Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Βιετνάμ! Τα hi-tech βήματα του Ho Chi Minh

Βιετνάμ! Τα hi-tech βήματα του Ho Chi Minh

Η έκταση του κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Το 257 ιδρύθηκε το βασίλειο του Άου Λακ στο δέλτα του Ερυθρού ποταμού. Αργότερα βασίλευσαν οι Ναμ Βιέτ της Κινεζικής δυναστείας των Χαν. Το 939, ύστερα από εξεγέρσεις, εκδιώχθηκαν οι Κινέζοι και η εξουσία περιήλθε στους Βιετναμέζους.  Το 1802  ο αυτοκράτορας Τζια Λογκ το μετονόμασε σε Βιετνάμ.



Τον 19ο αιώνα έγινε η πρώτη γαλλική επέμβαση στο Βιετνάμ. Η Διάσκεψη της Ινδοκίνας μοίρασε τη χώρα κατά μήκος του 17ου παραλλήλου. Από το 1957 άρχισε ο πόλεμος των ανταρτών του Ν. Βιετνάμ (Βιετκόγκ), οι οποίοι ενώθηκαν με τους Βορειοβιετναμέζους το 1960, συγκροτώντας το «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ» και το 1960 έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Βιετνάμ. Μετά την αεροπορική επέμβαση των ΗΠΑ στο Β. Βιετνάμ άρχισε ο ανοιχτός πόλεμος που ερήμωσε το κράτος. Το 1975 μπήκαν στη Σαϊγκόν οι Βιετκόγκ. Η χώρα ενώθηκε πάλι το 1976. Σήμερα η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα άλλων λαϊκών κομμουνιστικών κρατών.


Π α τ ρ ι δ ο γ ν ω σ ί α


Το Βιετνάμ είναι γνωστό στους μεγαλύτερους για τον πιο μακροχρόνιο και αιματηρό πόλεμο στα χρόνια μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νεότεροι ελάχιστα ξέρουν για τη χώρα αυτή. Στα βόρεια συνορεύει με την Κίνα και δυτικά με το Λάος και την Καμπότζη, ενώ νοτιοδυτικά βρέχεται από τον κόλπο  του Σιάμ και ανατολικά από τη Νότια Σινική Θάλασσα. Οι πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της χώρας είναι το Μεγάλο Δέλτα του Ερυθρού ποταμού στο Τονκίνο και το Δέλτα του Μεκόγκ στη Χορτσινκίνα. 


Το 80% των Βιετναμέζων είναι Βιέτ και κατοικούν στο δέλτα των ποταμών. Φυλετικά και πολιτιστικά συγγενεύουν με τους Κινέζους, ιδιαίτερα οι Βορειοβιετναμέζοι. Το υπόλοιπο 20% του πληθυσμού ανήκει σε 68 διαφορετικές μειονότητες και ζει στα βουνά τα οποία καταλαμβάνουν τα 2/3 της χώρας.


Στα βόρεια υπάρχουν εδώ και πολλές δεκαετίες πάνω από 27.000 συνεταιριστικές και κρατικές γεωργικές μονάδες. Το 16% της επιφάνειας καλλιεργείται από γεωργούς. Τα δάση καταλαμβάνουν το περισσότερο από το μισό της χώρας. Στο δέλτα του Μεκόνγκ οι ορυζώνες κατέχουν το 80% της καλλιεργήσιμης επιφάνειας. Επειδή το ρύζι δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες διατροφής καλλιεργούνται επιπλέον καλαμπόκι και μανιόκα. Δεύτερη έρχεται η καλλιέργεια καουτσούκ. Εκτός αυτών υπάρχουν φυτείες καφέ, τσαγιού, βαμβακιού, μπαχαρικών, καπνού και φιστικιών.


Η χώρα διαθέτει επίσης μεγάλο ορυκτό πλούτο με κοιτάσματα γαιάνθρακα, κασσίτερου, μαγγανίου, τιτάνιου, χρώμιου, μόλυβδου, ψευδάργυρου, χαλκού, βωξίτη και άλλων.


