Μενού

Ρέγκε (reggae)

ΟΡΙΣΜΟΣ

H ρέγκε (reggae) είναι σύγχρονο μουσικό είδος που αναπτύχθηκε με επίκεντρο τη Τζαμάικα στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε κυρίαρχο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα διαδόθηκε διεθνώς με αξιοσημείωτη απήχηση στη Βρετανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αφρική.

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

Ως μουσικό είδος εξέφρασε κυρίως τις καταπιεσμένες και οικονομικά υποβαθμισμένες κοινωνικές τάξεις, με συχνές αναφορές στην ανάγκη ισότητας και δικαιοσύνης, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στους στίχους των τραγουδιών. Ο τραγουδιστής του συγκροτήματος των Maytals, Φρέντερικ Χίμπερτ, όρισε τον όρο ρέγκε σχολιάζοντας χαρακτηριστικά: «Ρέγκε σημαίνει ό,τι προέρχεται από το λαό, κάτι καθημερινό, από το γκέτο […] σημαίνει φτώχεια, δεινά, Ρασταφάρι, οτιδήποτε από το γκέτο. Είναι μουσική επαναστατών, ανθρώπων που δεν έχουν αυτό που επιθυμούν»

ΙΣΤΟΡΙΑ

Ο μουσικός όρος ρέγκε και ο χαρακτηριστικός ρυθμός που ταυτίζεται με αυτόν χρονολογούνται από το 1968.Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο παραδοσιακό είδος που ονομάζεται μέντο (mento) και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και στο είδος τού σκα (ska). Το μέντο χαρακτηρίζεται ως μία κατά βάση λαϊκή και εορταστική μουσική, συνδεδεμένη με το χορό, που αναπτύχθηκε αρχικά στο περιβάλλον των αγροτικών πληθυσμών της Τζαμάικα. Η μουσική σκα, επίσης ρυθμική και χορευτική, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με χαρακτηριστικό ρυθμό 4/4, παρόμοιο με εκείνο του κλασικού rhythm and blues..

ΕΞΑΠΛΩΣΗ

H ρέγκε διατήρησε κυρίως τοπικό χαρακτήρα κατά τα πρώτα χρόνια διαμόρφωσής της, καθώς οι περισσότεροι εκπρόσωποί της παρέμεναν στη Τζαμάικα ενώ μικρό δείγμα της μουσικής τους ακουγόταν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς εκτός της χώρας, κυρίως τραγούδια των Τζίμι Κλιφ και Ντέσμοντ Ντέκερ που περιστασιακά προβάλλονταν στην Αμερική και στην Ευρώπη. Στη δεκαετία του 1970 διαδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, κυρίως μέσω Τζαμαϊκανών μεταναστών αλλά και εγχώριων μουσικών, ενώ σημαντική συνεισφορά στη διάδοση της στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε πολλές ακόμα χώρες του κόσμου είχε ο Μπομπ Μάρλεϊ, ηγέτης του συγκροτήματος The Wailers και ένας από τους δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του είδους παγκοσμίως. Ο Μάρλεΐ εισήγαγε επίσης ορισμένες καινοτομίες στη ρέγκε, επιταχύνοντας ελαφρά το ρυθμό της, χρησιμοποιώντας ενισχυμένες ροκ και μπλουζ κιθάρες καθώς και ένα φωνητικό γκόσπελ τρίο (I-Threes). Επιπλέον, οι Wailers ενσωμάτωσαν στοιχεία δανεισμένα από παραδοσιακούς αφρικανικούς και τζαμαϊκανούς ρυθμούς, όπως και από τους τελετουργικούς τυμπανισμούς που αποτελούσαν μέρος της μουσικής παράδοσης του κινήματος των Ρασταφάρι.

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ

1.Bob Marley

2.Peter Tosh

3.Black Uhuru

4.UB40

5.The Wailers

6.Jimmy Cliff

7.Lee Scratch Perry

8.Augustus Pablo

9.Gregory Isaacs

10.Steel Pulse

ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

 • Ο δημοφιλής τραγουδιστής Τζίμι Κλιφ (Jimmy Cliff), κατάφερε να αποκτήσει διεθνή φήμη ως πρωταγωνιστής της ταινίας The Harder They Come (1972), που συνέβαλε σημαντικά στη διάδοση του νέου μουσικού είδους.
 • H συλλογή “Legend”  των ‘’Wailers’’ που κυκλοφόρησε το 1984 υπολογίζεται ότι έχει πουλήσει περισσότερα από δέκα εκατομμύρια αντίτυπα.
 • Η τετραπλή κασετίνα “Songs Of Freedom” είναι το πιο μοσχοπουλημένο box set στην ιστορία της μουσικής μαζί με την αντίστοιχη των Led Zeppelin.
 • Το περιοδικό “Time” έχει ανακηρύξει το άλμπουμ “Exodus” των Wailers ως το σημαντικότερο άλμπουμ του 20ου αιώνα.
 • Στις 05/11/1981 και σε ηλικία 36 ετων πεθαίνει ο Bob Marley που αργότερα έγινε το σύμβολο της reggae και της τζαμαϊκανής παράδοσης.
 • Μέσω της reggae ξεπήδησε ένα νέο είδος μουσικής ονομαζόμενο Dub.  Το Dub προήρθε από τα b-sides των βινυλίων που κυκλοφορούσαν από reggae συλλογές.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

H Reggae  σήμερα έχει εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο και ακούγεται παγκοσμίως. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια όλων των μουσικών που ανέδειξαν το είδος αλλά και στην επομένη γενιά που συνέχισε το έργο τους.

Κάθε χρόνο γίνονται διεθνή Reggae και Ska festival σε όλο το κόσμο αλλά και στη χώρα μας.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ REGGAE

Στην Ελλάδα έχουμε πλέον αρκετά συγκροτήματα που ταυτίζονται με τη reggae και ακόμη έχουν επηρεαστεί από αυτό το είδος. Χαρακτηριστικά..

 • SOULFIRE
 • KAKO ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ
 • 63 HIGH
 • LATERNATIVA
 • LOCO MONDO

VIDEOS

Bob Marley-Get Up Stand Up


Peter Tosh-Johnny B.Good


Αφήστε μια απάντηση