Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Κλίμακες Βαθμοί

Κλίμακες Βαθμοί

Κλίμακες τιμών & φυσικών φαινομένων , διαβαθμίσεις .

Περί Μονάδων Μέτρησης

Οι μονάδες μέτρησης χρησιμοποιούνται για να αναθέσουν μια αξία στις φυσικές ποσότητες. Μια μονάδα μέτρησης είναι μια ιδιαίτερη ποσότητα, που καθορίζεται και που υιοθετείται από τη σύμβαση, με την οποία άλλες ποσότητες του ίδιου είδους συγκρίνονται προκειμένου να εκφραστούν τα μεγέθη τους σχετικά με εκείνη την ποσότητα, παραδείγματος χάριν το χιλιόγραμμο, το μέτρο, το λίτρο, το βολτ και το δευτερόλεπτο .....

Συνέχεια »

Η κλίμακα Richter για σεισμούς

Η Κλίμακα Ρίχτερ (Richter scale) είναι μια διαδεδομένη λογαριθμική κλίμακα μέτρησης του ποσοτικού μεγέθους ενός σεισμού. Η κλίμακα αναπτύχθηκε το 1935 στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ από τους Αμερικανό φυσικό και σεισμολόγο Τσαρλς Ρίχτερ (Charles Francis Richter)[1] και τον Γερμανό Μπένο Γκούτενμπεργκ (Beno Gutenberg).

Συνέχεια »

Βαθμοί συγγένειας

Όταν δηλ. λέμε συγγένεια 2ου ή 3ου βαθμού, εννοούμε ότι έχουν μεσολαβήσει 2 ή 3 γεννήσεις. Τα αδέλφια έχουν μεταξύ τους συγγένεια 2ου βαθμού, διότι έχουν προέλθει απο δύο γεννήσεις.

Συνέχεια »

Κλίμαξ Τυφώνων κατά Saffir/Simpson

Ο τυφών είναι τύπος τροπικού κυκλώνα (χαμηλό βαρομετρικό), ειδικού δηλαδή καιρικού συστήματος με έντονες καταιγίδες και καλά καθορισμένη επιφανειακή κυκλοφορία, με φορά σύμφωνη με την κίνηση τών δεικτών του ρολογιού για το νότιο ημισφαίριο, πού γεννιέται συνήθως στις τροπικές περιοχές .

Συνέχεια »

Κλίμακα Beaufort (Μποφώρ) – Ενταση ανέμου – Κόμβοι – Κυματισμός

Άνεμος είναι η φυσική κίνηση του ατμοσφαιρικού αέρα που ρέει γενικά παράλληλα προς το έδαφος. Αιτία του ανέμου είναι η οριζόντια διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαφορά πίεσης μεταξύ δύο δεδομένων σημείων τόσο μεγαλύτερη είναι και η ένταση του ανέμου.

Συνέχεια »