Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / Θαμμένα Μυστικά

Θαμμένα Μυστικά



























Συγγραφέας

:

Ρεντελ Ρουθ


Τίτλος

:

Θαμμένα Μυστικά


Μετάφραση

:

Ερρίκος Μπαρτζινόπουλος

Εκδότης

:

Εκδόσεις Μεταίχμιο


Σελίδες

:
378

ISBN

:
978-960-455-461-4



Μυστικά και Ψέματα


”Άγει προς το φως την αλήθεια ο χρόνος” – Μένανδρος


Τα αστυνομικά μυθιστορήματα έχουν το δικό τους κοινό που τα διαβάζει φανατικά (συμπεριλαμβανομένου και του φιλόσοφου και ”πατέρα” του υπαρξισμού Ζαν-Πωλ Σαρτρ που τα κατανάλωνε μετά μανίας). Αν και θεωρούνται μάλλον παραλογοτεχνία από μεγάλη μερίδα των κριτικών, δεν είναι καθόλου εύκολο να γράψει κάποιος ένα πραγματικά καλό αστυνομικό βιβλίο που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη έως το τέλος. Η Αγγλίδα συγγραφέας Ρουθ Ρέντελ ανήκει στην ελίτ του είδους: έχοντας γράψει πάνω από 50 βιβλία και με σημαντικά βραβεία στο βιογραφικό της, θεωρείται η κορυφαία εν ζωή Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων.


Τα ”Θαμμένα Μυστικά” είναι ένα κλασικό αστυνομικό βιβλίο της αγγλικής σχολής. Ο βασικός του ήρωας, ο επιθεωρητής Γουέξφορντ που πρωταγωνιστεί για 21η φορά σε μυθιστόρημα της Ρέντελ, έρχεται αντιμέτωπος με μια εκ πρώτης όψεως αδιέξοδη υπόθεση διπλής δολοφονίας: σε μια επαρχιακή πόλη της Αγγλίας ανακαλύπτονται τυχαία δύο πτώματα σε κοντινή απόσταση – το ένα θαμμένο σ’ ένα χωράφι και το άλλο κρυμμένο στο κελάρι μιας ακατοίκητης από χρόνια αγροικίας. Ποιοι είναι οι δύο άγνωστοι άντρες; Ποιος και γιατί τους δολοφόνησε; Και πώς μπορεί ο επιθεωρητής και η ομάδα του να λύσει το μυστήριο, όταν έχει περάσει μια δεκαετία από το θάνατό τους κι ενώ οι κάτοικοι της περιοχής κρατούν το στόμα τους κλειστό;


Αν και, όπως προανέφερα, η υπόθεση του βιβλίου είναι κλασική για την αστυνομική λογοτεχνία, αυτό που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην ανάγνωση, πέρα από τη λύση του μυστηρίου, είναι οι δευτερεύουσες ιστορίες που αποκαλύπτονται καθώς προχωρά η έρευνα: κάθε ένας από τους κατοίκους της επαρχιακής πόλης που ανακρίνεται, κρύβει ένα σκοτεινό προσωπικό ή οικογενειακό μυστικό που τον καθιστά λιγότερο ή περισσότερο ύποπτο. Παράλληλα δε με τη βασική πλοκή ”τρέχουν” μέσα στο κείμενο δύο ακόμα subplots – υπόγειες πλοκές θα το αποδίδαμε στα ελληνικά: μια νέα γυναίκα γράφει ένα βιβλίο για την εξαφάνιση του πατέρα της που σημάδεψε τα παιδικά της χρόνια, ο οποίος θα μπορούσε να είναι ένας από τους δολοφονημένους άντρες, ενώ μια Σομαλή μετανάστρια ζητά τη βοήθεια του επιθεωρητή για να σώσει την πεντάχρονη αδερφή της από το απάνθρωπο έθιμο του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων που εφαρμόζεται ακόμα και σήμερα.


Η γλώσσα του βιβλίου είναι στρωτή και έχει αποδοθεί άριστα στα ελληνικά από τον Ερρίκο Μπαρτζινόπουλο, ενώ η γραφή της Ρέντελ είναι ρέουσα, με μοναδική ιδιαιτερότητα τη συχνή εναλλαγή του αφηγητή που δεν είναι πάντα ξεκάθαρη, γεγονός που κουράζει κάπως τον αναγνώστη. Μεγάλο προσόν του βιβλίου είναι ο ρεαλισμός του: από λεπτομέρειες όπως ο καιρός και η αγγλική εξοχή έως το μικροαστικό συντηρητισμό και το ρατσισμό προς τους μετανάστες αλλά και τους κοινωνικούς ”παρίες” που οδηγούν σε φασιστικές συμπεριφορές – η συγγραφέας δεν χαρίζεται καθόλου στους συμπατριώτες της και κρατώντας απέναντι στη βρετανική κοινωνία έναν καθρέφτη, την παρουσιάζει όπως ακριβώς είναι. Συμπερασματικά, τα ”Θαμμένα μυστικά” είναι ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα που θα σας βάλει στο ρόλο του ντεντέκτιβ προσπαθώντας να λύσετε το μυστήριο της διπλής δολοφονίας, αλλά και θα σας δώσει μια απόλυτα ρεαλιστική εικόνα της σημερινής αγγλικής πραγματικότητας.


Αγγέλα Γαβρίλη


Αφήστε μια απάντηση