Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Βιέννη, η πρωτεύουσα του βαλς

Βιέννη, η πρωτεύουσα του βαλς

Η Βιέννη (Wien) είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί με τα 23 διαμερίσματά της την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της Αυστρίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ του Δούναβη στα ανατολικά και των δασωδών υψωμάτων στα δυτικά. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη και η γεωγραφική της θέση έχει μεγάλη οικονομική σημασία καθώς βρίσκεται στην διασταύρωση δυο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης. Οι κυριότερες βιομηχανίες στην περιοχή της Βιέννης κατασκευάζουν αυτοκίνητα, μηχανήματα, υφάσματα, χημικά προϊόντα, έπιπλα, πορσελάνες και υαλικά. Πολύ σημαντικός οικονομικός παράγοντας για την πόλη είναι και ο τουρισμός, καθώς η Βιέννη με τον μεγάλο πλούτο της σε έργα τέχνης, μνημεία και μουσεία αποτελεί πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών. Περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την πρωτεύουσα του βαλς.

Η Βιέννη σε εικόνες στο Photo Gallery


Η πόλη διατηρεί και στις μέρες μας τις μνήμες από το ένδοξο παρελθόν της πάλαι ποτέ Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας. Η όμορφη και θλιμμένη αυτοκράτειρα Ελισάβετ, η Σίσι όπως είναι πιο γνωστή, δολοφονήθηκε από έναν Ιταλό αναρχικό, αλλά «ζει» ακόμη στις καρδιές των Αυστριακών θυμίζοντας ημέρες μεγαλείου.


Στη Βιέννη κυριαρχεί το μπαρόκ κι έχουν διατηρηθεί πολλά κτίρια σε Ροκοκό και Γιούνγκεστυλ, ενώ η παράδοση συνδυάζεται άψογα με τη μοντέρνα δημιουργία. Τον περασμένο μάλιστα αιώνα κατασκευάστηκαν κτίρια σύμφωνα με την αντιπροσωπευτική αρχιτεκτονική άλλων χωρών και όλα «δένουν» σ’ έναν άριστο συνδυασμό που κυριολεκτικά αιχμαλωτίζει τον επισκέπτη της αυστριακής πρωτεύουσας. Η Βιέννη είναι μια πόλη που σφύζει από ζωή. Θα την αισθανθείτε όταν περπατήσετε στους δρόμους της, πιείτε το ποτό σας σ’ ένα από τα μπαράκια- στέκια της νεολαίας και όχι μόνο. Απολαύσετε τον καφέ σας στο πάμπoλλα και ζεστά καφέ της.


Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε την αυστριακή πρωτεύουσα είναι να περπατήσετε και ιδιαίτερα στην παλιά πόλη όπου είναι συγκεντρωμένα τα περισσότερα αξιοθέατα. Στο «Ρινγκ» που περιβάλλει την παλαιά πόλη υψώνονταν άλλοτε τα τείχη που προστάτευαν τους κατοίκους από τους εχθρούς τους. Φυσικά μη παραλείψετε μια επίσκεψη στο φημισμένο Λούνα Πάρκ της πόλης Prater & Giant Ferris Wheel (“Riesenrad”)


Αξίζει να δείτε


Το ναό του Αγίου Στεφάνου (Stephansplatz), που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης. Είναι ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού που το εσωτερικό του θα σας μαγέψει. Αν θελήσετε να έχετε και μια άποψη της Βιέννης αρκεί να ανεβείτε τα 363 σκαλοπάτια που οδηγούν στο «καμπαναριό».


Ο πεζόδρομος που ξεκινάει από την πίσω πλευρά του ναού είναι η Kärntner Straße που αποτελεί τον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης. Εκεί θα βρείτε ό,τι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι πιο γνωστοί διεθνείς οίκοι μόδας. Βέβαια οι τιμές είναι αρκετά…αλμυρές, αλλά αποτελεί πόλο έλξης τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ίδιους τους Βιεννέζους κι όταν οι πόρτες των καταστημάτων κλείσουν η “Graben” είναι ο χώρος για τη βραδινή βόλτα, τα ραντεβού, τα υπαίθρια bonbon με τις καραμέλες, οι καντίνες με τα “βουρστ” (τα περίφημα γερμανικά λουκάνικα) και τους διάφορους γραφικούς τύπους που παίζουν ή τραγουδούν για τους περαστικούς.


Και όσοι νομίζουν ότι είναι τυχεροί ή τους… τρώει η τσέπη τους, στον ίδιο δρόμο βρίσκεται και το καζίνο της πόλης (Kärntner Straße 41) στο οποίο δεν χρειάζεται να πληρώσετε είσοδο, για να μπείτε.


Επίσης αξίζει να επισκεφθείτε την Όπερα της Βιέννης στη Karlsplatz, η οποία βρίσκεται στο τελείωμα της “Graben” και είναι ένα επιβλητικό κτίριο κτισμένο τον περασμένο αιώνα. Κι αν η πεζοπορία σας άνοιξε την όρεξη και θέλετε να έχετε ένα “αυτοκρατορικό γεύμα” τότε ακριβώς απέναντι βρίσκεται το ΚΟΡΣΟ, το εστιατόριο του ξενοδοχείου Bristol, ένα από τα πιο παραδοσιακά και πολυτελή της Βιέννης. Ζητείστε να σας φέρουν το Elizabeth menu.