Ξ ε ν ά γ η σ η


Στη Σαϊγκόν η Δύση συναντάει τις συνήθειες της Ανατολής. Στους χαοτικούς δρόμους κυκλοφορούν παλιά φορτηγά ρωσικής και κινέζικης κατασκευής, ενώ τα γκριζοκόκκινα τραμ είναι ηλικίας πάνω από 70 ετών. Σ αυτό το λαβύρινθο κυριαρχούν τα παπάκια, τα ποδήλατα, οι χειράμαξες και οι μοτοσικλέτες.


Είναι σίγουρο πως με την πρώτη ματιά θα σας εντυπωσιάσουν οι λυγερόκορμες νέες με το μεταξωτό «άου γιάϊ», το παραδοσιακό γυναικείο ντύσιμο που τονίζει τη θηλυκότητα και δίνει ξεχωριστή χάρη στις κινήσεις. Γνωστός Αμερικανός συγγραφέας το χαρακτήρισε «σοβαροφανές και προκλητικό. Οι γυναίκες φαίνεται να μη περπατούν, αλλά να κυλούν».



Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη χώρα είναι τα μικρά γραφεία ταξιδιών, όπως τα Darling café και Queen café που οργανώνουν mini tours με τζιπ και λεωφορεία.


Είναι αδιανόητο να ταξιδέψετε στο Βιετνάμ και να μη πάτε στο Hai Phong. Απέχει από τη Σαϊγκόν 95 χλμ. Από εκεί με φέρι μποτ να πάτε στο νησί Cat Ba, ένα νησί- πάρκο που βρίσκεται στον κόλπο  του Halong. Αξέχαστες εντυπώσεις αφήνει το ταξίδι κατά μήκος των ακτών της Σινικής Θάλασσας.


Στο Χουέ υπάρχουν το παλιό ανάκτορο του αυτοκράτορα και οι αυτοκρατορικοί τάφοι.


To Hoi An είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Από εδώ θα έχετε την ευκαιρία για μια εξόρμηση από το Hanoi στη Ho Chi Minh City, μια διαδρομή πολύ ενδιαφέρουσα γιατί σου δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με τη βιετναμέζικη ύπαιθρο, όπου κυριαρχούν ορυζώνες, νεροβούβαλα, ποτάμια και ζούγκλες.


Όταν στις 30 Απριλίου 1975 η κόκκινη σημαία με το κίτρινο αστέρι κυμάτισε στο προεδρικό μέγαρο, τη στιγμή που το τελευταίο ελικόπτερο απογειωνόταν από την ταράτσα της αμερικανικής πρεσβείας, όλοι πίστεψαν ότι ο δυτικός τρόπος ζωής  απομακρυνόταν για πάντα από την αμαρτωλή Σαϊγκόν, που μετονομάστηκε αμέσως σε Ho Chi Minh City. Τριάντα τρία χρόνια από τότε το όνειρο μοιάζει απολιθωμένο, όπως και το κορμί του Ho Chi Minh πατριάρχη της χώρας, που το πτώμα του βρίσκεται μέσα σε μια κρύπτη στο ρετρό μαρμάρινο μαυσωλείο στο κέντρο του Hanoi.


Στην όμορφη πόλη μπορείτε να δείτε επίσης τη Μονόστηλη Παγόδα και το ναό της Φιλολογίας. Επιπλέον να περπατήσετε στα στενά δρομάκια, να κάνετε τα ψώνια σας στα κουκλίστικα μαγαζιά και το βράδυ να παρακολουθήσετε μια παράσταση νεροκουκλοθέατρου.


Αν έχετε χρόνο στη διάθεσή σας επιβάλλεται μια εκδρομή στο χωριό Βαν Λαμ απ΄ όπου με πιρόγα μπορείτε να δείτε τις σπηλιές Ταμ Κοκ, αλλά και τη σπηλαιοπαγόδα Μπιχ Ντονγκ. Στην επιστροφή μικρή στάση στο χωριό Κιμ Σον για να επισκεφθείτε τον εντυπωσιακό ναό Φατ Ντιέμ, μητρόπολη του καθολικισμού στο Βιετνάμ την εποχή της Γαλλικής αποικιοκρατίας.


