Μενού
Αρχική / Άρθρα / Εγκυκλοπαίδεια / Σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

Σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ολυμπιακή Σημαία (Olympic Flag)

Η ιδέα της ολυμπιακής σημαίας προτάθηκε  από τον Γάλλο βαρόνο  Pierre de Coubertin, (ιδρυτής των μοντέρνων ολυμπιακών αγώνων) και παρουσιάστηκε στη Σύνοδο της Δ.Ο.Ε. το 1914 στο Παρίσι. Το 1913 O Pierre de Coubertin οραματίστηκε ένα τεχνούργημα  από  την  αρχαία  Ελλάδα , αυτό  ήταν  οι  5  κύκλοι το οποίο αποτελεί σήμερα διεθνώς, το πιο αναγνωρίσιμο σύμβολο απ’ όλους τους λαούς.

 

“Η ολυμπιακή σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά  το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου “

Οι πέντε κύκλοι, χρώματος μπλε, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου, συμβολίζουν και μια ήπειρο. Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική, ο πράσινος την Ωκεανία και ο κόκκινος την Αμερική. Σύμφωνα με Pierre de Coubertin τα χρώματα των κύκλων μαζί με το λευκό που είναι το φόντο της σημαίας, αντιπροσωπεύουν όλα τα κράτη της γης, αφού τουλάχιστον ένα από τα χρώματα της σημαίας περιέχεται στη σημαία κάθε χώρας του κόσμου. Επίσης οι 5 κύκλοι, βρίσκονται μεταξύ τους ενωμένοι και αυτό συμβολίζει την φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών της γης.  

Η ολυμπιακή σημαία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά  το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου κι από τότε παραδίδεται σε κάθε τελετή λήξης, στον Αρχηγό της πόλης που θα φιλοξενήσει την επόμενη ολυμπιάδα και θα την διαφυλάξει για 4 χρόνια μέχρι την στιγμή της έπαρσής της. Η σημαία υψώνεται σε ιστό κατά την τελετή έναρξης της ολυμπιάδας και υποστέλλεται (κατεβαίνει), μετά από 16 ημέρες και κατά την τελετή λήξης όπου και δηλώνει και το τέλος των αγώνων.

 
Είσοδος της Ολυμπιακής Σημαίας – Entrance of the Olympic Flag


Αφήστε μια απάντηση