Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Οικονομία-Μύθοι / Λαικά Ομόλογα ή Λαικές Επιβαρύνσεις ; Ο ρόλος του Ηγέτη

Λαικά Ομόλογα ή Λαικές Επιβαρύνσεις ; Ο ρόλος του Ηγέτη

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

– Στο σημερινό άρθρο μου , στην πιο αγαπημένη μου ενότητα στο asxetos.gr , θα ασχοληθώ με τα υπό έκδοση “ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ” .
– Θα προσπαθήσω … η όποια προσέγγιση – ανάλυση να έχει μία διαχρονική αξία και όχι μία απλή καταγραφή της τρέχουσας ειδησεογραφίας .

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ – ΤΟ “ΓΕΓΟΝΟΣ” .

“Λαϊκά ομόλογα: Έρχονται με ετήσιο επιτόκιο 3,6% (αφορολόγητα) (και ετήσια διάρκεια) . Αρχίζει τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου η διάθεση με δημόσια εγγραφή των Ειδικών Ετήσιων Αποταμιευτικών Ομολόγων. Το ύψος της έκδοσης καθορίστηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσουν, εντός του έτους, δύο ακόμα εκδόσεις, με τις οποίες το συνολικό ύψος των «λαϊκών ομολόγων» να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ. Η δημόσια εγγραφή θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου, ενώ ο διακανονισμός θα γίνει την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, οπότε και θα γίνει η κατανομή των τίτλων, ανά επενδυτή. Επίσης, η ημερομηνία έκδοσης των ΕΤΑ θα είναι η 26η Φεβρουαρίου 2003. Ενώ σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να τα ρευστοποιήσει θα επιβαρυνθεί (ποινή) με 10 % φόρους (καθαρή απόδοση δηλαδή 3,24 %).
Το ανώτατο ποσό επένδυσης ανά φυσικό πρόσωπο (=ανά ξεχωριστό ΑΦΜ) , είναι 10.000 ευρώ, (όπως ισχύει και στα ΕΤΑ) για κάθε έκδοση.”

Αυτή είναι η “απόφαση” η είδηση ..το γεγονός . Δεν θα ασχοληθώ με την καθεαυτή είδηση ..αλλά με την ουσία της , τις σκοπιμότητες της , την πολιτική που εκφράζει και υποστηρίζει . Πάμε στην ανάλυση μας…..

ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΚΑΘΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΦΟΡΕΑ κ.λ.π

Για να καταλήξουμε σε “ασφαλή” συμπεράσματα , σε όσο το δυνατό “αντικειμενικές” απόψεις απαλλαγμένοι από πολιτικά ή κομματικά πάθη θα πρέπει να συμφωνήσουμε ποιος είναι ο ρόλος της “Συντεταγμένης Πολιτείας” και για το παράδειγμα μας της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου .

Ανατρέχω στην σελίδα μας ΠΟΛΙΤΙΚΗ / ΣΥΝΤΑΓΜΑ και βρίσκω το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα . Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα :

‘Αρθρο 106 – (Κράτος και εθνική οικονομία) .
1. Για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το Kράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη Xώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας …κλπ

‘Αρθρο 2 – (Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας)
1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας….κλπ

Επίσης ο καθένας από εσάς , θα συμφωνήσει στην ανά αιώνες επικρατούσα ηθική και ανθρωπιστική άποψη ότι “πρωτεύον” στόχος κάθε Πολιτισμένου Εθνους – Κράτους είναι να εξασφαλίζει τουλάχιστον ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης , στους Οικονομικά αδύνατους πολίτες τους , στους ηλικιωμένους και γενικά στα άτομα που χρήζουν την συμπαράσταση της “Πολιτείας” . Καταθέτω δηλαδή επιπρόσθετα και το κριτήριο της ΗΘΙΚΗΣ και ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ “στόχευσης που θα πρέπει να έχει κάθε πολιτισμένη Πολιτεία – Κυβέρνηση με τις αποφάσεις που λαμβάνει …. πόσο μάλιστα όταν αυτή αυτοαποκαλείται Σοσιαλιστική (το εάν είναι …δεν είναι δικό μου θέμα …και δεν είναι του παρόντος) .

Επιπρόσθετα θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι πέρα από το που “εντάσσεται” κάποιος από εμάς (σύμφωνα με την ανάλυση που θα ακολουθήσει) ο ΗΓΕΤΗΣ έχει ένα καθήκον , θα πρέπει να έχει ένα ΙΕΡΟ ΣΚΟΠΟ . Οι αποφάσεις θα πρέπει να προάγουν το καλό του συνόλου της Κοινωνίας – Κράτους – Ομάδας που έχει ταχθεί να υπηρετεί και να διοικεί και όχι ενός “όποιου” τμήματος τους . Ξεχάστε και ξεχνάω που ανήκω και τι ΜΕ ή ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΕΙ (!!) και ελάτε να διαβάσουμε τα παρακάτω σαν “ΗΓΕΤΕΣ” που έχει ένα σκοπό … “οι αποφάσεις τους προάγουν το συμφέρον του Συνόλου της Κοινωνίας” .