Το λιμάνι του Χό Τσι Μίνχ (πρώην Σαϊγκόν) έχει μήκος 80 χλμ. και είναι το μεγαλύτερο στη χώρα. Συνδέεται με κανάλια με τη θάλασσα και δέχεται τα μεγαλύτερα εμπορικά πλοία.  Πριν τον πόλεμο η Σαϊγκόν ήταν μια πόλη με γαλλική ατμόσφαιρα  που φαίνεται ιδιαίτερα στην κεντρική λεωφόρο Ντουάγκ φου Ντο, που σήμερα ονομάζεται Ντουόγκ Κόϊ (Δρόμος της λαϊκής φιλίας).



Λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα υπάρχει η δίδυμη πόλη Σολόν που διασχίζεται από πολυάριθμα κανάλια και είναι γεμάτη κτίσματα στηριγμένα πάνω σε πασσάλους.


Στην εκβολή του ποταμού Μεκόνγκ ενδιαφέρουσα πόλη είναι η Μυ Το. Έχει 150.000 κατοίκους και διαθέτει απομεινάρια αποικιακής αρχιτεκτονικής. Φθάνοντας εδώ μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή με πιρόγα στο νησάκι Τόι Σον για να επισκεφθείτε μια φάρμα όπου εκτρέφονται φίδια για παρασκευή φαρμάκων και …τονωτικών κρασιών.


Ένα δημοφιλές θέρετρο του Βιετνάμ από την εποχή της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα είναι το Νταλάτ. Από τη Σαϊγκόν στο Νταλάτ η απόσταση είναι 304 χλμ. και η διαδρομή διανθίζεται με φυτείες καουτσουκόδεντρων, τσαγιού, καφέ και δασωμένους λόφους συχνά σκεπασμένους με χαμηλές νεφώσεις. Μετά το Ντι Λιν ο δρόμος ανηφορίζει για το χωριό Κλόνγκ, οι κάτοικοι του οποίου ανήκουν σε μια από τις 68 φυλετικές μειονότητες του Βιετνάμ. Τελευταίος σταθμός πριν το Νταλάτ είναι ο καταρράκτης Πρεν, αγαπημένος τόπος συνάντησης των νεόνυμφων.


181 χλμ. από το Νταλάτ ο δρόμος οδηγεί στη Νια Τρανγκ. Ενδιάμεσα υπάρχουν στο Θατ Τσαμ οι Πύργοι Πο Κλονγκ Γκαράϊ, μνημεία του ινδουιστικού βασιλείου του Τσαμ. Οι πύργοι ήταν αφιερωμένοι στον Σίβα, το φαλικό σύμβολο του οποίου είναι κυρίαρχο λατρευτικό στοιχείο.


Στη Ναι Τρανγκ μπορείτε να δείτε το μουσείο και ν απολαύσετε την ωραιότερη αμμουδιά του Βιετνάμ. Σημαντικότερο όλων είναι οι τέσσερις Πύργοι των Τσαμ στο λόφο Κου Λάο, βόρεια της πόλης. Είναι ιδανικό σημείο για φωτογραφήσεις με θέα προς το λιμάνι με τα γραφικά πολύχρωμα ψαροκάϊκα.


Επόμενος σταθμός η Ντανάνγκ. Αξιοθέατα α αυτή την πόλη το πλούσιο μουσείο Τσαμ και τα Μαρμαρένια Βουνά. Στο Χόι Αν ήταν το αρχαίο λιμάνι των Τσαμ που εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά κέντρα της Ινδοκίνας. Η πόλη απέφυγε τα δεινά του Βιετναμικού πολέμου και διατηρεί μια ρομαντική ατμόσφαιρα κι ο καλύτερος τρόπος για να την απολαύσετε είναι ο ποδαρόδρομος.