Επιβεβλημένη είναι η επίσκεψη στα δύο παλάτια, το χειμερινό Ηofburg και το θερινό Schönbrunn Palace (Σένμπρουν), που χρησιμοποίησε σαν κατοικία ο Φραγκίσκος Ιωσήφ με τη σύζυγο του αυτοκράτειρα Σίσι (ήξερε ελληνικά και της τα δίδαξε ο δάσκαλος Κωνσταντίνος Χριστομάνου). Στα δύο αυτά παλάτια είναι αποτυπωμένη όλη η ζωή των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων που κυβέρνησαν για 600 χρόνια. Μέσα, τα πορτραίτα, τα σαλόνια, οι κρεβατοκάμαρες, οι χώροι υποδοχής, τα σερβίτσια και άλλα αντικείμενα, όλα “φορτωμένα” με χρυσό και ασήμι -όπως ταιριάζουν στους αυτοκράτορες. Στο «Σένμπουρν» σ’ ένα από τα κτίρια του τεράστιου κήπου που περιβάλλει το ανάκτορο διατηρούνται οι άμαξες που χρησιμοποιούσαν οι Αψβούργοι τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις όσο και για τις επίσημες ή σημαντικές τελετές καθώς και οι παιδικές άμαξες για τους μικρούς πρίγκηπες. Τα λείψανα όλων των αυτοκρατόρων της δυναστείας των Αψβούργων φυλάσσονται στις υπόγειες στοές του “Καπουτσίνερ-γκρουφ” μιας εκκλησίας κτισμένης στα 1618. Aνάμεσα στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς που φυλάσσονται στο Hofburg συγκαταλέγεται και ένα διαμάντι κολομβιανής προέλευσης, βάρους 2.860 καρατίων και ανυπολόγιστης αξίας. Επίσης στην αίθουσα με τους καθρέφτες του Schonbrunn ο Μότσαρτ έδωσε την πρώτη του βασιλική συναυλία, παρουσία της Μαρίας Θηρεσίας.


Μερικά ακόμη από τα πολλά και θαυμάσια αξιοθέατα της Βιέννης είναι το εντυπωσιακό νεογοτθικό δημαρχείο, το ελληνιστικό Κοινοβούλιο και η ισπανική σχολή ιππασίας (Spanish Riding School, Michaelerplatz 1) που ομολογουμένως πρέπει να επισκεφθείτε (είσοδος 15 ευρώ). Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και το ελληνικό εστιατόριο Grirchenbeisi που σύχναζε ο Ρήγας Φεραίος (βρίσκεται κοντά στο “Καπουτσίνερ-γκρουφ”) και δίπλα από αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που χτίστηκε το 1500 από τον Έλληνα βαρόνο Σίνα.


Το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, αυτή την περίοδο παρουσιάζει δεκάδες ιστορικές ελληνικές εικόνες της μεταβυζαντινής περιόδου, που προέρχονται από τη φημισμένη Συλλογή του Αιμιλίου Βελιμέζη (1902-1946) σε μεγάλη έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2007. Επίσης, στο Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης στη Βιέννη, παρουσιάζεται εδώ και δύο εβδομάδες μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στον Αλεξανδρινό ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη, η οποία θα διαρκέσει μέχρις τις 31 Μαρτίου 2007.


Η Βιέννη έρχεται δεύτερη, μετά τη Γενεύη, στην κατάταξη των ιδανικών πόλεων, στην αξιολόγηση των τόπων όπου οι γενικότερες υποδομές διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή διαβίωση. Βιέννη σημαίνει πολιτισμός. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς. Θα το αισθανθείτε από τον αέρα της πόλης που αφήνει την εντύπωση ότι χορεύει στους ήχους των συνθέσεων του Μότσαρτ, του Μπετόβεν και του Γιόχαν Στράους. Διαθέτει 30 συνολικά σκηνές θεάτρου, 98 κινηματογράφους, 7 αίθουσες συναυλιών και 71 μουσεία. Στο Μπελβεντέρε εκτίθενται έργα των μεγάλων της νεότερης ζωγραφικής και γλυπτικής (12ο-16o αιώνα) όπως είναι ο Κλιμπτ, ο Κοκοτσκό και ο Σίλε.


Στο Κουνστάλε μπορείτε να δείτε ό,τι πιο μοντέρνο έχει να παρουσιάσει η σύγχρονη ζωγραφική και γλυπτική ενώ το Κουνστχάους (Kunsthansewien) που είναι κτισμένο με ένα πρωτοποριακό στυλ, στους 4 ορόφους στεγάζει τα έργα -περίπου 700- του δημιουργού του, ζωγράφου Hundertwasser, ο οποίος χρησιμοποιεί περί τα 1.100 χρώματα!! Από τον ίδιο είναι σχεδιασμένο και το κτίριο για την καύση και ανακύκλωση των σκουπιδιών. Και βέβαια δεν νοείται Βιέννη χωρίς να δοκιμάσετε τον Ζάχερ Τόρτε, το περίφημο κέικ σοκολάτα που μπορείτε να το βρείτε σε πολλά ζαχαροπλαστεία, αλλά αν θέλετε το … «ορίτζιναλ» τότε να πάτε μόνο στο ζαχαροπλαστείο ΖΑΧΕΡ που το παρασκευάζουν με τη συνταγή που χρησιμοποιείτο για τον Φρανς Ζόζεφ.


