Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Αsxeto-σχολή / Μηχανές αναζήτησης – Ποσοστό επιτυχίας – Μέθοδοι search

Μηχανές αναζήτησης – Ποσοστό επιτυχίας – Μέθοδοι search

1. Πληκτρολογείς την ηλεκτρονική διεύθυνση του search engine.

Είσαι onllne. θα βρεθείς στη μηχανή αναζήτησης που σε ενδιαφέρει αφού πληκτρολογήσεις την ηλεκτρονική της διεύθυνση στο browser.
Για παράδειγμα, www.altavista.com, www.lycos.com, www.google.com. – www.yahoo.com .

2. Γράφεις τη λέξη που σε ενδιαφέρει.
Για το παράδειγμα χρησιμοποιήθηκαν οι μηχανές αναζήτησης Yahoo! και Lycos. Πληκτρολογείς τη λέξη που ψάχνεις στο πεδίο κειμένου δίπλα στο “Search” -ισχύει και για τις δύο engines.Στη συνέχεια πατάς το μαγικό κουμπί και περιμένεις. Η μηχανή ψάχνει τα sites στα oπoίa θα εντοπίσει τη λέξη-κλειδί.

3. Αυτά πρέπει να προσέξεις
Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να γράψεις τις λέξεις σωστά . Προτίμησε να ζητάς πληροφορίες για συνδυασμό λέξεων και όχι για μια λέξη . ‘Οταν ψάχνεις sites με φράσεις ή τίτλους όπως “Billy Elliot , καλό είναι να χρησιμοποιείς εισαγωγικά.

4. Τα αποτελέσματα
Κάθε μηχανή αναζήτησης παρουσιάζει τα αποτελέσματα στην οθόνη με διαφορετικό τρόπο. Οι πληρoφορίες δεν διαφέρουν και πολύ.
Τα sites που βρίσκει τα εμφανίζει σε μορφή λίστας. Κάτω από κάθε ηλεκτρονική διεύθυνση υπάρχει και ένα μικρό επεξηγηματικό κείμενο που συνήθως δίνει πληροφορίες για τις σελίδες και για το αν αξίζει να τις επισκεφτείς.

5. Δες ποιες διευθύνσεις σε ενδιαφέρουν
Η πρώτη και μερικές φορές η τελευταία γραμμή κάθε παραγράφου στο επεξηγηματικό έχουν διαφορετικό χρώμα και τις περισσότερες φορές είναι ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Κάνοντας κλικ σε αυτές οδηγείσαι απευθείας στο site. Αν δεν σε ενδιαφέρει η σελίδα, επιστρέφεις στα αποτελέσματα πατώντας “Back – βρίσκεται πάνω αριστερά στο παράθυρο του browser – για να τσεκάρεις τα υπόλοιπα sites.

Ποσοστό επιτυχίας

Οι μηχανές αναζήτησης είναι η καρδιά του Internet. Πρέπει να βάλουν σε τάξη το γιγαντιαίο χάος των 800 περίπου εκατομμυρίων sites. Συχνά είναι αποδοτικές, πολλές φορές όμως φαίνεται ότι παθαίνουν αλλεργικό σοκ στο traffic jam.

Τον προηγούμενο χρόνο, όπως απέδειξε μια έρευνα του NEC Research Insti- tute, οι έντεκα μεγαλύτερες search engines -ανάμεσά τους οι www.Iycos.com, www.yahoo.com, www.altavista.com, www.alltheweb.com , www.hotbot.com εντόπισαν μόλις το 42% των site που ζητήθηκαν. Η αναζήτηση, για παράδειγμα, σε μια πολύ καλή μηχανή, όπως η Northern Light www.northernllght.com, είχε αποτέλεσμα να εντοπιστούν 120 εκατ. websites σε ένα χρόνο. Παρ’ όλα αυτά, Το ποσοστό επιτυχίας δεν ήταν μεγάλο. Το κυνήγι δεν αποδίδει πάντα. Οι ειδικοί λένε ότι φταίει το δόλωμα.

Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο αναζητούν τα στοιχεία οι searchers. Οι πρωτάρηδες θα ήταν καλό να ξεκινήσουν την αναζήτηση από web καταλόγους, όπως το www.yahoo.com ή το www.web.com. Με αυτό τον τρόπο, ακόμη και αν βάλεις στη search-engine τη λέξη travel (ταξίδι) το Yahoo!, μπορεί να Βγάλει στοιχεία για τα ταξίδια με καταδύσεις που σε ενδιαφέρουν.
Τα μεγάλα κεφάλια των search engines κάνουν τα πάντα για να αποδεικνύονται στο χρήστη οι μηχανές αναζήτησης φιλικές και αποδοτικές. Αναρωτιέσαι γιατί;
Το ανελέητο παιχνίδι αναγκάζει τους στρατηγούς των search engines να βελτιώνουν συνεχώς Τις μηχανές τους. Η όλη κατάσταση θυμίζει τις μάχες θεαματικότητας, που γίνονται στην τηλεόραση. Ποια είναι τελικά η καλύτερη μηχανή αναζήτησης; Η απάντηση είναι “αυτή που δίνει τα περισσότερα αποτελέσματα”.
Η παραπάνω συμβουλή έχει και ένα υστερόγραφο που πρέπει να σέβεσαι όπως οι Εβραίοι την Τορά.

