Μενού
Αρχική / Άρθρα / Εγκυκλοπαίδεια / Οι βυθισμένοι θησαυροί στην Αλεξάνδρεια και η τύχη του Ελληνισμού

Οι βυθισμένοι θησαυροί στην Αλεξάνδρεια και η τύχη του Ελληνισμού

Δεύτερο Μέρος

Προλεγόμενα

H έκθεση ευρημάτων αποσυρθέντων από τον βυθό της αλεξανδρινής ακτής, λαβαίνει χώρα στη Βόννη συμπεριλαμβάνει την εποχή από το 700 προ Χριστού ως το 800 μετά Χριστόν.Η Αίγυπτος ήταν επίσης η σκηνή των τελευταίων φημισμένων Ρωμαίων ένα τεκμήριο για την μεγάλη σημασία αυτής της χώρας. Ο Πομπήιος δολοφονήθηκε εδώ, Ο Καίσαρ καταπίεσε μια επικίνδυνη εξέγερση στην Αλεξάνδρεια.

Επίσης η μορφή της Κλεοπάτρας ανήκει μέσα σε αυτήν την συνάφεια. Το έτος 30 π. Χ. έγινε η Αίγυπτος Ρωμαϊκή επαρχία. Στην Ανατολή και τη Δύση τελείωσε η ελληνική κυριαρχία διαμέσου των ρωμαϊκών κατακτήσεων. Το τέλος των ελληνιστικών χρόνων που διήρκεσε από το 323-146 π. Χ. , Nack Walter, S.. 271. Και αν και Ρωμαίοι κατέκτησαν τον ελληνικό κόσμο, αλλά το σπαθί μπόρεσε μόνο να νικήσει την πολιτική κυριαρχία, ανίκητο παρέμεινε όμως το ελληνικό πνεύμα. Αυτό που έλαβε χώρα πολλές φορές ήτανε ο υπερνικητής και το ελληνικό πνεύμα επί της Ρώμης.

1ο π.Χ. αιώνα στην Αλεξάνδρεια SPHINX από μαύρο γρανίτη, δείχνει το πρόσωπο το οποίο υποθέτουν είναι ο Πτολεμαίος ΧΙΙ, πατέρας της φημισμένης Κλεοπάτρας και ανακαλύφτηκε στις έρευνες στο Μεγάλο λιμάνι της Αλεξάνδρειας.

Η σκηνή είναι η Αλεξάνδρεια, Ηράκλειο και Κάνοπους, τρεις πόλεις, που ανήκαν στην αρχαιότητα στα πιο γνωστά κέντρα του εμπορίου, της Επιστήμης, της Κουλτούρας και της Θρησκείας.Κάτω από τους κατακλυσμούς της Μεσογείου βρίσκονται κατά μήκος της αλεξανδρινής ακτής ακόμα αναπάντεχοι ιστορικοί θησαυροί για ανάσυρση. Η υποθαλάσσια αρχαιολογία με αυτήν την έρευνα θα γίνει σήμερα ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ της κουλτούρας της αρχαίας Αιγύπτου και του αρχαίου ελληνικού και ρωμαϊκού κόσμου.Ένα βιβλίο, κατάλογος 463 σελίδων περιγράφει λεπτομερέστατα με σχέδια, φωτογραφίες και κείμενα, με πολλαπλές απόψεις εκείνες τις εποχές και αναλύει τα ανασυρθέντα ευρήματα.

Για το πλατύ κοινό των επισκεπτών υπάρχουν φυλλάδια και μια τετρασέλιδη εφημερίδα, που περιγράφει, ό,τι εμείς δεν μπορέσαμε να διδαχθούμε στα σχολικά μας χρόνια, γύρω από την ιστορική ανασκόπηση, για την πανέξυπνη Πτολεμαία βασίλισσα Κλεοπάτρα, που ήτανε Μακεδονίτισσα και τη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αρχικά με 700.000 και αργότερα με τους τελευταίους 200.000 ρόλους γραπτών..