Το βράδυ να πάτε στο Grinzing την περιοχή με τις γραφικές κρασοταβέρνες (Heurigen όπως είναι γνωστά) και να απολαύσετε το πολύ καλό κρασί που σερβίρεται από τους αμπελώνες της Βιέννης, τους καλούς μεζέδες και τις μελωδίες παραδοσιακών αυστριακών τραγουδιών.


Στις παραδοσιακές κρασοταβέρνες, μπορείτε να ακούσετε ήχους του μουσικού ιδιώματος Schrammel. Παίζεται, συνήθως, από ορχήστρα που περιλαμβάνει βιολί, ακορντεόν, κιθάρα και κλαρινέτο. Αυθεντική μπυραρία με εξαιρετικό φαγητό είναι το Die Beinorgel (Backrstrasse 2). Για Βιεννεζικό σνίτσελ η σωστή διεύθυνση είναι το Figimuller (Wollzeile 5) και για θηριώδεις και ποιοτικές μερίδες που προσελκύουν ντόπιους και φοιτητές πάτε στο Katholikes Studenthaus Mensa (Ebendorfestrasse 8). Στέκι δημοσιογράφων –κάτι θα ξέρουν- είναι το Café Salzgriess (Marc Aureistrasse 6). Ηansen (Wippingerstrasse 34), κοντά στο Χρηματιστήριο για ριζότο και γαρίδες. Kunsthaus Wien (Untere Weissferberstrase 13) για βιεννέζικα και θαλασσινά πιάτα με έκπληξη το σέρβις.


Αν θέλετε να έχετε μία πανοραμική θέα της Βιέννης με το Δούναβη να τη διασχίζει, ανεβείτε στο Κάλεμπεργκ, τον πιο ψηλό λόφο της πόλης η το καλύτερο ν ανεβείτε στον πύργο που γυρίζει αργά ενώ ταυτόχρονα θα πίνετε τον καφέ σας. Αν σας αρέσουν τα παγωτά πάτε στη Gelateria (Hoher Markt 4), θα καταλάβετε γιατί οι Βιεννέζοι έχουν πάθος με το παγωτό μες΄ το χειμώνα.


H πόλη – ορχήστρα


Εδώ είναι το περίφημο Φίγκατο Χάους, όπου ο Μότσαρτ έγραψε τους «Γάμους του Φίγκαρο».


Εδώ σ αυτό το ζαχαροπλαστείο σύχναζε ο Σούμπερτ.


Εδώ, στην Ακαδημία των Επιστημών, εμφανίστηκε για τελευταία φορά ο Χάιντ.


Ήχοι από συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου, αριστουργήματα art nouveau, μπαρόκ αντηχήσεις και ποικιλία όψεων του νεωτερισμού παραμονεύουν το μετέωρο βήμα του επισκέπτη. Η «πρωτεύουσα της σοβαρής μουσικής» όπως θα έπρεπε, ίσως, να αποκαλείται η Βιέννη φιλοξένησε κατά καιρούς μερικούς από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της μεγάλης ευρωπαϊκής παράδοσης. Στον ιδιαίτερα μακρύ κατάλογο, ανακαλύπτει κανείς τις περισσότερες μυθικές φιγούρες που πέρασαν στο Πάνθεον της Δυτικής μουσικής. Μεγαλοφυΐες όπως οι: Μότσαρτ, Μπετόβεν, Χάϋδν, Σούμπερτ, Στράους, Μπρούκνερ, Μπραμς, Μάλερ και Σένμπεργκ έζησαν και μεγαλούργησαν εκεί. Η πόλη ήταν πόλος έλξης συνθετών από ολόκληρη την Ευρώπη κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, εξαιτίας της προθυμίας των Αψβούργων να υποστηρίξουν τη μουσική. Ακόμα και σήμερα, η τέχνη με τις νότες εξακολουθεί να έχει σχεδόν φυσική παρουσία στην αυστριακή πόλη.


Από το 1997 τα κονσέρτα μουσικής στο παλάτι του Schoenbrunn, έχουν καθιερωθεί ως ένα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής ζωής της Βιέννης. Στην ιστορική Orangerie Schoenbrunn, η ορχήστρα του Schoenbrunn παρουσιάζει (ένα πρόγραμμα το οποίο αλλάζει καθημερινά) τις πιο ωραίες μελωδίες του Wolfgang Amadeus Mozart και του Johann Strauss. Στο πρώτο τμήμα του κονσέρτου μπορείτε να απολαύσετε μερικές από τις πιο ωραίες οβερτούρες και ντουέτα από τις όπερες του Wolfgang Amadeus Mozart, όπως για παράδειγμα “Le Nozze di Figaro”, “Η μαγική φλογέρα” και “Don Giovanni”. Στο δεύτερο τμήμα του κονσέρτου παρουσιάζονται τα αριστουργήματα του βασιλιά του Walzer και της Πόλκας, Johann Strauss. Από τις όπερες, οπερέτες και μουσικά κομμάτια “Η νυχτερίδα”, “The Gypsy baron”, “Donauwalzer” και “Radetzkymarsch”.


