Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / Νταίζη. Kάντε με πριγκίπισσα!

Νταίζη. Kάντε με πριγκίπισσα!



























Συγγραφέας

:

Χαρά Κατσαρή


Τίτλος

:

Νταίζη. Kάντε με πριγκίπισσα!


Μετάφραση

:


Εκδότης

:

Εκδόσεις Ιntro Books


Σελίδες

:
29

ISBN

:
978-960-6680-45-8



Αν ψάξει κανείς στα ράφια ενός βιβλιοπωλείου, στα παιδικά, εύκολα θα εντοπίσει τη ροζ περιοχή. Είναι το κάστρο της κοριτσίστικης λογοτεχνίας. Ράχες, εξώφυλλα, αυτοκόλλητα και «αξεσουάρ» βιβλίων είναι φραουλί ή τριανταφυλλί. Ασορτί με κάποιες από τις νεαρές υποψήφιες αναγνώστριες που είναι από την κορυφή έως τα νύχια ροζ. Πρόκειται για βιβλία που βρίθουν από πριγκίπισσες, νεράιδες, ραβδάκια, γοβάκια, τουαλέτες, τούλια και δαντέλες. Ανάμεσά τους ίσως βρει και επιλέξει κανείς, ανυποψίαστος, το «Νταίζη. Κάντε με πριγκίπισσα» της πρωτοεμφανιζόμενης Χαράς Κατσαρή.


Πολύ λίγα είναι τα κορίτσια που δεν υποκύπτουν γρήγορα στην πριγκίπισσα που ξυπνάει μέσα τους. Τα κλασικά παραμύθια, άλλωστε, δίδαξαν γενεές επί γενεών τις νεαρές εκπροσώπους του «αδύνατου φύλου» πώς πρέπει να περιμένουν τον πρίγκιπά τους για να τους χαρίσει το θρόνο που τους αξίζει. Δε φταίνε βέβαια τα παραμύθια που δεν έχει ξεπεραστεί το πρότυπο της αιθέριας και πεντάμορφης πριγκίπισσας. Δεκαετίες μαχητικού φεμινιστικού κινήματος κατάφεραν μεγάλες νίκες στον τομέα της εξίσωσης των δικαιωμάτων των δυο φύλων. Από την Καλλιρρόη Παρέν, όμως, έως την Σιμόν ντε Μποβουάρ οι φεμινίστριες δεν μπόρεσαν να αποκαθηλώσουν τις πριγκίπισσες από τις καρδιές των κοριτσιών. Είτε εγγεγραμμένο στο DNA είτε επίκτητο, το σύνδρομο της Σταχτοπούτας ανθίσταται. Μαμάδες σύγχρονες, επιτυχημένες επαγγελματίες, οικονομικά και ψυχικά ανεξάρτητες, απορούν που βλέπουν τις κόρες τους, ακόμη και μετά τα 9, να διαβάζουν με μανία ιστορίες για εστεμμένες. Η σχετική λογοτεχνία λοιπόν ανθεί.


Ο παραπλανημένος όμως αγοραστής της «Νταίζης», μικρός ή μεγάλος, θα βρεθεί προ εκπλήξεων. Πολύ ευχάριστων ευτυχώς. Η Νταίζη γεννήθηκε μάγισσα και είναι πολύ χολωμένη που η κακιά της μοίρα την έριξε ανάμεσα σε καζάνια, βατραχοπόδαρα και σκουπόξυλα. Θέλει απεγνωσμένα παλάτι, στέμμα και μακριά τουαλέτα. Το μαγικό βιβλίο όμως δεν προβλέπει τέτοιες μεταμορφώσεις. Εκτός, λένε τα ψιλά γράμματα, αν βρεθεί μια πριγκίπισσα που θέλει να ανταλλάξει τη θέση της με μια μάγισσα. Μα πού να βρεθεί μια τέτοια περίπτωση; Να που βρίσκεται όμως. Μια πριγκίπισσα που κλαίει και οδύρεται για την κακή της τύχη δέχεται την ανταλλαγή. Τα δυο κορίτσια αλλάζουν θέσεις μπαίνοντας η μία στο σώμα της άλλης. Μια υπέροχη ζωή αρχίζει για την Νταίζη. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει ώσπου να αρχίσει να ανακαλύπτει τα βάσανα της πριγκιπικής ζωής. Πώς θα τα βγάλει πέρα όταν αρχίζουν τα δύσκολα; Μήπως είχε δίκιο το μαγικό βιβλίο που έλεγε ότι «οτιδήποτε μπορεί να συμβεί όταν αρνείσαι τον εαυτό σου για να γίνεις κάτι άλλο»;


Μια πρωτότυπη, ευφάνταστη και πολύ καλογραμμένη ιστορία που ανατρέπει το στερεότυπο της πριγκίπισσας και αναδεικνύει τη σημασία τού να είσαι ο εαυτός σου. Λεπτό χιούμορ, γρήγορη δράση, καλοδουλεμένη πλοκή και μια εικονογράφηση «ποπ» που ταιριάζει απόλυτα στο ύφος του κειμένου κάνουν το βιβλίο αυτό να ξεχωρίζει. Μια πολύ καλή επιλογή για όλα τα παιδιά, ακόμη και για τους επίδοξους πρίγκιπες.


Η Χαρά Κατσαρή είναι νηπιαγωγός και μητέρα δυο παιδιών. Σχεδιάζει και εφαρμόζει πολιτιστικά προγράμματα για παιδιά αξιοποιώντας το παραμύθι και τη δημιουργική γραφή. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα δημιουργικής γραφής στο ΕΚΕΒΙ. Η «Νταίζη» είναι το πρώτο της βιβλίο.


Η Μαρία Τζαμπούρα σπούδασε Γραφικές Τέχνες στην ΑΚΤΟ και στο Λονδίνο (Middlesex University). Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά ως σκιτσογράφος-εικονογράφος. Απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης Παιδικού Βιβλίου το 2006. Έχει εικονογραφήσει παραμύθια των Φραντζέσκα Αλεξοπούλου-Πετράκη, Βαγγέλη Ηλιόπουλου, Μάνου Κοντολέων κ.ά..   


Ελένη Σβορώνου


Αφήστε μια απάντηση