Συνεχίζοντας βορειότερα ανηφορίζουμε για τη διάβαση Χάι Βαν, στρατηγικό πέρασμα στην περιοχή με εξαιρετική θέα προς τον κόλπο της Ντανάγκ. 130 χλμ. από το Χόϊ Αν βρίσκεται η ιστορική πόλη Χουέ, πρωτεύουσα της δυναστείας Νγουίν που κυβέρνησε τη χώρα από το 1802 μέχρι το 1945. Στην περιοχή αξίζει να δείτε την ιερή παγόδα Τιεν Μου, το ναό Χον Τσεν και τα μεγαλόπρεπα βασιλικά Μαυσωλεία των Νγουίν με πιο εντυπωσιακό απ΄ όλα το μαυσωλείο του Μινχ Μανγκ.


Όταν θα βρίσκεστε στο Ανόι είναι μια καλή ευκαιρία να πάτε στη Χαϊφόνγκ, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ. Εκεί μπορείτε να δείτε τον καθεδρικό ναό και το εργοστάσιο Ταπήτων Χανγκ Κεν.


Από το Ανόϊ σε απόσταση 165 χλμ. βρίσκεται ο πολυδιαφημισμένος Κόλπος Χαλόνγκ, που είναι διάσπαρτος με 1600 νησιά απαράμιλλου κάλλους. Εδώ είναι απαραίτητη μια κρουαζιέρα  για να απολαύσετε τον περίφημο κόλπο, να θαυμάσετε τους σταλακτίτες του «Ουράνιου Παλατιού» και του σπηλαίου Χανγκ Ντάου Γκο, αλλά και να ευχαριστηθείτε τα ολόφρεσκα θαλασσινά.


Αξέχαστη εμπειρία αυτού του ταξιδιού είναι η επίσκεψη στα αφιλόξενα βουνά του βορρά στα σύνορα με την Κίνα. Δημοφιλές μέσο μεταφοράς το τρένο, που όμως είναι πολύ αργό – κινείται με περίπου 40 χλμ. την ώρα! Εκεί ζουν απομονωμένοι στις βαθιές κοιλάδες οι Tai, οι Muon και οι Lao, που οι γυναίκες τους έχουν τη συνήθεια να βάφουν τα δόντια τους μαύρα.


Δ ι α μ ο ν ή


Υπάρχουν όλων των κατηγοριών ξενοδοχεία πολυτελείας, μεσαία και οικονομικά. Ξεχωρίζουν το Sofitel Plaza Saigon, 8 χλμ. από το αεροδρόμιο και 5 χλμ. από το σταθμό του τρένου και το Rex Hotel με θέα στην πόλη. To Daewoo Hotel είναι το πιο ακριβό της πόλης και προσφέρει ανάλογες υπηρεσίες. Στα οικονομικά καταλύματα σημειώστε το Pastel Inn Saigon, που διαθέτει πολλές ανέσεις.


 Φ α γ η τ ό


Η καλύτερη Βιετναμέζικη κουζίνα υπάρχει στο Mandarine Restaurant. Αν σας αρέσουν οι παράξενες γεύσεις δοκιμάστε το Tri Ky κι αν δεν θέλετε να σας λείψει η μυρωδιά της Μεσογείου πάτε στο Pomodoro.



Οι ντόπιοι πιστεύουν πως αν φάνε κρέας το πρώτο δεκαπενθήμερο της νέας σελήνης θα έχουν την τύχη με το μέρος τους. Μικρή λεπτομέρεια: Το κρέας πρέπει να είναι σκύλου! Γενικά οι ντόπιοι τρώνε ό,τι κινείται.


7 λόγοι για να πάτε στο Βιετνάμ και όλες οι χρήσιμες πληροφορίες γι αυτό το ταξίδι υπάρχουν στο www.enlefkotv.com του συνεργάτη μας Χρήστου Μυστιλιάδη.


Αφήστε μια απάντηση