Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Εκλογές - Βουλή / Συχνές Ερωτήσεις και απορίες για τις Εκλογές

Συχνές Ερωτήσεις και απορίες για τις Εκλογές

Συχνές Ερωτήσεις και απορίες για τις Εκλογές

Οι απαντήσεις στις κάτωθι «Συχνές Ερωτήσεις-απορίες» αποτελούν επίσημη θέση του Υπουργείου Εσωτετικών και κατισχύουν κάθε διαφορετικής, προσωπικής ή προφορικής απάντησης που τυχόν έχει δοθεί, κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με στελέχη του Υπουργείου.

  1. Τι είναι το εκλογικό διαμέρισμα;
    Κάθε Δήμος, ανάλογα με το μέγεθος του εκλογικού σώματος, διαιρείται σε εκλογικά διαμερίσματα, που το καθένα έχει από 5.000 έως 15.000 εκλογείς. Για τους Καλλικράτειους Δήμους, κάθε Δημοτική ή τοπική κονότητα αντιστοιχεί σ’ ένα εκλογικό διαμέρισμα, άσχετα από τον πληθυσμό του. Η διαίρεση με βάση την ενορία καταργείται.
  2. Τι σχέση έχει το εκλογικό διαμέρισμα με το εκλογικό τμήμα που ψηφίζω;
    Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, οι εκλογείς κάθε εκλογικού διαμερίσματος κατανέμονται αλφαβητικά σε εκλογικά τμήματα. Το πλήθος των εκλογέων κάθε εκλογικού τμήματος, καθορίζεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Για τις εκλογές 2012, σε κάθε ένα από τα εκλογικά τμήματα θα πρέπει να αναλογούν εξακόσιοι περίπου ψηφοφόροι.
  3. Δεν μπορώ να βρω το όνομά μου στους εκλογικούς καταλόγους
    Επισκεφτείτε τη σελίδα “Μάθε πού ψηφίζεις” και δώστε τα στοιχεία σας σύμφωνα με τις οδηγίες. Αν ήδη το έχετε κάνει, μη διστάσετε να το επαναλάβετε. Είναι πιθανό να έχετε κάνει κάποιο λάθος πληκτρολόγησης. Αν παρ’ όλη την προσπάθειά σας δεν βρείτε το όνομά σας, τότε απευθυνθείτε στο Δήμο που είστε εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια μέχρι και το πέρας της ψηφοφορίας (6.5.2012).

  4. Βρήκα το όνομά μου σε άλλο Δήμο από αυτό όπου είμαι δημότης…
    Βρήκα το όνομά μου σε άλλο εκλογικό διαμέρισμα από αυτό όπου κατοικώ…
    Οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν καταρτιστεί με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στα δημοτολόγια και οι Δήμοι έχουν κατανείμει τους εκλογείς σε εκλογικά διαμερίσματα, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της διεύθυνσης που είναι καταχωρημένα στα δημοτολόγια. Οι εκλογικοί κατάλογοι για τις εκλογές του 2012 έχουν οριστικοποιηθεί και δεν επιδέχονται αλλαγές. Για τις μελλοντικές εκλογές, αποταθείτε στο Δήμο σας, για να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία σας ή να διορθωθούν ενδεχόμενα λάθη.

  5. Διαπίστωσα ότι είμαι διπλοεγγεγραμμένος, τι συνεπάγεται αυτό;
    Είστε εγγεγραμμένος στα δημοτολόγια δύο ή περισσοτέρων Δήμων. Για τις εκλογές του 2012, οφείλετε να ψηφίσετε στο Δήμο της τελευταίας σας εγγραφής. Ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα σας καλέσει να υπογράψετε μια υπεύθυνη δήλωση ότι γνωρίζετε ότι είστε διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψηφίσατε αλλού. Αυτές οι δηλώσεις θα συγκεντρωθούν στο ΥΠ.ΕΣ. και θα διασταυρωθούν. Με αυτήν τη διαδικασία, διασφαλίζεται το κύρος των εκλογών. Ας μην ξεχνάμε ότι η διπλοψηφία απαγορεύεται και τιμωρείται αυστηρά.

  6. Είναι υποχρεωτική η ψηφοφορία και αν ναι, μέχρι ποια ηλικία ;
    Η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας. Δικαιολογημένα μπορούν να μην ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος ηλικίας τους και όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό την ημέρα της ψηφοφορίας.

  7. Πότε αρχίζει και πότε τελειώνει η ψηφοφορία;
    Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7 το πρωί και λήγει στις 7 το απόγευμα.

  8. Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ψηφοδέλτιο που μου έδωσε ένας γνωστός μου υποψήφιος;
    Με ψηφοδέλτια εφοδιάζονται οι εκλογείς μόνο από την εφορευτική επιτροπή του εκλογικού τμήματος που ψηφίζουν.

  9. Είμαι Έλληνας πολίτης και στις εκλογές θα βρίσκομαι στο εξωτερικό. Μπορώ να ψηφίσω από εκεί που βρίσκομαι;
    Όσοι από τους Έλληνες πολίτες διαμένουν στο εξωτερικό ή θα βρίσκονται στο εξωτερικό και επιθυμούν να ψηφίσουν στις Εθνικές ή Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μόνο στην Ελλάδα. Εκλογικά τμήματα στις Προξενικές μας αρχές στο εξωτερικό συστήνονται μόνο στις Ευρωεκλογές.

  10. Έχω χάσει την ταυτότητά μου, πώς θα ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα; Αν έχω βγάλει νέα αστυνομική ταυτότητα , θα υπάρξει πρόβλημα;
    Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιββλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

  11. Διαπίστωσα ότι τα στοιχεία ταυτότητάς μου έχουν διαφορές από την εγγραφή μου στους εκλογικούς καταλόγους; Θα αντιμετωπίσω πρόβλημα; Τι πρέπει να κάνω;
    Εξαρτάται από τις διαφορές. Αν είναι ουσιώδεις, μπορεί να απαιτηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το Δήμο. Καλό είναι να εφοδιαστείτε με αυτό έγκαιρα, για να αποφύγετε τις ταλαιπωρίες της τελευταίας στιγμής.

Πηγές


Αφήστε μια απάντηση