Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Οικονομία-Μύθοι / Καρτέλ και απληστία – Ο απατεώνας και ο σκύλος του Αισώπου.

Καρτέλ και απληστία – Ο απατεώνας και ο σκύλος του Αισώπου.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

– Συνεχίζουμε την καθιερωμένη πλέον πρακτική μας να προσπαθούμε να εξηγήσουμε καταστάσεις και φαινόμενα αναφερόμενοι σε διάφορα υποδείγματα ή όρους Οικονομικής προέλευσης (κατανοητά όμως από όλους) . Δεν μας νοιάζει τόσο…. εάν τα επιχειρήματα ή υποδείγματα είναι επιτυχημένα , όσο… εάν οι αναγνώστες μας και φίλοι αναπτύξουν την δική τους αυτόνομη σκέψη .

– Σήμερα θα αναλωθούμε σε ένα δύσκολο εγχείρημα . Θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε , να προσεγγίσουμε, με τον δικό μας asxeto και akalipto τρόπο , …να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως :
α. Τι είναι το ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ ;
β. “ΚΑΡΤΕΛ” δεν πουλάνε μόνο Ναρκωτικά και δεν είναι μόνο στην Κολομβία…
γ. Η ΑΣΤΑΘΕΙΑ των ΚΑΡΤΕΛ
δ. Εκτός από το παπάκι ..πάει και ο σκύλος του ΑΙΣΩΠΟΥ στο ποτάμι
ε. Γιατί απέτυχε η συγχώνευση της ΕΤΕ με την ΑΛΦΑ ;
στ. Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ , η Ντόρα και το Μέγαρο 
ζ. Το Κυπριακό να λυθεί … αλλά ΠΩΣ ; για να μην λυθεί η λύση…
η. “Ο γιος σου κοίτα τι έκανε…. ” , “μπα… ρώτα την κόρη σου… ” ….. και άλλα asxeta και akatalipta.

TI EINAI TO OΛΙΓΟΠΩΛΙΟ

Για να κατανοήσουμε σε όσα θα αναφερθούμε παρακάτω πρέπει να εξηγήσουμε το “πλαίσιο αναφοράς μας” που είναι το ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ.

 Το λέει και η λέξη … “λίγοι πωλητές” . Ολιγοπώλιο είναι η δομή της αγοράς που χαρακτηρίζεται από μικρό αριθμό ΠΩΛΗΤΩΝ .Μικρός αριθμός πωλητών συνεπάγεται στενή αλληλεξάρτηση μεταξύ τους . Οι αποφάσεις του ενός πωλητή = ολιγοπωλητή παρακολουθούνται στενά από τους υπόλοιπους ανταγωνιστές και σχεδόν πάντα η ΑΠΟΦΑΣΗ του ενός πωλητή ..φέρνει την αντίδραση = απόφαση των άλλων .

 Αναλογιστείτε τις 2-3 μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες μας , γιαούρτια με φρούτα η μία …. γιαούρτια και η άλλη , προσφορές η μία …προσφορές και η άλλη , θυμηθείτε επίσης τον χορό της μείωσης των επιτοκίων από τις Τράπεζες (σαν του λύκους περίμεναν ..τις αποφάσεις των άλλων ….) , δείτε το και πιο απλά …. στην γειτονιά έφερε η κυρά Μαρίκα στο Μπακάλικο εφημερίδες ?…έφερε και κ.Γιώργος ή εφημερίδες ή την Αστυνομία , “ψηλώνει” την Μουσική ο Λαλιώτης αφρίζει ο Μητσοτάκης κ.λ.π ..κ.λ.π.

 Αρα ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ = Λίγοι Πωλητές (προιόντων – υπηρεσιών – “ονείρων” ) = Εντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους.