Συμπέρασμα : H κάθε Πολιτεία – Κυβέρνηση οφείλει να έχει ως οδηγό στην άσκηση της Πολιτικής – καθηκόντων της το ΣΥΝΤΑΓΜΑ του Κράτους , ενώ ως ηθική ασπίδα και περίβλημα των επιλογών της θα πρέπει να έχει τις επικρατούσες απόψεις περί “Κοινωνικής ευαισθησίας και αρωγής στις ασθενέστερες τάξεις και ομάδες του πληθυσμού” . Οταν αποφασίζει ένας “ηγέτης” είτε πρωθυπουργός λέγεται είτε Υπουργός …. πρέπει να αποφασίζει για το “συμφέρον” του συνόλου της Κοινωνίας .
Έννοιες , εκτιμώ , “αντικειμενικές” και αποδεκτές από όλους μας . Ωραία ? ….συνεχίζουμε …

Η ΕΛΛΑΔΑ του ΣΗΜΕΡΑ – Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΟΥ 2003

Αφού καταγράψαμε τα “πρέπει” της κάθε “συντεταγμένης Πολιτείας – Κυβέρνησης” θα πρέπει να καταγράψουμε και την πραγματικότητα την οποία βιώνει η Οικονομία και η Κοινωνία … έτσι ώστε μετέπειτα να κάνουμε τις απαραίτητες συγκρίσεις .

Στην Ελληνική Κοινωνία ένα αξιόλογο τμήμα της (δεν είναι η πλειοψηφία) απολαμβάνει (για όλους εμάς τους υπόλοιπους) τις μικρές ή τεράστιες (σπανιότερα) σε ύψος καταθέσεις της .
Καταθέσεις που οι περισσότεροι εξ αυτών διατηρούσαν (ίσως σε μικρότερο ποσό παλαιότερα ή ίσως σε μεγαλύτερο ποσό πριν το ΧΑΑ..) εδώ και πολλά έτη . Σε μέσους όρους δηλαδή δεν μιλάμε για καταθέτες των 2-3 ετών .

Επίσης στην Ελληνική Κοινωνία υπάρχει ένα τεράστιο τμήμα της χρεωμένο με Δάνεια διαφόρων μορφών , κατηγοριών και ποσών . Μέρος από αυτό το τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας είναι υπερχρεωμένο σε σχέση με τις πραγματικές Οικονομικές τους δυνατότητες , οικογένειες και επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να επιβιώσουν όλο και πιο πολύ . Υπάρχει βέβαια και τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας όπου ο υφιστάμενος δανεισμός του είναι “ελεγχόμενος” , απόλυτα υγιείς και μακροχρόνια πολύ ωφέλιμος (για απορίες – διαφωνίες διαβάστε το άρθρο μου Η ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ) .

Τέλος , υπάρχει και ένα τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας που είναι αποκλεισμένο από το Τραπεζικό Σύστημα (με δική του ή όχι επιλογή) , την ενεργή Οικονομική ζωή , Συνταξιούχοι (περήφανα γηρατειά !! και ενίοτε οργισμένα ..) , άτομα με προβλήματα υγείας , κοινωνικής ένταξης και συμμετοχής – αποδοχής .

Συμπέρασμα : Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες και την υπάρχουσα σύνθεση της Ελληνικής Κοινωνίας οι ομάδες – τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας που χρήζει και έχει περισσότερο την ανάγκη για υποστήριξη της Ελληνικής Πολιτείας – Κυβέρνησης είναι κατά σειρά :
1. Aτομα που δεν παράγουν , άτομα με προβλήματα υγείας και προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού .
2. Συνταξιούχοι (σε ποσοστό 90 %) .
3. Οικογένειες και επιχειρήσεις υπερχρεωμένες σε σχέση με τις Οικονομικές του δυνατότητες (είτε έφταιγαν για τις επιλογές τους είτε όχι) .
4. Οικογένειες και επιχειρήσεις χρεωμένες αλλά εντός των Οικονομικών τους δυνατοτήτων και…
5. Καταθέτες , οποιουδήποτε ποσού (ιδιαίτερα με μικρά ποσά) που απολαμβάνουν τόκους ψίχουλα (?) που τους προσφέρει – σήμερα – το Τραπεζικό σύστημα .

ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ?

