Μενού
Αρχική / Άρθρα / Ταξίδια / Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Βουδαπέστη, το διαμάντι του Δούναβη

Μια πόλη, τρία ονόματα. Η λοφώδης Βούδα στη δυτική όχθη του Δούναβη, η Οβούδα στα βορειοδυτικά  και η πεδινή Πέστη στην ανατολική πλευρά. Η Βουδαπέστη, μητρόπολη 2 εκατομμυρίων κατοίκων, βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης σε ίση απόσταση από τα Ουράλια και τον Ατλαντικό.

Οι τρεις πόλεις, που χτίσθηκαν στη διάρκεια 2.000 ετών, ενώθηκαν και έγιναν πρωτεύουσα το 1873. Τότε η Ουγγαρία είχε τριπλάσια έκταση, αλλά δεν ήταν ανεξάρτητη: αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, ιδρύθηκε ως φρούριο από τους Ρωμαίους. Στα χρόνια που ακολούθησαν κυριεύτηκε από τον Αττίλα και τον 9ο αιώνα έγινε πρωτεύουσα του κράτους των Μαγυάρων. Η Βουδαπέστη καταστράφηκε το 1241 από τους Τατάρους, αλλά ανοικοδομήθηκε και κατά το 15o αιώνα γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη. Από το 1526 μέχρι το 1686 την κατείχαν οι Τούρκοι, ενώ από το 1944 μέχρι το 1945 που απελευθερώθηκε από το σοβιετικό στρατό, γνώρισε τον γερμανικό ζυγό.

 Βούδα

 
Έστω και αν δεν προτίθεστε να επισκεφθείτε όλα τα αξιοθέατα που έχει να επιδείξει, είναι βέβαιο ότι θα περάσετε αρκετές ώρες εδώ, περπατώντας στα λιθόκτιστα δρομάκια της, απολαμβάνοντας ένα γεύμα σε κάποιο από τα stylish εστιατόρια ή απλά θαυμάζοντας τη θέα του Δούναβη και της απέναντι όχθης. Αρχίζοντας την περιήγησή σας στη Βούδα να θυμάστε ότι εδώ υπάρχουν τα πιο σπουδαία αξιοθέατα της πόλης. Μη φύγετε χωρίς να δείτε: το Κάστρο, την Εθνική Πινακοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο και το Μουσείο Aquincum.

Σημείο αναφοράς για τους περισσότερους τουρίστες αποτελεί ο νεο-ρωμαϊκού ρυθμού Πύργος των Ψαράδων, που χτίστηκε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα. Ονομάστηκε έτσι, γιατί η συντεχνία των ψαράδων ήταν αυτή που είχε αναλάβει τη φύλαξή του στα μεσαιωνικά χρόνια. Ο πύργος περιστοιχίζεται από 7 πυργίσκους που αντιπροσωπεύουν τις 7 φυλές των Mαγυάρων, λαός που κατέφτασε στην περιοχή τον 9ο αιώνα. Το σημείο προσφέρει θαυμάσια θέα. Μπορείτε να δείτε από εδώ τη Γέφυρα της Αλυσίδας –είναι η πρώτη γέφυρα που ένωσε τις δύο όχθες του Δούναβη-, το νησάκι Margarita που «αναπαύεται» στους κόλπους του ποταμού και το κτήριο του Κοινοβουλίου.

Επιβλητική δεσπόζει στο βόρειο τμήμα της συνοικίας του Κάστρου η εκκλησία του Μatthias, που ξαναχτίστηκε τον 19ο αιώνα πάνω στα ερείπια του αυθεντικού ναού του 13ου αιώνα και εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει πιστά το πνεύμα του Μεσαίωνα. Η εκκλησία πήρε το όνομά της από το βασιλιά Matthias Corvinus, Ματίας ο Δίκαιος (βασιλιάς της Ουγγαρίας από το 1458 μέχρι το 1490). Αυτός ο νέο-γοτθικός ναός 700 ετών, έργο των πιο διάσημων καλλιτεχνών της εποχής, στεγάζει συλλογή και αντικείμενα από βασιλικές στέψεις πού πραγματοποιήθηκαν κατά καιρούς καθώς επίσης και θησαυρούς ιπποτών.

