Μενού
Αρχική / Ενθετα - Αφιερώματα / Ορκοι / Η Υπόσχεση των Προσκόπων

Η Υπόσχεση των Προσκόπων

Η Υπόσχεση των Προσκόπων :


“Υπόσχομαι στην τιμή μου


Να εκτελώ το καθήκον μου


στον Θεό και την Πατρίδα


Να βοηθώ κάθε άνθρωπο


σε κάθε περίσταση


Και να τηρώ το νόμο των Προσκόπων”


Ο Προσκοπισμός έχει τους κανόνες του που πρέπει να τηρείς για να παίζεις σωστά. Οι βασικοί κανόνες σ’αυτό το όμορφο και συναρπαστικό παιχνίδι τον Προσκοπισμό είναι η Προσκοπική Υπόσχεση και ο Νόμος των Προσκόπων. Όλο το οικοδόμημα του Προσκοπισμού βασίζεται σε αυτές τις δύο αρχές.


Για να ονομαστείς Πρόσκοπος θα πρέπει να δώσεις την Υπόσχεση σου στον Αρχηγό σου μπροστά σε όλη την Ομάδα. Η Προσκοπική Υπόσχεση σου δίνει την ευκαιρία να γίνεις Πρόσκοπος και μέλος της Μεγάλης Παγκόσμιας Αδελφότητας των Προσκόπων.


Υπόσχεση θα πει να μείνεις πιστός στο “λόγο της τιμής” σου που έδωσες γι αυτό πριν υποσχεθείς θα πρέπει να ξέρεις τι είναι αυτό που λαμβάνεις να τηρήσεις. Πρέπει να αναμετρήσεις τις δυνάμεις σου και να αναρωτηθείς αν έχεις τη δύναμη και τη θέληση να το πράξεις.


Την υπόσχεση την δίνεις μια για πάντα και δεν μπορείς να την πάρεις πίσω. Το μυστικό για να την τηρήσεις είναι να την καταλάβεις καλά και να την νιώθεις στο βάθος της ψυχής σου, να γίνει βίωμα σου και κανόνας της ζωής σου. Ας δούμε τι ζητάει η Υπόσχεση:


ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΟ ΘΕΟ


Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλάβεις τα καθήκοντα που έχεις προς Αυτόν, που είναι γεμάτος αγάπη για σένα, να προσεύχεσαι, να εκκλησιάζεσαι τακτικά και να είσαι συνεπείς στις θρησκευτικές υποχρεώσεις σου. Να επικοινωνείς με τον Θεό σε κάθε ευκαιρία, στο σπίτι σου, στην εκδρομή, στην κατασκήνωση, γιατί ο Θεός βρίσκεται παντού και όσο περισσότερο Τον αναζητάς τόσο περισσότερο Τον γνωρίζεις.


ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙΣ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ


Η Πατρίδα είναι μια έννοια που περιλαμβάνει ότι το τιμιότερο και το αγνότερο υπάρχει στη ζωή σου. Πατρίδα είναι οι γονείς σου, οι συμμαθητές σου, οι γνωστοί σου, οι φίλοι σου, ακόμη πατρίδα είναι τα βουνά και τα ακρογιάλια που πας εκδρομές. Πατρίδα είναι τα ήθη και τα έθιμα μας, η Θρησκεία μας, η Πνευματική μας κληρονομιά, τα μνημεία των προγόνων μας. Πατρίδα επίσης είναι κι αυτοί που θα έρθουν μετά από σένα.


ΝΑ ΒΟΗΘΑΣ ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ


Πρέπει δηλαδή να είσαι έτοιμος να βοηθήσεις οποιονδήποτε συνάνθρωπο σου, αδιάφορα από χρώμα, φυλή ή Θρησκεία και όποτε χρειασθεί ανεξάρτητα από τη δυσκολία ή την ευκολία που παρουσιάζει η περίσταση.


Δεν φτάνει όμως να επιθυμείς να βοηθήσεις τον συνάνθρωπο σου. Πρέπει να μπορείς και να ξέρεις. Γι αυτό η Υπόσχεση που θα δώσεις θα σου δημιουργήσει την υποχρέωση να αποκτήσεις γνώσεις και να αναπτύξεις τις ικανότητες σου, για να μπορείς να βοηθήσεις αποτελεσματικά όποιον έχει ανάγκη.


ΝΑ ΤΗΡΕΙΣ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ


Για να τηρήσεις το Νόμο αυτόν τον Προσκοπικό δεκάλογο τιμής πρέπει να τον μελετήσεις καλά να τον κάνεις να τον νοιώσεις και να τον κάνεις κανόνα της καθημερινής σου ζωής. Αυτό θα σε βοηθήσει να γίνεις ένας καλός και άξιος πολίτης.


Χρειάζεται βέβαια να τον έχεις πάντα οδηγό της ζωής σου στις εύκολες και στις δύσκολες στιγμές να βάλεις τα δυνατά σου και να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για να τον τηρείς. Κι αν κάτι δεν το καταφέρεις προσπάθησε πάλι και πάλι με όλη σου τη δύναμη. Οι δυσκολίες είναι “το αλάτι” της ζωής.


Αφήστε μια απάντηση