Θα σου τη δώσουμε με ένα απλό παράδειγμα. Η οδήγηση σε ένα δρόμο ρε πολλές στροφές απαιτεί ένα καλό αυτοκίνητο. Αν την κάνεις το καλοκαιράκι και για πλάκα, είναι προτιμότερο να επιλέξεις ένα cabrio. Αν η διαδρομή Βρίσκεται στο Βουνό, είναι καλύτερα να πάρεις ένα 4χ4.
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και με τις search engines. Ανάλογα με το τι ψάχνεις, θα πρέπει να πληκτρολογήσεις και τη διεύθυνση της κατάλληλης μηχανής αναζήτησης.

Μέθοδοι search

– “πίστευε και ερεύνα” – ‘Έτσι θα βρεις αυτό που ψάχνεις. Οι λάθος τρόποι αναζήτησης οδηγούν πολλές φορές σε άχρηστες σελίδες με σκάρτο περιεχόμενο.

Τις πληροφορίες που θέλεις, μπορείς να τις έχεις στα χέρια σου γρήγορα και εύκολα αν ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

– ΑΝD –

Με το ΑΝD δίνεις την εντολή ταυτόχρονης αναζήτησης δύο ή περισσότερων λέξεων .Αν πληκτρολογήσεις τις λέξεις “Beckham” ΑΝD “footballer”, το search engine εντοπίζει όλες τις σελίδες όπου υπάρχουν ταυτόχρονα και οι δύο λέξεις.

Αν βάλεις τις ίδιες λέξεις χωρίς το σύνδεσμο ΑΝD, παρουσιάζονται όλα τα στοιχεία στα οποία υπάρχει είτε η λέξη “Beckham” είτε η λέξη “footballer”.
‘Έτσι, θα εμφανιστούν “web site matches” που αναφέρονται και σε άλλους “Beckham” αλλά και κάποια που αναφέρονται σε ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν ονομάζονται Beckham.
Το ΑΝD περιορίζει σημαντικά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα αναζήτησης. Το + μπροστά από τη λέξη αναζήτησης έχει τα ίδια αποτελέσματα με το AND. Παράδειγμα: +Beckam+footballer

– 0R –

“Το bee OR not to bee ” ? Η ερώτηση OR βοηθάει στην αναζήτηση λέξεων -κυρίως ονομάτων- όταν δεν είμαστε και πολύ σίγουροι για την ορθογραφία μας. Ο ειδικός των σπέσιαλ εφε στις ταινίες “2001- Η Οδύσσεια του Διαστήματος” και “Blade Runner” ονομάζεται Douglas Trumbull.
Κάποιες όμως εταιρείες κινηματογραφικών παραγωγών γράφουν το επίθετό του με a αντί με u. Ο σωστός τρόπος αναζήτησης σε αυτή την περίπτωση είναι: ” Trumball OR Trumbull” ή “OR Trumball OR Trumbull”.

– ΝΟΤ –

“Cartoons ΝΟΤ Garfield”. ‘Έτσι μπορείς να βρεις πληροφορίες για όλα τα κινούμενα σχέδια εκτός από τον Garfield. Με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί το ΝΟΤ , λειτουργεί και το ” – ” όταν το βάλεις μπροστά από τη λέξη που θέλεις να εξαιρεθεί.

– NEAR –

Πρέπει να το βάλεις όταν δεν ξέρεις πώς ακριβώς γράφονται οι λέξεις που ψάχνεις ή όταν δεν ξέρεις καθόλου και γνωρίζεις παρόμoιες έννοιες. Επίσης, οι αναζητήσεις με NEAR γίνονται όταν ψάχνεις για δυο η περισσότερες λέξεις που συνήθως δεν συναντάς μαζί. Παράδειγμα: “Jennifer Lopez NEAR Oskar 2001 ” .

*

Το αστέρι -για παράδειγμα, μετά το “show” το βάζεις όταν δεν ξέρεις το δεύτερο συνθετικό της λέξης που ψάχνεις ή αν θες στα αποτελέσματα να βγουν όλες οι λέξεις που ξεκινούν από “show”. ‘Έτσι, πατώντας search στο “show*” η μηχανή θα αναζητήσει και τις λέξεις “showman”, “show-woman” “showbiz” κ.ά.

” “

Με τα εισαγωγικά σε μία αναζήτηση βρίσκεις sites που αναφέρονται αποκλειστικά στις λέξεις εντός των εισαγωγικών .

Κάνοντας ένα search στο “Prime minister Simitis” δεν θα εντοπιστούν πληροφορίες για την πορεία του Κ. Σημίτη πριν γίνει πρωθυπουργός. Χωρίς τα εισαγωγικά θα βρεις data για όλους τους prime ministers και για όλους όσους ονομάζονται Simitis. Τα εισαγωγικά χρησιμοποιούνται ανεξάρτητα από το μέγεθος της καταζητούμενης φράσης.


Αφήστε μια απάντηση