Μενού
Αρχική / Άρθρα / Εγκυκλοπαίδεια

Εγκυκλοπαίδεια

Αρθρα γνώσης και εγκυκλοπαιδικά για γενικότερα θέματα που δεν εντάσσονται σε άλλες υφιστάμενες κατηγορίες / ενότητες μας . 

Ολυμπιακός. Η ιστορία ενός Θρύλου

Ολυμπιακός Σύνδεσμος Φιλάθλων Πειραιώς (Ο.Σ.Φ.Π.) ή απλά Ολυμπιακός Πειραιώς. Ενα ταξίδι στην ιστορία του Θρύλου, από την «Ταβέρνα του Μοίρα» το 1925 έως το σύγχρονο γήπεδο Καραϊσκάκη, ο νονός του, ιδρυτές, ύμνοι, χρώματα, το πρώτο γήπεδο, το καταστατικό, ο πρώτος αγώνας, η τραγωδία της θύρας 7, ο Αττίλιο, τίτλοι κ.ά

Συνέχεια »

Πορτογαλία. Iστορική ανασκόπηση, άνοδος και πτώση της αυτοκρατορίας

Η Πορτογαλία ένα από τα αρχαιότερα εθνικά κράτη της Ευρώπης. Ιστορική ανασκόπηση σε μια μικρή χώρα (τότε ενός εκατομμυρίου) που αναδείχθηκε τον 15ο αιώνα σε παγκόσμια δύναμη. Η άνοδος της αυτοκρατορίας και η συνεχής πτώση της.

Συνέχεια »

Προβλήματα Προσαρμογής στο σχολείο. Σχολική Φοβία (school phobia)

Σχολική Φοβία : κάποιος έντονος ή παράλογος φόβος σχετικά με κάποιες πτυχές της σχολικής ζωής. Εμφανίζεται σε κάθε ηλικία σε ποσοστό 80% των παιδιών, με ιδιαίτερη συχνότητα στα αγόρια.

Συνέχεια »

Λιβυή. Ιστορική και Πολιτιστική αναδρομή με άρωμα Ελλάδας

Λιβυή, μία Ιστορική και Πολιτιστική αναδρομή . Στη Λιβύη υπάρχουν πέντε τόποι, που βρίσκονται κάτω από τον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.Η έξοδος των Ελλήνων από τις μητροπολικές πόλεις και η σχέση τους με την Λιβυή . Οι αρχαιολογικοί χώροι της Λιβυής και ο αρχαιολογικός πλούτος της Βορείου Αφρικής.

Συνέχεια »

Λιβυή. Γνωρίζοντας την Τζαμαχιρίγια του Καντάφι

Η Λιβύη (Αραβικά: ليبيا, Λιβυκή διάλεκτος: Lībiyā, Βερβερικά: ⵍⵉⴱⵢⴰ) είναι χώρα της Βόρειας Αφρικής και βρέχεται βόρεια από τη Μεσόγειο. Η επίσημη ονομασία του κράτους είναι Μεγάλη Αραβική Λιβυκή Σοσιαλιστική Λαϊκή Τζαμαχιρίγια, όπου η λέξη «Τζαμαχιρίγια» μπορεί να μεταφραστεί σαν «κράτος των μαζών».

Συνέχεια »

Μαύρο και δαγκωτό, «θα το ρίξω δαγκωτό», «τον μαύρισαν»

Οι κάλπες ήταν ορθογώνια μεταλλικά κουτιά, σαν τους γκαζοτενεκέδες. Ήταν κλειστά απ' όλες τις πλευρές, εκτός από μία τρύπα στην οποία υπήρχε ένας χοανωτος σωλήνας. Μέσα σ' αυτό το σωλήνα, που είχε διάμετρο 12 εκατοστών, ο ψηφοφόρος έβαζε το χέρι του και έριχνε το σφαιρίδιο.

Συνέχεια »

Η άγνωστη ελληνική ιστορία της Διώρυγας του Παναμά

H Διώρυγα του Παναμά είναι η δεύτερη σε ναυτιλιακή σπουδαιότητα, από την άποψη των θαλασσίων μεταφορών, στον κόσμο μετά τη Διώρυγα Σουέζ. Με ανισοϋψείς δεξαμενές ενώνει την επί του Ατλαντικού βόρεια ακτή με εκείνη του Ειρηνικού ωκεανού, νότια. Έχει συνολικό μήκος 82 ν.μιλ. (περ. 151 χλμ), πλάτος 45 μ. και βάθος 11 μ. Η πρώτη διέλευση πλοίου έγινε στις 15 Αυγούστου 1914.

Συνέχεια »

Το χαλί στη Μικρά Ασία

"Η ιστορία του χαλιού χάνεται στα βάθη των αιώνων με πολλές γραπτές μαρτυρίες από τον Όμηρο και τον Ξενοφώντα που εξυμνούν τα φημισμένα χαλιά της Τουρκίας, της Αιγύπτου και των Φοινικικών πόλεων. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι από τους Κινέζους και τους Ινδούς ήρθε η τέχνη του χαλιού στους Βαβυλώνιους και τους Πέρσες και από κει μεταφέρθηκε στη Μικρά Ασία".

Συνέχεια »

Το Παράδοξο της Διάνοιας

"Η διάνοια συχνά πορεύεται τόσο μπροστά από την εποχή της, ώστε συχνά ο φωτισμένος άνθρωπος παρεξηγείται ή παρερμηνεύεται από τους συγχρόνους του, ενώ αποθεώνεται από τις επόμενες γενιές. Σοκάρει η αλήθεια: Χρειάζονται αιώνες γνώσης και πνευματικής εξέλιξης, για να κατανοηθεί το επίπεδο μιάς διάνοιας".

Συνέχεια »

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου

Η ονομασία και το έμβλημα «Ερυθρός Σταυρός» προέκυψαν με την αναστροφή των χρωμάτων της σημαίας της Ελβετίας, προς τιμήν του οραματιστή του Κινήματος, Ερρίκου Ντυνάν, ενώ το 1929 υιοθετήθηκε ως ισότιμο έμβλημα η Ερυθρά Ημισέληνος.

Συνέχεια »

Ψυχοσάββατο (Σάββατο των ψυχών) – Μνημόσυνο – Κόλλυβα

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ' ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής: Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών ...

Συνέχεια »

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός – συνασπισμός μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό την συνεργασία στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα. Πρόδρομός του θεωρείται η …

Συνέχεια »