ΚΑΡΤΕΛ … δεν πουλάνε μόνο Ναρκωτικά στην Κολομβία

Κάθε νόμισμα (ακόμα και το euro) έχει δύο όψεις. Στο ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΟ μπορεί (και συνήθως έτσι γίνεται) οι ανταγωνιστές να σφάζονται λες και είναι στην αγορά του Ρέντη ΑΛΛΑ μπορεί να αποφασίσουν για το ΚΟΙΝΟ συμφέρον να εκμεταλλευθούν την από Κοινού μονοπωλιακή τους ισχύ . Αντί δηλαδή ο κ.Γιώργος να φέρει την αστυνομία στην κ.Μαρίκα να συνεννοηθούν να πουλάνε παραπάνω και οι δύο , το Χ προιόν στην Ψ τιμή .

 Αντί ο Μητσοτάκης να σφάζεται με τον Καραμανλή …. να “συμφωνήσουν” γιατί υπάρχουν και παιδιά και Μέγαρα . Αντί να κάνουν οι εταιρείες κινητών πλειστηριασμό προσφορών στα κινητά (με μία εφημερίδα δώρο το landen2001) να συμφωνήσουν να μην πουλάνε κάτω από την Χ τιμή . Αντί να σφάζονται οι εταιρείες (μη λέμε ονόματα) για το που , πότε και πως θα επεκταθούν στην τάδε Γεωγραφική περιοχή …. να “μοιράσουν” τα γεωγραφικά διαμερίσματα στην Ελλάδα. Νομίζω κατανοητά πράγματα όλα αυτά …. εξάλλου έχουν γίνει και θα γίνονται .

Πάντα όμως οι όποιες συμφωνίες “κυρίων” (όπως λέγονται) είναι ΚΡΥΦΕΣ (ευτυχώς που έχει Ηλιο) . Aυτή η “άνευ γραπτής συμφωνίας” , συμφωνία κυρίων , για το κοινό συμφέρον δύο ή περισσότερων ανταγωνιστών που δραστηριοποιούνται σε μία ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΗ αγορά με σκοπό να αυξήσουν το ιδίο όφελος καλείται ως ΚΑΡΤΕΛ (με την ευρύτερη έννοια του όρου “αγορά” δίνουμε την δική μας έννοια στον όρο ΚΑΡΤΕΛ που ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της Οικονομικής επιστήμης) .

Τα πλεονεκτήματα μία συμφωνίας ΚΥΡΙΩΝ μεταξύ των ανταγωνιστών = ολιγοπωλητών (του “ΚΑΡΤΕΛ” ) είναι εμφανή :

α. Μείωση του ανταγωνισμού μεταξύ των μελών της Ολιγοπωλιακής αγοράς (είτε πετρέλαιο είναι , είτε ναρκωτικά , είτε Πολιτικό κόμμα , είτε μπακάλικα γειτονιάς )

β. Μείωση της αβεβαιότητας στην αγορά (αφού το πλαίσιο λειτουργίας -δράσης είναι πιο ξεκάθαρο και οι κίνδυνοι – απρόβλεπτοι παράγοντες (π.χ Αστυνομία , προσφορές ανταγωνιστή κ.λ.π ) έχουν μειωθεί ) , και ιδιαίτερα ….

γ. Αυξημένα ΚΕΡΔΗ για τα μέλη του ΚΑΡΤΕΛ αφού μπορούν να “ορίζουν” την τιμή και την ποσότητα πώλησης του προϊόντος τους… (αυτό το Κέρδος…)

Στόχος του ΚΑΡΤΕΛ είναι δηλαδή να ΜΕΓΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙ το ΟΦΕΛΟΣ=κέρδος το ολικό , για το σύνολο της Ομάδας . Λογικό …. έτσι δεν είναι ; .

