Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / «Το σμήνος»

«Το σμήνος»



























Συγγραφέας

:
Φρανκ Σέτσινγκ

Τίτλος

:
«Το σμήνος»

Μετάφραση

:
Στέφανος Τζαννετάτος

Εκδότης

:
Καστανιώτης

Σελίδες

:
1.021

ISBN

:
978-960-03-4265-9


Αναζήτηση του πιο νοήμονος οργανισμού στη γη
  Στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση


 Ο Φρανκ Σέτσινγκ γεννήθηκε το 1957. Εργάζεται παράλληλα ως διευθυντής διαφημιστικής εταιρείας και μουσικός παραγωγός, ενώ είναι παθιασμένος ερασιτέχνης μάγειρας. Το πρώτο του μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1995  με τον τίτλο «Tod und Teufel». Το μυθιστόρημά του «Το σμήνος» υπήρξε η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία στη Γερμανία των τελευταίων είκοσι χρόνων. Την υπόθεση του βιβλίου την εμπνεύστηκε από ένα όνειρο που είδε πριν χρόνια στον ύπνο του. Ζει και εργάζεται στην Κολονία.


Στις πρώτες σελίδες του βιβλίου ο συγγραφέας μας μεταφέρει στην περουβιανή ακτή, όπου ένας ψαράς, που μόλις έχει βγει στ΄ ανοιχτά, πέφτει στη θάλασσα και χάνεται στο βυθό της, όταν κάτι σαν ένα τεράστιο φίδι έρχεται κατάπάνω του. Στη συνέχεια μεταφερόμαστε στο νησί Βανκούβερ του Καναδά, όπου μερικοί τουρίστες δέχονται επίθεση από φάλαινες, ενώ προσπαθούν να τις φωτογραφήσουν. Οι επιθέσεις πληθαίνουν σ’ όλον τον κόσμο και η ανθρωπότητα δείχνει έκπληκτη μπροστά στη νέα κατάσταση. Καβούρια βγαίνουν στις ακτές, τσουνάμι καταβροχθίζουν πόλεις και χωριά, μέδουσες αφανίζουν ανθρώπους, εκατομμύρια σκουλήκια αποσταθεροποιούν το βυθό στις ακτές της Νορβηγίας. Μια συντονισμένη επίθεση λαμβάνει χώρα από τα βάθη της θάλασσας. Κορυφαίοι επιστήμονες, βιολόγοι, ωκεανογράφοι, φυσικοί και οι επικεφαλής στρατιωτικοί των διεθνών δυνάμεων υπό την αρχηγία των ΗΠΑ συγκεντρώνονται για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Τα συμπεράσματα που βγαίνουν και οι εικόνες που διαδραματίζονται ενώπιόν τους, οδηγούν την ομάδα σ’ ένα ερώτημα, πάντα σύγχρονο : «τελικά, είναι ο άνθρωπος η μεγαλύτερη νοήμων μορφή στον πλανήτη»;


Ο Φρανκ Σέτσινγκ μας παρουσιάζει ένα μυθιστόρημα άρτιο, επιστημονικά καταρτισμένο και ευαίσθητο από οικολογική άποψη. Στηριγμένος σε πολλούς ήρωες, ο συγγραφέας πετυχαίνει να διατηρήσει έντονο το ενδιαφέρον του αναγνώστη με τα προβλήματα που απασχολούν τους χαρακτήρες. Ωστόσο, το δυνατό σημείο του βιβλίου είναι ο εμπλουτισμός με επιστημονικές θεωρίες, μαθήματα βιολογίας, φυσικά παραδείγματα, σε όσο το δυνατόν πιο απλή γλώσσα, ώστε να γίνεται κατανοητή. Επίσης το κείμενο, χωρισμένο σε ενότητες, προωθεί σταδιακά και σταθερά την πλοκή. Οι διάλογοι είναι ιδιαιτέρως εκφραστικοί, χωρίς περιττά στοιχεία, ενώ η στοιχειοθέτηση των χαρακτήρων είναι ολοκληρωμένη. Γενικά, πρόκειται για ένα βιβλίο από το οποίο δύσκολα θα μπορούσε να ισχυριστεί, κάποιος ότι λείπει κάτι.


«Το σμήνος» αποτελεί ένα υπόδειγμα οικολογικής ευσυνειδησίας, αλλά και μάθημα για τη στάση του ανθρώπου απέναντι στη φύση. Η μετάφραση του Στέφανου Τζαννετάτου στέκει άρτια στην υπόθεση του έργου.


Στέφανος Ξένος


Αφήστε μια απάντηση