Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Οικονομία-Μύθοι / Το δίλημμα των υποδίκων (φυλακισμένων) !!

Το δίλημμα των υποδίκων (φυλακισμένων) !!

ΕΙΣΑΓΩΓΗ (μία μικρή ιστορία)

Πρέπει να ήταν ένα κρύο βράδυ του 1991 … εκεί στην Κρητική Εστία στο Παγκράτι… το παράθυρο του μικρού δωματίου “‘έβλεπε” από ψηλά σχεδόν όλη την ΑΘΗΝΑ , στο ΡΑΔΙΟ οι γνωστές συζητήσεις για εσωκομματικές φαγωμάρες , ο διπλανός “συγκάτοικος” είχε τσακωθεί – πάλι – με την “‘αγαπημένη του” . Δεν μπορούσα ποτέ να κατανοήσω προς τι αυτή η “αλληλοφαγωμάρα και ο σκοτωμός ” στην ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ (πλέον) Οικονομία μας και στην “ακοινώνητη” κοινωνία μας.

 Ο καφές και ο αηδιαστικός , αλλά φτηνός , καπνός cooper απαραίτητα αξεσουάρ στο διάβασμα , το βιβλίο της ΜΙΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ Ι , 1κιλό , ο καθηγητής από αυτούς που δεν ξεχνάς (συνήθης ποσοστό επιτυχίας φοιτητών < % ΚΚΕ σε εκλογές) είχα φτάσει στην σελίδα 530 , εκείνη η σελίδα έμελλε να αποτελέσει και το προσωπικό ” δια ταύτα ” μιας αιώνιας αντιπαλότητας ανθρώπων – κοινωνιών – κρατών – “ΟΜΑΔΩΝ” . Πάμε στο μεδούλι….

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ – Η ΑΠΟΡΙΑ

Συχνά όλοι μας διερωτόμαστε : “μα γιατί ο τάδε Πολιτικός – Βουλευτής κάνει δηλώσεις που στην ουσία βλάπτουν το κόμμα του ;” , “γιατί ο Αβραμόπουλος θέλει να κάνει το δικό του κόμμα ; ”   , ” γιατί οι Βρετανοί δεν αγαπούν και τόσο την Ευρώπη ; ” , ” γιατί μία ζωή φαγωνόμαστε με τους Τούρκους ; ” , ” γιατί στην δουλειά μου …με μαχαιρώνουν πισώπλατα οι άλλοι  ;” , ” γιατί τσακωνόμαστε συνέχεια με τον/την σύζυγο , τον συγγενή , τον γείτονα ….; ” , ” γιατί μαμά το μωρό μας πίνει Nestla και όχι ΝΟΥΝΟΥ ; ” (μην γελάτε είναι σοβαρό) και άλλα τόσα και περισσότερα ΓΙΑΤΙ ;;;;.

Η ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ…

Ποια τα κοινά σημεία των παραπάνω “συμπεριφορών” ;

 – Ολες οι “συμπεριφορές” τείνουν προς την επιδίωξη του “ΑΤΟΜΙΚΟΥ” συμφέροντος , ανεξαρτητοποιούνται δηλαδή από την “ΟΜΑΔΙΚΗ” και κοινή προσπάθεια που θα είχε στόχο το καλό ΟΛΗΣ της Ομάδας .

Ο Πολιτικός κάνει τις δηλώσεις του …είτε για να πλήξει τον υποψήφιο για το υπουργικό αξίωμα συνάδελφο του , είτε για να “εκβιάσει” τον αρχηγό ανταλλάζοντας την “σιωπή” με την ωραία θέση του υπουργού.

Ο Αβραμόπουλος γιατί θέλει να γίνει βεζίρης στην θέση του βεζίρη …. Φαγωνόμαστε με τους Τούρκους γιατί έτσι εκτιμούμε ή εκτιμούν , ότι προάγουμε το “ατομικό” ΕΘΝΙΚΟ μας συμφέρον , “ο θάνατος σου .. η ζωή μου..” κ.ο.κ.