Ακριβώς έξω από το ναό δεσπόζει το άγαλμα του βασιλιά Stephen, του ισχυρού αυτού μονάρχη που επέβαλε τον καθολικισμό στους υπηκόους του και κατόρθωσε επί των ημερών του να κάνει την Ουγγαρία να συμβαδίζει με τον πολιτισμό της Δυτικής Ευρώπης.

Από εδώ εύκολα μπορείτε να ανηφορίστε στο λόφο Gellert hill. Προτείνουμε να επισκεφθείτε το 100 χρόνων περίφημο ξενοδοχείο Gellert με τα ξακουστά λουτρά. Η συγκεκριμένη περιοχή ήταν κάποτε ιδιαίτερα πυκνοκατοικημένη και μέχρι τη δεκαετία του 30 υποβιβασμένη. Τότε όμως ξεκίνησε να αναπτύσσεται με σχέδια που αφορούσαν στην εξυγίανση αστικών υποβαθμισμένων περιοχών.

Πέστη

Έξι γέφυρες ενώνουν τις δύο όχθες του Δούναβη. Με το που περάσει κανείς στην Πέστη, καταλαβαίνει αμέσως ότι πρόκειται για το σύγχρονο κομμάτι της Βουδαπέστης, εκεί όπου χτυπά η καρδιά της ουγγρικής πρωτεύουσας. Πολύβουες λεωφόροι, σημαντικά αξιοθέατα, κτήρια-μνημεία αρχιτεκτονικής, δεκάδες μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και cafe, συνθέτουν το προφίλ της.

Κορυφαίο αξιοθέατο στην Πέστη είναι το Ουγγρικό Κοινοβούλιο (το μεγαλύτερο της Ευρώπης), ένα μεγαλοπρεπές κτήριο που σχεδίασε ο Imre Steindl και αποπερατώθηκε το 1902.

Διαθέτει σχεδόν 700 όμορφα διακοσμημένες αίθουσες. Αλλά έχετε τη δυνατότητα να δείτε μόνο τρεις. Εδώ φυλάσσονται τα διαμάντια του Στέμματος. Φυγαδευμένα από την Ουγγαρία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στα νησιά Fort Knox των ΗΠΑ μέχρι το 1978, φυλάσσονται στην Αψιδωτή Αίθουσα.

Το Εθνογραφικό Μουσείο, απέναντι από το Κοινοβούλιο, προσφέρει στους επισκέπτες ανάγλυφη εικόνα από την παραδοσιακή ζωή των Ούγγρων.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου είναι ορατή σε όλη τη Βουδαπέστη. Έξοχα φωτισμένη τη νύχτα είναι το πιο φωτογραφημένο αξιοθέατο της πόλης. Ο θόλος με τα 96 του μέτρα, έχει ακριβώς το ίδιο ύψος με το Κοινοβούλιο. Χτίστηκε μεταξύ του 1851-1905, σε σχήμα ελληνικού σταυρού και είναι έργο τριών αρχιτεκτόνων. Τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του είναι ο αναγεννησιακός θόλος (μπορείτε να ανεβείτε στην κορυφή για φωτογραφίες), το μουμιοποιημένο δεξί χέρι του Αγίου Στεφάνου και το όργανο που περιλαμβάνει 5.898 αυλούς.

Άλλα αξιοθέατα στην Πέστη είναι:

—  Η Μεγάλη Συναγωγή που έχει στοιχεία ρομανικού και μυριτανικού ρυθμού, το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Θέατρο, η Κρατική Όπερα, το Σπίτι του Τρόμου (με εκθέματα που θυμίζουν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από ο καθεστώς του σταλινισμού και του φασισμού), ο Ζωολογικός κήπος και η πλατεία Ηρώων (στο τέλος της οδού Andrassy) που κοσμείται με 36 κολόνες και 14 αγάλματα.

— Αν θέλετε να νιώσετε το σφυγμό της πόλης δεν έχετε παρά να πάτε στη Vaci Utca, ένας δρόμος σε δυο μέρη- το νότιο για τα ψώνια και το βόρειο για φαγητό και ποτό. Εδώ βρίσκεται ο σταθμός μετρό Vorosmarty Ter, το διασημότερο καφέ της πόλης Gerbeaud Cukraszda (από το 1858), το πολυκατάστημα Fontana, το κατάστημα με τα αυθεντικά κεραμικά Zsolnay, η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και η μεγαλύτερη αγορά με φρούτα, λαχανικά, ψάρια, τυριά και πικάντικο σαλάμι Kolbasz. Σφύζει από ζωή μέρα- νύχτα και αποτελεί το εμπορικό και κοινωνικό κέντρο της πόλης.

