Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / Συμφωνία Σιωπής

Συμφωνία Σιωπής































Συγγραφέας

:

ΘΑΡΛΟΥΚΙ ΠΕΔΡΟ


Τίτλος

:

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΙΩΠΗΣ


Μετάφραση

:
ΒΕΡΑ ΔΑΜΟΦΛΗ
Κατηγορία:

Εκδότης

:

Εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ


Σελίδες

:
212

ISBN

:

978-960-455-228-3



Η ιστορία και πώς μπορείς να την εξαπατήσεις


Ο Πέδρο Θαραλούκι γεννήθηκε στη Βαρκελώνη το 1954 και άρχισε να εκδίδει τα πρώτα του έργα σε ηλικία 20 ετών. Η συγγραφική του παραγωγή περιλαμβάνει μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες, ενώ το μυθιστόρημά του «Συμφωνία Σιωπής» βραβεύτηκε το 2005 με το βραβείο Nadal.


Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1940. Η Καμπρέρα είναι ένα ερημικό νησί στα νότια της Μαγιόρκα. Οι μόνιμοι κάτοικοί του, εκτός από τους στρατιώτες, είναι λιγοστοί: ο ψαράς Γιούεντ, η αυταρχική, αλλά καλόκαρδη Φελίσσα, ο πάντα μεθυσμένος άντρας της Πάκο και ο γιος τους Αντρές, που έχει κάποια νοητικά προβλήματα. Σε αυτό το νησάκι βρίσκεται εξόριστος ένας Γερμανός, πιθανόν διπλός κατάσκοπος. Εκεί θα εξοριστεί και η Λέονορ Ντοτ -σύζυγος στελέχους των Δημοκρατικών- μαζί με την κόρη της Καμίλα. Σε αυτό το φαινομενικά ήσυχο νησί, πρέπει να συμφιλιωθούν με το γεγονός ότι η Δημοκρατία δεν υπάρχει πια και να μάθουν να συμβιώνουν με όλους αυτούς τους διαφορετικούς ανθρώπους που βρίσκονται γύρω τους. Όλα αρχίζουν να αλλάζουν όταν στο νησί φτάνει ένας μυστηριώδης άντρας που, για να ξεπλύνει το δικό του παρελθόν, πρέπει να διαπράξει ένα έγκλημα ακόμα κι αν δεν το αντέχει η συνείδησή του. Όταν έρχεται η ώρα για τις αποφάσεις, όλοι οι κάτοικοι του νησιού ενώνονται για να εξαπατήσουν αυτούς που κατέχουν την εξουσία.


 Ο Θαραλούκι χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό τριτοπρόσωπης και πρωτοπρόσωπης αφήγησης, αφού παρουσιάζει στον αναγνώστη κομμάτια από τα ημερολόγια της νεαρής Καμίλα. Η γλώσσα του είναι έντονα περιγραφική όταν παρουσιάζει το ερημικό νησί και τους κατοίκους του. Το ύφος του έχει διάφορες αποχρώσεις, ανάλογα με το περιστατικό που παρακολουθεί: σκεπτικό, σοβαρό, χιουμοριστικό, ακόμα και ειρωνικό όταν αναφέρεται στους εκπροσώπους της  στρατιωτικής εξουσίας του νησιού – αν και, ακόμα και γι’αυτούς, έχει να προσθέσει μια πινελιά τρυφερότητας.


 Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Καμπρέρα και αναγκάζονται να συμβιβαστούν με τις συνθήκες που τους έφεραν εκεί και να επιβιώσουν. Κι όμως, γίνονται φίλοι, υπερασπίζονται ο ένας τον άλλο. Και όταν έρχεται η ώρα, ενώνουν τις δυνάμεις τους με αυτό το μυστηριώδη άντρα που ήρθε να σκοτώσει το Γερμανό κατάσκοπο με σκοπό να σωθούν και οι δυο τους και κυρίως να εξαπατήσουν αυτούς που, επειδή είναι οι νικητές, αποφασίζουν το πώς θα γράψουν την ιστορία, τόσο την ατομική, όσο και τη συλλογική. Υπάρχουν στιγμές, φαίνεται να υποστηρίζει ο Θαραλούκι, που όταν υπάρχει θέληση μπορεί ο αδύνατος να κοροϊδέψει τον ισχυρό χρησιμοποιώντας τους ίδιους του τους μηχανισμούς. Πάνω απ’όλα, πρέπει να υπάρχει η θέληση να ορθοποδήσει κάποιος και όλοι αυτοί οι άνθρωποι την έχουν και προσφέρουν ένα αισιόδοξο μήνυμα στον αναγνώστη.


Αφροδίτη Δημοπούλου


Αφήστε μια απάντηση