Μενού
Αρχική / Άρθρα / Διαβάσαμε !! / Ανεπίδοτοι έρωτες

Ανεπίδοτοι έρωτες































Συγγραφέας

:
Περικλής Κοροβέσης

Τίτλος

:
Ανεπίδοτοι έρωτες. (Μυθιστόρημα)

Μετάφραση

:

Εκδότης

:
Ηλέκτρα

Σελίδες

:
202

ISBN

:
978-960-6627-72-9


Μεταναστεύοντας για τη ζωή
ή
Βιάζοντας τη ζωή

Ο Περικλής Κοροβέσης 1941, έχει γράψει πεζά, Θέατρο, παιδικά και ποίηση, ενώ διατηρεί και  μόνιμες στήλες στην Ελευθεροτυπία και την Εποχή. Σπούδασε Θέατρο με τον Δημήτρη Ροντήρη και Σημειολογία με τον Roland Barthes στο Παρίσι. Ενταγμένος από νωρίς στην Αριστερά επί Χούντας φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Το πρώτο του βιβλίο το1969 Οι  Ανθρωποφύλακες, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες.


 Στο Ανεπίδοτοι Έρωτες ο ήρωας Μπρούνο Μπατίστι Ιταλός, μεσήλικας πλέον και διάσημος συγγραφέας παντρεμένος και χωρισμένος δυο φορές με παιδιά, ζει μόνος στη Στοκχόλμη αλκοολικός και αθεράπευτος Καζανόβας. Έχει ζήσει και προσπεράσει τα πάντα και νοιώθοντας ισοπεδωμένος, αδειάζει την ζωή του, ορίζοντας ένα πλαίσιο που περιέχει μόνο τα απαραίτητα. Φαγητό, ύπνο, γράψιμο, ποτό. Εκείνη την εποχή, η νεαρή Εσθονή Λουντμίλα, μεταναστεύει στη Στοκχόλμη ζητώντας νέες ευκαιρίες και ύστερα από σύσταση, πηγαίνει σπίτι του για να εργαστεί σαν οικονόμος. Την ερωτεύεται της εξασφαλίζει άδεια παραμονής και τέλος την παντρεύεται. Έχοντας κάνει μεγάλες προσπάθειες και οι δύο, αυτός έχει ήδη αφομοιωθεί από την  νέα πατρίδα γράφοντας τα βιβλία του στα Σουηδικά, και  η Λουντμίλα  έχει μάθει σωστά τη γλώσσα, έχει γίνει  αποδεκτή  από τον αριστοκρατικό του κύκλο και με χρήσιμες γνωριμίες πλέον σκέπτεται, επιχειρηματικά. Με τον γάμο του ο Μπρούνο μεταμορφώνεται σε έναν τρυφερό, ερωτευμένο σύζυγο, μέχρι που οι Σικελοί συγγενείς του τον θυμούνται. O Μπρούνο και η Λουντμίλα δεν καταφέρνουν να ζήσουν ούτε τον μήνα του μέλιτος, διότι η «Οικογένεια» στη Σικελία θέλει να το οργανώσει και να το προβάλλει αλλιώς. Τους είναι χρήσιμος και μπορούν να γίνουν χρήσιμοι και αυτοί σε αυτόν. Και τα γεγονότα  παίρνουν άλλη τροπή.


Ο Περικλής Κοροβέσης στο βιβλίο του Ανεπίδοτοι Έρωτες έχοντας ζήσει αρκετά χρόνια στη Σουηδία μας μεταφέρει τις ευκαιρίες οι οποίες δίδονται στους μετανάστες εκεί για να δημιουργήσουν, να αφομοιωθούν και να ζήσουν σαν ισότιμοι ελεύθεροι πολίτες, αφήνοντας τον έρωτα να τους ομορφαίνει τη ζωή. Όμως τελικά αυτό γίνεται ανέφικτο διότι κυκλώματα παρεμβαίνουν συνεχώς διαφοροποιώντας  τα σχέδια και τα όνειρα τους.


Γεγονότα και άνθρωποι θυσιάζονται στο βωμό της σκοπιμότητας του κέρδους των αλληλοσυγκρουόμενων συμφερόντων, που βγαίνουν στην επιφάνεια για να επιβληθούν το ένα του άλλου. Το χρήμα, και η εξουσία, κυριαρχούν στην πλοκή του μύθου, μέσα  από το Τράφικιν γυναικών, τη Μαφία, την Αστυνομία, τα Μ.Μ.Ε, τους Βιβλιοεκδότες, τους Νεοναζί ακόμη και τους συνδικαλιστές. Ένα Οργουελικό καθεστώς, όπου όλοι γίνονται μια συνεχής παγίδα και απειλή για τους ήρωες, εισβάλλοντας στη ζωή τους και αφαιρώντας την ελευθερία και την ευτυχία τους. Ένα κοινωνικό σύστημα που τα παρέχει όλα και τα παίρνει πίσω όλα.


Σε πρώτη ανάγνωση το βιβλίο μοιάζει σαν η φυγή σε μία άλλη πατρίδα να είναι η αναζήτηση του ανθρώπου για ελευθερία και ο Μπρούνο –αφηγητής της ζωής και των δυο- έχοντας περάσει στο δεύτερο επίπεδο, η Λουντμίλα γίνεται για αυτόν η φυγή προς την ευτυχία. Σε δεύτερη ανάγνωση όμως, είναι ο Βιασμός της ζωής. Η Βία κυριαρχεί και ενώ στην αρχή λειτουργεί και εμφανίζεται υπόγεια, στο τέλος αποκαλύπτεται αφαιρεί την ελευθερία και σκοτώνει όχι μόνο τον έρωτα αλλά και τον ήρωα.


Με γραφή ρεαλιστική, γεμάτη από παρατηρητικότητα και γνώση ο Περικλής Κοροβέσης, δημιουργεί ένα λιτό συμπαγές κείμενο, με ελάχιστες ρωγμές από χιούμορ και τρυφερότητα να αναδεικνύουν την ανθρωπιά του και να απογειώνεται μόνο στις


Τούλα Ρεπαπή


Αφήστε μια απάντηση