 Για να επιτύχει κάτι τέτοιο θα πρέπει να λειτουργήσει και πάρει τις όποιες αποφάσεις του σαν να είναι μία ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ με κοινές εγκαταστάσεις .Να αποφασίσει τι ποσότητα* θα παράγει , σε ποιά τιμή* θα την πουλάει , και τι ποσότητα θα παράγει ο κάθε ένας που συμμετέχει στο ΚΑΡΤΕΛ.

 * Ως Ποσότητα = … φανταστείτε.. και τις δηλώσεις που κάνουν οι Πολιτικοί , τα αξιώματα -καρέκλες που θα πάρουν τα στελέχη μετά από μία συγχώνευση , τα αξιώματα θα πάρουν οι Τουρκοκυπριοι μετά την επίλυση , τα γιαούρτια που θα πουλάνε οι βιομηχανίες , το χαρτζιλίκι που παίρνει ο γιος από την μαμά και η κόρη από τον Μπαμπά …. κ.λ.π

 ** Ως τιμή = …. φανταστείτε … το στυλ των δηλώσεων (καυστικό – υποστηρικτικό του αρχηγού) , την εμβέλεια του αξιώματος που θα καταλάβουν μετά την συγχώνευση , κάθε πόσα χρόνια θα γίνεται Τουρκοκύπριος Πρόεδρος , το ύψος στο χαρτζιλίκι . Γενικά αφήστε το μυαλό ελεύθερο …..

ΚΑΡΤΕΛ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ …. (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ – ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ)

Μελετήσετε λίγο το διάγραμμα και τα “επεξηγηματικά” πλαίσια .Εάν σας δυσκολεύουν τα διαγράμματα ή είστε παντελώς asxetos με Οικονομικές έννοιες …. απλώς αγνοείστε το διάγραμμα και προχωρήστε παρακάτω. Θα το καταλάβατε με απλά λόγια….


ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΡΤΕΛ – ΑΣΤΑΘΕΙΑ – ΑΠΛΗΣΤΙΑ<κάντε κλικ να ανοίξει η εικόνα σε νέο παράθυρο)>

ME AΠΛΑ ΛΟΓΙΑ :

Επιχειρήσεις ή “στελέχη” ή…. … που είχαν μέχρι τώρα ανταγωνιστικές πολιτικές , αποφασίζουν να τα “βρούνε” για το καλό της ΟΜΑΔΑΣ – ΚΛΑΔΟΥ (άρα και δικό τους) . Τα βάζουν κάτω τα νούμερα και συμφωνούν ότι πρέπει να παράγουν (πουλάνε-προσφέρουν κ.λ.π) στο σύνολο της ΟΜΑΔΑΣ Χ μονάδες του προϊόντος (θυμηθείτε τον ΟΠΕΚ με τα βαρέλια…) και θα το πουλάνε στην ΤΙΜΗ Ψ .

 Ετσι τα έσοδα της ομάδας-κλάδου-κόμματος κ.λ.π θα είναι Χ (ποσότητα) * (επί) Ψ (η τιμή) .Τα κέρδη θα είναι Χ*Ψ – το συνολικό κόστος . Αφού λειτουργούν “μονοπωλιακά” (δεν υπάρχουν ανταγωνιστές ή δεν είναι υπολογίσιμοι αυτοί που υπάρχουν) το όποιο αποτέλεσμα (κέρδη) που επιτυγχάνουν είναι και ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ (=άριστο) .

ΟΜΩΣ : Η έλλειψη “εσωτερικού” ελέγχου μεταξύ των μελών του ΚΑΡΤΕΛ , η διαφορετική διόρθωση του κάθε μέλους του ΚΑΡΤΕΛ (π.χ διαφορετικό κόστος παραγωγής) και ιδιαίτερα η ΑΠΛΗΣΤΙΑ που διέπει ανθρώπους , oμάδες και ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ …. θα οδηγήσει (σχεδόν πάντα συμβαίνει) στην παραβίαση των συμφωνηθέντων (αρχικά) από ένα μέρος του ΚΑΡΤΕΛ . To μέρος του ΚΑΡΤΕΛ που αθετεί πρώτο την ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ καλείται και “ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ” ή “ΕΞΑΠΑΤΗΤΗΣ” .