Επίσης κατά την διάρκεια του βραδινού κονσέρτου θα θαυμάσετε μια σοπράνο, ένα βαρύτονο και ένα ζευγάρι καλλιτεχνικού μπαλέτου σε μια ατμόσφαιρα φανταστική. Οι τιμές αρχίζουν από 49 ευρώ στην κατηγορία imperial στο πίσω μέρος της αίθουσας και 96 ευρώ στις μπροστινές θέσεις deluxe. Στις τιμές δεν περιλαμβάνονται η γκαρνταρόμπα (1 ευρώ το άτομο) και το πρόγραμμα (5 ευρώ). Επικοινωνία: office@imagevienna.com Τηλέφ. (+43) 1 81250 04-0 Φαξ: (+43) 1 81254 24


Η Orangerie Schoenbrunn της Βιέννης προσφέρει μια ατμόσφαιρα γεμάτη με αναμνήσεις και ιστορία. Εδώ οργάνωναν οι αυτοκράτορες των Αψβούργων τις γιορτές και τους χορούς, πάντα υπό την συνοδεία της μουσικής. Σε ένα από αυτά τα μουσικά κονσέρτα, έλαβε μέρος και το μοναδικό, μουσικό στοίχημα μεταξύ του Wolfgang Amadeus Mozart και του Antonio Salieri.
Πριν το κονσέρτο μπορείτε να απολαύσετε το Orangerie μενού στο Café-Restaurant Residenz. Το μενού: Πιάτο ορεκτικών “Ένα βράδυ στο Schoenbrunn”, Τρία είδη σολομού, καπνιστός, μαριναρισμένος και σολομός “terrine” με σάλτσα άνιθου-μουστάρδας, κρέμα από ραπανάκι, ψωμί και βούτυρο. Κύριο πιάτο:Φιλέτο γαλοπούλας σε κρούστα βοτάνων, μαζί με κρέμα άσπρου κρασιού, λαχανικά παλατιού και πατάτες της δούκισσας. Επιδόρπιο: Ελαφρύ μους σοκολάτας σε σάλτσα φρούτων.


Μετά την λήξη του κονσέρτου, μπορείτε να βρείτε διαθέσιμα ταξί στην είσοδο της Orangerie του Schoenbrunn. Το μετρό λειτουργεί μέχρι τα μεσάνυχτα με δρομολόγια που φθάνουν και ξεκινούν κάθε 5-8 λεπτά. Κρατήσεις εισιτηρίων γίνονται όλο το χρόνο, εκτός την 24η και 31η Δεκεμβρίου και την 1η του Ιανουαρίου. H παρουσία του επισκέπτη σε κάποιο μουσικό γεγονός οποιουδήποτε είδους αποτελεί βασικό στοιχείο μιας αληθινής επίσκεψης στην πόλη. Χωρίς την μουσική, η Βιεννέζικη εμπειρία είναι ημιτελής.


Δούναβης και Αψβούργοι, Βιτγκεστάϊν και Φρόιντ, Λος και Χούντερτβάσερ, τα θρυλικά καφενεία και τα ανάκτορα… Δεν υπάρχουν περιορισμοί στις εκπλήξεις που επιφυλάσσει η πόλη. Τα τρία αυτοκρατορικά παλάτια, το αχανές Χόφμπουργκ, το μπαρόκ Σλος Μπελβεντέρε και το θαυμάσιο Σλος Σένμπρουν που είχε επιλέξει η Μαρία Θηρεσία ως βασική κατοικία για την οικογένεια και την αυλή της, απαιτούν αρκετές επισκέψεις για να αποκαλύψουν τα μυστικά τους. Το περίφημο American Bar και τα κτίρια του αρχιτέκτονα Άλντολφ Λος διακρίνονται για τις απλές, καθαρές, art nouveau γραμμές τους, ενώ η δουλειά του ιδιωματικού, σχεδόν εκκεντρικού, συναδέλφου του Χούντερτβάσερ -του ανθρώπου που σχεδίασε μερικά από τα πλέον ιδιότυπα κτίρια του 20ού αιώνα- χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη της ευθείας γραμμής. Εάν λοιπόν θέλετε να ρίξετε μια ματιά σε μερικές πραγματικά ασυνήθιστες, σουρεαλιστικές κατασκευές δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε το Hundertwasserhaus καθώς και τον… κλίβανο αποτέφρωσης σκουπιδιών στο Spittelau.


Ανάμεσα στους πνευματικούς ανθρώπους που γεννήθηκαν εδώ, ξεχωρίζουν δύο σχεδόν μυθικές φιγούρες. Ο Λούντβιχ Βιτγκεστάϊν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ. Ο πρώτος, ένας από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, γνήσιο τέκνο του «Λογικού Θετικισμού» και του «Κύκλου της Βιέννης», άφησε πίσω του ένα όχι ιδιαίτερα εκτενές, αλλά οπωσδήποτε κεφαλαιώδους σημασίας έργο. Ο Φρόιντ, ο πατέρας της σύγχρονης ψυχανάλυσης, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Η βάση της θεωρίας του ήταν, ως γνωστόν, η παραδοχή ότι η καταπιεσμένη παιδική σεξουαλικότητα ευθύνεται για τις κάθε λογής νευρώσεις της ώριμης ηλικίας. Όπως και να έχουν τα πράγματα, η συνεισφορά του στην ιστορική διαδρομή της Σκέψης, παραμένει ανυπολόγιστη.

Ο Δούναβης είναι σήμα κατατεθέν της πόλης. Παρότι διατρέχει περίπου 3.000 χλμ., από τον Μέλανα Δρυμό μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, οφείλει τη φήμη του κυρίως στη Βιέννη. Χάρις στο αξέχαστο βαλς του Στράους, θα παραμείνει γαλάζιος παρότι το πραγματικό του χρώμα έχει αλλάξει προ πολλού.