Εκείνο το περίφημο πνευματικό κέντρο με την μεγάλη βιβλιοθήκη και το αρχαίο Μουσείο που βρήκαν τραγικό τέλος. Κατά μία άποψη στο αποτελείωμα του Ελληνισμού συνέβαλε και διέπραξε ο χριστιανισμός και ο πατριάρχης Θεόφιλος της Αλεξάνδρειας το 391 όταν άφησε να κάψουν όλους τους ειδωλολατρικούς ναούς, επίσης το ιερείο ΣΑΡΑΠΙΣ με τη βιβλιοθήκη. Από τότε πλέον έγινε απότομα η Αλεξάνδρεια όχι πλέον η Μητρόπολη, που ήτανε κάποτε. Διαμέσου φυσικών καταστροφών βούλιαξε μπροστά από χίλια χρόνια σιγά σιγά στην λάσπη του Νείλου, όπου τώρα ένα μέρος ανασηκώθηκε από την λάσπη.

Κολοσσιαίο πορτραίτο του Καισαρίων, 1. Π.Χ. αιώνα, Αλεξάνδρεια, γιος της Κλεοπάτρας και του Ιούλιου Καίσαρα, Ανήκε σ ένα άγαλμα 5 μέτρων και βρέθηκε στο αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας απέναντι από το νησί Αντιροδος

Οι αντιμαχόμενες απόψεις μέσα στις χριστιανικές ομάδες και μεταξύ τους και μεταξύ χριστιανών και μη χριστιανών διαμορφώθηκαν και ισχυροποιήθηκαν πάντα στην ιστορία της Αλεξάνδρειας. Η αύξηση της χριστιανικής κοινότητας στην πόλη δημιούργησε την ραγδαία ετοιμότητα επιθετικότητας των πιστών και του Πατριάρχη απέναντι στους μη χριστιανούς και Εβραίους.

Ξέσπασε καταδίωξη μη χριστιανών και επίσης με τις αντιμαχόμενες ομάδες χριστιανών μεταξύ τους και με παρότρυνση του Πατριάρχη οι αντιμαχόμενες χριστιανικές ομάδες, αντί διαμάχης αλλήλων απεστάλησαν να επέμβουν εναντίον του κοινού εχθρού των Εβραίων. Το 415 στο θέατρο της Αλεξάνδρειας ξέσπασε μια φιλονικία μεταξύ Εβραίων και χριστιανών. Όταν ο πατριάρχης Κύριλλος απείλησε τους Εβραίους, διενήργησαν οι Εβραίοι την επόμενη νύχτα ένα μακελειό εναντίον των χριστιανών. Οι μετέπειτα διώξεις – progrom σήμαιναν το τέλος των Εβραίων, που διέμειναν εκεί 700 χρόνια, σ.64,65.

Ήδη από τον 3ο αιώνα ήτανε οι σχέσεις μεταξύ χριστιανικών και των μη χριστιανικών κοινοτήτων τεταμένες. Όταν οι ταραχές επεκτάθηκαν και ο κυβερνήτης της Αλεξάνδρειας κάλεσε την φημισμένη σε όλην τη χώρα μαθηματικό, και φιλόσοφο Υπατία, Νεοπλατωνική να κρατήσει ένα δημόσιο λόγο και να καλέσει το λαό να ησυχάσει, τότε αυξήθηκε όμως το πείσμα του επισκόπου αμέτρητα, όπου τότε ένα πλήθος χριστιανών, κατά την άποψη: Eine Enzyklopaedie. Das Wissen der Griechen S. 215, Μόναχο 2000,”έστειλε ο πατριάρχης Κύριλλος” επιτέθηκε στη φιλόσοφο, την δολοφόνησαν με κτηνώδη τρόπο και ακολούθως την έκαψαν, Βλέπε και σελίς 64 , κατάλογος της έκθεσης, βλέπε και στα δύο κείμενα εκτεταμένες διώξεις των φιλοσόφων και λάτρεις της αρχαίας Ελλάδος. Νοσοκόμοι της Αλεξανδρινής εκκλησίας είχαν εγκαθιδρύσει οργάνωση συμπλοκών ήτανε οι δολοφόνοι της Υπατίας. Η Υπατία γεννήθηκε το 370, κόρη του Αστρολόγου Θέο, εκδότρια αστρολογικών έργων, νεοπλατωνική φιλόσοφος, μαθηματικός, κατηγορήθηκε από τους Αλεξανδρινούς χριστιανούς και το 415 δολοφονήθηκε. Το 529 ο Ιουστινιανός απαγόρευσε τη φιλοσοφία, όπου αναφέρουμε σε άλλο μας άρθρο.

