Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Εκλογές - Βουλή / 5 Ψήφοι αλλάζουν 148 έδρες; Η ψήφος δεν είναι χαβαλές είναι βόμβα

5 Ψήφοι αλλάζουν 148 έδρες; Η ψήφος δεν είναι χαβαλές είναι βόμβα

Εισαγωγή

Μία από τις αδυναμίες – χόμπι μου είναι η ανάλυση αριθμητικών δεδομένων, μαθηματικών τύπων και γενικά ότι εμπεριέχει οικονομικές ή μαθηματικές έννοιες. Μετά την αποκάλυψη του asxetos.gr για τον λογαριασμό της ΔΕΗ όπου μία (1) και μόνο μία kWh μπορεί να κοστίσει 78 ευρώ …και έγινε ένα μικρός χαμός, αποφάσισα να ασχοληθώ λίγο με την ανάλυση του ισχύοντος εκλογικό νόμου.Αποτελέσμα αυτής της ενασχόλησης ήταν :

  • Εκλογές 2012 Calculator – Το μοναδικό μας εργαλείο υπολογισμού για την κατανομή των εδρών και
  • Το θεωρητικό εκλογικό άρθρο – ανάλυση που διαβάζετε τώρα.

«Τι να σου κάνει μία ψήφος» ;

Πολλοί, δημοσιογράφοι – πολιτικοί – πολίτες, σχολιάζουν για το πως θα γίνει κυβέρνηση, με ποιους, ποιες συμμαχίες κλπ.

Αρκετοί πολίτες επίσης ενίοτε καταφέρονται με απαξιωτικό τρόπο για την δύναμη μίας (1) «ψήφου», την δική τους ή του κάθε ψηφοφόρου.«Ελα μώρε τι θα αλλάξει, τι να κάνει η ψήφος μου, ότι είναι να γίνει θα γίνει». Κάτι τέτοιες δηλώσεις σίγουρα θα έχετε ακούσει όλοι σας, ίσως και να τις υιοθετείτε σαν άποψη.

Τι συνέπειες μπορεί να έχουν όχι μία, αλλά πέντε ψήφοι ;

Αποφάσισα να αναλύσω, έστω σε θεωρητικό – μαθηματικό επίπεδο εάν οι ανωτέρω ψηφοφόροι έχουν δίκιο .

Ετσι έθεσα στον εαυτό μου το ερώτημα και εν συνεχεία (αφού βρήκα την απάντηση) και σε εσάς μέσω twitter και facebook :

Ερώτηση :

 

Αλλάζοντας την επιλογή-κόμμα των «ΠΕΝΤΕ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΨΗΦΩΝ» πόσες έδρες (max) μπορεί να αλλάξουν χέρια – χρώμα το βράδυ των εκλογών ;

 

Απάντηση :

148 έδρες !! το 50% σχεδόν των εδρών του Κοινοβουλίου !!!

Δηλαδή οι πέντε (5) «πιο σημαντικοί ψήφοι» μπορεί να αναδιατάξουν κατά το 50% την σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
Οφείλω να σας πω ότι σοκαρίστηκα με αυτή την απάντηση. Εντάξει δεν πίστευα την άποψη ότι «δεν τρέχει τίποτα για μία ψήφο» αλλά η ανάλυση με πήγε στο άλλο άκρο. Με τρομοκράτησε…. δημοκρατικά.

Δηλαδή ο φάκελος του ψηφοδελτίου είναι ένα Enola Gay και το ψηφοδέλτιο μας μία αναίμακτη πυρηνική δημοκρατική βόμβα που μπορεί να οριοθετήσει το μέλλον της χώρας μέσω της ριζικής ανατροπής στην σύνθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τι σημαίνει : Οι πέντε (5) «πιο σημαντικοί ψήφοι» ;

Σημαίνει ότι διαλέγεις με βάση τα αποτελέσματα, τις πιθανότητες, την συγκυρία, τα παιχνίδια της μοίρας, τις δυνατότητες του εκλογικού νόμου, εκείνες τις ψήφους που μπορεί να αποδειχθούν τις πιο σημαντικές στην οριστική κατανομή των εδρών, άρα και για το μέλλον της χώρας.