Οι Βρετανοί υιοθετούν μία αντιευρωπαική πολιτική γιατί έτσι – ίσως- εκτιμούν ότι προστατεύουν τα συμφέροντα της Μονάκριβης και Πανάκριβης …Βασίλισσας τους από τους κακούς Γάλλους και τους “παραλλαγμένους απόγονους των ΝΑΖΙ” …

Σας μαχαιρώνουν στην δουλειά ..γιατί “ΔΡΥΟΣ ΠΕΣΟΥΣΗΣ ΠΑΣ ΑΝΗΡ ΞΥΛΕΥΕΤΑΙ” …..και παίρνει και την θέση….

Τσακωνόσαστε με συζύγους , γείτονες κ.λ.π γιατί θέλουν το “δικό τους” και όχι το “δικό σας” …

Το μωρό σας πίνει NESTLA και όχι ΝΟΥΝΟΥ …γιατί η ΝΕSTLA (η κάθε NESTLA) δεν τήρησε την “ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΡΙΩΝ” που είχε με το Υπουργείο Εμπορίου και την ανταγωνίστρια εταιρεία ΝΟΥΝΟΥ (την κάθε ΝΟΥΝΟΥ) και μείωσε τις τιμές κάτω από το συμφωνηθέν όριο….

Και άλλα τόσα χιλιάδες παραδείγματα “ΑΤΟΜΙΚΩΝ” επιδιώξεων….

Η ΤΙΜΩΡΙΑ … ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ…. Η ΚΟΛΑΣΗ και ο ΔΙΑΟΛΟΣ…

Και επειδή μας αρέσει (ως γνωστό) το ΧΙΟΥΜΟΡ …. μετά από κάμποσα χρόνια που θα αποβιώσουμε εις ΚΥΡΙΟ.. θα πάμε όλοι μαζί στο “ΜΕΤΑ Η ΖΩΗ” του γνωστού ΑΡΚΑ από Κυριακάτικο ΕΨΙΛΟΝ . Εκεί θα μας παραλάβει ο γνωστός ΔΙΑΟΛΟΣ και θα μας οδηγήσει στην ΚΟΛΑΣΗ …θα βάλει όλους τους ΑΓΓΛΟΥΣ μαζί με Γάλλους και Γερμανούς σε ένα Καζάνι … τους Πολιτικούς σε κάποιο άλλο … τον Αβραμόπουλο μαζί με του άλλους βεζίρηδες στο τρίτο δεξιά μόλις μπαίνεις …. θα μας βάλει τους ΕΛΛΗΝΕΣ μαζί με τους ΤΟΥΡΚΟΥΣ στο ίδιο καζάνι… θα βάλει όλους του γείτονες σε δύο καζάνια , οι διαμένοντας ανά ζυγό αριθμό οδού στο τέταρτο και οι ανά μονό αριθμό οδού στο έκτο καζάνι , στο πέμπτο στην μέση των “γειτόνων” θα βάλει όλους μαζί τους “NESTLA” και τους “ΝΟΥΝΟΥDES” της σημερινής μας ζωής , να βράζουν και να τσακώνονται ποιος θα πιάσει πελάτες μετά θάνατο τους “γείτονες” .

 Τότε ο αγαπητός ΔΙΑΟΛΟΣ …θα εκφωνήσει : “ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ αγαπητοί πελάτες .. γείτονες …πατριώτες και αρχηγοί . Η φωτιά όπως θα αισθάνεστε και από την θερμοκρασία του ζουμιού σας στο όποιο βράζεστε τώρα …είναι ακόμα χαμηλά … στους 60 Co !! Θα σας δοθεί το παρακάτω πρόβλημα … όσο καθυστερείτε να καταλάβετε την λύση του , την ερμηνεία του και το ηθικό του δίδαγμα , η θερμοκρασία θα αυξάνει με ρυθμό 10 βαθμούς Κελσίου ανά λεπτό . Οποιο καζάνι το λύνει …. η θερμοκρασία θα σταματήσει να αυξάνει … θα σταθεροποιηθεί και θα παραμείνει η ίδια ΑΙΩΝΙΑ … να βράζετε στο ζουμί σας (και στα λάθη σας) . Λοιπόν έχουμε και λέμε …..