Αναδύεται από τη θάλασσα: Η Κεφαλή από γρανίτη του Καισαρίων, πιθανόν γιος της Κλεοπάτρας και του Καίσαρα, ανασηκώνεται ασφαλής από το αρχαίο λιμάνι της Αλεξάνδρειας , 1ο. π. Χ αιώνα.

Όποτε και αν ξέσπαγε στην ελληνική Ανατολή μια θεολογική αντιμαχόμενη θέση, πάντα ήτανε περισσότερο νωρίτερα απ΄ ότι αργότερα αναμεμιγμένος ο επίσκοπος της Αλεξάνδρειας. Ο σπουδαιότερος αντίπαλός του καθότανε στην πρωτεύουσα της Ανατολής, στην Κωνσταντινούπολη.

Επειδή η αυτοκρατορική εξουσία βρισκότανε πίσω από τους χριστιανούς δυσκόλεψαν οι βιώσιμοι όροι των μη χριστιανών όλο και περισσότερο.
Ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος, ένας Θρήσκος φανατικός εξαπέλυσε σφοδρούς διωγμούς μη χριστιανικών προτύπων στα διοικούντα στρώματα της κοινωνίας καθώς επίσης και στις αποκλίνουσες γνώμες και κατάργησε τους ολυμπιακούς αγώνες, καταπολεμήθηκαν οι φιλοσοφικές σχολές, καταστράφηκαν αριστουργήματα κτιριακών οικοδομημάτων. Η κατάργηση των ολυμπιακών αγώνων και η καταπολέμηση αντιφρονούντων με τους αυτοκράτορες της Ανατολικής Ρώμης, στέρησαν για 15 αιώνες το πνεύμα που διέπουν τους ολυμπιακούς αγώνες από τους αρχαιότατους χρόνους.
Ετούτη όμως η εποχή της θρησκείας και της ιστορίας της γέννησης και εξάπλωσης της έχει ανάγκη ειδικής προσοχής, έρευνας και αξιολόγησης για την πλήρη και ενημερωτική γνώση μας..,αντί να τα διαβάζουμε από πολλαπλά ξενόγλωσσα βιβλία.

Ο Ναός των Δεκάδων ( Nektanebos I, 380-362 π.X.) βρέθηκε το 1934 στον κόλπο Αμπουκίρ και παλαιότερα είχε σωθεί από τις μανίες και απειλές των χριστιανών εναντίον των μη χριστιανών. Μη χριστιανοί ιερείς κατά την φυγή τους εξασφάλισαν την σωτηρία του στο κρησφύγετο ΚΑΝΟΠΟ και απέτρεψαν την καταστροφή του.

Η ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ των Πτολεμαίων Αλεξάνδρεια

Ο Αλέξανδρος ο Μέγας ίδρυσε την πόλη το έτος 331 προ Χριστού,, δίνοντας το όνομά του. Οι Πτολεμαίοι προώθησαν την Αλεξάνδρεια στο σπουδαιότερο κέντρο της ελληνιστικής κουλτούρας.
Η μεγαλοπρέπεια της Αλεξάνδρειας ήτανε έργο των Πτολεμαίων. Ήτανε μια τυπική ελληνική πόλη με πλατείες, μεγαλειώδη ναούς και ένα Γυμνάσιο, που περικλεινόταν από μήκος 15 χιλιομέτρων τείχη της πόλης και ένα μεγάλο σύμπλεγμα παλατιού, που ήτανε αποκλειστικά για το βασιλιά, την αυλή και τους επισκέπτες και διέθετε και μια μοναδική εγκατάσταση λιμανιού.