Με την απόφαση της η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (η αναφορά δεν είναι ειρωνική αλλά γίνεται για να υπενθυμίσω τον βασικό αυτοχαρακτηρισμό της ως Πολιτικού κινήματος) , για την έκδοση ΛΑΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ επιτυγχάνει τα κάτωθι : (εδώ αρχίζει κατά την λαϊκή ρήση το “χώσιμο” …)

Σπαταλά περίπου , ενώ θα μπορούσε να το αποφύγει , περίπου 5-10 δις δρχ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό αφού το ποσό των 2,5 δις ευρώ θα το δανεισθεί με ένα επιτόκιο 3,6% ..ενώ μέχρι σήμερα το δανειζόταν , άρα θα μπορούσε να το ξανά δανεισθεί με ένα επιτόκιο πέριξ του 3 % . (τα νούμερα είναι στο “περίπου”) .
Δηλαδή εγώ ο φορολογούμενος Μισθωτός υπάλληλος θα πληρώσω το κόστος των 5-10 δις ή δεν ξέρω πόσο ακριβώς θα είναι το κόστος αυτής της “επιδότησης” .

Επιδοτεί (έμμεσα , αφού θα μπορούσε να δανεισθεί το ίδιο ποσό με χαμηλότερο κόστος) η Πολιτεία τους καταθέτες με ένα ποσό Χ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό .
Επιδοτεί δηλαδή εκείνο το τμήμα της Ελληνική κοινωνίας όπου :

Σύμφωνα με την παραπάνω κατάταξη μας είναι το τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας που χρήζει την λιγότερη αρωγή από την Πολιτεία !!!

Είναι το τμήμα εκείνο που για πολλά έτη απολάμβανε υψηλά επιτόκια και επωφελήθηκε από νομισματικές κρίσεις (θυμηθείτε κάτι τρελές αποδόσεις στα repos)

Εν κατακλείδι δεν φέρει στις πλάτες τους ουδεμία πολυχρόνια κόπωση οικονομικής ανέχειας και δυσκολίας σε σχέση με τα άλλα τμήματα της Ελλ.Κοινωνίας .

Είναι εκείνο το τμήμα που θα πληγεί το λιγότερο (ίσως και να επωφεληθεί) από οποιαδήποτε σοβαρή διατάραξη της εσωτερικής ή εξωτερικής Οικονομικής κατάστασης.

Δημιουργεί δυσαρέσκεια σε όλα τα μέρη – τμήματα της Ελληνικής Κοινωνίας . Αφενός στα εκτός των “καταθετών” τμήματα – ομάδες τους Πληθυσμού αφού αισθάνονταν και θα αισθάνονται – τώρα – ακόμα περισσότερα οι “παραμελημένοι” της Ελληνικής Πολιτείας . Αλλά ακόμα και οι ίδιοι οι καταθέτες ενδέχεται να σκεφθούν – αναλογισθούν και να έχουν ενίοτε την απαίτηση … “αφού μπορείτε τώρα …μπορούσατε και δεν το είχατε κάνει … θα μπορείτε και στο μέλλον και απαιτούμε να το ξανακάνετε” .

Δαπανά πολύτιμους κρατικούς πόρους που θα έπρεπε να έχουν χρησιμοποιηθεί για ενίσχυση των Οικονομικά ασθενέστερων τάξεων και ομάδων του Πληθυσμού . Διότι ως γνωστό η Πολιτεία δεν έχει αποτελέσει στο ακέραιο το καθήκον της απέναντι σε αυτές τις ομάδες του Πληθυσμού (μπορεί να έχουν γίνει μικρά ή τεράστια βήματα όχι όμως αυτά που θα έπρεπε) .

Και το χειρότερο όλων … η απόφαση αυτή …. έρχεται να διαταράξει το αιώνιο νόμο της προσφοράς – ζήτησης και του ανταγωνισμού. Προσφέροντας απόδοση “καθαρή” 3,6 % όταν το Τραπεζικό σύστημα προσφέρει αποδόσεις 1,5% – 3,5% αυτόματα έρχεται να λειτουργήσει ως ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ του Τραπεζικού Συστήματος .

Το Τραπεζικό σύστημα όμως αποτελείται από Επιχειρήσεις με μετοχική βάση και για να ικανοποιήσουν τους Μετόχους τους πρέπει να έχουν Κέρδη. Για να έχεις κέρδη ….δεν πρέπει να χάνεις πελάτες και πρώτη ύλη = καταθέσεις . Οσάκις…. το Τραπεζικό σύστημα θα αναγκασθεί σε μικρό ή μεγάλο βαθμό να ανεβάσει έστω και προσωρινά τα επιτόκια των καταθέσεων που προσφέρει στους πελάτες του .

Είναι τόσο λογική αυτή η αντίδραση όσο λογική είναι η αντίδραση της κάθε μικρής ή μεγάλης επιχείρησης που αποφασίζει διάφορα μέτρα (καλύτερες τιμές – προσφορές – εκπτώσεις) προκειμένου να μην χάσει τους πελάτες της .