Για παράδειγμα στην Δίκη Κοσκωτά (όσοι θυμούνται) η αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου έγινε με ψήφους 7-6 .

Αναλογιστείτε πόσο σημαντική και βαρύνουσας σημασία ήταν η ψήφος εκείνου του δικαστή (του 7ου) που αντί να κρίνει «ένοχος» έκρινε «αθώος», πόσο θα είχε αλλάξει η μοίρα της χώρας εάν αυτή η «πιο σημαντική ψήφος» του δικαστή είχε αλλάξει στάση από «αθώος» σε «ένοχος» ; Ευτυχώς δεν θα το μάθουμε ποτέ (γιατί δεν θα το άντεχε η χώρα)

Δηλαδή, αλλάζοντας στάση το τελευταίο δευτερόλεπτο οι 5 πιο σημαντικοί ψήφοι – ψηφοφόροι και αντί να ψηφίσουν ένα κόμμα ψηφίζουν κάποιο άλλο μπορεί στο μέγιστο του να αλλάξουν χρώμα – χέρια 148 έδρες, δηλαδή να αλλάξει σύνθεση η βουλή κατά 50% περίπου.

Θεωρητικό ; Ναι θα μπορούσες να το αποκαλέσεις και έτσι … αλλά η ιστορία της δημοκρατίας έχει να επιδείξει πολλά παραδείγματα αναμετρήσεων που κρίθηκαν για ελάχιστες ή και μία ψήφο.

Πίνακας απόδειξη θεωρητικού σεναρίου μεταβολής των 5 πιο σημαντικών ψήφων

 

 

Αλλάζουμε δηλαδή από το 1ο στο 2ο θεωρητικό σενάριο 1 ψήφο από την ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και από το ΛΑΟΣ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ σε λοιπά κόμματα (αλλά και άλλου να πήγαιναν το ίδιο κάνει).

Η πρώτη θέση αλλάζει (50 έδρες bonus) και τα 4 κόμματα μένουν εκτός βουλής, χάνουν τις έδρες τους αλλά αλλάζουν και οι έδρες των άλλων κομμάτων.

Συμπεράσματα

Αυτά δεν γίνονται !! (θα πείτε)

Ναι δεν γίνονται (απαντώ για να μην χαλάσουμε τις καρδιές μας).

Αλλά το νόημα όμως ήδη το έχετε καταλάβει και αυτό ήθελα να πετύχω.

Καμία ψήφος δεν είναι χαβαλές, δεν είναι ασήμαντη, εάν συνωμοτήσει το σύμπαν, η ψήφος σου μπορεί να αποτελέσει μια «δημοκρατική πυρηνική βόμβα».

Και επειδή μου αρέσει το χιούμορ και η σάτιρα…

Δεν το κατάλαβα γιατί δεν γίνεται ;

Γίνονται αυτά….. αφού αυτοί που θα μας κυβερνήσουν :

Ο Σαμαράς λέει ότι θα πάρει αυτοδυναμία, ο Βαγγέλης ζητά την πρώτη θέση, ο Αλέξης σχηματίζει αριστερή κυβέρνηση, ο Φώτης θα καταθέσει προοδευτική πρόταση, ο Πάνος δήλωσε έτοιμος να κυβερνήσει, η Αλέκα περιμένει την λαϊκή επανάσταση, ο Γιώργος δηλώνει ότι θα σαρώσει και η Χρυσή Αυγή ότι η γη θα τρέμει.

Δηλαδή συγνώμη αυτά γίνονται ;  Αντε καλές επιλογές όλοι σας.

Ευχή μου

Το βράδυ των εκλογών να είστε στους λεγόμενους ηττημένους των εκλογών και να πανηγυρίζετε (!!)

Γιατί….

ΕΑΝ ΑΝΗΚΕΙΣ ΣΤΟΥΣ «ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΥΣ» ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ, ΠΡΙΝ ΧΑΡΕΙΣ,
ΑΝΑΛΟΓΙΣΟΥ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΣΟΥ


Αφήστε μια απάντηση