Η Αλεξάνδρεια κατείχε μια σπουδαία εμπορική θέση, αλλά στην ιστορία πέρασε ως η πόλη κυρίως ως Κέντρο πνευματικής ζωής του ελληνιστικού κόσμου. KANOPUS και HERAKLEION ήτανε μόνο προάστια της Αλεξάνδρειας.
Από την πληθώρα των ευρημάτων , που ανέσυραν από τη θάλασσα, μπορούν να αναφερθούν μόνο δύο. Ειδικά εντυπωσιακός είναι ο λεγόμενος «Ναός των Δεκάδων», που παρουσιάζει το πρώτο γνωστό αστρολογικό Ημερολόγιο. Ένα απόσπασμα από το Μνημείο που ανακαλύφτηκε ήδη τον 18ο αιώνα στον κόλπο του ABUKIR και από τότε εκτίθεται στο Μουσείο του LOUVRE του Παρισιού.

Είναι μία εντυπωσιακή ανακάλυψη στο κόλπο του Αμπουκίρ: ένα μέρος της πλευράς του Ναού των Δεκάδων, μια λειψανοθήκης από μαύρο γρανίτη, όπου μέσα φυλάσσεται ένα πορτραίτο του Αιγυπτίου Θεού Σου. Τα ιερογλυφικά στην εξωτερική πλευρά είναι μεγάλης σπουδαιότητας του αιγυπτιακού Ημερολογίου και της Αστρολογίας

Μαζί με τις ανακαλύψεις του Goddios και ενός δανεισμένου έργου τέχνης για την έκθεση του Ελληνο-Ρωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας παρουσιάζεται το Ημερολόγιο στην Βόννη και πάλι σχεδόν πλήρης. Από εκπληκτική πλαστική ποιότητα είναι το άγαλμα μιας πτολεμαίας βασίλισσας από μαύρο γρανίτη, που κατά την άποψη των εμπειρογνωμόνων απεικονίζει την βασίλισσα Αρσινόη Φιλάδελφο, αδελφή της γυναίκας του βασιλιά Πτολεμαίου του Δευτέρου, αυτή ίσχυε ως προσωποποίηση της Αφροδίτης.

Τα 500 αντικείμενα αντικατοπτρίζουν όλα και όλα τα αξιώματα αυτών των τριών πόλεων του Δέλτα του Νείλου που ήτανε η Αλεξάνδρεια, Ηράκλειο και Κάνοπους, που στην αρχαιότητα ανήκαν στα πιο φημισμένα κέντρα του εμπορίου, Επιστήμης, Πολιτισμού και θρησκείας.
Καθώς η Αλεξάνδρεια η πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Πτολεμαίων,είναι ακόμα μια Μητρόπολη, οι άλλες δύο αρχαίες πόλεις Κάνοπους και Ηράκλειο εξαφανίστηκαν κάτω από τους σεισμούς.
Μετά από την έρευνα του Frank Goddio και της ομάδας του στον κόλπο του ABUKIR ήταν και πάλι δυνατόν να τα εντοπίσουν κατά το μεγαλύτερο μέρος και να κάνουν την ανακαίνιση.

Οι επιρροές από την Ελλάδα και τη Ρώμη συγχωνεύονται με τον χιλιετή αρχαίο πολιτισμό των Αιγυπτίων Φαραώ.

Θα συνεχιστεί…

Κλεοπάτρα ; όχι, Το άγαλμα μιας βασίλισσας. από μαύρο γρανίτη απεικονίζει πιθανότατα το ομοίωμα της Πτολεμαίας βασίλισσας Αρσινόη, τη Δεύτερη., σε ένδυμα της ISIS.

Πηγή:
Αegyptens Versunkene Schaetze, April 2007- Januar 2008, Bonn J.Brunschwig – GeoffreyLloyd: Das Wissen der Griechen – Eine Enzyklopaedie, Muenchen 2000.
Hermann Bengtson: Griechische Geschichte. Von den Anfaengen bis in die Roemischen Kaiserzeit, Beck, Muenchen 1994
Brodersen: Grosse Gestalten der griechischen Antike, 58 historische Portraits von Homer bis Kleopatra, Beck, Muenschen 1999
Robert Browning: Herrscher in Byzanz, 1988
Leopold von Ranke: Geschichte des Altertums,
Thassilo von Scheffer: Die Kultur der Griechen, Koeln 2001


Αφήστε μια απάντηση