Μενού

Post – Rock

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

O κλασικός post-rock ήχος σήμερα είναι μια μίξη ambient, electronica, jazz και rock ήχου. Απλά ήχοι που ντύνουν την μουσική και χρησιμοποιούνται ως άλλο ένα όργανο.

ΟΡΙΣΜΟΣ

To post-rock είναι ένα μουσικό είδος το οποίο, όπως δηλώνει και το όνομά του, αποτελεί μια εξέλιξη της παραδοσιακής ροκ μουσικής. Είναι ένας ευρής όρος που περιλαμβάνει συγκροτήματα με πολύ διαφορετικό μεταξύ τους ήχο. Κύριο χαρακτηριστικό των περισσότερων συγκροτημάτων που θεωρούνται post-rock είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι ορχηστρικά αν και τον τελευταίο καιρό αρκετά συγκροτήματα έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν και φωνητικά.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Ο όρος post-rock χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Simon Reynolds τον Μάρτιο του 1994 στο περιοδικό Mojo, στην παρουσίαση του δίσκου Hex των Bark Psychosis και χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει μια μουσική που χρησιμοποιούσε την συνηθισμένη ενορχήστρωση του ροκ για ένα αποτέλεσμα που δεν ήταν παραδοσιακό ροκ. Αρχικά χρησιμοποιούταν για να περιγράψει τον ήχο συγκροτημάτων όπως οι Stereolab, Seefeel, Disco Inferno και Pram αλλά εξελίχθηκε με τον καιρό και έχει καταλήξει να περιγράφει κάθε ορχηστρική μουσική με έντονες επιρροές από το Krautrock, την τζαζ και την electronica, και έχει γραφτεί από τα μέσα περίπου των 90s και μετά.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Από τα πρώτα και σημαντικότερα post-rock συγκροτήματα, είναι οι Tortoise από το Σικάγο. Με την κυκλοφορία του Millions Now Living Will Never Die το 1996 δημιούργησαν μια από τις κυριότερες επιρροές για τις νεότερες μπάντες όπως οι Do Make Say Think οι οποίες άρχισαν να δημιουργούν μουσική στο ύφος που είχαν δημιουργήσει οι Tortoise. Ορχηστρικό ροκ με αρκετά στοιχεία τζαζ. Ο ήχος αυτός χαρακτηρίστηκε ως post-rock.Προς τα τέλη των 90s το Σικάγο έγινε ένας πυρήνας δημιουργίας post-rock μουσικής και με τη βοήθεια του John McEntire των Tortoise, ο οποίος βοήθησε στην παραγωγή αρκετών από τους δίσκους που κυκλοφόρησαν εκείνη την εποχή. Την ίδια εποχή συγκροτήματα όπως οι Mogwai από την Σκωτία και οι Godspeed You! Black Emperor από τον Καναδά (αρχικά Godspeed You Black Emperor!) ήταν (και είναι μέχρι και σήμερα) από τα πιο επιδραστικά για την post-rock σκηνή, επιρρεάζοντας με τον ήχο τους πολλές μπάντες μέχρι και σήμερα.Το εύρος του ήχου που καλύπτει ο όρος post-rock άρχισε να μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου και κάποια στιγμή κατέληξε να χρησιμοποιείται για κάθε ροκ συγκρότημα που πειραματιζόταν με τον ήχο του με οποιονδήποτε τρόπο και αρκετά από τα συγκροτήματα που βοήθησαν στην καθιέρωση και εξάπλωση αυτού του ήχου όπως οι Tortoise και οι Mogwai αρνήθηκαν αυτή την ταμπέλα για τη μουσική τους.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

Godspeed You! Black Emperor

Mogwai

Tortoise

Do Make Say Think

Sigur Rós

Explosions In The Sky

Mono

A Silver Mt. Zion

Red Sparowes

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

O κλασικός post-rock ήχος σήμερα είναι μια μίξη ambient, electronica, jazz και rock ήχου. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του post-rock είναι η επανάληψη του ήχου, με μικρές αλλαγές καθώς το τραγούδι σιγά-σιγά φτάνει στην κορύφωσή του. Συνήθως τα τραγούδια είναι μεγάλα σε διάρκεια και δεν έχουν φωνητικά.Κλασικότερο παράδειγμα συγκροτήματος με φωνητικά είναι οι Sigur Rós που αν και έχουν φωνητικά στα περισσότερα τραγούδια τους, είναι όλα στα ισλανδικά και στα hopelandic μια γλώσσα που δημιούργησαν οι ίδιοι και δεν έχει συγκεκριμένες λέξεις. Απλά ήχοι που ντύνουν την μουσική και χρησιμοποιούνται ως άλλο ένα όργανο. Συγκροτήματα όπως οι Pelican, Isis, Red Sparowes έχουν καθιερώσει μια μίξη post-rock και metal δημιουργώντας έτσι πιο σκληρά ορχηστρικά κομμάτια με πολλά από τα στοιχεία του post-rock. Ακόμα και φωνητικά όμοια με αυτά που χρησιμοποιούνται στο death metal έχουν χρησιμοποιηθεί από κάποια συγκροτήματα. Μπάντες όπως οι 65daysofstatic και οι From Monument To Masses χρησιμοποιούν samples και άλλα στοιχεία της electronica στη μουσική τους, δημιουργώντας έναν καινούργιο, ξεχωριστό ήχο. Οι Rachel´s, οι Clogs και άλλοι συνδυάζουν το post-rock με την κλασική μουσική, οδηγώντας σε πιο αργά και λιγότερο θορυβώδη τραγούδια. Γενικότερα η post-rock σκηνή είναι έντονα πειραματική με πολλούς καλλιτέχνες που θέλουν να δοκιμάσουν καινούργια πράγματα, ίσως επειδή η έλλειψη φωνητικών σε πολλές περιπτώσεις κάνει δυσκολότερη την προσπάθεια των συγκροτημάτων να ξεχωρίσουν.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Σήμερα, αν και τα περισσότερα από τα συγκροτήματα δεν είναι ακόμα γνωστά στο ευρύ κοινό, το post-rock συνεχίζει να υπάρχει, κυρίως στην indie σκηνή. Με σημαντικότερους εκπροσώπους τους Ισλανδούς Sigur Rós, τους Αμερικάνους Explosions In The Sky και τους Ιαπωνέζους Mono.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ POST ROCK ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ

• Afformance

• 2 By Bukowski

• Gardenbox

• Missuse

videos

tortoise- Magnet Pulls Through & Eden

mogwai-you don’t know jesus


Αφήστε μια απάντηση