βράδυ απολαμβάνοντας ιδιαίτερα τις φεγγαρόλουστες βραδιές. Για να συμμετάσχετε ή να παρακολουθήσετε λαϊκά πανηγύρια ή δρώμενα σ’ όλους τους οικισμούς της περιοχής.


(Οι παραπάνω προτάσεις ανήκουν στον Λυκειάρχη του Ενιαίου Λυκείου Πολιχνίτου Νικέλη Ευστράτιο).


Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου στον Πολιχνίτο αναβιώνει το καλάρισμα (ψάρεμα) της απαγορευμένης πια τράτας. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι με μουσικές, χορούς και κεράσματα από την ψαριά.


Στα Βατερά θα νιώσετε τη γοητεία του φυσιολάτρη και του κατατρεγμένου. Φρικιά και αποστασιοποιημένοι. Νορμάλ και αντιδραστικοί. Η παραλία έχει πάντα μια θέση για όλους. Η τύχη είναι πως δεν ανακαλύφθηκε από τους πολλούς. Κάνοντας μπάνιο μπροστά στο «Αφροδίτη» κατάλαβα την απεραντοσύνη της θάλασσας. Είναι από τα λίγα μέρη που σε διακοπές ένιωσα την ψευδαίσθηση ότι το γαλάζιο συνεχίζεται μέχρι την αιωνιότητα. Σε τέτοια ξεχωριστά τοπία η συντονίζεσαι με τους κραδασμούς του απίθανου σκηνικού η τραβάς μια φωτογραφία και φεύγεις…


Αφήστε μια απάντηση