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΙΚΩΝ !!

ΔΙΑΟΛΟΣ : – Η Αστυνομία μόλις συνέλαβε δύο εγκληματίες τον γνωστό φονιά RADIENERGANO και την συνεργάτιδα του °AGOSMIO°IISI γνωστή και ως “GIA THN °ARTI MU” . Δεν υπάρχουν όμως πειστικές αποδείξεις εναντίον τους . Χωρίς ομολογία και οι δύο εγκληματίες θα τιμωρηθούν με ελαφρές ποινές , έστω 50 ημέρες φυλάκισης .

 – Για να αποσπάσουν ομολογία , οι αστυνομικοί τοποθετούν πρώτα τους εγκληματίες σε διαφορετικά κελιά για να αποτρέψουν την μεταξύ τους άμεση επικοινωνία . Κατόπιν κάνουν την εξής πρόταση στον κάθε ένα από τους δύο εγκληματίες :

” Αν ομολογήσεις και ο άλλος δεν ομολογήσει , θα σε αφήσουμε ελεύθερο , αλλά θα τιμωρήσουμε τον άλλο με 2.000 ημέρες φυλάκισης . Αν όμως ομολογήσει και ο άλλος , τότε ο καθένας σας θα τιμωρηθεί με φυλάκιση 1.000 ημερών ” .

– Οι επιλογές που έχει ο κάθε εγκληματίας συνοψίζονται στον παρακάτω πίνακα . Μην γράφεται !!! …θα σας τους μοιράσει o βοηθός μου ο ΒΕΛΖΕΒΟΥΛ . Κύριοι !! δείτε τον Πίνακα που θα σας μοιραστεί ….προσέξτε μην βραχεί … και βγάλτε τα συμπεράσματα σας , κάντε την αυτοκριτική σας .. χρόνος επίλυσης μία αιωνιότητα ….το μόνο που τρέχει …είναι το Θερμόμετρο προς τα πάνω…χεχεχεχιχιχαχα!!!

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΙΚΩΝ
(ή των κατοίκων της ΓΗΣ ; )
Α. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤOY
“RADIENERGANU”
ΟΜΟΛΟΓΕΙ ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΕΙ
Β. ΟΙ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ
“°AGOSMIO°IISIS”
ΟΜΟΛΟΓΕΙ Α: 1.000 μέρες Α: 2.000 μέρες
Β: 1.000 μέρες Β: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ
ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΕΙ Α: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣΑ: 50 μέρες
Β: 2.000 μέρες Β: 50 μέρες

ΔΕΙΤΕ ΚΑΛΑ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ…. Η “ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ” ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ….

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !!

Είναι προς το ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ !! του κάθε υποδίκου να ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ .

Ας εξετάσουμε την περίπτωση του Α (RADIENERGANU) :

Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα σχετικά με την συμπεριφορά της B (pagosmiopiisis) :

H “B” είτε θα ομολογήσει είτε δεν θα ομολογήσει .

Αν ομολογήσει η “Β” τότε…… ο “Α” θα τιμωρηθεί μόνο με 1.000 μέρες φυλακή αν ο ίδιος Ομολογήσει σε σύγκριση με τις 2.000 μέρες εάν δεν ομολογήσει . Αρα ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ “Α” να ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ .

Αν ΔΕΝ ομολογήσει η “Β” τότε ο “Α” θα αφεθεί ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αν ο ίδιος ομολογήσει , σε σύγκριση με τις 50 ημέρες αν δεν ομολογήσει . Ετσι ΠΑΛΙ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΤΟΝ “Α” ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ !! .

Ακολουθώντας την ίδια λογική , συμπεραίνουμε ότι συμφέρει και την “Β” να ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ !!

ΣΥΝΕΠΩΣ : ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΥΠΟΔΙΚΟΙ (Α και Β) ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ από ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ..και ο καθένας τιμωρείται με 1.000 ημέρες φυλακή . ΤΟ ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ (κάτι μου θυμίζει…) ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΥΠΟΔΙΚΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΤΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ (50 ΗΜΕΡΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗ) , Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΕΥΧΘΕΙ ΜΟΝΟ ΑΝ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΔΕΝ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ !! .

