Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Γενοκτονίες / Αρμενική γενοκτονία (Photo Collections – Armenian Genocide)

Αρμενική γενοκτονία (Photo Collections – Armenian Genocide)

Μία από τις αρχαιότερες φυλές της περιοχής της Κασπίας θάλασσας, ανάμεσα σ’ αυτήν και τη Μαύρη θάλασσα, είναι η αρμενική, κλάδος και αυτή της μεγάλης ινδοευρωπαϊκής οικογένειας. Οι Αρμένιοι κατοικούσαν σ’ αυτά τα μέρη πολύ πριν έρθουν οι ταρταρομογγόλοι Τούρκοι, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, και είχαν αναπτύξει πολύ αξιόλογο πολιτισμό.

Όπως αναφέρει στο ενημερωτικό φυλλάδιο της Ιστορική περίληψη πάνω στο αρμενικό ζήτημα η κεντρική επιτροπή για την υπεράσπιση του αρμενικού ζητήματος, “οι αιώνες που πέρασαν έκαναν τους Αρμένιους να γνωρίσουν την ανεξαρτησία, αλλά και να ζήσουν κάτω από ξένη κατοχή. Αλλά, χάρη στον πηγαίο εθνικό πολιτισμό τους, που εύρισκε την επιβεβαίωση του σε όλους τους τομείς της καλλιτεχνικής και λογοτεχνικής δημιουργίας, αυτός ο λαός ποτέ δεν έπαψε να προσφέρει στον παγκόσμιο πολιτισμό. Μετά την πτώση του αρμενικού βασιλείου της Κιλικίας το 1375 και έπειτα, με τους διάφορους ρωσοτουρκικούς, ρωσοπερσικούς και τουρκοπερσικούς πολέμους στο πέρασμα των αιώνων, η Αρμενία βρέθηκε μοιρασμένη ανάμεσα στην οθωμανική αυτοκρατορία και στη Ρωσία. Έτσι, το μεγαλύτερο μέρος των αρμενικών εδαφών ενσωματώθηκε στην οθωμανική αυτοκρατορία.”

Έτσι, λοιπόν, άρχισε ο γολγοθάς των Αρμενίων. Η ανικανότητα της οθωμανικής αυτοκρατορίας να οργανωθεί σε σύγχρονο πολυεθνικό κράτος – μήπως τώρα η στάση των Τούρκων στους Κούρδους και στους Έλληνες δεν έχει μια από τις αίτιες της στην ίδια ανικανότητα -, ο σοβινισμός και ο θρησκευτικός φανατισμός σπρώχνουν το επίσημο κράτος στην τελική Χύση του αρμενικού ζητήματος.

Πρώτη φάση: στις σφαγές του 1894-1896, με διαταγή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Β’ σφάζονται πάνω από 300.000 Αρμένιοι. Δεύτερη φάση: εκτόπιση και σφαγή το 1915 ενός εκατομμυρίου πεντακοσίων χιλιάδων (1.500.000) Αρμενίων, κάθε ηλικίας και φύλου.

Λίστα φωτογραφιων και δείγμα Τουρκικού Πολιτισμού .

 

 

«Νεκρό 15χρονο παιδί που πέθανε από την πείνα», σύμφωνα με τον φωτογράφο, 1915-1916. Δυο παιδιά με γυμνά πόδια τυλιγμένα με επιδέσμους νεκρά από τον λιμό στις ερήμους.
Τοποθεσία φωττογραφίας: Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιοχή Συρίας. Φωτο: Armin T. Wegner

 

 

1915-1916, δολοφονημένος έφηβος Αρμένιος σε ένα χαντάκι. Τα παιδιά γύρω κοιτούν το πτώμα
Τοποθεσία φωτογραφίας: Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιοχή Συρίας. Φωτο: Armin T. Wegner

 

Κρεμασμένοι Αρμένιοι στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκτοπίσεις των Αρμενίων από την περιοχή. Φωτο: Armin T. Wegner

 

«Εγκαταλειμμένα και δολοφονημένα μικρά παιδιά (Αρμένιων) εξορίστων», κατά τoν φωτογράφο, 1915-1916.
Τοποθεσία φωτογραφίας: Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιοχή Συρίας. Φωτο: Armin T. Wegner

 

1915-1916, κρανία αρμενίων εξορίστων σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Κάποια από αυτά έχουν σημάδια που φανερώνουν ότι έχουν καεί μέχρι θανάτου.
Τοποθεσία φωτογραφίας: Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιοχή Συρίας. Φωτο: Armin T. Wegner
1915-1916, γυμνό πτώμα έφηβου Αρμενίου, πεταμένο στο δρόμο. Διακρίνονται τραύματα στο κεφάλι και χαμηλά στο στήθος.
Τοποθεσία φωττογραφίας: Οθωμανική Αυτοκρατορία, περιοχή Συρίας. Φωτο: Armin T. Wegner

 

 

Turks cut off heads of Armenian men for centuries

 


Αφήστε μια απάντηση