Μενού

Η Ιστορία των Oscars

γράφει η ΑΘανασία Πάνου

Το κόκκινο χαλί στρώθηκε, τα φώτα άναψαν και διάσημα λαμπερά πρόσωπα αρχίζουν να παρελαύνουν μέσα στα υπέροχα (τις περισσότερες τουλάχιστον φορές) φορέματα και σμόκιν. Τα τεράστια, χρυσού χρώματος αγάλματα, που έχουν παραταχθεί δεξιά και αριστερά από το διασημότερο κόκκινο χαλί, δείχνουν το δρόμο προς τη δόξα. Οι λιμουζίνες των αστέρων του θεάματος φτάνουν η μια μετά την άλλη και ο αγώνας για την νίκη ξεκινά.

Ένας αγώνας για το διασημότερο τρόπαιο σε ολόκληρο το κόσμο, το χρυσό αγαλματίδιο των Oscar.

Τι είναι αυτό που κάνει χιλιάδες άτομα να δουλεύουν πυρετωδώς για μια νύχτα μόνο (3 με 4 τηλεοπτικές ώρες συγκεκριμένα); Τι είναι αυτό για το οποίο καταναλώνονται τόσα κιλά μελανιού και τόσοι τόνοι χαρτιού ετησίως; Τι είναι αυτό στο οποίο αφιερώνονται ώρες τηλεοπτικού χρόνου;

Όλα ξεκινούν 78 χρόνια πριν και συγκεκριμένα τον Μάιο του 1927, την εποχή που οι ταινίες αρχίζουν να αποκτούν ομιλία. Τα πρώτα βραβεία δίνονται δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 16 Μαΐου του 1929 σε μία συγκέντρωση στην αίθουσα “Blossom” του ξενοδοχείου Hollywood Roosevelt. Το πρώτο εισιτήριο κοστίζει μόλις 10 δολάρια και παρόντες στην τελετή είναι μόνο 250 καλεσμένοι.

Σε εκείνη τη πρώτη σύναξη, οι νικητές θα έχουν ανακοινωθεί ήδη τρεις μήνες πριν, για αυτό και το σασπένς όπως και η μεγάλου βαθμού αγωνία, δεν θα υφίστανται. Η πρώτη απονομή επίσης, θα περάσει απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης και μόλις η αμέσως επόμενη της, θα καλυφθεί ραδιοφωνικά.

Οι 15 πρώτες απονομές θα φιλοξενηθούν σε διάφορα ξενοδοχεία και μόνο μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα αρχίσουν τα θέατρα να φιλοξενούν το αστραφτερό αυτό γεγονός. Με εξαίρεση τα πρώτα αυτά χρόνια των απονομών, υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία είναι αυτές που έχουν βγει στις κινηματογραφικές αίθουσες τον προηγούμενο χρόνο.

Έπρεπε τα Oscar να γίνουν 25 ετών ώστε τελικά η τελετή απονομής τους, στις 19 Μαρτίου του 1953, να καλυφθεί πλέον τηλεοπτικά, ενώ η λάμψη της βραδιάς θα μεταδοθεί για πρώτη φορά σε έγχρωμο δέκτη το 1966.

Μέχρι το 1954 η απονομή των βραβείων πραγματοποιούνταν το βράδυ της Πέμπτης. Από το 1955 μέχρι το 1958 τα βραβεία παρουσιαζόταν την Τετάρτη, ενώ από 1959 μέχρι το 1998 παρουσιαζόταν το βράδυ της Δευτέρας, με μερικές εξαιρέσεις, όπως την απονομή του 1999 η οποία έγινε ημέρα Σάββατο. Το 2004, η απονομή μετακινήθηκε ένα μήνα νωρίτερα από τον Μάρτιο που ήταν το συνηθισμένο, για να είναι πιο ‘‘σχετικά’’ τα βραβεία με την εποχή και τα ratings. Δύο χρόνια πιο πριν, το 2002, και έπειτα από αρκετές βόλτες σε αίθουσες διάφορων ξενοδοχείων και θεάτρων, τα Oscars θα καταλήξουν επιτέλους στο σπίτι τους, το Kodak Theatre.

Το βραβείο της Ακαδημίας των Τεχνών και Επιστημών (A.M.P.A.S.) ή αλλιώς το γνωστό σε όλους μας Oscar, γεννιέται το 1928. Ζυγίζει 8,5 pounds (ή 4,25 κιλά αν προτιμάτε) και έχει ύψος 13,5’’ (ή 34 εκ.). Έχει σχεδιαστεί από τον art director Cedrik Dibbons και απεικονίζει έναν ιππότη που κρατά ένα σπαθί σταυροφόρου και στέκεται σε ένα ρολό φιλμ με πέντε ακτίνες. Η κάθε μια (ακτίνα) θα αντιστοιχεί σε έναν από τους κλάδους της Ακαδημίας, Ηθοποιούς, Συγγραφείς, Σκηνοθέτες, Παραγωγούς και Τεχνικούς και είναι επιχρυσωμένο με 24 καράτια.

Νονά του Oscar, η τότε βιβλιοθηκάριος της Ακαδημίας, Margaret Herrick, που λέγεται πως μόλις αντίκρισε για πρώτη φορά το χρυσό αγαλματίδιο σχολίασε το πόσο μοιάζει τον θείο της τον Oscar. Το όνομα αυτό για το βραβείο πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τα ΜΜΕ το 1934 ενώ υιοθετήθηκε επίσημα από την Ακαδημία από το 1939.

Κάποιες διαφορές κατά τα πρώτα χρόνια του θεσμού, θα κάνουν πολλούς (ηθοποιούς, σκηνοθέτες) να αποχωρήσουν από την Ακαδημία και να δημιουργήσουν το Screen Actors Guild. Από τότε πολλά είναι τα σωματεία που θα δημιουργηθούν, χωρίς όμως να καταφέρουν να πάρουν μακριά τη λάμψη από τα Oscars.

Η τελετή δεν θα ματαιωθεί σε καμία περίπτωση, θα αναβληθεί τρεις φορές μόνο όλα αυτά τα 78 χρόνια. Πλημμύρες που έπληξαν το Los Angeles, ο θάνατος του Martin Luther King καθώς και η απόπειρα δολοφονίας ενάντια του Ronald Reagan θα αναβάλουν την απονομή για μια βδομάδα, δύο μέρες και 24 ώρες αντίστοιχα.

Τα χρόνια θα περάσουν, και η βραδιά των Oscars θα γίνει το διασημότερο τηλεοπτικό show, η πιο λαμπερή γιορτή όπου το Hollywood θα έχει την ευκαιρία μα προβάλει και ταυτόχρονα να επιβραβεύει τα ίδια του τα παιδιά, τα ίδια του τα δημιουργήματα.

Τα μέλη της ακαδημίας φτάνουν σήμερα τα 5.800 άτομα του αντιπροσωπεύουν πλέον 14 κλάδους των τεχνών.

Τώρα το πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος αυτής της Ακαδημίας; Κομματάκι δύσκολο, αφού θα πρέπει να λάβει ιδιαίτερη πρόσκληση από την Ακαδημία βάσει των παρελθοντικών του κατορθωμάτων στον κινηματογραφικό χώρο! Εκτός βέβαια και αν κερδίσει το βραβείο όπου αυτομάτως ανακηρύσσεται σε μέλος, εφόσον το επιθυμεί.


Αφήστε μια απάντηση