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Διαπιστώνεται περίτρανα από το παράδειγμα μας , ότι το Ομαδικό συμφέρον (ο Α και η Β δεν ομολογούν) θυσιάζεται στην επίτευξη του μέγιστου “ΑΤΟΜΙΚΟΥ” αποτελέσματος (είτε του κάθε “Α” , είτε της κάθε “Β”) …. το οποίο οδηγεί σε “ΜΕΤΡΙΟ” αποτέλεσμα για όλη την “ΟΜΑΔΑ-ΣΥΝΟΛΟ” .

Η “έλλειψη επικοινωνίας” ..τα “ξεχωριστά κελιά” μεταξύ των δήθεν ανταγωνιστικών “παρατάξεων” ..ενισχύει το ΑΤΟΜΙΚΟ ΕΓΩ , το αίσθημα της “επιβίωσης” της αλληλοεξόντωσης .
Ετσι πάντα … οι Πολιτικοί θα “δυσκολεύονται” να επιδιώκουν το μέγιστο ΟΜΑΔΙΚΟ αποτέλεσμα.. θα επιζητούν το ΑΤΟΜΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ (του εαυτού τους ή της παράταξης του ..σε αντίθεση με το Εθνικό συμφέρον) , έτσι πάντα θα υπάρχουν οι ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΙ της ζωής μας , Οι ΑΓΓΛΟΙ δεν θα καταλαβαίνουν ότι στην από κοινού συμφωνία-πορεία με τους ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ θα κερδίσουν όλοι οι Ευρωπαίοι (και όχι οι Αμερικάνοι) , εμείς με τους Τούρκους δεν θα καταλάβουμε ποτέ ότι ΕΝΩΜΕΝΟΙ , θα κάνουμε εμείς κουμάντο στα χωράφια μας και όχι κάποιοι άλλοι… , εσείς θα τσακώνεστε συνέχεια με τους γείτονες ..ενώ θα μπορούσατε να είσαστε “κουμπάρο騔 , τα μαχαίρια θα είναι για να κόβουν το κρέας , και τέλος οι “ΝΕSTLEDES” θα τηρούσαν τις Συμφωνίες “ΚΥΡΙΩΝ” με τους ΝΟΥΝΟΥΔΕΣ αυτής της ζωής ….

Ο ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΕΩΣ

Στην Κόλαση μέσα στα Καζάνια γινόταν χαμός στην αρχή τσακωνόντουσαν όλοι μεταξύ τους Αγγλοι – Γάλλοι , Ελληνες και Τούρκοι …. οι Γείτονες … “Της κολάσεως !!” …”ΝΑ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ…” , ” όχι να μην ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ” , ανομολόγητα πράγματα μέσα στα Καζάνια  η θερμοκρασία ανέβαινε συνεχώς (όπως τώρα στον Πλανήτη ΓΗ). Αφού όμως είδαν ότι με το να τσακώνονται , δεν έκαναν τίποτα , έβαλαν κάτω τα δεδομένα και τον εγωισμό τους και βρήκαν την λύση , όπως πάντα στο τέλος , “ιδρωμένοι” σκούπισαν όλοι το μέτωπο τους βγάζοντας μία κραυγή ανακούφισης  και ΞΥΠΝΗΣΑΝ …ΞΥΠΝΗΣΑΝ στην ΓΗ και πιστέψτε με εάν δεν βάλουν μυαλό όλοι τους/μας

θα μας πάρει όλους ο ΔΙΑΟΛΟΣ …ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ !!! .-

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΑΣ.
ΥΓ : ΤΥΧΟΝ ΣΥΝΩΝΥΜΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΕΣ . ΤΟ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ “ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΩΝ ΥΠΟΔΙΚΩΝ” ΧΡΗΣ/ΤΑΙ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΩΝ ΚΑΡΤΕΛ και όχι μόνο…


Αφήστε μια απάντηση