Μενού
Αρχική / Άρθρα / Υγεία - Ασθένειες / Πρώτες Βοήθειες (v) – Απόφραξη του αεραγωγού (πνιγμός)

Πρώτες Βοήθειες (v) – Απόφραξη του αεραγωγού (πνιγμός)

Η απόφραξη μπορεί να είναι τέλεια ή ατελής.

Αν είναι ατελής και ο αέρας μπαίνει και βγαίνει όπως φαίνεται από τις κινήσεις του θωρακικού τοιχώματος δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να καθησυχάσουμε τον πάσχοντα και να τον προτρέψουμε να βήξει δυνατά.

Αν είναι τέλεια τότε προβαίνουμε στις εξής ενέργειες:

1.Καλούμε σε βοήθεια.

2.Αγκαλιάζουμε το θύμα και του δίνουμε με την παλάμη ανοικτή 5 ισχυρά χτυπήματα στην πλάτη.

Χειρισμός σε ενήλικα άτομα

3.Στην περίπτωση που αποτύχoυμε κάνουμε το χειρισμό του Heilmlich. Στο επιγάστριο του πάσχοντα φέρνουμε το ένα μας χέρι σε γροθιά και το άλλο πάνω από αυτό. Σε αυτή την θέση κάνουμε ισχυρές συμπιέσεις προς τα πίσω και άνω με τα δύο χέρια .

4.Πιθανόν η απόφραξη έτσι ή να αρθεί ή να γίνει ατελής ή να παραμείνει. Αν ο πάσχων παρά τις προσπάθειες πέσει σε κώμα, τότε προχωρούμε σε ΚΑΡΠΑ με τη γνωστή διαδικασία. Η ΚΑΡΠΑ με τις καρδιακές μαλλάξεις μετακινεί το ξένο σώμα προς τα έξω , γεγονός που φαίνεται από την θεαματική βελτίωση της κατάστασης του ασθενή

Απόφραξη αεραγωγού σε μωρά (πηγή .e-child.gr)

Αν το μωρό σας δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή πνίγεται από κάποιο αντικείμενο, θα χρειαστεί να κάνετε κάτι για να αφαιρέσετε το αντικείμενο που του φράσσει τη δίοδο του αέρα. Το μωρό μπορεί να έχει μελανιάσει, να δυσκολεύεται να αναπνεύσει ή να βγάζει τσιριχτούς ήχους.

Χειρισμός σε παιδιά

1. Παρατηρήστε το πρόβλημα της αναπνοής, π.χ. πνίξιμο

2. Δώστε του 5 χτυπήματα στην πλάτη

– Ξαπλώστε το βρέφος, με το πρόσωπο προς τα κάτω, πάνω στο βραχίονά σας, στηρίζοντας το κεφάλι του και το λαιμό του με το ένα χέρι. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

– Δώστε του 5 σταθερά χτυπήματα στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες, με τη βάση της παλάμης.

3. Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος

– Πιάστε το βρέφος σαν «σάντουιτς» με τα δύο σας χέρια και γυρίστε το ανάσκελα. Κρατήστε το κεφάλι χαμηλότερα από το σώμα.

– Κάντε του 5 πιέσεις στο στήθος όπως στην τεχνητή αναπνοή , αλλά με πιο αργό ρυθμό.

4. Κοιτάξτε μέσα στο στόμα του βρέφους

– Αφαιρέστε οποιοδήποτε αντικείμενο, αν είναι ορατό, με τα δάχτυλά σας.

– Μην βάλετε τα δάχτυλά σας μέσα στο στόμα του βρέφους για να βρείτε το αντικείμενο, παρά μόνο αν βλέπετε το αντικείμενο.

5. Συνεχίστε τα χτυπήματα στην πλάτη και τις πιέσεις στο στήθος έως ότου το αντικείμενο αφαιρεθεί ή έως ότου το μωρό μπορέσει να αναπνεύσει.

6. Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του, ξεκινήστε τεχνητή αναπνοή όπως περιγράφεται παραπάνω.


Αφήστε μια απάντηση