Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Οδική ασφάλεια / Κακοτεχνίες δρόμων . Αποζημίωση , βλάβες οχημάτων και σωματικές

Κακοτεχνίες δρόμων . Αποζημίωση , βλάβες οχημάτων και σωματικές

Στις κακοτεχνίες των δρόμων οφείλονται καθημερινά αρκετά από τα ατυχήματα που συμβαίνουν σε όλη την Ελλάδα . Τι κάνουμε εκτός από την δικαιολογημένη οργή μας ;

Μπορούμε να αποζημιωθούμε ; … και εάν ναι ποια είναι η διαδικασία ;

Ας είναι καλά η ΕΛΠΑ που ενημερώνει τους παθόντες οδηγούς τα εξής:

-Την ευθύνη για τη συντήρηση των οδών/έργων, έχουν :

α) Για τις Εθνικές Οδούς, τις κεντρικές αρτηρίες πόλεων και τα Δημόσια Έργα το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ,

β) Για το επαρχιακό δίκτυο και τις δευτερεύουσες οδούς η Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Νομαρχίες, Δήμοι και Κοινότητες).

Όσον αφορά στη διαδικασία αποζημίωσης:

Στην περίπτωση κατά την οποία όχημα υποστεί φθορά ή βλάβη λόγω κακοτεχνίας του δρόμου- ή του έργου αντίστοιχα (όπως π.χ «πέσιμο» σε λακκούβα), ο κάτοχος του οχήματος πρέπει:

1. Να ειδοποιήσει αμέσως την Τροχαία για να βεβαιώσει επί τόπου τη βλάβη/φθορά του οχήματος λόγω κακοτεχνίας και να εκδώσει στη συνέχεια σχετική βεβαίωση.

Αντίστοιχη βεβαίωση χορηγεί και η ΕΛΠΑ στους συνδρομητές της, καθώς οι τεχνικοί του τμήματος Οδικής Βοήθειας της ΕΛΠΑ-ΟΒΕΛΠΑ, βεβαιώνουν εγγράφως τη μεταφορά/ ρυμούλκηση του οχήματος λόγω βλάβης / φθοράς που προκλήθηκε από την κακοτεχνία. (asxetos : φαντάζομαι και να ρωτήσουμε…. ότι κάτι ανάλογο θα κάνουν και οι άλλες εταιρείες)

2. Η βεβαίωση βλάβης/φθοράς μαζί με ενδεικτική προσφορά αποκατάστασης της φθοράς/βλάβης του οχήματος ή τιμολόγιο -στην περίπτωση που έχει αποκατασταθεί- κατατίθενται αντίστοιχα:

-Στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ, ή

-Στα αρμόδια γραφεία των Νομαρχιών/Δήμων/Κοινοτήτων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης.

-Στην περίπτωση που δεν υπάρχει συγκεκριμένη άποψη για το που πρέπει να κατατεθεί η Αίτηση Αποζημίωσης, οι οδηγοί μπορούν να προσφεύγουν στους αρμόδιους Εισαγγελείς της χώρας οι οποίοι αποφαίνονται για το ποιος φορέας φέρει την ευθύνη της αποζημίωσης και προωθούν την αίτηση.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται κατ’ επέκταση και σε περίπτωση που υπάρχει τραυματισμός του οδηγού / επιβαινόντων.

Όπως αναφέρει η ΕΛΠΑ στην ανακοίνωσή της: «Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών –θυμάτων των κακοτεχνιών που έχουν προσφύγει για να αποζημιωθούν, έχει ήδη αποζημιωθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη Δικαστικές αποφάσεις στις περιπτώσεις που εκτός από τις υλικές ζημιές υπάρχουν και σωματικές βλάβες».

Asxetos : Εκτός των άνω … θα σας πρότεινα όταν είναι εφικτό … μία έγγραφη δήλωση σε απλό χαρτί ή σε μία δήλωση Ν.105 από κάποιο περαστικό οδηγό ή πεζό που να λέει ότι είδε ότι το όχημα σας έπεσε πχ στην λακκούβα … θα ήταν ενδεχομένως σωτήρια ….

Πηγές

ΕΛΠΑ


Αφήστε μια απάντηση