— Είκοσι λεπτά με αυτοκίνητο από το κέντρο της Πέστης βρίσκεται το Πάρκο των Αγαλμάτων. Μια επίσκεψη θα σας πάει το χρόνο πίσω στην εποχή που οι κομμουνιστές διοικούσαν τη μισή Ευρώπη. Τα πιο σπουδαία αξιοθέατα: Ο Καρλ Μαρξ κι ένα βήμα πιο πίσω ο Φρίντριχ Ένγκελς, το Μνημείο Ουγγροσοβιετικής Φιλίας, τα τρία αγάλματα του Λένιν και εδώ στο ναό του κομμουνισμού θα βρείτε ν’  αγοράσετε αναμνηστικά απ’ όλο το σοβιετικό μπλοκ. Πριν φύγετε πιείτε ένα «Molotov Coctail».

Τι θα φάτε

Οι φίλοι του καλού φαγητού δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι στη Βουδαπέστη. Λιχουδιές που πρέπει να δοκιμάσετε είναι:

— Συκώτι πάπιας τηγανισμένο στο λίπος του (Libamaj Zsirjaban).

— Πικάντικο λουκάνικο (kolbasz).

— Μοσχάρι με πάπρικα (Belszinzelet Modra).

— Χοιρινή μπριζόλα με σάλτσα μανιταριών (Bakonyi Sertesborda).

— Παραδοσιακό μοσχάρι γκούλας με καυτή σάλτσα πάπρικας (Marhaporkolt Tarhonyaval).

Να προτιμήσετε τις μπυραρίες, το φαγητό είναι πολύ οικονομικότερο τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα συγκριτικά με Wendy’s, ΜcDonald’s κλπ. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε κρασί Tokaji (γλυκό λευκό), και Egri Bikaver (κόκκινο, το οποίο σημαίνει το “αίμα του ταύρου”). Τέλος, μην ξεχνάμε ότι η Ουγγαρία είναι η “Χώρα του Σαλαμιού”, ζητείστε να δοκιμάσετε το σαλάμι “Pik”.

Πως θα πάτε

Η τιμή του αεροπορικού εισιτηρίου Αθήνα –Βουδαπέστη ανέρχεται περίπου στα €190 και μέσω πρακτορείου 495 ευρώ με εισιτήρια, 4 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο 5 αστέρων, ξεναγήσεις, εκδρομές, πρωϊνό και ημιδιατροφή  σε τοπικά εστιατόρια. Το διεθνές αεροδρόμιο Ferihegy απέχει 24 χλμ. από την πόλη. Απαραίτητο το διαβατήριο.

Θεάματα

Το θέατρο, ο χορός και η όπερα είναι τέχνες που έχουν αναπτυχθεί πολύ στην Ουγγαρία. Πολλά είναι τα θέατρα και παρεμφερείς χώροι που φιλοξενούν καθημερινά πολιτιστικά events. Δείτε μια παράσταση οπερέτας στο Operetta Theatre (Nagymezo Utka 17) ή αν προτιμάτε το χορό, πηγαίνετε ως το Εθνικό Θέατρο Χορού (Szinhaz u. 1-3).

Κοντινές αποδράσεις

Για ρομαντικούς περιπάτους δεν υπάρχει καλύτερος προορισμός από το νησί Μαργαρίτα, μια ήρεμη, πράσινη όαση, καταμεσής του Δούναβη. Πήρε το όνομα του από την πριγκίπισσα Margit, κόρη του βασιλιά Bela του Δ΄, η οποία πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της εδώ στο παλιό μοναστήρι.

Στα 2,5 χλμ. του νησιού υπάρχουν: Δομινικανική και Φραγκισκανική εκκλησία, το πηγάδι Bodor, το συγκρότημα Palatinus με πισίνες και θερμά ιαματικά νερά, ο πύργος της υδροδεξαμενής (ο εξώστης του προσφέρει πανοραμική θέα σε όλο το νησί), το Εκατονταετές Μνημείο (που υπενθυμίζει την ένωση των Buda, Obuda και Pest) και το θρυλικό ξενοδοχείο Danubius Grand Hotel Margitsziget.