Τα δείγματα θαυμάσιας αρχιτεκτονικής της πόλης οφείλουν την ύπαρξή τους στον αυτοκράτορα Φραντς Γιόζεφ. Γύρω στο 1857, αποφάσισε να εξαφανίσει τη στρατιωτική οχύρωση της πόλης και να υψώσει στη θέση της μεγαλοπρεπή οικοδομήματα, αντάξια της ισχύος και του πλούτου της αυτοκρατορίας των Αψβούργων. Η κυκλική λεωφόρος Ρίνγκστράσε, χαράχτηκε ανάμεσα στο 1858 και το 1865. Κατά τη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας εμφανίστηκαν τα περισσότερα από τα πολλά σημαντικά κτίρια που βρίσκονται κατά μήκος της. Ο καλύτερος τρόπος για να δει κανείς τα πανέμορφα, ιστορικά οικοδομήματα είναι φυσικά ο περίπατος. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου τέσσερα χιλιόμετρα.


Ξεκινώντας από τον βασικό εμπορικό δρόμο, την Κέρτνερ Στράσε, θα σταματήσετε οπωσδήποτε στο Εστερχάζι Πάλας που κατασκευάστηκε το 1698 και στο Ντόνερμπρίνεν (1739). Στον «Κήπο του Λαού» υπάρχει απομίμηση του αθηναϊκού ναού του Θησέα, ενώ το κτίριο του Κοινοβουλίου είναι εμφανώς επηρεασμένο από τις ελληνικές τεχνοτροπίες. Στην πρόσοψή του δεσπόζει η κρήνη της Αθηνάς. Οι κεντρικές πλατείες Στέφανσπλάτς και Κάρλσπλάτς είναι τα διαχρονικά σταυροδρόμια της βιεννέζικης κοινωνίας και ιδανικά σημεία εκκίνησης για την εξερεύνηση του ιστορικού κέντρου.


Κινούμενοι βορειοδυτικά θα βρεθείτε στο Γκράμπεν, μια πολύβουη εμπορική οδό και λίγο αργότερα θα φτάσετε στην Μικαέλερπλάτς και στο Λος Χάους. Η αυστηρή του εμφάνιση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις το 1910, όταν κατασκευάστηκε το κτίριο. Παρατηρείστε για λίγο το γοτθικού ρυθμού Δημαρχείο, πριν φτάσετε στα «δίδυμα» κτίρια. Πρόκειται για δύο τεράστιες, πανομοιότυπες κατασκευές που φιλοξενούν τα μουσεία φυσικής ιστορίας και καλών τεχνών. Από εδώ μπορείτε να πάτε στον πανέμορφο κήπο Μπούργκάρντεν, που παλιά φιλοξενούσε μόνο την αυτοκρατορική οικογένεια και τους υψηλά ιστάμενους παράγοντες της τοπικής κοινωνίας. Περνώντας δίπλα από το άγαλμα του καθιστού Γκαίτε, θα φθάσετε στο κτίριο της όπερας. Μην παραλείψετε επίσης να επισκεφθείτε και το Βόλκσπράτερ, ένα από τα μεγαλύτερα λούνα παρκ της Ευρώπης. Ο μεγάλος τροχός βρίσκεται στη συγκεκριμένη θέση από το 1897.


Ο Ελληνισμός της Βιέννης


Η Βιέννη υπήρξε στη διάρκεια των 400 χρόνων της οθωμανικής σκλαβιάς το πνευματικό κέντρο και ο τόπος ελευθερίας για πολλούς Έλληνες. Η πρώτη παρουσία Ελλήνων στη Βιέννη καταγράφεται τον 9 ο μ.Χ. αιώνα με την αποστολή των Κυρίλλου και Μεθοδίου στις παραδουνάβιες περιοχές, ενώ η εγκατάσταση ελληνικού στοιχείου εγκαινιάζεται τον 12ο αιώνα με το γάμο της πριγκίπισσας Θεοδώρας της Κομνηνής με τον Χάινριχ Γιαζομίργκοτ του Οίκου των Μπάμπενμπεργκ.


Η ονομασία Βιντόπολις για τη Βιέννη, που συναντάται σε έγγραφα της εποχής, δηλώνει την επιρροή της ελληνικής γλώσσας. Η οριστική εγκατάσταση του ελληνικού στοιχείου στη Βιέννη, παρατηρείται στα τέλη του 17 ου αιώνα και ιδίως στις αρχές του 18 ου αιώνα, οπότε δημιουργούνται ευνοϊκές συνθήκες για τις μετακινήσεις και το εμπόριο ανάμεσα σε αυστριακή και οθωμανική αυτοκρατορία.


Η οργάνωση των Ελλήνων της Βιέννης σε κοινοτική βάση άρχισε με την ίδρυση το 1804 του ναού του Αγίου Γεωργίου και της Εθνικής Σχολής Βιέννης και αργότερα, στα 1836, του ναού της Αγίας Τριάδας, σημερινού μητροπολιτικού ναού και έδρας του Ελληνορθόδοξου Μητροπολίτη Αυστρίας-Εξαρχου Ουγγαρίας και Μεσευρώπης, που υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.