Παράδειγμα : Η εταιρεία A°LISTIA A.E στα πλαίσια της συμφωνίας κυριών πρέπει να παράγει 1.000 π.χ Κινητά και να πουλάει στην τιμή 5.000 (τιμή καρτέλ) . Σκέφτεται όμως το σαΐνι που διοικεί…. “έλα μωρέ… θα παράγουμε 1.200 και θα τα πουλήσουμε 5.000 …. σιγά μην πάρουν χαμπάρι οι “απέναντι” “.

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ οδήγησε στην αύξηση της παραγωγής (άρα και των εσόδων της APLISTIA A.E) , η αγορά όμως έχει ένα ΝΟΜΟ , ΠΡΟΣΦΟΡΑ – ΖΗΤΗΣΗ (καμπύλη ζήτησης) , η αύξηση της παραγωγής θα πιέσει τις τιμές προς τα κάτω…. κάτι θα ψυλλιαστεί η άλλη εταιρεία “BRIKIA DEN KOLAME” Ο.Ε και θα σκεφτούν , “ααα …τις κ…λες … πάτησαν την συμφωνία …. θα αυξήσουμε την παραγωγή παραπάνω από ότι θα έπρεπε να βγάλουμε και τα σπασμένα…. ” .

 Αρα το ΚΑΡΤΕΛ ή “συμφωνία κυρίων” θα καταρρεύσει με παταγώδη τρόπο , εκτροχιασμένη από την ΑΠΛΗΣΤΗ συμπεριφορά των μελών που την απαρτίζουν , κινούμενοι από ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ κίνητρα ….. που θα τους βγούνε ξινά… σε όφελος πάντα των καταναλωτών .

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ …. και το ποταμάκι… (παραλλαγμένος)

Και εάν ακόμα δεν έχετε τα “κιλά της μπάρας” , διαβάστε τον ΜΥΘΟ …. γιατί πάντα ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΥΘΟΣ :

 Hταν μία φορά ένας άπληστος σκύλος , έκοβε βόλτες στου ΡΕΝΤΗ ….. άκουσε στην τηλεόραση ότι θα κάνουν επιθεώρηση οι ΑΣΤΥΚΤΗΝΙΑΤΡΟΙ και λέει …. ” ή τώρα ή ποτέ…” …πάει κρυφά ..και κλέβει ένα κομμάτι κρέας (ζυγούρι μάλλον) , επειδή φοβήθηκε μην το πιάσει η ΣΔΟΕ που δεν είχε απόδειξη … πήγε από τα στενά … φτάνει στον Κηφισό τον ποταμό που είχε πολύ νερό λόγω χιονοπτώσεων … εκεί που πάει να περάσει το ποτάμι … βλέπει την σκιά του να αντανακλάται στο ΝΕΡΟ , νομίζοντας ότι επρόκειτο και για κάποιο άλλο σκύλο με μεγαλύτερο κομμάτι κρέας … κάνει μία να αρπάξει τον υποτιθέμενο θησαυρό (κρέας) , αναγκάστηκα όμως άφησε το δικό του κομμάτι κρέας να το παρασύρει το νερό … τι έπιασε ; ΑΕΡΑ… και η απληστία τον οδήγησε να χάσει τα πάντα…. (όχι “ξαναπαίξτε” στο ΧΑΑ)

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΤΥΧΕ Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΕΤΕ ΚΑΙ AΛΦΑ ;

….. Μα για τους ίδιους ακριβώς λόγους που καταρρέει ένα ΚΑΡΤΕΛ . Α Π Λ Η Σ Τ Ι Α

Απληστία των μεγαλοστελεχών για το μοίρασμα της ΚΑΡΕΚΛΩΝ (=παραγωγή) και για το είδος – κύρος (=τιμή πώλησης) που θα έχει στο σύνολο της η κατανομή των θέσεων. Μην ξεχνάτε ότι η όποια βελτιστοποίηση του νέου σχήματος θα είχε σίγουρα πολύ λιγότερα υψηλόβαθμα στελέχη από ότι υπάρχουν σήμερα στο σύνολο των δύο Τραπεζών .

