Μενού

Ηλεκτροπληξία

Εναλλακτικά ονόματα:

ηλεκτρικό shock

Ορισμός:

Η παθολογική κατάσταση του ανθρώπινου σώματος μετά από έκθεση σε ηλεκτρικό ρεύμα .

Γενικά:

Τα παιδιά έχουν επαρκή κινητικότητα για να εκτίθoνται και μειωμένη εμπειρία για να προστατεύονται

Το ανθρώπινο σώμα είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού. Άμεση επαφή με ηλεκτρικό ρεύμα μπορεί να αποβεί μοιραία. Παρά το γεγονός ότι μερικά εγκαύματα από ηλεκτρισμό μπορεί εκ πρώτης όψης να δείχνουν ελαφριά , μπορεί να έχουν επέλθει σοβαρές βλάβες σε εσωτερικά όργανα ιδίως στην καρδιά και στο αναπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου.

1000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από ηλεκτρικό shock στις ΗΠΑ.

Η επίδραση του ηλεκτρικού shock στον άνθρωπο εξαρτάται από την θέση και την έκταση της έκθεσης, από την προηγούμενη κατάσταση υγείας του θύματος, από το είδος του ηλεκτρικού ρεύματος (το συνεχές είναι γενικά λιγότερο επικίνδυνο από το εναλλασσόμενο) και φυσικά από την ταχύτητα που παρασχέθηκαν οι Πρώτες Βοήθειες.

Το ηλεκτρικό ρεύμα προκαλεί τις εξής βλάβες:

 • καρδιακή ή/και αναπνευστική ανακοπή .Σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες καθώς και κοιλιακή μαρμαρυγή (άμεσα ΚΑΡΠΑ !). Από την δίοδο του ρεύματος στο ανπνευστικό κέντρο του εγκεφάλου (στον προμήκη) , μπορεί να επέλθει αναπνευστική παύση.
 • μαζική μυϊκή καταστροφή από την δίοδο του ρεύματος στο σώμα αλλά και από τους σπασμούς που επέρχονται (όταν το ρεύμα είναι εναλλασσόμενο). Η μυική καταστροφή μπορεί να οδηγήσει σε οξεία νεφρική ανεπάρκεια (λόγω απόφραξης των νεφρικών σωληναρίων από τη μυοσφαιρίνη που απελευθερώνεται).
 • ηλεκτρικά εγκαύματα:

  Αυτά είναι τριών ειδών:

  Θερμικά εγκαύματα από τα ρούχα του θύματος που μπορεί να αρπάξουν φωτιά.

  Εγκαύματα από το σπινθήρα άμεσα.

  Εγκαύματα από τη βαθιά δίοδο του ρεύματος στο σώμα. Το ανθρώπινο σώμα υποδύεται το ρόλο ηλεκτρικής αντίστασης και το ρεύμα περνώντας μέσα του παράγει θερμότητα. Είναι πολύ σοβαρά και μπορεί με την πρώτη ματιά να υποτιμηθούν ως προς το βάθος τους.

Αίτια:

 • ακούσια επαφή με ανοικτές πηγές ηλεκτρικού ρεύματος
 • ατυχήματα σε παιδιά που παίζουν με τις πρίζες
 • πυρκαγιές
 • κακοσυντηρημένα και παλιά ηλεκτρικά μηχανήματα
 • κεραυνοπληξία

Πρώτες Βοήθειες:

1. Απομόνωση του ρεύματος. Κλείνουμε την παροχή. Αν δε μπορούμε , πατούμε σε ένα στεγνό μονωτικό υλικό (π.χ κατάλογος του ΟΤΕ , πάκος εφημερίδων) και προσπαθούμε με ένα μακρύ ξύλο να απομακρύνουμε τα μέλη του θύματος από την πηγή (π.χ ένα φθαρμένο καλώδιο).

2. Καλούμε για βοήθεια.

3. Ακολουθούμε διαδικασία ΚΑΡΠΑ αφού είμαστε σίγουροι ότι το θύμα δεν είναι σε επαφή με την πηγή.

4. Αν το θύμα δεν δείχνει σημεία ανακοπής αλλά είναι αναίσθητο το βάζουμε σε θέση ανάνηψης. Ελέγχουμε συνέχεια αν έχει αλλάξει τίποτε στην κατάστασή του.

5. Αν υπάρχουν μεγάλα εγκαύματα του βγάζουμε τα ρούχα. Τα περιποιούμαστε με κρύο νερό .

6. Μένουμε με το θύμα μέχρι να έρθει το ΕΚΑΒ.


Αφήστε μια απάντηση