Οι ιδέες του Διαφωτισμού βρίσκουν στη Βιέννη πρόσφορο έδαφος και το μήνυμα της Γαλλικής Επανάστασης εμπνέει τους ομογενείς λόγιους και εμπόρους προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δράση στην πρωτεύουσα της Αυστροουγγαρίας του Ρήγα Φεραίου και των συντρόφων του. Επιπλέον, λόγιοι κληρικοί όπως: Άνθιμος Γαζής, Νεόφυτος Δούκας, Κωνσταντίνος Κούμας, καθιστούν τη Βιέννη σπουδαίο πνευματικό κέντρο της προεπαναστατικής περιόδου, ενώ την ίδια εποχή σημειώνεται έντονη εκδοτική δραστηριότητα στα ελληνικά τυπογραφεία της Βιέννης με την εκτύπωση ελληνικών βιβλίων για τη φιλοσοφία, τις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά, την παιδαγωγική, τη γεωγραφία, την ιατρική. Στα τυπογραφεία των αδελφών Μαρκίδη και Πούλιου εκδίδεται η πρώτη στην ιστορία ελληνική εφημερίδα με τον τίτλο «Εφημερίς» και κατόπιν μια σειρά άλλων ελληνικών εφημερίδων και περιοδικών, οπότε η Βιέννη μπορεί να ονομασθεί γενέτειρα του ελληνικού Τύπου.


Ο ναός της Αγίας Τριάδας που χρονολογείται από το 1836 και ανεγέρθηκε με δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Σίμωνος Σίνα, θεωρείται πως συνιστούσε μαρτυρία του πλούτου, του μεγαλείου και της ισχύος της ομογένειας. Στην Αγία Τριάδα στεγάζεται η Ελληνική Εθνική Σχολή , η οποία ιδρύθηκε το 1801 και είναι το αρχαιότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που έχει ο ελληνισμός στο εξωτερικό. Η Βιβλιοθήκη της Ελληνορθόδοξης Μητρόπολης Βιέννης είναι παλαιά και ταυτίζεται με την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας. Τα αρχαιότερα βιβλία της χρονολογούνται από τον 16 ο αιώνα και στο σύνολό τους φθάνουν τις 7.000.


Η παράδοση θέλει ως μέρος συνάντησης των Ελλήνων της Βιέννης από την εποχή του Ρήγα Φεραίου την «Ταβερνούλα των Ελλήνων» (Γκρίχενμπαισλ), πλάι στον καθεδρικό της Αγίας Τριάδας και στη γωνία της οδού Ελλήνων που τον συνδέει με το ναό του Αγίου Γεωργίου. Χαρακτηριστικό της ταβερνούλας είναι ο πυργίσκος της που αποτελεί τμήμα του παλιού Τείχους της Βιέννης που χρονολογείται από 1200. Κάποιοι επιμένουν πως ο Ρήγας και οι σύντροφοί του πρέπει να συναντιόντουσαν στο καφενείο απέναντι από το ναό της Αγίας Τριάδας το σημερινό «Καφέ Βιν», το οποίο τότε ονομαζόταν «Οριεντάλ» και πως η Ταβερνούλα των Ελλήνων ποτέ δεν υπήρξε ελληνικής ιδιοκτησίας.


Οι «Ναοί» του Καφέ


To αναπόσπαστο όμως κομμάτι της καθημερινής ζωής που είναι αδύνατον να παρακάμψετε αφορά την μεγάλη παράδοση των καφενείων που άρχισε τον 17ο αιώνα, όταν οι Τούρκοι εισβολείς εγκατέλειψαν κατά την οπισθοχώρησή τους όλες τις προμήθειες σπόρων καφέ. Στη Βιέννη, το σκουρόχρωμο αφέψημα σερβίρεται σε πολλές παραλλαγές. Αυτοί που παραγγέλνουν απλώς «ένα καφέ», αντιμετωπίζουν συνήθως τις υποτιμητικές ματιές των σερβιτόρων. Οι σχετικές γνώσεις είναι, επομένως, απαραίτητες για μια αξιοπρεπή εξερεύνηση των εκατοντάδων καφενείων. Τα περισσότερο γνωστά είναι τα Gerstner (από το 1847), Τσεντράλ, Χάβελκα, Μουσέουμ, Σπερλ, Λάντμαν, Ντέμελ και Sacher στη Philharmonikerstrasse 4 (έχει υποκαταστήματα και στο Σάλτσμπουρκ, στο Ίννσμπρουκ και στο Γκρας).

Το Μουσέουμ βρίσκεται σε κτίριο που σχεδίασε ο Άντολφ Λος, ενώ οι εμφανείς ισλαμικές αρχιτεκτονικές επιρροές του Τσεντράλ δημιουργούν αξέχαστες εντυπώσεις. Στο Τσεντράλ σύχναζε ο Τρότσκι για να παίξει σκάκι. Το casual και off beat Χάβελκα είναι από τα πλέον φημισμένα. Συγκεντρώνει όλες τις κοινωνικές τάξεις, από τους φοιτητές μέχρι τις προσωπικότητες. Το Σπερλ λειτουργεί από το 1880. Ήταν το αγαπημένο στέκι του …Χίτλερ. Το πολυτελές Λάντμαν βρίσκεται επάνω στο Ρινγκ, στο ύψος του Burgtheater. Το καφενείο του ξενοδοχείου Ζάχερ, πίσω από την όπερα, είναι παγκοσμίως γνωστό για τη σοκολατένια τούρτα του, την περίφημη Sacher Torte. Βασικός ανταγωνιστής του είναι το εξ ίσου ακριβό Ντέμελ, πίσω από το ανάκτορο Χόφμπουργκ, όπου οι πελάτες εντυπωσιάζονται από τις γεμάτες με ονομαστά γλυκίσματα βιτρίνες και την εντυπωσιακή, κεντρική αίθουσα με τους καθρέφτες. To καφέ Μότσαρτ βρίσκεται στη διεύθυνση Albertinaplatz 2 από το 1929 To πιο νέο ζαχαροπλαστείο της πόλης είναι το Le Bol.