Το Τραπεζικό σύστημα θα κάνει … ότι κάνει ένας σύντρόφος που κινδυνεύει να χάσει το ταίρι του … θα “αδυνατίσει” , θα “καλλωπιστεί” , “θα αρωματιστεί” ..θα το κάνει έστω και προσωρινά , θα δώσει την δική του μάχη …. τι πιο ΛΟΓΙΚΟ ?

Αυτή η “μάχη” για να κρατήσεις αυτό που “αγαπάς – θέλεις ” (είτε πελάτης λέγεται , είτε σύντροφος) έχει πάντα κάποιο κόστος (είτε η “μάχη” δίνεται από το Τραπεζικό σύστημα , είτε από μία μικρή επιχείρηση , είτε από κάποιο σύντροφο) . Το κόστος αυτό ..όταν δεν μπορείς να αντέξεις “μόνος” θα το μετακυλίσεις κάπου αλλού . Ετσι το Τραπεζικό σύστημα θα αναγκασθεί να αυξήσει ανάλογα ή σε ποσοστό του αυξημένου κόστους , τα επιτόκια χορηγήσεων , η μικρή επιχείρηση θα λάβει ανάλογα μέτρα (χαμηλότερη ποιότητα , αύξηση της φοροκλοπής , μείωση των εργαζομένων κ.λ.π) , και η γυναίκα – σύντροφος θα αυξήσει τα νεύρα της θα μειώσει τις αποταμιεύσεις της ή ότι άλλο νομίζει και την βοηθάει …
Δηλαδή η απόφαση αυτή της πολιτείας , όχι μόνο ενισχύει τμήμα του Πληθυσμού (καταθέτες) που δεν το έχει τόσο μεγάλη ανάγκη , ΑΛΛΑ ΤΙΜΩΡΕΙ ΕΜΜΕΣΑ τα άλλα τμήματα του Πληθυσμού (δια μέσου της όποιας πιθανής και αναμενόμενης (?) αύξησης των επιτοκίων των Χορηγήσεων) . Διπλό το “κακό” και το λάθος !!!

Παρατήρηση – σημείωση : Το επιχείρημα ότι η εγγραφή για τα Λαικά Ομόλογα θα γίνει με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ (3,4 εκατ δρχ) ευσταθεί . Αποψιλώνεται όμως σε μεγάλο βαθμό όταν συνυπολογίσει κάποιος το γεγονός ότι λόγω της μετά Χ.Α.Α εποχής , πληθώρα οικογενειών διατηρεί στο σύνολο της (σύζυγος – η σύζυγος – ίσως και παιδιά – παππούς ) τους απαραίτητους Κωδικούς για την “προεγγραφή” και ξεχωριστό ΑΦΜ . Αρα σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουμε εγγραφές “Οικογενειακές” για ποσά 30.000 € .

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ .… **

Η έκδοση των Λαικών Ομολόγων στρέφεται ενάντια (έμμεσα) στα συμφέροντα της συντριπτική πλειοψηφίας της Ελληνικής Κοινωνίας που τυγχάνει να έχει και την μεγαλύτερη ανάγκη για στήριξη και υποβοήθηση από την Πολιτεία .

Είναι μία απόφαση που ενισχύει τους “έχοντες” χωρίς το όφελος τους … εκφρασμένο σε “τόκο” , να θεωρείται και από τους ίδιους ύψιστης σημασίας……

Είναι μία απόφαση που υπό τις υφιστάμενες συνθήκες δεν συνάγει με την Πολιτική που θα έπρεπε να ασκήσει είτε μία Σοσιαλιστική Κυβέρνηση είτε μία οποιαδήποτε Κυβέρνηση με αυξημένη Κοινωνική ευαισθησία (…η οποία θεωρώ ότι δεν μπορεί να μονοπωλείτε από καμία πολιτική παράταξη) .

Είναι μία απόφαση επιπόλαια , χωρίς Οικονομικό βάθος ….. , μία απόφαση εντυπώσεων και προεκλογικής σκοπιμότητας (λίγοι θα καταλάβουν πόσο λάθος κάνει η Πολιτεία και πόσο τους πλήττει η απόφαση αυτή … ενώ πολλοί θα ωφεληθούν – έστω και λίγο – και θα το καταλάβουν… άρα θετικό εκλογικό ισοζύγιο…. ) .

Μετά από αυτά …. να αλλάξω το ρητό μας…
” Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ”

** Οποιαδήποτε προσπάθεια να εξάγετε συμπέρασμα για την κομματική μου (μπλιαχ) ή πολιτική μου ταυτότητα … πιστέψτε με … θα σας στενοχωρήσει …η αστοχία σας … -))


Αφήστε μια απάντηση