Αμηχανία – φόβος των εργαζομένων στην ΕΤΕ (συγκριτικά περισσότερο από την ΑΛΦΑ) για την τύχη των εργασιακών τους σχέσεων και των ιδίων , δεδομένου ότι σε μέσα επίπεδα τα στελέχη-εργαζόμενοι της ΑΛΦΑ είναι “έτη φωτός” μπροστά από αυτά της ΕΤΕ (άλλη νοοτροπία – άλλος κόσμος) .

Απληστία (;) των στελεχών της ΑΛΦΑ… να πράξουν δέκα βήματα οι της ΕΤΕ και αυτοί 2-3 για να βρεθούν μαζί …. μιας και όπως πιστεύουν αυτοί είναι οι ΕΛΙΤ του Τραπεζικού συστήματος (δεν ξέρω πόσο δίκιο έχουν , αλλά οι “160 χρόνια Τράπεζα” το βλέπουν με την “επετηρίδα” ) .

Σαν κερασάκι στην τούρτα βάλτε και κάτι “επιθυμίες” αντιπολίτευσης (αξιωματικής και εσωτερικής) να μην προχωρήσει η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ (τα ανταλλάγματα θα τα δούμε με το χρόνο…..) .Η θέση του ανταγωνισμού δεν ξέρω ποια θα έπρεπε να είναι …. αφού 1+1 στην οικονομία δεν κάνει ποτέ 2 .. άντε 1,8….

Έτσι … προσέξτε ….

 – Το συμφέρον των Τραπεζικών ομίλων (κατ’ ουσία των μετόχων τους) που θα προέκυπτε από την επιτυχία της ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗΣ , αγνοήθηκε ή πυρπολήθηκε εκ των έσω , ιδιαίτερα από τα υψηλόβαθμα στελέχη που βρήκαν αρωγούς του Συνδικαλιστές …. για να διαφυλάξουν τα ιδία συμφέροντα τους … κόντρα στα συμφέροντα των ΜΕΤΟΧΩΝ που με παρρησία δηλώνουν ότι ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ !! και πληρώνονται …

Η ΑΠΛΗΣΤΙΑ (με την όποια έννοια θέλετε , δικαιολογημένη ή όχι , asxeto επί του παρόντος) για ΑΥΞΗΣΗ των ΕΣΟΔΩΝ (καρέκλες – εργασιακές σχέσεις – επαγγελματικές ευκαιρίες κ.λ.π) οδηγεί το “ΚΑΡΤΕΛ” σε αυτοδιάλυση , ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ….πάντα… των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ…. και ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ … πάντα …. των ΕΤΑΙΡΙΩΝ …. δηλαδή των ΜΕΤΟΧΩΝ (εάν το καταλάβουν ποτέ…) .

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ … Η ΝΤΟΡΑ …και το ΜΕΓΑΡΟ (χωρίς παίδαρο)

Βάλανε κάτω τις δημοσκοπήσεις . ΝΔ όπως είναι 40% (+ – ) , ΝΔ χωρίς Μητσοτάκη 30-35 % ( + – ) , Μητσοτάκης μόνος του 10-20 % ( + – ) .