To παλαιότερο κτίριο του νησιού είναι η εκκλησία του Αγ. Μιχαήλ, που χτίστηκε τον 11ο αι. Ο ευκολότερος τρόπος για να πάτε στο νησί είναι το λεωφορείο 26 από το σταθμό Nyugati, o πιο απολαυστικός με πλοιάριο και ο καλύτερος τρόπος περιήγησης γίνεται με ιππήλατη άμαξα.

Δεκαεννιά μόλις χιλιόμετρα βόρεια της πόλης, βρίσκεται η γραφική πόλη Szentendre, όπου κυριαρχεί ο ρυθμός μπαρόκ. Στην «πόλη των καλλιτεχνών» -όπως την αποκαλούν- μπορείτε να φτάσετε είτε με ποταμόπλοιο είτε με τρένο. Αν τώρα έχετε περισσότερο χρόνο, μπορείτε να πάτε ως τη λίμνη Balaton ή να φθάσετε με ιπτάμενο δελφίνι στη Βιέννη που απέχει 250 χιλιόμετρα και τη Μπρατισλάβα.

Πραγματοποιώντας μια κρουαζιέρα στο Δούναβη θα την ευκαιρία να δείτε από άλλη οπτική τη Γέφυρα των Αλυσίδων, τη Γέφυρα της Ελισάβετ, τη Γέφυρα Μαργαρίτα και τη Γέφυρα Ελευθερίας, το Ουγγρικό Κοινοβούλιο, το νησί της Μαργαρίτας και την Ακαδημία Επιστημών. Επίσης το Δούναβη και τα αξιοθέατά του μπορείτε να τα απολαύσετε και από το τελεφερίκ του Κάστρο Βούδα.

Στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας θα περάσετε καλά αρκεί να έχετε στο νου σας τι πρέπει να αποφύγετε: Τους πορτοφολάδες, τους παράνομους ταξιτζήδες, το σταθμό Keleti τη νύχτα και τις γοητευτικές κλέφτρες που συχνάζουν σε μπαρ και κλαμπ.

Πολλές χρήσιμες διευθύνσεις και άλλες πληροφορίες για τη διαμονή, το φαγητό, τη διασκέδαση και τις περιηγήσεις σας θα βρείτε εδώ http://www.budapesthotelreservation.hu/

Αν ξέρετε γερμανικά, κάτι μπορεί να καταφέρετε, αλλιώς η νοηματική είναι και εδώ εξαιρετικά χρήσιμη. Η πλειοψηφία των Ούγγρων δεν γνωρίζει αγγλικά.  Μην πάρετε ταξί από “πιάτσα” ή έξω από ξενοδοχείο. Είναι πανάκριβα και απευθύνονται σε αδαείς τουρίστες. Αν καλέσετε, είναι σαφώς πιο οικονομικά. Ολόκληρη η πόλη καλύπτεται από ένα εκτενέστατο δίκτυο συγκοινωνιών –μετρό, τραμ και λεωφορείων. Η κίτρινη γραμμή του Μετρό παρουσιάζει, εκτός της αξιοπιστίας της, και ιστορικό ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί την παλαιότερη της ηπειρωτικής Ευρώπης –εγκαινιάστηκε το 1886.

Νόμισμα της Ουγγαρίας είναι το Φιορίνι. Διαφορά ώρας, μία ώρα πίσω από την Ελλάδα. Η τάση του ηλεκτρικού είναι 220V, όπως στην Ελλάδα. Τρόπος κλήσης από Βουδαπέστη προς Ελλάδα 0030+ το νούμερο που θέλουμε να καλέσουμε (σταθερό η κινητό). Από Ελλάδα προς Βουδαπέστη 00361 + το νούμερο που θέλουμε.

Η Βουδαπέστη δεν ξεχνιέται εύκολα. Δίκιο είχαν και την έλεγαν παλιά «Παρίσι της Ανατολικής Ευρώπης». Τι μας έμεινε από αυτό το ταξίδι; Η αρχοντική ομορφιά, τα αναζωογονητικά χαμάμ, οι εκδρομές στα πανέμορφα γειτονικά παραδουνάβια χωριά, το καλό φαγητό και  η μοναδική χρυσαφένια λάμψη του Δούναβη την ώρα που δύει ο ήλιος…

Φωτογραφίες από τη Βουδαπέστη

Η Βουδαπέστη με την κάμερα του «ΕΝ ΛΕΥΚΩ»


Αφήστε μια απάντηση