Το απόλυτο hot spot για κάθε φιλότεχνο παραμένει το εντυπωσιακό αρχιτεκτόνημα Museum Quartier, που άνοιξε τις πύλες του το 2001. Εκεί, οι μπαρόκ και νεομπαρόκ στάβλοι των Αψβούργων έχουν μεταμορφωθεί σε μουσεία υψηλής αισθητικής κι έχουν συνδυαστεί -σε ένα μεταμοντέρνο οικοδομικό fusion- με τα φουτουριστικά οικοδομήματα των «προχωρημένων» αυστριακών αρχιτεκτόνων Ortner & Ortner. Στο «Ruben’s Brasserie», έξω από το μουσείο Λιχτενστάιν, σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα «το αγαπημένο επιδόρπιο των αυτοκρατόρων», δηλαδή τη γλυκιά ομελέτα «kaiserschmarrn». Το μοντέρνο περιβάλλον του «Stein’s Diner», δίπλα στο Albertina Museum, είναι ό,τι πρέπει για ένα ελαφρό γεύμα μετά ποτού, ενώ εξίσου πλούσιο είναι το μενού στο πολυτελές εστιατόριο «Maestro», μέσα στο κτίριο του Wiener Konzerthaus.


Τα είδη από πορσελάνη, τα κεραμικά, οι χειροποίητες κούκλες και τα δερμάτινα είναι τα κυριότερα παραδοσιακά δώρα που πιθανόν θα θελήσετε να πάρετε μαζί σας φεύγοντας. Κατά τα άλλα, η Βιέννη δεν φημίζεται για τις ευκαιρίες που προσφέρει για ψώνια. Διαθέτει, βέβαια, έξοχα καταστήματα, όπου προσφέρονται τα πάντα.


Πολλές και πολύτιμες πληροφορίες για τα παραπάνω -και για πολλά περισσότερα- θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.info.wien.at Το περιεχόμενό της εμφανίζεται στα Aγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Δανέζικα, Σουηδικά, Τσέχικα, Πολωνικά, Γιαπωνέζικα και Κινέζικα.


– Αν κατέχετε τη Γερμανική, αγοράστε τον εβδομαδιαίο οδηγό Falker που κυκλοφορεί στην Βιέννη κάθε Πέμπτη: οτιδήποτε “παίζει” στην πόλη βρίσκεται εκεί!


– Διαφορά ώρας: Μία ώρα πίσω από την ώρα Ελλάδας.


– Συγκοινωνίες: Σύγχρονο μετρό, τραμ, λεωφορεία και τρένο.


– Η γειτονική Μπρατισλάβα απέχει μόλις μισή ώρα. Με το τρένο το Ίννσμπρουκ 6 ώρες, το Σάλτσμπουργκ 3, οι Βρυξέλλες 14, η Βουδαπέστη 3,5, η Λουμπλιάνα 6, η Ρώμη 14 και το Ζάγκρεπ 7 ώρες.


– Μια πρώτη γνωριμία με την πόλη μπορείτε να κάνετε με το λεωφορείο Bus Sightseeing Tours, που ξεκινάει από τη στάση της Όπερας. Η διαδρομή διαρκεί μια ώρα και στοιχίζει 13 ευρώ.


– Αν δείτε κολυμβητές σε περιοχή με σήμα που έχει τα γράμματα FKK, σημαίνει ότι εκεί επιτρέπεται ο γυμνισμός. Οι Βιεννέζοι είναι από τους πρώτους Ευρωπαίους που χαίρονται το μπάνιο τους με αδαμιαία περιβολή.


– Πώς θα πάτε: Η Austrian Airlines έχει καθημερινά πτήσεις για τη Βιέννη. Η πτήση διαρκεί 1 ώρα και 50΄. Κρατήσεις: 2109601360. www.austrianairlines.gr.


Που να μείνετε


Η Βιέννη διαθέτει λύσεις για κάθε βαλάντιο και γούστο. Σας προτείνουμε ενδεικτικά ξενοδοχεία για κάθε προϋπολογισμό:


Imperial: Kartner Ring 16, 0043 1 501 230. Η πρώτη επιλογή για όλους όσοι θέλουν διαμονή με στυλ και σέρβις υψηλών προδιαγραφών ανεξαρτήτως κόστους.
Radisson SAS Palais Hotel: Parkring 16, 0043 1 515 17-0. Πολυτελές ξενοδοχείο απέναντι από το Stadtspark. Καλύτερα δωμάτια οι σουίτες-μεζονέτες.
Rathauspark: Rathausstrasse 17, 0043 1 40 412-0. Πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Φημίζεται για το πλούσιο -αμερικάνικου στυλ- πρωινό του.
Pension Christina: Hafnersteig 7, 0043 1 533 2961. Ζεστή, ελκυστική λύση για όλους όσοι θέλουν να μείνουν στην καρδιά της παλιάς πόλης χωρίς να πληρώσουν ακριβά.
Pension Suzanne: Walfischgasse 4, 0043 1 513 2507. 25 δωμάτια, ορισμένα με μίνι κουζίνες, αλλά και μικρά μπαλκόνια. Απλό και οικονομικό.