Αρα στην ΝΔ δεν σηκώνει έντονες ΟΛΙΓΟΠΩΛΙΑΚΕΣ καταστάσεις . Το συμφέρον αλλήλων τους υποδηλώνει το αυτονόητο , ΚΑΡΤΕΛ – ΝΔ … Ο Κώστας αρχηγός , ο Μητσοτάκης στηρίζει με το να μην υποσκάπτει δημόσια τον αρχηγό , η κόρη είναι το Νο 2 , το μέγαρο περιμένει ….. όνειρο δεμένο στο μουράγιο , οι άλλοι “πατρώνοι” στηρίζουν γιατί έχουν παιδιά (εμείς οι υπόλοιποι βγήκαμε από όρχεις πεταμένες στο Ρέντη… ) και όλοι μαζί περιμένουν τις εκλογές . Η συμφωνία κυριών (αλά Καρτελ) τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια….

Και εάν αυτό δεν είναι ΚΑΡΤΕΛ ΣΥΜΦΩΝΙΑ…. τι είναι ; . Εδώ εάν ήταν “ελεύθερος” (και δεν είχε κόρη και ρετσινιές) ο Μητσοτάκης θα ψήφιζε δαγκωτό ΣΗΜΙΤΗ , διότι κάνει ότι προσπάθησε να κάνει αυτός το 90 λίγο διαφορετικά … αλλά ήταν ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ …δεν ήταν ΠΑΣΟΚ … και θα πρέπει κάποτε σε αυτή την χώρα να λέμε τα πράγματα με το ΟΝΟΜΑ τους. Να μην μιλήσουμε για ΟΤΕ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΕΣ …και … ευτυχώς που έλαχε σε αυτή την χώρα να την αναλάβει ο ΣΗΜΙΤΗΣ … και μας έκανε ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ…. άντε τώρα να βρεθεί και κάποιος να μας κάνει ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ …..

Το ότι έχουμε τον κ.Στεφανόπουλου πρόεδρο της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ , τον πιο πετυχημένο ΠΡΟΕΔΡΟ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ δεν θα το σχολιάσουμε διότι θα πρέπει να σκίσουμε το ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ το 99% των Ελλήνων άνω των 28 ετών …. (έπεσα διάνα..)

ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ … ΝΑ ΛΥΘΕΙ … ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΠΩΣ ;

Όταν ακόμα πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα ήταν “ανέκδοτο” – λογοπαίγνιο η επίλυση του ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ , όταν ο ΚΛΗΡΙΔΗΣ έβλεπε μόνο σε φωτογραφίες τα κατεχόμενα , γράφαμε “Το Κυπριακό θα επιλυθεί σύντομα …. διότι η Τουρκία δεν μπορεί να αντέξει και δεν αξίζει πλέον να πληρώνει το τίμημα της κατοχής …”.

Σήμερα είναι αναγκαίο οι δύο πλευρές (Ελληνοκυπριακή και Τουρκοκυπριακή – Επιχείρηση Α και Β στο ΚΑΡΤΕΛ ) να βρούνε την ΚΟΙΝΗ συνιστώσα τους στο ΜΕΛΛΟΝ . Το ατομικό τους συμφέρον πρέπει να ικανοποιηθεί μέσω του ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΝΟΛΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ της ΝΗΣΟΥ ΚΥΠΡΟΥ .

Η αναγκαία επίλυση του Κυπριακού είναι το ζητούμενο …. δεν είναι όμως ΠΑΝΑΚΕΙΑ ….. η όποια λύση κινδυνεύει να καταρρεύσει όπως καταρρέει ένα ΚΑΡΤΕΛ … από την ΑΠΛΗΣΤΙΑ και την έλλειψη δίκαιας συμφωνίας-καταμερισμού του οφέλους (κέρδους) και των υποχωρήσεων (κόστος) μεταξύ των μελών που το απαρτίζουν .

 Ζητούμενο είναι η ΟΝΤΩΣ ΔΙΚΑΙΗ ΛΥΣΗ που θα ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ και τα ΔΥΟ ΜΕΡΗ-ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ , χωρίς να κινδυνεύει να σκοντάψει στις νάρκες του συνεχώς μεταβαλλόμενου Γεωπολιτικού τοπίου.

