Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / Ερωτική Νοημοσύνη

Ερωτική Νοημοσύνη



























Συγγραφέας

:

Esther Perel


Τίτλος

:

Ερωτική Νοημοσύνη


Μετάφραση

:

Αθηνά Θεοδωρακοπούλου

Εκδότης

:

Εκδόσεις Κέλευθος


Σελίδες

:
331

ISBN

:
978-960-98120-1-6



Συμφιλιώνοντας τον ερωτισμό με την καθημερινότητα


Η Esther Perel είναι ψυχολόγος με ειδίκευση στην οικογενειακή θεραπεία και στη θεραπεία ζευγαριού. Διδάσκει στο πρόγραμμα του Διεθνούς Ινστιτούτου για το μετατραυματικό στρες στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και είναι μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Οικογενειακής Θεραπείας (A.F.T.A.). Ζει στη Νέα Υόρκη με το σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους.     


Το βιβλίο «Ερωτική νοημοσύνη» είναι μια ψυχανάλυση πάνω στο θέμα που απασχολεί τον κόσμο στο σύνολό του : τον ερωτισμό, την αγάπη, το σεξ, τη συμβίωση. Η συγγραφέας στην αρχή του βιβλίου παραθέτει μια εισαγωγή, στην οποία παρουσιάζει αρκετά στοιχεία από τη δική της ζωή, προκειμένου να δημιουργήσει ένα κλίμα οικειότητας ανάμεσα στην ίδια και τον αναγνώστη. Στη συνέχεια αναφέρεται γενικά στον ερωτισμό και στα προβλήματα που υπάρχουν στα ζευγάρια τη σύγχρονη εποχή. Και όταν μιλάει για ζευγάρια εννοεί κάθε είδους ζευγάρι, αφού η εμπειρία της τής επιτρέπει μια τέτοια ανάλυση.


Αφού, λοιπόν, δίνει μια πιο σφαιρική εικόνα του θέματος, έπειτα εισχωρεί στο κύριο ζήτημα της ερωτικής συνύπαρξης των ανθρώπων. Θέτοντας καίρια ερωτήματα, όπως «γιατί οι άνθρωποι, όταν αποκτούν οικειότητα, μειώνουν το σεξ;» και διάφορα άλλα, στηριζόμενη σε έρευνες, αλλά και σε παραδείγματα «ασθενών» της, η Perel επιτυγχάνει να δώσει απαντήσεις που γίνονται κατανοητές από τον καθένα. Προτείνει λύσεις, αλλά και διάφορες τεχνικές, οι οποίες βοηθούν τον άνθρωπο, όχι μόνο στην αποφυγή των λανθασμένων διεξόδων, αλλά και στη διατήρηση του ερωτισμού προς το σύντροφό του.    


Στον τίτλο του κειμένου αυτού χρησιμοποίησα τον υπότιτλο του εξώφυλλου, διότι τον βρήκα εξαιρετικά πετυχημένο, σχετικά με το θέμα και το ύφος του βιβλίου. Η απλότητα της γλώσσας και η απλουστευμένη ανάλυση κάνει το ζήτημα πιο κατανοητό στον αναγνώστη. Επίσης θετικό είναι ότι η Perel στηρίζεται σε παραδείγματα, αλλά και σε συγκεκριμένα στοιχεία για να αποδείξει τους ισχυρισμούς της, γεγονός που δίνει μια πιο επιστημονική διάσταση στο κείμενο. Πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, είναι ότι η συγγραφέας δεν υποδεικνύει ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος, αλλά παρουσιάζει με αναλύσεις τις συνέπειες που κάθε πράξη μπορεί να έχει στην ερωτική διάθεση και πορεία του ανθρώπου. Αναλύει διεξοδικά τους δρόμους που κάνουν τη συνύπαρξη να γίνεται φενάκη του ερωτισμού. Τέλος, οφείλω να σημειώσω πως βρήκα ιδιαίτερα εύστοχο και το εξώφυλλο του βιβλίου.


Το έργο της Esther Perel είναι μια ουσιώδης τομή στην καθημερινότητα του ατόμου και στα προβλήματα που εστιάζονται στη συμβίωση και το σεξ, το πάθος και την αγάπη, τα συναισθήματα και τη ρουτίνα. Η μετάφραση της Αθηνάς Θεοδωρακοπούλου είναι εξαιρετική.


Στέφανος Ξένος


Αφήστε μια απάντηση