Πλήρης λίστα ξενοδοχείων στις διευθύνσεις:

www.hotel-austria.com
www.vho.at
www.netland.at/wien
www.apartments.at

H Bιέννη τη νύχτα


Mε εξαίρεση τους πολύ σύγχρονους ήχους που βγαίνουν από μπαρ και κλαμπ, στην πόλη κυριαρχεί η κλασσική μουσική. Στη Βιέννη ακόμα και οι πλανόδιοι καλλιτέχνες έχουν σπουδάσει κλασσική μουσική και δικαιολογημένα θεωρείται πρωτεύουσα της ηλεκτρονικής μουσικής και πόλη των φημισμένων d.j. Οι φίλοι της τζαζ συχνάζουν στο Jazzland, το κλαμπ που έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει την αφρόκρεμα του είδους. Σημειώστε ότι η Αυστρία διαθέτει πλειάδα σημαντικών τζαζ μουσικών. Ανάμεσα στις πολλές προσωπικότητες ξεχωρίζει ο Τζο Ζάβινουλ του θρυλικού τζαζ ροκ γκρουπ Weather Report, και η συγκλονιστική Vienna Art Orchestra.


Μπαρ και Pubs:


* Atrium Schwarzenbergpl. 10, 1040 Viensna
* Meierei im Stadtpark Am Heumarkt 2a, 1030 Vienna
* Passage Burgring Ecke Babenbergerstrasse, 1010 Vienna
* Take Five Annagasse 3a, 1030 Vienna
* U4 Schönbrunnerstrasse 222, 1120 Vienna
* Volksgarten Disco Burgring 1, 1010 Vienna
* Flex Donaukanalufer bei der Augartenbrücke, 1010 Vienna
* Blue Box Richtergasse 8, 1070 Vienna
* Loop Lerchenfelder Gürtel / Stadtbahnbögen 26/27, 1080 Vienna
* Chelsea Lerchenfelder Gürtel / Stadtbahnbögen 29/30, 1080 Vienna
* B72 Hernalser Gürtel / Stadtbahnbögen 72, 1080 Vienna
* rhiz Lerchenfelder Gürtel / Stadtbahnbogen 37-38, 1080 Vienna
* Porgy & Bess Riemergasse 11, 1010 Vienna
* Jazzland Franz-Josefs-Kai 29, 1010 Vienna
* Cabaret Renz Zirkusgasse 50, 1020 Vienna
* Fluc Praterstern, 1020 Vienna
* Szene Wien Hauffgasse 26, 1110 Vienna
* WUK Währinger Straße 59, 1090 Vienna
* Roxy Operngasse 24 / Ecke Faulmanngasse, 1040 Vienna


Αφού εξαντλήσετε τα αξιοθέατα της πόλης μπορείτε να οργανώσετε μια περιπλάνηση στα χωριά του Δούναβη, διασχίζοντας αμπελώνες και κοιλάδες. Στα χωριά θα δείτε καλοδιατηρημένα μεσαιωνικά σπίτια, μπαρόκ εκκλησίες, στενά δρομάκια και ήσυχες πλατείες. Σε ατμοσφαιρικά καφενεία θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εξαιρετικό ντόπιο κρασί και δυνατό μπράντι από βερίκοκα, που είναι η σπεσιαλιτέ της μικρής πόλης Κρεμς.


Εφ όσον ο χρόνος σας το επιτρέπει προτείνουμε μια εκδρομή στο Σάλτσμπουργκ, κάτω από τη σκιά των χιονισμένων Άλπεων. Θα δείτε μπαρόκ εκκλησίες, μεσαιωνικά καλοδιατηρημένα κτίρια, αναφορές στα έργα του Μότσαρτ και γενικά εικόνες που θυμίζουν παραμύθι.


Βιέννη! Μια πόλη ανανεωμένη και αυθόρμητη. Η αυτοκρατορική της παράδοση συνδυάζεται άψογα με τη μοντέρνα δημιουργία. Στην πόλη –ορχήστρα δεν βρήκα τίποτα μαύρο. Εκτός από τη μαύρη σοκολάτα της που πραγματικά είναι άπαιχτη.


Οκτώ λόγοι για να βρεθείτε κι εσείς στη Βιέννη:


1.- Για να παρακολουθήσετε μια παράσταση της κρατικής όπερας (Στάατσοπερ).


2.- Για να φωτογραφηθείτε μπροστά από τα μνημεία του Yohan Strauss, του Mozart και της Μαρίας Θηρεσίας.


3.- Για να δείτε εξωτικά ζώα σε έναν από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο (Schonbrunn Zoo).


4.- Για να νιώσετε κάτι σαν μαθητής ψυχολογίας του Φρόϊντ και συλλέκτης χριστουγεννιάτικων αναμνήσεων.


5.- Για να πάρετε μια γεύση Ελλάδας με την Παλλάδα Αθηνά στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.


6.- Για να γίνετε πάλι παιδιά στο Πράτερ και να δείτε την πιο πανοραμική θέα της πόλης.


7.- Για να κάνετε ρομαντική βόλτα και ξενάγηση με φιάκερ (ιππήλατες ανοιχτές άμαξες).


8.- Για να θαυμάσετε τα λευκά αλογάκια Lippizaner να χορεύουν με στιλ.


Αφήστε μια απάντηση