Και εννοώ μία ΛΥΣΗ διαφορετική από αυτή που επιβάλλουν οι κανόνες (συμφέροντα) των διαπραγματεύσεων , όπου ο καθένας προσπαθεί να κερδίσει περισσότερα για την πλευρά του (και συνήθως κερδίζει περισσότερα ο ποιο ισχυρός ) . Λύσεις τέτοιες… είναι λύσεις ….δεν είναι ΟΜΩΣ ΟΙ ΛΥΣΕΙΣ !!

Λύση ήταν ….και η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ του ΤΙΤΟΥ …. και φαινόταν καλή …. αλλά ήταν ΑΔΙΚΗ για ορισμένα ΜΕΛΗ …. και φάνηκε… φάνηκε άσχημα.. έστω και εάν πέρασαν 40 χρόνια…

Η λύση για το ΚΥΠΡΙΑΚΟ είναι ΜΙΑ , ΔΙΚΑΙΗ (όχι όπως την αντιλαμβάνεται κάποιος φανατικός της μίας κοινότητας) και για τις ΔΥΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ , ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ , που δεν θα συντηρεί ή δεν θα αφήνει περιθώρια ΑΠΛΗΣΤΙΑΣ , θα έχει ξεκαθαρισμένο το τοπίο (για ότι και εάν συμβεί στο μέλλον) , θα έχει δικλείδες ασφαλείας και εσωτερικού ελέγχου , που θα καλλιεργεί την ΚΥΠΡΙΑΚΗ συνείδηση πρώτιστα , και το τίμημα της συμφωνίας (κόστος στο καρτελ) θα είναι ισότιμο και ανάλογο του οφέλους που θα αποκομίσει η κάθε κοινότητα από την επίλυση του προβλήματος.

 Ολες οι άλλες λύσεις ….είναι οι χειρότερες λύσεις που θα τις πληρώσουμε με τους αναλογούντες τόκους στον πέρασμα του χρόνου…. η ΙΣΤΟΡΙΑ συχνά επαναλαμβάνεται….

” ΚΟΙΤΑ ΤΟΝ ΓΙΟ ΣΟΥ…. “

Ε ως γνωστό…. τα αγοράκια με την μαμά … τα κοριτσάκια με τον μπαμπά. Όλα βαίνουν καλώς κάτω από την Οικογενειακή στέγη , όταν τα δύο μέρη του ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ Καρτέλ …. τηρούν την συμφωνία – ισορροπία μεταξύ τους και ΔΕΝ διακατέχονται από ΑΠΛΗΣΤΙΑ στην συμπεριφορά τους .

Οταν όμως ο κανακάρης με το ανάλογο και πανάρχαιο τρόπο της γκρίνιας-καλοπιάσματος της μαμάς (πιάνει πολύ το νεαρό της ηλικίας… που φαίνεται η μαμά…) την πείσει να του πάρει κανένα Μηχανάκι , έξτρα χαρτζιλίκι κ.λ.π … τότε η ΑΠΛΗΣΤΙΑ της ΜΑΜΟΠΑΡΑΤΑΞΗΣ θα φέρει τα “αντίποινα” της ΑΡΧΟΝΤΑ-ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ με αρωγό την αδικημένη κορασίδα

. Η “σύγκρουση” με διάφορα όντως διασκεδαστικά επιχειρήματα θα οδηγήσει στην διάλυση του άτυπου Οικογενειακού ΚΑΡΤΕΛ …. σε αυτή την μοναδική περίπτωση ………όμως για λίγο …διότι το ΑΙΜΑ νερό γίνεται …

– ΜΑΝΑ….. θέλω καινούργιο σκληρό δίσκο….. -)))) – Σσσ μην σε ακούσει ο πατέρας σου… και ποιος θα τον βαστάξει…


Αφήστε μια απάντηση